Wat is een hedgefonds?

Een hedgefonds of ook wel genoemd een hefboomfonds is een beleggingsfonds dat maar beschikbaar is voor een beperkt aantal beleggers en dat door de financiële autoriteiten wordt toegestaan om een groter aantal manier toe te passen dan een normaal beleggingsfonds. Normaliter wordt een “performance fee” betaald aan de beheerder van het fonds. Ieder hedgefonds heeft zijn eigen strategie met betrekking tot investeren.

Kosten hedgefonds

Kenmerkend voor een hedgefonds is dat de beheerder van het fonds normaal zelf ook financieel betrokken is bij het fonds: een deel van de investering neemt hij namelijk voor zijn rekening. Meestal licht het aantal deelnemers tussen de tientallen en de honderden deelnemers. Meestal zal de beheerder van het fonds zelf een rechtspersoon zijn, Hierbij zal de manager zelf regelmatig ook een belangrijk financieel belang hebben. De normale prijs om deel te nemen is verschillend per individueel, een minimumdeelname van een miljoen dollar is niet geheel abnormaal. Heel veel pensioenfondsen beleggen een klein deel van hun vermogen in hedgefondsen. Normaal wordt een belegging in een hedgefonds voor een bepaalde periode aangegaan, hier tussentijds uittreden is dan ook niet mogelijk!

De beheerskosten, ook wel genoemd management fee, van hedgefondsen zijn niet normaal hoog in vergelijking met normale beleggingsfondsen. Wat daar nog bij komt kijken is dat het gebruikelijk is dat de beheerder een vast percentage van de winst behoud. Wel staat daar tegenover dat een hedgefonds een veel hoger rendement heeft met een beduidend lager risico in vergelijking met een normaal beleggingsfonds. Normaal zijn de beheerskosten 2%, en de performance fee over de winst 20%.

Strategieën

Normaal gesproken hanteren hedgefondsen een aantal groot uiteenlopende beleggingsstrategieën. Wat niet eerlijk is is dat de meeste hedgefondsen worden gezien als demonstranten en dat ze uit zijn op het splitsen van bedrijven. De strategieën zijn onder andere:

  • Global macro
  • Equity long-short
  • Fixed income arbitrage
  • Merger arbitrage
  • Distressed securities

Voor de meeste van deze strategieën geldt dat daaraan een zeer duidelijk beeld omtrent toekomstige ontwikkelingen ten grondslag zal liggen. Ook kan er gebruik worden gemaakt van ingewikkelde wiskundige modellen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *