Bitvavo kosten: hoeveel kost beleggen bij Bitvavo?

Voordat je begint met beleggen bij Bitvavo, wil je waarschijnlijk weten hoeveel dit kost. In dit artikel bespreken we hoeveel je kwijt bent wanneer je in Bitcoins en andere cryptomunten belegt bij Bitvavo.

Tip: klik hier om een account te openen bij Bitvavo & betaal geen transactiekosten over je eerste € 1000!

Hoeveel kost beleggen bij Bitvavo?

Hoeveel je betaalt aan kosten bij Bitvavo is afhankelijk van de manier waarop je handelt. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt door mensen die een markt nemen en mensen die een markt maken.

Taker fee

Wanneer je een crypto direct koopt of verkoopt, dan worden daar hogere kosten over berekend. Doordat de cryptomarkt decentraal is, moet Bitvavo zelf een markt creëren. Wanneer iedereen direct een crypto wil kopen, kan dit uitdagender zijn.

Maker fee

Wanneer je goedkoper wilt uit zijn kan je dan ook gebruikmaken van een order. Met een order maak je een markt, aangezien Bitvavo dan ziet hoeveel mensen een crypto willen kopen en verkopen voor een bepaalde prijs. De kosten voor mensen die een markt maken liggen dan ook een stuk lager.

Korting bij een hoog handelsvolume

Bitvavo kijkt daarnaast ook naar je handelsvolume bij het vaststellen van het bedrag aan kosten dat je betaalt. Wanneer je een groot bedrag aan cryptomunten verhandeld in een periode van 30 dagen, krijg je een forse korting. Wanneer je erg veel verhandeld is Bitvavo zelfs bereid om je geld te geven! Je moet dan wel een bedrag van € 25.000.000 verhandelen, dus dat is vrij fors.

Wat zijn de tarieven bij Bitvavo?

In de onderstaande tabel zie je direct wat de tarieven zijn bij Bitvavo:

Volume 30 dagenMaker feeTaker fee
€0+0,15%0,25%
€100.000+0,1%0,2%
€250.000+0,08%0,16%
€500.000+0,06%0,12%
€1.000.000+0,05%0,10%
€2.500.000+0,04%0,08%
€5.000.000+0,04%0,06%
€10.000.0000%0,05%
€25.000.0000%0,02%
€100.000.0000%0,02%
€500.000.0000%0,02%

Wanneer je voor € 10.000 aan Bitcoins koopt in een maand zonder een order te plaatsen, betaal je 0,25% aan transactiekosten. Dit komt neer op € 25. Vergeet niet dat je zowel bij het kopen als verkopen van crypto’s transactiekosten betaalt. Wanneer je de cryptomunten weer verkoopt, betaal je dus opnieuw 0,25% aan transactiekosten.

Is Bitvavo goedkoop?

Bitvavo is in vergelijking met andere cryptoaanbieders voordelig. Je betaalt bij veel andere Nederlandse aanbieders soms meer dan 1% wat natuurlijk een enorm verschil is. Dit maakt beleggen bij Bitvavo dan ook aantrekkelijk: je zult er namelijk nooit meer dan 0,25% betalen over het verhandelde bedrag.

Hoeveel kost het storten van geld bij Bitvavo?

Geld storten is bij Bitvavo gratis wanneer je gebruikmaakt van iDEAL, SEPA overboeking en Bancontact. Je kunt ook gebruikmaken van EPS Überweisung (1,75% aan kosten) en Giropay (1,75% aan kosten). Het spreekt natuurlijk voor zich dat het aantrekkelijker is om voor een voordelige stortingsmethode te kiezen.

Zijn de kosten van belang?

Veel beginnende beleggers verkijken zich op het belang van de transactiekosten. Op de lange termijn kan een verschil van 0,25% of 0,5% een enorm verschil maken. Dit komt door het principe van rente over rente.

Wanneer je regelmatig transacties uitvoert, verlies je steeds een klein percentage aan transactiekosten. Wanneer je rendement op een crypto transactie 100% bedraagt en je betaalt 1% aan transactiekosten dan loop je ook nog eens 0,1% aan rendement mis op iedere transactie.

Het loont daarom zeker om de kosten van verschillende crypto platformen goed met elkaar te vergelijken. Op die manier voorkom je dat je veel geld verspilt en kan je je rendement optimaliseren.

Let op de spread

Het is ten slotte belangrijk om de spread goed in de gaten te houden. De spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van een crypto.

Wanneer vraag en aanbod niet goed in balans zijn kan deze (tijdelijk) flink oplopen. Je transactie wordt dan plotseling flink duurder. Dit gebeurt vaak bij een hoge volatiliteit waarbij er bijvoorbeeld veel meer mensen willen verkopen dan kopen.

Het is aan te raden om bij een hoge spread even te wachten met het uitvoeren van de transactie. Op die manier voorkom je dat je een fors bedrag verliest door een slechte timing.

Veelgestelde vragen over Bitvavo kosten

Hoeveel commissie je betaalt hangt volledig af van je handelsvolume, maar de kosten zullen in ieder geval nooit hoger liggen dan 0,25%.

Je kunt de software van Bitvavo volledig gratis gebruiken. Wel betaal je natuurlijk transactiekosten wanneer je bij Bitvavo cryptotransacties uitvoert. Wanneer je een account opent via deze link kan je echter wel de eerste € 1000 aan crypto volledig zonder transactiekosten verhandelen.

Je kunt bij Bitvavo je crypto’s ook opnemen en in je eigen wallet zetten. Houd er rekening mee dat je hiervoor kosten moet betalen aan een miner voor het verifiëren van de transactie. Deze kosten kunnen sterk variëren en zijn niet vastgesteld door Bitvavo. Op de website van Bitvavo kan je altijd een actueel overzicht zien van deze kosten.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *