Wat zijn de kosten bij BUX Zero?

Veel mensen melden zich bij BUX Zero aan vanwege de belofte dat ze gratis kunnen beleggen. In dit artikel onderzoeken we of beleggen bij BUX echt gratis is en zetten we alle kosten overzichtelijk op een rij.

Update 2024: BUX Zero is overgenomen door ABN en rekent nu €3 servicekosten per maand, waardoor de broker niet langer voordelig is in vergelijking met de concurrentie. Je kunt bij andere brokers terecht:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Hoeveel kost beleggen bij BUX Zero?

In de onderstaande tabel hebben we de beleggingskosten bij BUX Zero voor je op een rij gezet.

TransactiekostenETF'sEuropese aandelenAmerikaanse aandelen
Zero order€0€0-
Limiet order€1€1€0
Marktorder€1€1€0

In de rest van het artikel bespreken we in meer details hoeveel je betaalt voor de verschillende diensten.

Zero Order: echt gratis beleggen

Je kunt bij BUX kiezen tussen verschillende type orders. Wanneer je geen commissie wilt betalen over je order, kan je gebruikmaken van de Zero Order. Over de Zero Order worden namelijk geen commissies berekend.

Bij een Zero Order worden alle orders van de klanten van Bux in één keer samengevoegd en uitgevoerd. Dit gebeurt vaak aan het einde van de handelsdag. In Amsterdam is dit rond 16:00.

De periode voor het uitvoeren van de order heet de execution window en start 90 minuten voor het sluiten van de markt. Het uitvoeren van de order duurt 60 minuten in totaal.

Wanneer je een order plaatst, dan moet deze binnen zijn voor de Cut Off Tijd van die dag. Voor dit moment kan je de order nog gewoon annuleren, maar daarna zit je er echt aan vast.

Doordat je order op een vast moment wordt uitgevoerd, kan de prijs voor het aandeel lager of hoger uitvallen dan verwacht. BUX reserveert hiervoor een extra geldbedrag. Wanneer de order niet kon worden uitgevoerd, ontvang je hier een bericht van.

Marktorders & limietorders op Amerikaanse aandelen

Je kunt ook gratis een marktorder of limietorder uitvoeren op Amerikaanse aandelen. Hierdoor kan je altijd bepalen op welk moment je de aandelen wilt kopen zonder een vaste commissie te betalen. Voor Amerikaanse aandelen is er dan ook nooit een reden om een Zero Order te plaatsen.

Marketorders & limietorders op Europese aandelen

Wanneer je meer controle wilt hebben over je beleggingen in Europese aandelen, dan betaal je hiervoor een commissie van € 1. Dit is nog steeds goedkoper dan wat je betaalt bij andere, bekende Nederlandse brokers.

BUX-kosten

ETF’s kosten

Voor het plaatsen van een marktorder of limietorder op een ETF betaal je € 1. Bij DEGIRO betaal je soms helemaal geen aankoop- en verkoopkosten, maar alleen wanneer de ETF deel uitmaakt van de kernselectie. In verhouding met andere brokers is BUX erg goedkoop voor investeringen in ETF’s.

Extra interessant is dat je voor slechts € 1 automatisch iedere maand een vast bedrag kunt beleggen in meerdere ETF’s. Je kunt dan posities openen in tientallen ETF’s en er toch maar één keer transactiekosten over betalen.

Het is bovendien ook mogelijk om een zero order te openen op ETF’s. Je betaalt dan geen transactiekosten, maar je hebt geen controle over het exacte aankoopmoment.

Valutakosten

Wanneer je in Amerikaanse aandelen belegt, dan betaal je daar nog valutakosten over. Je euro’s moeten dan eerst worden omgezet in dollars. Het kostenpercentage hiervoor bedraagt 0,25% over de orderwaarde. Deze kosten liggen wat hoger dan bij sommige andere brokers. Wanneer je met kleine bedragen handelt is BUX Zero nog steeds goedkoper, maar wanneer je met grote bedragen belegt kan een andere broker een betere keuze zijn voor de handel in Amerikaanse aandelen.

De spread

Er bestaat altijd een klein verschil tussen de prijs waarvoor je een aandeel kunt kopen en verkopen. Dit verschil noemen we de spread. Volgens de website van BUX bedroeg de gemiddelde spread over EU-aandelen 0,08% en over Amerikaanse aandelen 0,06%. Overigens betaal je bij elke broker een spread: dit komt doordat de beurzen nooit perfect in balans zijn.

Crypto

Je kunt bij BUX ook handelen in crypto: hiervoor brengt BUX 0,5% in rekening. Je kunt dit terugbrengen naar 0% voor marktorders en 0,25% voor limiet orders wanneer je 1000 BUX tokens koopt. Het minimale bedrag waarvoor je in crypto kunt handelen bedraagt € 30. Wanneer je geen BUX wilt kopen kan je beter bij Bitvavo handelen, aangezien de transactiekosten daar 0,25% bedragen.

Zijn er verborgen kosten?

We hebben de kleine lettertjes goed doorgenomen en we zijn geen vervelende verborgen kosten tegengekomen. BUX rekent geen bewaarloon of kosten voor real-time koersen. Ook geld storten en opnemen is helemaal gratis.

Is BUX gratis?

BUX adverteert vaak met de slogan dat ze gratis zijn. Het klopt dat BUX erg goedkoop is, maar helemaal gratis zijn ze niet. Wel is BUX in vergelijking met andere brokers een erg goedkope partij. Let er alleen goed op dat je alleen met Zero orders geen transactiekosten betaalt en dat BUX een redelijk hoge opslag doorrekent voor het omwisselen van euro’s naar dollars.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *