Wat zijn de nadelen van investeren in Bitcoins?

Voordat je belegt in Bitcoins, is het belangrijk dat je de nadelen ook goed begrijpt. In dit artikel bespreken we de grootste risico’s en gevaren van investeringen in de Bitcoin. Op die manier kan je een weloverwogen beslissing nemen en bepalen of het slim is om NU Bitcoins te kopen.

Tip: direct je eerste € 1000 aan Bitcoins gratis kopen? Klik hier!

Onvoorspelbare koers

Beleggen in de Bitcoin is niet weggelegd voor onzekere types: de koers kan op een dag  gerust meerdere procenten dalen. Je moet dan ook goed met risico’s kunnen omgaan en stalen zenuwen bezitten. Op die manier voorkom je dat je een fors bedrag verliest met je belegging in de Bitcoin.

Wil je de volatiliteit enigszins beperken? Dan kan het slim zijn om dollar cost averaging toe te passen. Met deze techniek koop je op verschillende momenten Bitcoins op. Je koopt ze dan zowel tegen lagere als hogere prijzen op, waardoor je profiteert van een gemiddeld rendement op de Bitcoin.

Politieke onzekerheid

Er bestaat nog redelijk veel onzekerheid rondom de politieke situatie & Bitcoins. Je ziet dat sommige landen crypto’s verbieden terwijl andere landen ze omarmen. Door het decentrale karakter kan de overheid een crypto nooit helemaal verbieden, maar het kan wel een stuk lastiger worden om cryptocurrencies te kopen of gebruiken. Politieke stappen kunnen de koers van de Bitcoin dus flink onder druk zetten.

Een goed voorbeeld hiervan zagen we in 2021 toen China aangaf mining te gaan verbieden. Na dit nieuws daalde de Bitcoin fors en behaalde het zelfs een nieuw dieptepunt. Hieraan zie je dat ondanks dat er geen centrale partij is, overheden nog steeds veel invloed kunnen uitoefenen op het koersverloop van de Bitcoin.

Ook crypto exchanges kunnen beperkingen opgelegd krijgen. Je ziet bijvoorbeeld dat Binance in 2021 geen futures meer aanbiedt in veel Europese markten om te voldoen aan de richtlijnen van de overheid. De onvoorspelbare houding van overheden is dan ook een risico voor investeringen in de Bitcoin.

Gebrek aan duurzaamheid

De Bitcoin is alles behalve duurzaam: voor het minen van Bitcoins is veel rekenkracht nodig. Momenteel verbruiken alle miners samen net zoveel elektriciteit als het hele land Argentinië. In Iran zetten ze soms zelfs de stroom van een stad uit om Bitcoins te kunnen minen.

In een wereld waar duurzaamheid een steeds belangrijker thema wordt, kan een energieverslindende crypto moeilijk doorbreken. De kans is dan ook groot dat een energiezuinigere crypto uiteindelijk het stokje overneemt van de Bitcoin.

Bitcoin energie verbruik

Het minen van bitcoin kost veel rekenkracht en elektriciteit. Bron: ft.com

Beperkte schaalbaarheid

Een ander groot nadeel van de Bitcoin is de beperkte schaalbaarheid. Op het netwerk kunnen maar enkele transacties per seconde worden uitgevoerd, terwijl Visa er gerust duizenden per seconde kan verwerken. Dit komt doordat het valideren van een block voor een transactie veel tijd in beslag neemt.

Hierdoor is bitcoin geen realistische vervanger van normale valuta’s zoals de euro of de dollar. Niemand wacht een kwartier in de supermarkt op het verwerken van een transactie. Een snellere en beter schaalbaardere crypto zal dan uiteindelijk bitcoin vervangen.

Transactiekosten

Ook de transactiekosten voor het uitvoeren van een transactie met de bitcoin nemen toe. Andere cryptomunten maken het mogelijk om transacties uit te voeren zonder transactiekosten te betalen. Dit is vanzelfsprekend veel aantrekkelijker.

Te veel centrale macht

De Bitcoin is opgebouwd als decentraal systeem. In de praktijk blijkt de Bitcoin echter helemaal niet zo decentraal. De meeste mining activiteiten vinden bijvoorbeeld plaats in China. Wanneer de overheid besluit om de mining faciliteiten te sluiten, kan het netwerk achter Bitcoin plotseling plat komen te liggen.

Ook zijn de grootste hoeveelheden Bitcoins in handen van een klein aantal partijen. Hierdoor kunnen ze de koers manipuleren, wat ook niet bijdraagt aan het decentrale karakter van de Bitcoin. Het is belangrijk dat je rekening houdt met deze factoren wanneer je een investering in de Bitcoin overweegt.

Hacks & andere veiligheidsproblemen

Ook de beveiliging van cryptomunten zoals de Bitcoin is een heikel probleem & een groot risico. Uit onderzoek bleek dat 99 procent van de exchanges vroeg of laat gehackt wordt. Wanneer je gebruikmaakt van een traditioneel bankaccount, weet je zeker dat je geld niet zomaar verdwijnt. Doordat er geen toezicht bestaat op de Bitcoin, kan je wanneer je bestolen wordt niet gecompenseerd worden.

Het is daarom aan te raden om je Bitcoin exchange account goed te beveiligen. Dit doe je door een sterk wachtwoord te kiezen en door 2FA beveiliging aan te zetten. Ook kan je een deel van je Bitcoins opslaan op een cold wallet: deze zijn niet met het internet verbonden waardoor je munten niet gemakkelijk gestolen kunnen worden.

Wil je weten hoe je zelf veilig kunt beleggen in Bitcoins? In onze special behandelen we in details hoe je voorkomt dat je Bitcoins gestolen wordt of je in één klap veel geld verliest:

Geen invloed in tijden van crisis

Het ontbreken van invloed vanuit de overheid wordt door veel achterdochtige mensen gezien als een pluspunt van de Bitcoin. Toch kan dit ook een nadeel zijn; in tijden van crisis kan de overheid de situatie enigszins oplossen door bijvoorbeeld geld bij te drukken. Dit is niet mogelijk met de Bitcoin, waardoor overheden deze cryptomunt niet snel als algemene munt zullen gebruiken.

Juist het omarmen van de Bitcoin als geldig betaalmiddel kan de koers een enorme boost geven.

Geen vervanging van goud

Veel doomspreppers geloven er heilig in dat Bitcoins de perfecte belegging zijn om je te beschermen tegen de ondergang van de wereld. Ze geloven dat Bitcoin het nieuwe digitale goud is. In de praktijk valt dit echter tegen: Bitcoins zijn niet fysiek. Bovendien kan je niet bij je Bitcoins wanneer het internet uitvalt. Wanneer de wereld vergaat of er oorlog uitbreekt, dan is de kans natuurlijk groot dat dit soort infrastructuur niet meer bestaat. Goud is dan ook nog steeds de enige echte veilige haven.

Zoals je ziet zijn er voldoende negatieve punten verbonden aan beleggen in Bitcoins. Het is dan ook belangrijk om je te realiseren dat de Bitcoin alles behalve perfect is. Investeer daarom nooit al je geld in Bitcoins!

Verlies van toegang

Een ander risico van beleggen in Bitcoins, is dat je toegang verliest tot je wallet. Op het internet zijn genoeg verhalen te vinden van mensen die miljoenen euro’s aan Bitcoins zijn kwijtgeraakt doordat ze hun wachtwoord kwijtzijn.

Als Bitcoin investeerder ben je dan ook 100% verantwoordelijk voor de beveiliging van je eigen cryptocurrencies. Bij een normale bankrekening zijn er altijd nog manieren om je wachtwoord te achterhalen waardoor je weer bij je tegoeden kan.

Onomkeerbare transacties

Een ander nadeel van de Bitcoin is dat je transacties niet zomaar ongedaan kan maken. Wanneer je een foutje maakt, ben je helemaal in de genade van de ontvanger van de Bitcoins. De ontvanger kan een transactie namelijk alleen ongedaan maken door het geld weer terug te sturen. Hierdoor is de Bitcoin extra fraudegevoelig.

Geld verdwijnt uit de reële economie

Een ander risico op de lange termijn is dat er door de Bitcoin en andere cryptomunten teveel geld verdwijnt ui de reële economie. Met Bitcoins kan je een fors vermogen gemakkelijker verbergen waardoor er waarschijnlijk minder belastingen worden over betaald.

Er zijn echter wel belastingen nodig voor het betalen van de zorg en infrastructuur van een land. Wanneer steeds meer mensen hun geld omzetten naar digitaal geld, moet de overheid wel stappen ondernemen om de veiligheid van het systeem te garanderen.

Kan je de risico’s van investeren in Bitcoins verminderen?

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen zijn er veel nadelen en risico’s verbonden aan investeringen in de Bitcoin. Wanneer je toch besluit om te beleggen in de Bitcoin, is het aan te raden om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dit kan je doen door in ieder geval de volgende stappen te nemen:

  • Beveilig je Bitcoin account met een sterk wachtwoord en 2FA
  • Bewaar grote hoeveelheden Bitcoins op een cold wallet
  • Spreid je investeringen: de Bitcoin is namelijk erg volatiel
  • Beleg alleen met geld dat je kunt missen in Bitcoins

Een goede voorbereiding is het halve werk: vergelijk de voordelen en nadelen van Bitcoins daarom goed met elkaar voordat je een investering opent! In het artikel de voordelen van Bitcoins kan je in details lezen waarom het nu juist wel aantrekkelijk kan zijn om je spaargeld in Bitcoins te investeren.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *