Wanneer kan je het beste Bitcoins verkopen?

Bezit je één of meerdere Bitcoins? Dan kan het soms verstandig zijn om ze te verkopen! In dit artikel bespreken we wanneer je het beste je Bitcoins kunt verkopen.

Hoe & waar kan je Bitcoins verkopen?

Je kunt Bitcoins kopen en verkopen bij een crypto exchange. Volg daarvoor de volgende stappen uit:

  • Stap 1: login op een crypto exchange
  • Stap 2: selecteer je Bitcoins en druk op de verkopen knop
  • Stap 3: vul het bedrag in waarvoor je Bitcoins wilt verkopen

Zelf maak ik gebruik van Bitvavo voor het kopen en verkopen van Bitcoins. Klik hier om direct een account te openen bij deze aanbieder. Je kan dan je eerste € 1000 aan Bitcoins zonder transactiekosten kopen of verkopen.

Wanneer kan je het beste Bitcoins verkopen?

Er is niet per definitie één goed moment om de Bitcoin te verkopen. In de algemene zin die je dat de markt vaak in golven beweegt: nieuwe hoogtepunten worden afgewisseld door dieptepunten.

Vaak is het verstandig om het tegenovergestelde van de massa te doen: dit betekent dat je koopt wanneer mensen verkopen en verkoopt wanneer mensen kopen. Zeker op de markt voor Bitcoins zie je dat er veel fantasie in de markt zit. Wanneer je hier slim op inspeelt kan je een goed rendement neerzetten.

Ik snap dat dit een wat ‘vaag’ advies is. Daarom bespreek ik nog wat specifieke methoden die je kunt gebruikt om Bitcoins te verkopen.

Beweging Bitcoins koers

Optie 1: verkoop in delen

Voor het kopen van Bitcoins is het vaak verstandig om dollar cost averaging toe te passen: je koopt dan geleidelijk op meerdere momenten Bitcoins. Op die manier koop je de cryptomunt zowel tegen hoge als lage prijzen.

Je kunt een vergelijkbare strategie inzetten voor het verkopen van Bitcoins. Wanneer de prijs fors stijgt kan je een deel van je positie, bijvoorbeeld 20 of 30 procent, verkopen. Stijgt de prijs verder door? Dan profiteer je alsnog van de verdere prijstoename. Daalt de prijs daarna fors? Dan heb je een deel van de winst gepakt en kan je goedkoper nieuwe Bitcoins inkopen.

Je hebt hiervoor natuurlijk wel een targetprijs nodig. Het is daarom verstandig om voordat je begint met beleggen in Bitcoins een bedrag vast te stellen waarop je (een deel) van je Bitcoins wilt verkopen. Sommige mensen denken hierbij bijvoorbeeld aan een bepaald rendement (dit kan 2X of 10X je inleg zijn, jij bepaald!)

Optie 2: uitstappen op basis van technische analyse

Wanneer je al wat meer ervaring hebt met het actief verhandelen van Bitcoins, kan je ook gebruikmaken van technische analyse om uit te stappen. Er zijn vaak bepaalde horizontale niveaus waarop de prijs reageert. Wanneer de Bitcoin door een horizontaal niveau heen breekt, is de kans groter dat deze nog een tijdje doorbeweegt.

Naast horizontale niveaus kan je ook gebruikmaken van candlesticks en de Relative Strength Index. Wil je weten hoe je actief kunt handelen? Lees dan onze uitgebreide handleiding over het actief verhandelen van de Bitcoin:

Optie 3: reageer op extremen

Volgens onderzoekers van Harvard is de kans op een forse crash 50% wanneer de prijs van een financieel effect met 100% is gestegen. Die kans neemt zelfs toe tot 82% wanneer het financiële effect met meer dan 150% is gestegen.

Wanneer je dit in je achterhoofd houdt, kan je mooie verkoopmomenten bepalen. Onthoud dat niets eeuwig stijgt: zelfs in een opwaartse trend zijn er tijdelijke dalingen. Wanneer de Bitcoin in de afgelopen periode wel erg veel gestegen is, kan het dan ook verstandig zijn om deze weer te verkopen.

Optie 4: volg het nieuws

Je kunt ook de geruchtenmolen volgen wanneer je van plan bent om Bitcoins te verkopen. Doordat er veel beginnende speculanten op de markt actief zijn, zie je dat zelfs de kleinste nieuwsberichten de koers onder druk kunnen zetten.

Een Tweet van Elon Musk die aangeeft dat hij Bitcoins niet langer accepteert als betaalmiddel voor Tesla deed de koers bijvoorbeeld ruim 10 procent dalen. Door in te spelen op dit soort ontwikkelingen kan je op zoek gaan naar geschikte verkoopmomenten.

Elon Musk Tweet

Optie 5: nooit Bitcoins verkopen?

Sommige mensen hebben enorm veel vertrouwen in de Bitcoin en willen deze nooit verkopen. Ze geloven dat de Bitcoin de nieuwe valuta zal worden en dat het potentieel voor verdere stijgingen enorm is. Doordat er nooit meer Bitcoins bij kunnen komen, verwachten ze dat één Bitcoin meer dan € 1.000.000 waard kan worden!

Heb je ook zoveel vertrouwen in de Bitcoin? Dan kan het verstandig zijn om deze hold strategie te hanteren. Dit is wel een lange termijn strategie, aangezien je op deze manier niet kunt profiteren van de forse schommelingen die de Bitcoin normaal gesproken kent.

Door dollar cost averaging te gebruiken zorg je er in ieder geval voor dat je profiteert van het gemiddelde rendement op de Bitcoin. Weet je nog niet zeker of je de Bitcoin nooit moet verkopen? Lees dan onze overzichten:

Veelgestelde vragen over het verkopen van Bitcoins

Dit kan verschillen per crypto exchange: aangezien de Bitcoin volledig decentraal is, kunnen verschillende aanbieders Bitcoins verkopen tegen wisselende prijzen. Controleer altijd of de prijs waarvoor je je Bitcoins kunt verkopen de moeite waard is.

Het verkopen van de Bitcoin zelf kost weinig tijd. Houd er wel rekening mee, dat je het geld vervolgens niet direct op je bankrekening krijgt. Het uitbetalen van het geld op je crypto account kost gemiddeld één werkdag.

Dan kan zeker! Bij de meeste crypto brokers vul je simpelweg in voor welk bedrag je Bitcoins wilt verkopen. Dit kan bijvoorbeeld ook 0,01 of 0,1 Bitcoin zijn.

Nee, je betaalt bij een crypto broker eigenlijk altijd transactiekosten. Bij Bitvavo zijn deze kosten opvallend laag: je betaalt er namelijk nooit meer dan 0,25%.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *