De bitcoin (BTC) halving komt er weer aan en dit is wat het betekent

Het is bijna zover, de derde Bitcoin (BTC) halving zal ergens komende mei plaatsvinden. Maar wat is dat eigenlijk en waarom kan het een aanzienlijke impact gaan hebben op de bitcoin koers? In dit artikel lees je over Bitcoin, blockchain en schaarste.

Bitcoin, de valuta van het internet

De grootste cryptocurrency van de cryptomarkt is al sinds het begin van de opkomst van deze markt bitcoin. Dankzij blockchain-technologie, een implementatie van distributed ledger-technologie (DLT), kan op een gedecentraliseerde manier geld direct tussen verzender en ontvanger verstuurd worden. Zeker met het oog op het internet zien velen dit als een revolutionaire technologie.

Dankzij blockchain is het namelijk niet langer nodig om te vertrouwen op een tussenliggende partij, zoals een bank of betalingsverwerker, om geld te versturen. Bitcoin maakt het mogelijk om betalingen op het internet uit te voeren zoals je dat zou doen met fysiek briefgeld. De transacties met bitcoin zijn net als met contant geld onomkeerbaar en peer-to-peer.

Minders en de bitcoin

Een belangrijk onderdeel van dit netwerk zijn de miners. Dit zijn computers, of mining rigs, van bedrijven of particulieren die met elkaar concurreren om de juiste hashcode te genereren. Deze hashcode vloeit voort uit de versleuteling van transactiedata die uiteindelijk aan de Bitcoin blockchain toegevoegd moet worden. Zodra een miner de juist hashcode weet te genereren, wordt zijn block aan de blockchain toegevoegd. Als beloning ontvangt de miner 12,5 BTC.

Het kost een miner enorm veel energie om een juiste hashcode te raden. Deze enorme hoeveelheid werk die een miner erin stopt dient tevens als bewijs dat de versleutelde data van een miner ook daadwerkelijk klopt. Zodoende zijn miners een essentieel onderdeel van de beveiliging van Bitcoin’s transactiedata. Dankzij dit systeem is de data betrouwbaar en onveranderbaar. Hierdoor wordt bitcoin ook wel de valuta van het internet genoemd.

bitcoin halving

De bitcoin koers

Een van de factoren die mogelijk het succes van bitcoin weergeeft is zijn prijs. De afgelopen jaren heeft bitcoin flinke schommelingen gemaakt, met een piek van $20.000 eind 2017. De koers zakte in de maanden erop flink en veel critici gingen ervanuit dat dit het einde van bitcoin was. Niets bleek minder waar, de BTC koers steeg namelijk vorig jaar opnieuw flink om een hoogtepunt van $14.000 te bereiken.

De prijs van bitcoin wordt bepaald op basis van vraag en aanbod. Nieuwe bitcoins stromen via de eerder genoemde miners de markt op, wat op dit moment dus 12,5 BTC per gemined blok is, waarna mensen de bitcoin kunnen kopen voor de huidige marktprijs. De mysterieuze ontwikkelaar van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, heeft echter een systeem in Bitcoin gebouwd om ervoor te zorgen dat de inflatie binnen de perken blijft.

Wat is halving precies?

Dit heet ook wel de bitcoin halving. Na elke 210.000 geminede blokken wordt de beloning voor miners gehalveerd. Komende mei zal dit van 12,5 BTC naar 6,25 BTC worden verlaagd. In combinatie met het vastgestelde aantal bitcoins dat uiteindelijk op de markt zal verschijnen zorgt dit ervoor dat bitcoin schaars is en zijn waarde beter behoudt. Kijken we naar fiat valuta zoals de euro, dan is het tegenovergestelde waar. Zo kan de euro bij worden gedrukt en heeft de valuta geen maximale voorraad. Dit leidt tot inflatie waarmee de euro steeds iets minder waard wordt.

In de geschiedenis van Bitcoin hebben er twee halvings plaatsgevonden. Opvallend was dat beide keren, de bitcoin-prijs flink in waarde steeg. Een mogelijke reden voor deze prijsstijging is dat het aantal nieuwe bitcoins dat de markt instroomde werd gehalveerd terwijl de vraag gelijk bleef of zelfs groter werd. Dit zorgt volgens de economische basisprincipes voor een prijsstijging doordat de vraag in verhouding dus groter werd.

De grote vraag is natuurlijk; gaat dat dit keer weer gebeuren? Terwijl in het verleden behaalde resultaten natuurlijk geen garantie bieden voor de toekomst, is het wellicht niet zo’n gek idee om wat bitcoin te kopen. Zo voorkom je dat je de boot mist in het geval bitcoin weer tot ongekende hoogtes stijgt als gevolg van een bitcoin halving. Bitcoin kopen kan gemakkelijk via het Nederlandse handelsplatform SATOS. Zo ontvang je je eigen bitcoin binnen no-time in je eigen cryptocurrency-wallet en wie weet zie jij de waarde van jouw eigen bitcoin de komende maanden flink stijgen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *