Wat is een fork?
Zoals je misschien wel weet draait de Bitcoin op een speciale techniek die ook wel de blockchain wordt genoemd. De fork is een belangrijke term die we vaak terug zien komen. Er wordt veel gewaarschuwd voor het ontstaan van een fork op het netwerk. Ben je benieuwd wat een fork is en wat dit kan betekenen voor een cryptocurrency? Neem dit artikel dan zeker even goed door. We hebben de belangrijkste informatie namelijk voor je op een rijtje gezet!
Wat is een fork? – betekenis en functie
Een fork in de blockchain is in feite niets meer dan een splitsing in het blockchainnetwerk. Het netwerk is open source wat betekent dat de code vrij beschikbaar is voor andere gebruikers. Dit houdt in dat iedereen verbeteringen kan voorstellen en de code kan veranderen. De mogelijkheid om te experimenteren op open source software is een belangrijk onderdeel van cryptocurrencies. Hierdoor zijn software-updates van de blockchain mogelijk binnen het project.
Een fork ontstaat wanneer de software van verschillende miners niet meer op elkaar is afgestemd. Het is aan de miners om te beslissen welke blockchain ze willen blijven gebruiken. Zoals je weet zijn de miners degene die de blokken uit de blockchain maken. Dit houdt in dat er zonder de miners geen Bitcoin zou bestaan. De munten moeten namelijk wel door iemand worden gemaakt, vandaar dat de miners een ontzettend belangrijke rol spelen binnen het netwerk van de Blockchain. Als er geen unanieme beslissing is onder de miners dan kan dit leiden tot de creatie van twee versies van de blockchain. Dit is dan ook gelijk wat we een fork noemen.
Hoe werken forks? – manier van totstandkoming
De fork is dus een verandering in het netwerk achter de blockchain. Waarschijnlijk vraag je je af hoe een fork eigenlijk tot stand komt en hoe het werkt. Forks werken door het introduceren van veranderingen aan het software-protocol van de blockchain. Ze zorgen dan ook erg vaak voor de creatie van nieuwe tokens.
De belangrijkste manieren om nieuwe cryptocurrencies te creëren zijn door ze vanaf niets op te bouwen. Dit neemt niet weg dat het ook mogelijk is om bestaande cryptocurrency te voorzien van een fork. Het creëren van nieuwe tokens vanuit het niets is hetgeen wat het meeste voorkomt op de markt. Bij deze methode wordt bestaande code ‘gekopieerd en geplakt’. Deze code wordt vervolgens aangepast en als een nieuwe token gelanceerd. Het netwerk moet vanaf nul worden opgebouwd en mensen moeten overtuigd worden om de nieuwe cryptocurrency te gebruiken.
De alternatieve methode is om de bestaande blockchain te voorzien van een fork. Bij deze methode worden wijzigingen aangebracht in de bestaande blockchain in plaats van helemaal opnieuw te beginnen. In dit geval worden er twee versies van de blockchain gecreëerd omdat het netwerk zich splitst. Je kunt het dus eigenlijk zien als een soort kopie die net even wat meer is aangepast dan het normale project.
Wat zijn bekende forks?
Hieronder hebben we twee bekende voorbeelden van forks voor je uiteengezet om je een zo duidelijk mogelijk beeld te geven over de impact van een fork binnen de blockchain:
Bitcoin Cash
Een mooi voorbeeld van een fork is de totstandkoming van Bitcoin Cash. Door heel wat verschillende meningen over de toekomst van bitcoin is er een creatie van een nieuwe cryptocurrency (bitcoin cash) ontstaan vergeleken met de oorspronkelijke cryptocurrency (bitcoin). De aanloop naar de splitsing van Bitcoin en Bitcoin Cash vond plaats nadat miners Bitcoin niet schaalbaar genoeg vonden. Er is nog steeds veel onenigheid tussen de nu gespleten gemeenschappen, met name over de bewering van Bitcoin Cash dat het Satoshi’s ‘ware visie’ op Bitcoin is.
SegWit 2.X
Een ander mooi voorbeeld is de mogelijke fork van SegWit 2.X. Dit voorbeeld laat zien dat het niet altijd goed uitpakt voor een fork, soms wordt deze zelfs helemaal afgeblazen. De controversiële vork SegWit 2.X werd in 2017 afgeblazen doordat de voorstanders ervan niet voldoende consensus hadden opgebouwd voor een echte upgrade van het netwerk. Het plan werd uitgesteld omdat men vreesde dat de upgrade tot een nieuwe hard fork zou kunnen leiden en Bitcoin verder zou destabiliseren.
Verschillende soorten forks – soft en hard fork
Door het bovenstaande heb je als het goed is al een beter beeld gekregen over de werking van de fork en over de rol die dit kan spelen binnen de blockchain. Nu je dit weet is het tijd om te kijken naar de verschillende soorten forks. Over het algemeen zijn er twee forks die kunnen voorkomen: de soft fork en de hard fork.
De Soft fork ontstaat uit de overeenkomst van de meeste Nodes. De hard fork is de overeenkomst van alle Nodes. Om je dit onderscheid wat duidelijker te maken hebben we het een en ander hieronder weer even voor je op een rijtje gezet:
Wat is een soft fork?
Een soft fork is de protocolaanpassing aan de huidige omstandigheden in een bepaalde blockchain of crypto. Dit type fork kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de grootte van blokken of een kleine verandering in de kenmerken van de transactie. De overgrote meerderheid van de deelnemers aan het netwerk moet voorstander zijn van zo’n verandering om de soft fork te maken. Over het algemeen zorgt een soft fork niet voor heel veel commotie nu er vaak wel een bepaalde overeenstemming ontstaat tussen de diverse miners op het netwerk.
Wat is een hard fork?
Een hard fork daarentegen is de creatie van een nieuwe blockchain die dezelfde geschiedenis heeft als de oorspronkelijke keten. Alleen gaat het hier om een blockchain met bepaalde veranderingen in het protocol die door het hele netwerk moeten worden aanvaard.
Een hard fork treedt op wanneer Nodes van een nieuwere versie van de blockchain het vorige protocol niet aanvaarden. Door een nieuwe regel aan de code toe te voegen ontstaat een hard fork. Bij een hard fork ontstaat er eigenlijk altijd een volledige scheiding binnen het project. Dit brengt met zich mee dat een hard fork voor veel veranderingen kan zorgen op de cryptomarkt, vandaar dat beleggers altijd extra scherp zijn wanneer dit gebeurt.
Soft forks en hard forks zijn in principe hetzelfde in de zin dat na het veranderen van de bestaande platformcode, de oude versie (bijvoorbeeld bitcoin) actief blijft terwijl er een nieuwe versie wordt gecreëerd (bv. bitcoin cash). In het geval van een soft fork heeft de vork slechts één blockchain terwijl bij een hard fork de oude blockchain wordt gedupliceerd en een nieuwe wordt gecreëerd. In dit geval zin er voortaan twee verschillende netwerken. Het ligt uiteindelijk aan de gebruikers van het netwerk om te bepalen welke keten het populairst zal zijn.
Waarom ontstaat een fork eigenlijk?
Er zijn vele redenen waarom ontwikkelaars van een bepaalde blockchain forks doorvoeren binnen in het netwerk. Ten eerste worden ze geleid door bug fixes zoals het verbeteren van de veiligheid in oudere software of het aanpassen van het netwerk aan de huidige staat van schaalbaarheid. Door de fork is het mogelijk om deze problemen te overwinnen en om de blockchain beter te laten werken dan eerder. Nu is het wel zo dat niet iedere ontwikkelaar het eens is met deze nieuwe veranderingen. Dit kan dus voor problemen zorgen die alleen op te lossen zijn door middel van een hard fork. Begrijp je het nog een beetje?
Hoe herken je een hard fork?
Hard forks zijn grote gebeurtenissen voor de cryptomarkt in het algemeen. Zoals we al hebben laten zien hebben de hard forks als doel om gebruikers op hun blockchain uit de oorspronkelijke blockchain te halen.
Bij een hard fork worden er vaak gratis cryptocurrencies aangeboden. De mensen die van plan zijn om mee te doen aan een fork krijgen zo beschikking over deze munten. De meeste forks voegen een extra segment toe aan de oorspronkelijke naam. Bekende voorbeelden zijn bijvoorbeeld Bitcoin gold, Bitcoin diamond, Bitcoin satoshi vision of Ethereum classic.
Het is een goed idee om de mogelijke hard forks in de gaten te houden als belegger. In de eerste dagen van het project kan de koers namelijk erg hoog oplopen. Houd er wel rekening mee dat het niet altijd zeker is of een hard fork een succes wordt of niet.
Wil je bekende forks kopen?
Je kunt op het internet eenvoudig bekende forks van cryptomunten kopen. Een goede partij waarbij je dit kunt doen is Bitvavo. Bij Bitvavo betaal je nooit meer dan 0,25% aan transactiekosten en je betaalt zelfs helemaal niets over je eerste € 1000! Gebruik de knop om direct een account te openen bij Bitvavo:
Conclusie – forks spelen een belangrijke rol voor cryptocurrencies
Als het goed is hebben we met de informatie uit dit artikel een duidelijk beeld kunnen schetsen rondom de forks binnen het netwerk van de blokchain. De fork speelt een belangrijke rol voor de algemene markt en kan voor flinke veranderingen zorgen. Als belegger of speculant is het dan ook slim om in de gaten te houden of er een nieuwe fork aankomt.
Indien je nog veel meer te weten wilt komen over het beleggen in digitale valuta of over de techniek achter diverse soorten cryptocurrencies dan raden wij je zeker aan om even te blijven hangen op deze site. Hier is namelijk nog veel meer info te vinden die van belang kan zijn.
Auteur: Indy van den Berg
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!