Wat verdient een bouwvakker?

Ben je benieuwd hoeveel een bouwvakker verdient? In dit artikel bespreken we het gemiddelde van een bouwvakker in loondienst. Ook kan je hier lezen hoe je een bouwvakker kunt worden en wat de goede en slechte kanten van het beroep zijn.

Waar zouden we zijn zonder de bouwvakkers?

Zonder bouwvakkers zou onze maatschappij er heel anders uitzien! Stoere mannen (en vrouwen) die in weer en wind op hoge steigers staan, grote en luidruchtige machines bedienen, en er vaak vuil en bezweet uitzien. De mannen, bekend om de zogenaamde bouwvakkers bilspleet, het fluiten naar mooie meisjes en waar zelfs een vakantie naar vernoemd is!

Dit zijn de mensen die het harde werk verrichten en ervoor zorgen dat wij huizen hebben om in te wonen en er gebouwen zijn om in te werken en ons van alle gemakken te voorzien. Maar wat verdienen deze hardwerkende mannen en vrouwen eigenlijk? In dit artikel zullen we een tipje van de sluier over het bouwvakkersvak oplichten.

bouwvakker salaris

Hoeveel verdient een bouwvakker?

En dan nu de hamvraag: hoeveel verdient een bouwvakker?

Natuurlijk hangt het salaris ook een beetje af van welke richting je in de bouw hebt gekozen, en van je eigen prestaties. Laten we ervan uitgaan dat je een goede, gediplomeerde bouwvakker bent met verstand van zaken en de juiste werkmentaliteit.

Bouwvakker in Loondienst

Volgens de CAO ligt het startsalaris van de gemiddelde bouwvakker in loondienst op ongeveer 2.400 euro per maand, met andere woorden een bruto-uurloon van net boven de 14 euro. Per jaar kun je rekenen op een kleine loonsverhoging. Een bouwvakker met 5 jaar ervaring verdient al snel 2.700 tot 3.000 euro per maand.

Zelfstandig Ondernemer

Als zelfstandige bouwvakker kun je zeker meer verdienen. Een ervaren, zelfstandige bouwvakker kan soms wel 30 tot 40 euro per uur in rekening brengen. Maar als zelfstandig ondernemer heb je uiteraard ook veel meer kosten. Je dient een beroepsverzekering af te sluiten, je ziektekostenverzekering zelf te betalen, pensioenverzekering, je eigen materialen aan te schaffen, een bedrijfsauto te hebben en zo zijn er nog wel meer kostenposten waar je als ZZP’er voor komt te staan.

Een ander nadeel van zelfstandig werken als bouwvakker is het ontbreken werkgarantie. Wanneer het werk door aanhoudende vorst of slechte weersomstandigheden wordt stilgelegd ontvang je geen inkomsten, maar gaan de lasten wel gewoon door. En je dient zelf actief op zoek te gaan naar opdrachtgevers, iets waar ook tijd en geld in kan gaan zitten en zeker niet onderschat moet worden.

Salaris bouwvakker

Het salaris van een bouwvakker hangt dus sterk af van je ervaring. Verder kan je, in theorie, meer verdienen wanneer je onafhankelijk aan de slag gaat. Dit vergt wel wat meer ondernemerschap en moet je natuurlijk liggen.

Verschillende soorten bouwvakkers

De ene bouwvakker is de andere natuurlijk niet. Het woord bouwvakker is eigenlijk een verzamelnaam voor een hele hoop beroepsgroepen die werken (vak) in de bouw.

Beroepen die onder de verzamelnaam bouwvakker vallen zijn onder andere;

Waarom zou je bouwvakker worden?

Voor de één is het een jeugddroom die uitkomt, voor de ander betekent het de ontsnapping uit een saaie kantoorbaan. Het daadwerkelijk bouwen van een huis, een kantoorpand of een school kan heel bevredigend zijn.

In plaats van dagelijks papieren van de rechts naar links te verplaatsen of achter de computer te zitten ben je daadwerkelijk iets tastbaars aan het bouwen, iets wat je dagelijks kan zien groeien en het resultaat van je werkzaamheden voor eenieder nog tientallen jaren direct zichtbaar zal zijn.

Het moet toch een enorme kick geven wanneer je in je auto langs een ziekenhuis of een prachtig vormgegeven kantoorpand rijdt en je kunt tegen je kinderen op de achterbank zeggen ‘Kijk! Dat heeft pappa gebouwd!’.

Wie is geschikt voor het bouwvakkersvak?

Bouwvakkers hebben een enorm sterk fysiek nodig. Het werk in de bouw is een zware lichamelijke belasting. Dit is ook de reden dat er maar weinig vrouwelijke bouwvakkers zijn. Ik bedoel dit natuurlijk niet onaardig of discriminerend, maar wij, vrouwen, moeten hier eerlijk toegeven dat mannen over het algemeen lichamelijk sterker zijn en daarom beter geschikt zijn voor een carrière in de bouw. Natuurlijk zijn er ook vrouwelijke bouwvakkers dus dames, mocht je dromen over een carrière in de bouw, mijn respect heb je bij voorbaat al verdiend!

De meeste bouwvakkers dienen het werk rond hun 55ste jaar neer te leggen wegens lichamelijke klachten. Slijtage aan rug, schouders, nek en knieën zijn helaas veel voorkomende klachten.

Veel reizen

Als bouwvakker dien je ook bereid zijn om veel te reizen; een bouwvakker werkt niet op een vaste locatie, maar daar waar hij nodig is. Dit kan betekenen dat je het hele land door moet reizen en soms in hotels moet overnachten. Maar het heeft ook het grote voordeel dat je in principe kunt gaan wonen waar je maar wil. Overal waar mensen wonen en werken zijn bouwvakkers nodig. Het is dus ook een ideaal beroep wanneer je nog niet zeker bent waar je in Nederland wil gaan wonen, of misschien zelfs wel een tijdje in het buitenland wilt gaan wonen en werken.

Weerbestendig

Bouwvakkers in Nederland moeten weerbestendig te zijn. Het meeste bouwvakkers werk vindt plaats in de buitenlucht en in onverwarmde ruimtes. In de zomer is het natuurlijk heerlijk om de hele dag buiten te zijn, maar ook in de regen en bij temperaturen om en nabij het vriespunt gaat het bouwen gewoon door. Voor kou-kleumers en mensen die een hekel hebben aan de regen is dit beroep dus absoluut niet geschikt.

Als bouwvakker-in-de-buitenlucht heb je wel recht op vorstverlet. Wanneer de temperatuur dagen achtereen onder het nulpunt verdwijnt, de grond bevriest en de Friezen in Nederland zich beginnen af te vragen of er een Elfstedentocht gehouden kan worden, wordt het bouwvakkers werk stilgelegd. Terwijl de rest van het Nederlandse volk zich dik ingepakt en door weer en wind naar het werk begeeft, mag jij, mét behoud van salaris, lekker thuis blijven en voor de warme kachel blijven zitten.

Hoe wordt je bouwvakker?

Wanneer je bouwvakker wilt worden en in loondienst wilt werken dien je minimaal een diploma op MBO-2 niveau te hebben.

Het eerste jaar van je MBO-opleiding Assistent bouwen (MBO-1) is een opstap functie. In dit jaar leer je de basisvaardigheden die iedere bouwvakker dient te weten én te kunnen uitvoeren. Onder directe begeleiding leer je schuren, metselen, timmeren, lassen, slijpen, schroeven, solderen zagen en lassen. Je werkt met echte monteurs en technici, die je de kneepjes van het vak bijbrengen. Ook wordt je in dit eerste jaar fysiek al een beetje getest: als student bij jij degene die met de materialen sjouwt, de ladders weer in de keet doet, de stenen voor de metselaar aandraagt en het gereedschap aangeeft.

Het tweede jaar op de bouwvakkers vakschool is al wat gespecificeerder. In dit jaar dien je een bepaalde studierichting aan te geven: Wat vindt je leuker? Timmeren, betonvlechten, metselen, stuken, of kies je toch voor de technische kant als architect of aannemer en studeer je nog even door? De opleiding tot bouwvakker, MBO-2 is in 2 groepen onderverdeeld:

  • BOL voltijdstudie    12 maanden
  • BBL deeltijdstudie    24 maanden (meestal in combinatie met werken als stagiaire)

De keuze of je voor de BOL of de BBL kiest is natuurlijk heel persoonlijk. Voordeel van de BOL is natuurlijk dat je na 1 jaar studie direct aan de slag kunt voor een volledig salaris, maar velen kiezen toch voor de BBL opleiding. Tijdens dit 2-jarige studietraject bestaat de mogelijkheid om werkervaring op te doen en bovendien kom je tijdens je stage al in contact komt met werkgevers en collega’s waardoor je je kansen op het vinden van een baan na afloop van de opleiding vergroot.

Gebruikte bronnen

  • www. wikipedia.org/wiki/Bouwvakker
  • www.adiladministratie.nl
  • www.mbostart.nl

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

1 reactie


  • Bouwvakker

    Dit verhaal klopt niet helemaal De meeste bouwvakkers hebben rond de €2400 bruto dus geen netto. En wat vorstverlet betreft de meeste bouwbedrijven laten je gewoon werken ook al is het -20 , en als je er wst van zegt , zeggen ze gewoon Stel je niet aan en met de extreme hittegolven in NL moet je gewoon doorwerken ook al is het +40 wat ook al is het gevaarlijker dan de kou .Ik heb wel meegemaakt dat bouwvakkers een zonnesteek hadden en dat wij eerste hulp moesten verlenen . Maar in NL is extreme hitte ook niet geregeld in de bouw CAO ze spreken er al jaren over om een regeling hierover op te nemen in de CAO maar er veranderd niets Vooral bouwvakkers van zo’n 35 jaar en jonger gaan dan ook gewoon aan het Werk omdat ze bang zijn  om hun werk te verliezen.  De 35+ers durven wat vaker Nee te zeggen en gaan gewoon naar huis bij hitte enkou bij gevoelstemperatuur van -5 en buiten werken is het officieel tot 10 uur dien je wel je te melden ( niet werken maar in bv in de schaftkeet zitten is het na 10 uur nog zo koud moeten ze je naar huis laten gaan 

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter aan Bouwvakker Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *