H&M aandelen kopen (2024) – koers & analyse
H&M is een bekende modeketen met grote ambities. Een investering in H&M aandelen kan dan ook erg winstgevend uitpakken. Maar hoe kan je nu eigenlijk het beste H&M aandelen kopen?
Hoe kan je H&M aandelen kopen?
Een investering in H&M kan interessant zijn: het bedrijf opent nog steeds nieuwe winkels op meerdere continenten. Hierdoor is het bedrijf beschermd tegen regionale tegenvallers. Bovendien investeert het H&M veel in de webshop, wat waarschijnlijk een goede zet is. Steeds meer klanten kiezen ervoor om vanuit het gemak van hun luie stoel kleding te bestellen.
Het is belangrijk wanneer je H&M aandelen koopt om op de kosten te letten. Te veel beleggers laten duizenden of zelfs tienduizenden euro’s liggen over de lange termijn doordat ze hoge transactiekosten betalen. Wil je weten waar je voordelig in H&M aandelen kunt handelen? Bekijk dan direct ons brokeroverzicht:
Broker | Kosten | Review | Aanmelden |
---|---|---|---|
* Ontvang tot 5,5% rente op euro tegoeden & tot 7,9% op dollar tegoeden * Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd * Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen | |||
Beleg voordelig in aandelen H&M & probeer gratis met een demo. Je kapitaal loopt risico. | |||
Vergelijken? | Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo! |
Waarom kan het voordelig zijn om H&M aandelen te kopen?
- Sterk merk: consumenten herkennen het merk H&M waardoor het bedrijf minder hoeft uit te geven aan marketing.
- Diversificatie: H&M verkoopt naast kleding bijvoorbeeld ook decoratie voor je huis.
- Globaal actief: H&M is actief in meer dan 70 landen, waardoor het profiteert van meerdere inkomstenbronnen.
- Duurzaamheid: H&M is bezig met het verbeteren van de duurzaamheid van haar merk, wat kan bijdragen aan de reputatie van het bedrijf.
- Flexibel: doordat H&M met sub-collecties werkt kan het direct reageren op de laatste trends.
Dit zijn de grootste risico’s van beleggen in H&M aandelen
- Afhankelijkheid: H&M is afhankelijk van de mode-branche. Wanneer de smaak van de consument verandert, kan de winstgevendheid sterk dalen.
- Intense concurrentie: de mode-industrie is erg competitief. Als consumenten overstappen op de concurrent, kan het bedrijf hier geld aan verliezen.
- Fast fashion: wanneer mensen duurzaamheid belangrijker gaan vinden, kopen ze waarschijnlijk minder snel nieuwe kleding. Dit kan de resultaten van H&M sterk onder druk zetten.
Wat zijn de grootste concurrenten van H&M?
- Zara
- Uniqlo
- Gap
- Primark
- Forever 21
Hoe kan je beleggen in H&M aandelen?
Voordat je in H&M aandelen kunt beleggen, heb je eerst een account nodig bij een online broker. Online brokers maken het mogelijk voor particulieren om aandelen te kopen en verkopen.
Selecteer vervolgens het aandeel H&M en vul de volgende gegevens in:
- Bedrag: bepaal het bedrag dat je wilt investeren in H&M aandelen.
- Marktorder: met een marktorder koop je de aandelen direct tegen de geldende prijs.
- Limietorder: met een limietorder stel je een prijs in waartegen je de aandelen wilt kopen.
- Take profit/stop loss: je kunt ervoor kiezen om de positie automatisch te sluiten op een bepaalde waarde.
Wanneer je tevreden bent met je aandelenorder, kan je deze direct indienen. Het kan vervolgens enkele seconden tot minuten duren voordat je investering volledig is uitgevoerd.
De oprichting van H&M
Erling Person begon in 1947 de eerste winkel in Västerås. Bij de oprichting was de naam van de winkel Hennes wat in het Zweeds ‘voor haar’ betekent. In de winkel werd in het begin dan ook uitsluitend vrouwenkleding verkocht.
De oprichter introduceerde in Europa een concept dat in Amerika al een succes was: winkeleigenaren maakten daar forse winsten. Dit deden ze door het op grote schaal aanbieden van kleding tegen voordelige prijzen. Het toepassen van dit Amerikaanse concept bij Hennes werd een succes.
De introductie ban mannenkleding
In het begin worden er in de winkels van H&M alleen collecties voor vrouwen aangeboden. Dat verandert in 1968 met de overname van het bedrijf Mauritz Wittfors. Dat is op dat moment een winkel en distributeur in jachtspullen en vishengels. Persson gebruikt het overgenomen bedrijf om ook in het mannensegment een voet aan de grond te krijgen. Hij voegt mannenkleding toe aan zijn bedrijf en verandert de naam in Hennis & Mauritz.
Een succesvol bedrijf
In de jaren 80 en ’90 werd het bedrijf ook in diverse Europese landen succesvol. In het begin van deze eeuw ging een droom in vervulling: in New York werd de eerste H&M winkel geopend.
Er worden, verspreid over de wereld, steeds meer H&M winkels geopend. Zo worden er winkels geopend in bijvoorbeeld Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika.
Het geheim van het succes van H&M
Wat is het geheim van het succes van de modewinkelketen H&M? Voor het grote succes is meer nodig dan het aanbieden van betaalbare kleding van relatief goede kwaliteit. Het geheim van het succes is het flexibel kunnen inspelen op de wensen van hun trendgevoelige doelgroep.
De modeketen biedt niet alleen twee nieuwe collecties per jaar aan. Met hun subcollecties, waar dagelijks aan wordt geschaafd, kan het bedrijf inspelen op trends. Zo kan het bedrijf direct inspelen op nieuwe trends, wat natuurlijk erg goed is voor de winstgevendheid van het bedrijf.
Ondanks belofte H&M geen leefbaar inkomen voor kleermakers
De modeketen H&M deed in 2013 de belofte dat het zou zorgen voor een leefbaar inkomen voor de circa 850.00 textielarbeiders die voor het bedrijf werken. Dit doel zou, volgens het bedrijf, eind 2018 worden bereikt. De internationale organisatie Schone Kleren Campagne deed in 2018 onderzoek in onder andere Bulgarije en Turkije.
Uit het onderzoek bleek dat het bedrijf zijn belofte van betere arbeidsomstandigheden en hogere lonen niet heeft waargemaakt. Veel werknemers leven, zo blijkt uit het onderzoek, in 2018 onder de armoedegrens. Bovendien maken de werknemers te veel uren. Zo verdienen in Bulgarije en Turkije de voor het bedrijf werkzame arbeiders slechts respectievelijk 9 en 29% van het in Europa geldende minimum.
Dit soort nieuws kan de koers van het aandeel onder druk zetten. Beleggers vinden het steeds belangrijker dat een bedrijf rekening houdt met alle stakeholders.
Wel of niet aandelen H&M kopen?
Er is geen objectief antwoord op de vraag of je H&M aandelen zou moeten kopen. Of dit verstandig is, hangt namelijk helemaal van je persoonlijke situatie af.
Het is in ieder geval verstandig om de populariteit van H&M te onderzoeken. Wanneer consumenten massaal overstappen naar een ander merk, kan het verstandig zijn om in andere aandelen te beleggen.
H&M profiteert bovendien sterk van fast fashion; het goedkoop verkopen van steeds weer nieuwe kleding. Wanneer consumenten duurzaamheid belangrijker gaan vinden, kan het bedrijf in de problemen komen. Onderzoek daarom goed of aandelen H&M binnen je huidige beleggingsportfolio passen.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!