Airbus aandelen kopen (2024) – koers & analyse
Airbus en Boeing zijn altijd in een forse concurrentiestrijd verwikkelt: door de problemen bij Boeing kan Airbus deze de komende jaren wel eens gaan winnen. Ben je benieuwd waar & hoe je kunt beleggen in Airbus? In dit artikel bespreken we in detail hoe je Airbus aandelen kunt kopen.
Waar kan je Airbus aandelen kopen?
Heb je vertrouwen in de toekomst van Airbus? Dan kan het interessant zijn om Airbus aandelen te kopen, bekijk direct bij welke brokers je dit voordelig kunt doen:
Broker | Kosten | Review | Aanmelden |
---|---|---|---|
* Ontvang tot 5,5% rente op euro tegoeden & tot 7,9% op dollar tegoeden * Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd * Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen | |||
€0 aan kosten voor Airbus. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. | |||
Vergelijken? | Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo! |
Wat is de aandelenkoers van Airbus?
Ben je benieuwd hoe de aandelenkoers van Airbus zich ontwikkeld? In de onderstaande grafiek zie je direct tegen welke koers je CFD aandelen Airbus kunt kopen:
Bedrijfsgegevens van Airbus
Hieronder zie je de belangrijkste bedrijfsgegevens van Airbus.
Beurskoersen van de laatste 5 dagen
In de onderstaande tabel kan je de beurskoersen van Airbus zien van de laatste 5 dagen:
Waarom kan het interessant zijn om te beleggen in Airbus aandelen?
- Sterke marktpositie: Airbus is een grote speler in de luchtvaartbranche en heeft een sterke positie opgebouwd. Het bedrijf is wereldwijd actief en heeft kantoren in meer dan 170 locaties.
- Diverse producten: naast vliegtuigen voor de commerciële luchtvaart, produceert Airbus ook militaire vliegtuigen en helikopters.
- Innovatie: Airbus is bezig met het ontwikkelen van energiezuinigere vliegtuigen. Het milieu staat steeds centraler, waardoor dit de positie van Airbus verder kan versterken.
- Uitbreidingen: er zijn nog voldoende mogelijkheden voor Airbus om haar marktpositie te verbeteren, vooral in opkomende economieën.
- Sterke financiële resultaten: Airbus heeft in de afgelopen jaren sterke financiële prestaties neergezet.
Met welke risico’s moet je rekening houden wanneer je Airbus aandelen koopt?
- Afhankelijkheid van key klanten: Airbus is voor haar inkomsten afhankelijk van enkele grote luchtvaartmaatschappijen en overheden.
- Concurrentie: Airbus ervaart veel concurrentie van andere vliegtuigbouwers en moet daarom constant innoveren om haar positie te behouden.
- Technologisch risico: de technologie beweegt snel. Wanneer Airbus achterblijft, kan het haar concurrerende positie verliezen.
- Economische situatie: wanneer het slecht gaat met de economie, ontvangt Airbus minder orders waardoor de concurrentiepositie achteruitgaat.
Wat zijn de grootste concurrenten van Airbus?
- Boeing
- Bombardier
- Embraer
- Lockhead Martin
- Northrop Grumman
Hoe kan je beleggen in Airbus aandelen?
- Vergelijk eerst de verschillende aandelen brokers: op die manier kan je bepalen welke broker het beste bij je past.
- Open een rekening en stort geld: je moet je aandelen rekening vaak eerst activeren door je identiteit te verifiëren.
- Selecteer het Airbus aandeel: je kunt de Airbus aandelen vinden binnen het tradingplatform door het ticker symbool EADSY in te voeren.
- Bepaal hoeveel je wilt investeren: je kunt bij de meeste online brokers al vanaf één aandeel in Airbus beleggen
- Kies het type order: je kunt de Airbus aandelen direct kopen of met een limiet order een specifieke prijs instellen.
- Evalueer je belegging: vergeet niet om regelmatig je beleggingen te beoordelen. Op die manier voorkom je beleggingen te lang aanhoudt.
Over Airbus
Het bedrijf Airbus Group stond tot 2014 bekend onder de naam European Aeronautic Defence and Space Company (EADS). Dit bedrijf is een Europees luchtvaart-, ruimtevaart- en defensie consortium. Het bedrijf ontstond in 2000 door de fusie tussen het Franse Aerospatiale-Matra, het Duitse DASA en het Spaanse Construcciones Aeronautics CASA).
Het bedrijf Airbus Group heeft in het totaal 170 locaties wereldwijd. Meerdere vestigingen zijn te vinden in onder andere België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. De vestigingen in Nederland bevinden zich in Amsterdam en Leiden. In Leiden is het hoofdkantoor van de Airbus Group gevestigd.
De drie divisies van de Airbus Group
- De divisie Airbus is de grootste divisie van het bedrijf. Deze divisies is verantwoordelijk voor twee derde aan de omzet. Door deze divisie worden passagiersvliegtuigen geleverd aan luchtvaartmaatschappijen.
- De divisie Airbus Helicopters produceert helikopters voor militair en voor civiel gebruik.
- Door de divisie Airbus Defence en Space worden militaire vliegtuigen geproduceerd. Bovendien draagt deze divisie bij aan ruimteprogramma’s, bijvoorbeeld door de levering van kunstmanen. Defensieopdrachten leveren het bedrijf ongeveer 15% van de omzet op.
De geschiedenis van Airbus
De Europese overheden hielden driemaal zoveel defensiebedrijven in stand als in de Verenigde Staten, terwijl hun budget maar de helft was van de Verenigde Staten. Het risico bestond dat grote Amerikaanse bedrijven de kleinere Europese bedrijven zouden opkopen. Daarom werd in er in 1999 een fusie aangekondigd.
Hierdoor ontstond het bedrijf European Aeronautic Defence and Space Company N.V. (EADS). Het bedrijf werd gevormd onder Nederlands recht met een hoofdzetel in Nederland. Er kwamen ook hoofdzetels in de landen van de drie fusiepartners DASA, Aerospatiale-Matra en Construcciones Aeronautics (CASA). Die hoofdzetels werden gevestigd in München, Parijs en Madrid.
Na de fusie was het bedrijf de grootste bouwer in de wereld van helikopters, raketten en draagraketten. Ook was het bedrijf één van de grootste wapenproducenten en de op twee na grootste vliegtuigbouwer.
In 1999 werd er door de net gefuseerde bedrijven een gezamenlijk verlies geleden van 900 miljoen euro. Er werd wel verwacht dat de fusie van de drie bedrijven in de nabije toekomst een meeropbrengst zou opleveren. De eerste zwarte cijfers werden geschreven in 2001. Dat was mede te danken aan het record aantal vliegtuigen dat door Airbus werd verkocht.
In 2020 560 vliegtuigen afgeleverd ondanks corona
Vliegtuigbouwer Airbus wist in 2020, ondanks corona, 560 vliegtuigen aan klanten af te leveren. Dat zijn ruim 300 toestellen minder dan in 2019. Met de verkoop van 560 vliegtuigen heeft Airbus echter wel de interne doelstelling gehaald. Met dit aantal afgeleverde toestellen bleef Airbus de Amerikaanse concurrent Boeing ver voor. Dit bedrijf liet in november 2020 weten slechts 118 nieuwe vliegtuigen te hebben afgeleverd.
Na de pandemie zie je dat mensen weer vaker het vliegtuig pakken. Hierdoor bestellen vliegmaatschappijen weer nieuwe vliegtuigen. De aandelenkoers van Airbus is dan ook weer aan het stijgen.
Is het verstandig om te investeren in Airbus?
Een investering in Airbus kan afhankelijk van de economische situatie goed uitpakken. Wanneer het goed gaat met de luchtvaart dan presteren de aandelen van Airbus normaal gesproken ook goed. Houd daarom de economische situatie goed in de gaten wanneer je wilt beleggen in Airbus. Wanneer er veel nieuwe bestellingen binnenkomen, dan kan Airbus betere winstresultaten neerzetten.
De grootste concurrent van Airbus is Boeing: deze twee titanen strijden eigenlijk altijd om marktaandeel op de burgerluchtvaart. Het lukt Airbus op deze markt om goed te concurreren. In de militaire tak gaat dit niet altijd even goed: de A400 was in 2016 bijvoorbeeld een mislukking. Toch kunnen de toekomstige resultaten op de normale luchtvaart deze tegenvallende resultaten compenseren.
In verhouding met de concurrent Boeing heeft Airbus wellicht een betere positie. De reputatie van Boeing heeft een flinke deuk opgelopen door de technische problemen. Hierdoor kan Airbus de concurrentiestrijd in de toekomst wel eens gaan winnen, wat een goede reden kan zijn om Airbus aandelen te kopen.
Onderzoek wel altijd goed of Airbus aandelen binnen je beleggingsportfolio passen. Bepaal je eigen risicotolerantie en voorkom dat je een te groot deel van je geld investeert in Airbus aandelen.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!