Wat is de European Financial Stability Facility of EFSF?

In juni 2010 zag de EFSF of de European Financial Stability Facility het licht in het kader van de financiële crisis. Het doel van de EFSF is het verstrekken van financiële middelen aan landen in de eurozone die financiële problemen hebben. Oorspronkelijk was er voorzien dat de EFSF na 2013 geen nieuwe verplichtingen zou aangaan. Eind maart van dit jaar werd er beslist om de EFSF ook daarna te laten bestaan waarbij het onderdeel wordt van het European Stability Mechanism, dat in 2013 in werking treedt.

European Financial Stability Facility

De EFSF is een naamloze vennootschap naar Luxemburgs recht. Het maatschappelijk kapitaal bedraagt 18440453,35 euro dat volstort is door de aandeelhouders. In dit geval zijn de aandeelhouders de eurolanden. Naast dit kapitaal stellen de landen zich garant voor 440 miljard euro. Begin dit jaar werd dit bedrag verhoogd naar 500 miljard. Deze borgstelling zorgt ervoor dat de EFSF een AAA-rating heeft gekregen van de ratingbureau’s.

Door deze uitstekende rating kan er goedkoop geleend worden op de financiële markten om dit geld nadien uit te lenen aan de landen die beroep willen doen op de EFSF. In het geval dat de financiële markten geen geld meer willen lenen aan een land kan er ook beroep gedaan worden op dit fonds. De EFSF is namelijk ook een lender of last resort.

Geld lenen bij de EFSF

Toch is het niet enkel goed nieuws voor landen die bij de EFSF aankloppen. De landen hebben de zekerheid dat ze altijd geld kunnen blijven lenen, maar dit kan door Europa onder voorwaarden geplaatst worden. Een land dat niet meer op de financiële markten terecht kan of alleen geld kan lenen tegen een woekerrente heeft structurele problemen.

Griekenland is hier een goed voorbeeld van. De landen moeten blijven voldoen aan de eisen van Europa om de overheidsbestedingen op orde te krijgen en om deze zo te houden. Een lening bij de EFSF ontslaat geen enkel land van de verplichting om de opgelegde saneringen of noodzakelijke ingrepen in de financiën uit te stellen en deze moeten voltooid worden binnen de termijn die Europa oplegt.  Een lening is geen bescherming tegen andere verplichtingen.

Rating en bedrag dat geleend mag worden

Daarnaast blijft de vraag tot welk bedrag de EFSF kan lenen zonder een downgrade door de ratingbureau’s te riskeren. Aangenomen wordt dat 500 miljard euro lenen onmogelijk is met een AAA-rating.  De reden hiervoor is dat de EFSF dit bedrag enkel zou moeten lenen als er significante financiële problemen zijn in enkele eurolanden. Het zijn wel net deze eurolanden die ook garant staat voor de 500 miljard wat vragen over de kwaliteit van de EFSF doet rijzen. Verwacht wordt dat de EFSF tot 250 miljard euro kan lenen op de financiële markten zonder dat de ratingbureau’s de kredietwaardigheid onder de loep zouden nemen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *