Fonds beleggen of toch zelf aan de slag?

Je hebt besloten dat je jouw vermogen wil laten groeien door een deel hiervan te beleggen. Nu sta je voor een belangrijke keuze. Ga je starten met fonds beleggen of ga je toch zelf aan de slag? Wij helpen je graag de beste keuze te maken. Dit doen we door de voor- en nadelen van het fonds beleggen op te sommen, maar ook de plus- en minpunten van zelf beleggen te beschrijven.

De voordelen van een fonds

Beleg je in een fonds, dan profiteer je van diverse voordelen. Het belangrijkste voordeel van fonds beleggen is dat je direct toegang krijgt tot een goed gespreide portefeuille. Met een goede spreiding loop je minder risico op verlies, dus dit is zeker een belangrijk voordeel te noemen.

Daarnaast heb je op een eenvoudige en toegankelijke manier toegang tot diverse beleggingsmarkten en beleggingsstijlen. Je kunt in internationale aandelen investeren, maar ook in een specifieke niche. Dit bepaal je helemaal zelf bij het selecteren van jouw fonds.

Tot slot kun je gebruik maken van de expertise van een fondsbeheerder. Zeker als je totaal geen verstand hebt van de wereld van het beleggen, is dit een voordeel. Je betaalt de fondsbeheerder om jouw portefeuille te beheren, maar hier krijg je wel zijn of haar expertise voor terug.

fonds beleggen of zelf

De nadelen van een fonds

Toch heeft het beleggen in een fonds ook enkele nadelen. Ten eerste heb je minder controle over jouw beleggingen als je in een fonds investeert. Sterker nog, je geeft de controle volledig uit handen. Sommige beleggers vinden dit wel een prettig idee, andere beleggers worden hier een beetje zenuwachtig van.

Daarnaast kost het altijd extra geld om in een fonds te beleggen. Zoals al eerder vermeld, betaal je voor de expertise en ondersteuning van de fondsbeheerder. Dit kan het beleggen vrij prijzig maken.

Tot slot heb je een beperkte beleggingskeuze als je in een fonds wil investeren. Je moet het simpelweg doen met de fondsen die er zijn. Met een beetje geluk is er een fonds dat voor honderd procent bij jou past. De kans is echter groter dat het fonds dat je kiest, toch niet helemaal aan jouw eisen voldoet.

De voordelen van zelf beleggen

Beleg je jouw vermogen helemaal zelf, dan houd je voor honderd procent de touwtjes in eigen handen. Je kunt helemaal zelf kiezen hoeveel je wil beleggen, maar ook waar je jouw vermogen in wil steken. Daar komt nog bij dat je minder geld hoeft te betalen om geld te kunnen beleggen. Je hebt niet te maken met de hoge kosten van een fonds, maar betaalt alleen de inleg van jouw beleggingen.

De nadelen van zelf beleggen

Het eerste nadeel van het zelf beleggen van je vermogen is dat je hier veel kennis voor nodig hebt. Heb je deze kennis niet, dan is de kans groter dat je fouten maakt bij het investeren. Hierdoor kun je te maken krijgen met kleine verliezen, maar ook met grote verliezen. Gelukkig kan je bij ons eenvoudig leren beleggen.

Daarnaast kost het zelf beleggen van je vermogen veel tijd. Beleg je in een fonds, dan laat je een ander voor je beleggen. Doe je dit zelf, dan sta je er alleen voor. Dit betekent dat je vele uren moet steken in het onderzoeken van de markt, het maken van beleggingsbeslissingen en het bijhouden van je portefeuille.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *