Een lening aflossen is de beste belegging

Veel mensen lenen geld om te kunnen beleggen en dat is zonde; uiteindelijk is het aflossen van een lening immers de meest rendabele belegging. Het interestpercentage op een lening ligt dusdanig hoog dat de kosten van het krediet niet opwegen tegen de risico’ s van beleggen.

Wat is een realistisch rendement?

Hoeveel je kunt verdienen met een belegging is niet met zekerheid te zeggen. Wel is het zo dat met een hoger potentieel rendement een hoger risico gemoeid gaat. Op een spaarrekening zul je een erg laag percentage ontvangen, met obligaties verdien je tussen de vier en zes procent en het gemiddelde rendement op aandelen bedraagt ongeveer acht procent.

Wanneer we het potentiële rendement vergelijken met de kosten van een lening lijkt beleggen met geleend geld in de eerste instantie interessant. Op een persoonlijke lening betaal je vaak rond de zeven procent, en door goed aandelen te selecteren zou je dus winst op dit krediet kunnen maken. Het enige probleem van deze manier van beleggen is dat het extra risicovol is. Beleg daarom nooit met geleend geld.

Aflossen is verstandig

Het heeft eigenlijk geen nut om te beleggen wanneer je nog grote openstaande schulden hebt. Over je creditcard schuld betaal je doorgaans 15 procent rente en over een persoonlijk krediet betaal je al snel 10 procent. Alleen met een hypotheek met een lage rentepercentage of een studielening kan het nog steeds zinvol zijn om te beleggen.

Voordat je begint met beleggen is het in ieder geval belangrijk om eerst deze schulden met hoge rentepercentages af te lossen. Op die manier bespaar je elke maand een enorm bedrag aan rente en dat kan je weer mooi voor een investering gebruiken!

Aandelen en het lenen van geld

geld lenen beleggenRendement op aandelen is namelijk geen zekerheid. Alhoewel de koersen de afgelopen honderd jaar gemiddeld sterk stegen waren er ook decennia waarin de beursen de weg omhoog niet wisten te vinden. In zo’ n geval is het verstandig om de aandelen gedurende langere tijd vast te houden, wanneer je een schuld moet aflossen is dit echter niet mogelijk. Het potentiële rendement van een belegging weegt dan ook niet op tegen de risico’ s.

Het is verstandiger om je leningen gewoon af te lossen of om er geen af te sluiten. Op die manier bespaar je immers zeven tot vijftien procent rentekosten op jaarbasis en dat is een rendement waarop veel beleggers jaloers zouden worden.

Toch geld lenen? Doe het met een hefboom!

Wil je toch geld lenen om de beurs op te gaan? Doe het dan beheerst door middel van een hefboom. Door te beleggen door middel van CFD’ s, speeders of turbo’ s kan je met een hefboom beleggen. De bank financiert dan het grootste deel van de positie waardoor je met een laag bedrag toch goede resultaten kunt behalen op de beurs.

Op die manier kan je niet meer geld verliezen dan je inzet (de positie wordt alvorens je tegoed opraakt automatisch gesloten) terwijl je toch met geleend geld belegt. Alvorens je met een hefboom gaat beleggen is het verstandig om eerst meer te lezen over CFD’ s in onze categorie over dit onderwerp.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *