Een lening aflossen is de beste belegging

Veel mensen lenen geld om te kunnen beleggen en dat is zonde; uiteindelijk is het aflossen van een lening immers de meest rendabele belegging. Het interestpercentage op een lening ligt dusdanig hoog dat de kosten van het krediet niet opwegen tegen de risico’ s van beleggen.

Wat is een realistisch rendement?

Hoeveel je kunt verdienen met een belegging is niet met zekerheid te zeggen. Wel is het zo dat met een hoger potentieel rendement een hoger risico gemoeid gaat. Op een spaarrekening zul je twee tot drie procent rente ontvangen, met obligaties verdien je tussen de vier en zes procent en met aandelen kan je tot wel twintig procent rendement behalen.

Wanneer we het potentiële rendement vergelijken met de kosten van een lening lijkt beleggen met geleend geld in de eerste instantie interessant. Op een persoonlijke lening betaal je vaak rond de zeven procent, en door goed aandelen te selecteren zou je dus winst op dit krediet kunnen maken. Het enige probleem van deze manier van beleggen is dat het extra risicovol is.

Aandelen en het lenen van geld

geld lenen beleggenRendement op aandelen is namelijk geen zekerheid. Alhoewel de koersen de afgelopen honderd jaar gemiddeld sterk stegen waren er ook decennia waarin de beursen de weg omhoog niet wisten te vinden. In zo’ n geval is het verstandig om de aandelen gedurende langere tijd vast te houden, wanneer je een schuld moet aflossen is dit echter niet mogelijk. Het potentiële rendement van een belegging weegt dan ook niet op tegen de risico’ s.

Het is verstandiger om je leningen gewoon af te lossen of om er geen af te sluiten. Op die manier bespaar je immers zeven procent rentekosten op jaarbasis en dat is een rendement waarop veel beleggers jaloers zouden worden.

Toch geld lenen? Doe het met een hefboom!

Wil je toch geld lenen om de beurs op te gaan? Doe het dan beheerst door middel van een hefboom. Door te beleggen door middel van CFD’ s, speeders of turbo’ s kan je met een hefboom beleggen. De bank financiert dan het grootste deel van de positie waardoor je met een laag bedrag toch veel geld kunt verdienen op de beurs.

Op die manier kan je niet meer geld verliezen dan je inzet (de positie wordt alvorens je tegoed opraakt automatisch gesloten) terwijl je toch met geleend geld belegt. Alvorens je met een hefboom gaat beleggen is het verstandig om eerst meer te lezen over CFD’ s in onze categorie over dit onderwerp.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!