Perfecte belegging: wat is de beste belegging?

Ben je op zoek naar de perfecte belegging? Als belegger ben je natuurlijk op zoek naar de best renderende belegging. In dit artikel onderzoeken we wat de beste investering is die je kunt doen.

Bestaat er een perfecte belegging?

Er is geen universele perfecte belegging. Wel is er een perfecte belegging voor jou als individu. Het is daarom belangrijk om voor jezelf te bedenken wat je wilt bereiken met je beleggingen. Sommige beleggingsproducten kennen bijvoorbeeld hogere risico’s, maar ook hogere potentiële rendementen terwijl andere beleggingsproducten vooral een stabiel rendement bieden. In dit artikel bespreken we de meest aantrekkelijke beleggingen.

Zijn aandelen de beste belegging?

Voor veel mensen is beleggen in aandelen de perfecte belegging. Zowel in Europa als in de VS zijn de winstvooruitzichten voor bedrijven nog steeds goed. Zeker als je aandelen afzet tegen andere beleggingen, dan presteren ze op de lange termijn veel beter dan veel andere beleggingsproducten.

Op de lange termijn doen aandelen het beter dan spaartegoeden of obligaties. Vanzelfsprekend waren er dipjes, maar op de lange termijn lijken aandelen toch goede resultaten neer te zetten.

Ben je benieuwd wat de beste aandelen brokers zijn? Bekijk dan het overzicht & open direct een account:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Beleggen in derivaten

Voor actieve beleggers die niet bang zijn voor een beetje risico, zijn derivaten de perfecte belegging. Derivaten bestaan er in allerlei soorten en maten: denk hierbij bijvoorbeeld aan opties, turbo’s, futures en CFD’s. Vooral CFD’s worden in Nederland steeds populairder, wat onder andere komt door de transparante prijsvorming van het effect.

Met CFD’s kan je actief speculeren op koersstijgingen en koersdalingen op bijvoorbeeld aandelen. Met een short positie kan je speculeren op een dalende aandelenkoers waardoor je ook in slechtere economische tijden actief kunt handelen.

Beleggen in derivaten is lastig en de meeste mensen behalen dan ook verlies. Probeer de mogelijkheden daarom eerst zonder risico uit met een gratis demo:

In een fonds beleggen is voor veel mensen de beste beleggingsoptie

Voor het overgrote deel van de beleggers is geld investeren in een beleggingsfonds de beste optie. Vooral indexfondsen zijn aantrekkelijk, aangezien de kosten bij dit type fonds laag liggen. Met een indexfonds kan je automatisch in een mandje aandelen handelen. Hierdoor doe je direct aan risicospreiding: wanneer één beleggingsproduct het niet goed doet, kan je de daling opvangen met gunstige resultaten in een andere beleggingsproduct.

Wat ETF’s interessant maakt, is het feit dat je periodiek kunt instappen met een klein bedrag. Hierdoor stap je nooit met al je geld in op het hoogtepunt van de markt, waardoor de kans dat je een fors bedrag verliest afneemt.

Handelen in grondstoffen

Als je op dit moment de perfecte belegging zoekt, dan zijn grondstoffen ook een aantrekkelijke optie. Als de wereldeconomie aantrekt stijgt de vraag naar grondstoffen en daarmee ook de prijzen. Maar ook als de economie terugzakt, blijft er vraag bestaan naar bepaalde grondstoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan olie wat nog steeds enorm belangrijk is voor onze economie of goud wat vaak als veilige haven wordt gebruikt.

Door deze dubbele zekerheid zijn grondstoffen momenteel de ideale belegging op de lange termijn. Als belegger kun je in grondstoffen beleggen in tijden van crisis, wat je verliezen op bijvoorbeeld aandelen kan compenseren. Zeker op de lange termijn zal er altijd vraag zijn naar grondstoffen.

beste belegging

Hoe perfect beleggen in grondstoffen?

Overigens is het wel belangrijk om de juiste grondstof te selecteren. In tijden van onzekerheid stijgt goud bijvoorbeeld, terwijl de vraag naar staal juist toeneemt wanneer er veel gebouwd moet worden. Door de schaarste van veel grondstoffen zullen de prijzen op de lange termijn sterk blijven stijgen waardoor grondstoffen als perfecte belegging gezien kunnen worden.

Wil je weten waar je het beste kunt beleggen in grondstoffen? Bekijk dan direct ons overzicht van brokers:

Geld beleggen in obligaties

Beleggingen in obligaties zijn in ieder geval over de laatste 100 jaar niet de beste keuze geweest. De winstgevendheid van obligaties loopt achter op de winstgevendheid van aandelen. Obligaties hebben een veilig imago: ook dit is niet geheel terecht. Je kunt met obligaties namelijk best veel geld verliezen, zeker bij een stijgende rente. De koers van de obligatie daalt dan en je kunt het geld dat vastzit in de obligatie vervolgens niet in winstgevendere opties stoppen.

Bovendien behaal je de hoogste winst alleen maar met de erg risicovolle obligaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een onbekend Zuid-Amerikaans bedrijf. Wanneer dit bedrijf vervolgens failliet gaat, verlies je het volledige bedrag van je inleg.

Bitcoins zijn voor sommigen de perfecte belegging

Voor sommige beleggers zijn Bitcoins de perfecte belegging. Wanneer je een Bitcoin koopt, investeer je eigenlijk in hoop. De munt zelf wordt nog amper gebruikt, maar de blockchain achter de Bitcoin is erg veelbelovend. Je moet wel een actieve houding aannemen om een goed resultaat te behalen met een belegging in de Bitcoin: wanneer je op het verkeerde moment instapt kan je al snel vele duizenden dollars verliezen.

Bitcoins zijn dus absoluut geen veilige belegging en naar mijn mening verdient de cryptomunt dan ook nog niet het predicaat perfecte belegging. Toch kan het voor de belegger die het niet erg vindt om grotere risico’s te nemen aantrekkelijk zijn om een klein deel van zijn of haar vermogen in de cryptomunt te investeren.

Is goud het meest winstgevend?

Goud is de perfecte belegging voor de eeuwige pessimist. Wanneer je denkt dat het systeem gaat omvallen, dan kan je in goud investeren. In de praktijk die je dan ook dat goud het vooral goed doet wanneer de beurzen in waarde dalen. Op zo’n moment kan een investering in goud je beleggingsportefeuille beschermen: een vergelijkbare constructie noemen we ook wel een hedge.

Een groot nadeel van beleggen in goud, is het feit dat je geen inkomen ontvangt. Goud ligt alleen stil en er wordt voor de rest weinig mee gedaan. Je ontvangt dan ook geen inkomen in de vorm van bijvoorbeeld dividend uit je goudstaven. Een belegging in goud is daardoor in mijn ogen niet perfect: toch kan goud in tijden van crisis de beste beleggingsoptie zijn.

Doe het niet (teveel): sparen

Sparen is nooit het beste of meest winstgevende. Door de inflatie neemt het prijspeil jaarlijks toe. De rente op spaartegoeden ligt laag, waardoor je vermogen eigenlijk alleen maar in waarde afneemt.

Dit betekent overigens niet dat je helemaal niet moet sparen: het is natuurlijk belangrijk om voldoende geld opzij te zetten om bijvoorbeeld onverwachte reparaties te kunnen betalen.

Beleggen in vastgoed is perfect voor mensen met veel kapitaal

Een vastgoedbelegging kan erg aantrekkelijk zijn, mits je voldoende kapitaal en inkomen hebt om het geld bij elkaar te sprokkelen. Wanneer dit het geval is, profiteer je met vastgoed van volledige controle. Je kunt zowel een inkomen opbouwen door het pand te verhuren en je profiteert op de lange termijn van waardestijgingen. Bovendien beschermt vastgoed je tegen inflatie, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je vermogen minder waard wordt.

Beleggen in woningen is erg aantrekkelijk: wel is het belangrijk om goed onderzoek te doen. Beleggen in vastgoed is alleen winstgevend voor de belegger die onderzoekt wat de mogelijkheden zijn. Er gaat veel tijd zitten in het vinden van de perfecte woning en ook voor het beheer moet je de nodige stappen ondernemen. Begin daarom niet zomaar met een investering in vastgoed!

Wat is het beste instapmoment om te beleggen?

Wanneer je de perfecte belegging wilt uitvoeren, moet je ook een goed instapmoment selecteren. Wanneer je actief de markt wilt verslaan, dan zul je de markt goed moeten analyseren. Door op een relatief goedkoop moment in te stappen, kan je dan een goede koerswinst behalen. Het is in de meeste gevallen niet eenvoudig om de markt goed te voorspellen: voor de meeste mensen is het instapmoment dan ook niet belangrijk.

Voor de meeste mensen is de beste strategie het gespreid inleggen van geld op de beurs. De markt verslaan is erg lastig en de beurs kan zomaar plotseling crashen. Het is dan zonde om een groot deel van je investering te verliezen wanneer de koers fors daalt. Door bijvoorbeeld maandelijks in te stappen, leg je zowel geld in wanneer het slecht gaat met de beurs en wanneer het goed gaat. Op die manier kan je profiteren van het gemiddelde beursrendement wat tussen de zes en acht procent ligt op jaarbasis.

Onthoud daarnaast dat tijd belangrijker is dan timing. Wanneer je toevallig een belegging goed timed dan kan je daar een hoge koerswinst aan overhouden. Als je op een matig moment instapt, dan is dit echter ook geen ramp. Zolang je voldoende tijd hebt om te wachten op herstel, kan je op de lange termijn een positief beleggingsresultaat behalen.

perfecte belegging

Hoe bepaal je wat de beste belegging voor je is?

Wat de beste belegging is, is nogal persoonlijk. We helpen je dan ook graag op weg om vast te stellen wat de perfecte belegging voor je is. Overigens hoeft dit lang niet altijd de meest winstgevende belegging te zijn: je moet er in de nacht natuurlijk wel van kunnen slapen.

Bepaal je doel

Voordat je kunt vaststellen wat de perfecte belegging voor je is, moet je eerst bepalen wat je met je geld wilt bereiken. Wil je over enkele jaren alweer over je geld beschikken of heb je tientallen jaren? Wanneer je meer tijd hebt, kan je bijvoorbeeld wat hogere risico’s nemen. Door op papier te zetten welk bedrag je wilt bereiken binnen welke tijd, kan je bepalen welk beleggingsproduct het beste bij je past.

Kwantificeer je beleggingen

Beleggingen worden uitgedrukt in harde nummers: je rendement is een percentage en het geld dat je uitgeeft is een nummer. Het is daarom verstandig om te bedenken met welk geldbedrag je (periodiek) kunt beleggen. Op die manier kan je bepalen in welke mate je het geld kunt spreiden over verschillende beleggingsproducten en strategieën.

Wat is je risicobereidheid?

Voordat je besluit wat de beste belegging voor je is, moet je de risicobereidheid vaststellen. De risicobereidheid verschilt sterk van persoon tot persoon. Wanneer je het niet erg vindt om wat grotere risico’s te nemen, dan ligt je risicobereidheid hoger. Meer speculatieve beleggingsproducten zoals Bitcoins en derivaten zijn dan de beste optie voor je. Wil je liever voorzichtig een wat groter vermogen opbouwen? Dan kan je beter beleggen in relatief veilige aandelen en obligaties.

Let op de kosten

Veel mensen vergeten in hun zoektocht naar de perfecte belegging om op de kosten te letten. Dat is zonde! Wanneer je veel geld verspilt aan hoge transactiekosten, verklein je de kans om een winstgevend resultaat neer te zetten. Bestudeer daarom altijd eerst uitgebreid de kosten van het beleggingsproduct waar je in wilt investeren.

Gespreid en alert beleggen

Als je de perfecte belegging zoekt is het vooral belangrijk dat je gespreid en alert belegt. De toekomst is altijd onzeker en op die manier vergroot je de kans op succes. Naast je fysieke beleggingen kan je opties gebruiken om je portfolio te beschermen. Houd daarnaast genoeg cash achter de hand op een spaarrekening. Op die manier kan je de markt opgaan, zodra er zich een kans op een hoog rendement voordoet.

Als je de perfecte belegging zoekt is het ook belangrijk dat je beleggingen spreidt om zo de kans op verlies te verkleinen. Een andere goede tip is om mogelijkheden te onderzoeken om in opkomende landen te beleggen. Let daarnaast bij je keuze altijd heel goed op het dividendrendement van bedrijven.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *