Wie handelt er in futures?

Naast Forex zijn er nog zeer liquide markten waar beleggers geld kunnen verdienen.  Eén van deze markten is de futures markt. Futures worden op elke beurs verhandeld, zowel door  hedgers als speculerende beleggers. De reden hiervoor is de liquiditeit en de talrijke mogelijkheden met futures.  De futures markt is een interessante mogelijkheid voor beleggers die het rendement willen verhogen met hefbomen.

Wat is een future?

Een future is een contract tussen twee partijen waarbij een transactie uitgevoerd wordt op een afgesproken datum. Hierbij kan de ene partij een onderliggend goed kopen of verkopen bij de andere partij. Het verschil met een optie is dat beide partijen de plicht hebben de transactie uit te voeren, terwijl een optie het recht geeft aan de koper van de optie. Op deze verplichting na vertonen futures en opties dezelfde kenmerken.

Wat zijn de voordelen van een future?

Net als een optie heeft een future verschillende voordelen.  Dankzij de hefboom is het mogelijk om met een beperkte inleg een aanzienlijke positie in te nemen. De reden hiervoor is dat bij een future slechts een deel van de waarde van de future moet betaald worden bij het aangaan van de future.  Dit bedrag varieert tussen 5-20% van de totale waarde.

Dankzij de liquide markt kunt u de aangekochte futures eenvoudig verkopen.  Daarnaast is het mogelijk met om zowel long als short te gaan met een future. Dit betekent dat je zowel geld kunt verdienen bij dalende als bij stijgende markten.

Weetje: Beleggen in CFD’s lijkt erg op beleggen in futures, maar kan eenvoudiger.

Wie handelt er in futures?

beleggen in futuresFutures zijn nuttige instrumenten voor speculanten als hedgers.  Hedgers gebruiken futures om zekerheid in te bouwen. De prijs van het onderliggend goed ligt vast zodat het risico vermindert.  Hedgers kunnen alle posities indekken omdat een future op verschillende financiële producten afgesloten kan worden.

Speculanten daarentegen gebruiken futures om geld te verdienen aan hun toekomstvisie. Er zijn drie soorten speculanten: swing traders, day traders en position traders. Afhankelijk van de tijd tussen de aan- en verkoop van de futures wordt een speculant in één van deze drie categorieën ingedeeld.

De kosten van een future

Het grote voordeel van futures zijn de kosten die verbonden zijn aan het afsluiten van het contract. In tegenstelling tot aandelen en obligaties waarbij de transactiekost vaak 0,15-0,20% van de waarde bedraagt, zijn de transactiekost van futures nog kleiner. Handelen in futures kan al vanaf 2,80 euro.

Beleggen in futures is risicovol

Beleggers dienen steeds te onthouden dat futures afgeleide producten zijn. Het potentiële rendement ligt hoger dan bij aandelen, maar het risico moet niet worden onderschat. Geef daarom steeds limieten op bij het beleggen in futures. Zo voorkom je dat je hele inzet verdampt.

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment