Wie handelen er in futures?

Naast Forex zijn er nog zeer liquide markten waar beleggers geld in kunnen investeren.  Eén van deze markten is de futures markt. Futures worden op elke beurs verhandeld, zowel door  hedgers als speculerende beleggers. De reden hiervoor is de liquiditeit en de talrijke mogelijkheden met futures.  De futures markt is een interessante mogelijkheid voor beleggers die het rendement willen verhogen door een hefboom in te zetten.

Wat is een future?

Een future is een contract tussen twee partijen waarbij een transactie uitgevoerd wordt op een afgesproken datum. Hierbij kan de ene partij een onderliggend goed kopen of verkopen bij de andere partij. Het verschil met een optie is dat beide partijen de plicht hebben de transactie uit te voeren, terwijl een optie het recht geeft aan de koper van de optie. Op deze verplichting na vertonen futures en opties dezelfde kenmerken.

Wil je zelf beleggen in futures? Dat kan bij een broker. Gebruik de knop om direct de beste brokers met elkaar te vergelijken:

Wat zijn de voordelen van een future?

Net als een optie heeft een future verschillende voordelen.  Dankzij de hefboom is het mogelijk om met een beperkte inleg een aanzienlijke positie in te nemen. De reden hiervoor is dat bij een future slechts een deel van de waarde van de future moet betaald worden bij het aangaan van de future.  Dit bedrag varieert tussen 5-20% van de totale waarde.

Dankzij de liquide markt kunt u de aangekochte futures eenvoudig verkopen.  Daarnaast is het mogelijk met om zowel long als short te gaan met een future. Dit betekent dat je zowel geld kunt verdienen bij dalende als bij stijgende markten.

Weetje: Beleggen in CFD’s lijkt erg op beleggen in futures, maar is transparanter.

Wie handelt er in futures?

Futures zijn nuttige instrumenten voor speculanten en hedgers.  Hedgers gebruiken futures om hun portfolio te beschermen. Met een future kunnen ze inzetten op een dalende markt, aangezien de het onderliggende goed dan voordelig kunnen kopen en weer verkopen. Hierdoor kunnen futures worden gebruikt om een portfolio te beschermen: bij een dalende koers kan je een future dan inzetten als een verzekering.

Institutionele beleggers en bedrijven maken veel gebruik van deze mogelijkheid. Bedrijven gebruiken futures bijvoorbeeld om de onzekerheid rondom grondstofprijzen te verminderen. Met een future weten ze van tevoren tegen welke prijs ze een bepaalde grondstof kunnen kopen, waardoor ze niet in de problemen komen wanneer de prijs stijgt.

Speculanten daarentegen gebruiken futures om geld te verdienen aan hun toekomstvisie. Er zijn drie soorten speculanten: swing traders, day traders en position traders. Afhankelijk van de tijd tussen de aan- en verkoop van de futures wordt een speculant in één van deze drie categorieën ingedeeld.

De kosten van een future

Het grote voordeel van futures zijn de kosten die verbonden zijn aan het afsluiten van het contract. In tegenstelling tot aandelen en obligaties waarbij de transactiekost vaak 0,15-0,20% van de waarde bedraagt, zijn de transactiekost van futures nog kleiner. Handelen in futures kan al vanaf 2,80 euro.

Beleggen in futures is risicovol

Beleggers dienen steeds te onthouden dat futures afgeleide producten zijn. Het potentiële rendement ligt hoger dan bij aandelen, maar het risico moet niet worden onderschat. Geef daarom steeds limieten op bij het beleggen in futures. Zo voorkom je dat je hele inzet verdampt. Vergeet niet; met een future word je daadwerkelijk geacht om het onderliggende effect te leveren of kopen aan het einde van de looptijd.

 

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *