Bitvavo belastingdienst: betaal je belasting over je Bitcoins bij Bitvavo?

Heb je goede resultaten behaalt met je crypto beleggingen? Dan wil je misschien wel weten of en hoeveel belastingen je betaalt bij Bitvavo! In dit artikel bespreken we hoeveel belastingen je betaalt over je crypto’s bij Bitvavo.

Betaal je belasting over je tegoeden bij Bitvavo?

Je moet helaas belastingen betalen over je tegoeden bij Bitvavo. Bitvavo regelt dit echter niet zelf voor je: je zult daarom zelf in je aangifte moeten aangeven dat je Bitcoins en andere cryptovaluta’s bezit.

Hoeveel belasting betaal je bij Bitvavo?

Je betaalt belasting over je tegoeden bij Bitvavo in box 3. Crypto’s behoren in 99% van de gevallen namelijk tot je vermogen. In veel gevallen doe je alleen aangifte, maar betaal je geen belastingen. Alleen wanneer je boven de zogenaamde belastingvrije drempel uitkomt, moet je alsnog belasting betalen.

Wil je weten hoeveel belasting je precies betaalt over crypto en aandelen? In dit artikel bespreken we in details hoe belastingen over beleggingen werken.

Hoe doe je aangifte over je tegoed op Bitvavo?

De belastingdienst wil weten hoeveel vermogen je bezit op 1 januari van het betreffende jaar: dit is de zogenaamde peildatum. Het maakt dus niet uit hoeveel je crypto’s op dit moment exact waard zijn.

Binnen je Bitvavo account kan je eenvoudig zien hoe je portfolio zich heeft ontwikkeld. Je kunt je muis vervolgens bewegen naar de waarde van je portfolio op 1 januari 00:00. Dit is het bedrag dat je opgeeft aan de belastingdienst als de waarde van je portfolio.

Bitvavo belastingen

Kan je je tegoeden verbergen?

Het is niet aan te raden om je tegoeden van de belastingdienst te verbergen. Steeds meer crypto exchanges werken namelijk samen met de belastingdienst. Crypto exchanges zijn nog niet verplicht om deze informatie te delen, maar dit is waarschijnlijk een kwestie van tijd. Je ziet al dat sommige crypto exchanges zoals eToro deze gegevens al met de belastingdienst delen.

Wanneer je gesnapt wordt, krijg je te maken met hoge boetes. Dit terwijl de belastingen die je hoeft te betalen over je crypto’s waarschijnlijk meevallen. In box 3 geldt namelijk een vast belastingpercentage dat fors lager ligt dan het gemiddelde rendement op crypto’s de afgelopen jaren.

Andere interessante artikelen

Veelgestelde vragen over belastingen & Bitvavo

In 99% van de gevallen wel. Alleen wanneer de crypto activiteiten je hoofdinkomen zijn, zou het onder box 1 kunnen vallen. Er zijn hier weinig gevallen van bekend en het is een vrij grijs gebied: in zo’n geval kan je dan ook zeker de discussie met de belastingdienst aangaan.

De belasting die je bepaalt hangt af van het land waar je woont. Wanneer je in België of Spanje woont kunnen de regels weer heel anders zijn. Het is daarom zeker aan te raden om de website van de lokale belastingdienst te bezoeken: op die manier kan je betalen hoeveel belasting je dient te betalen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *