Bitvavo handleiding: hoe kan je er succesvol Bitcoins kopen?

In deze uitgebreide Bitvavo voor beginners handleiding bespreken we alles wat je moet weten om je eerste Bitcoins te verhandelen. We beginnen met een uitleg waarin we in het kort bespreken hoe je de eerste crypto’s kunt kopen. Vervolgens duiken we dieper de materie in en bekijken we de geavanceerde trader & bespreken we hoe je een goed instapmoment kunt bepalen. Op die manier kan je succesvoller beleggen met Bitvavo!

Hoe koop je je eerste Bitcoins bij Bitvavo?

Stap 1: account openen

Voordat je Bitcoins en andere crypto’s kunt verhandelen bij Bitvavo, heb je eerst een account nodig. Heb je nog geen account geopend bij Bitvavo? Gebruik dan de onderstaande knop & betaal geen transactiekosten over je eerste € 1000 aan crypto transacties:

Het openen van een account bij Bitvavo is erg eenvoudig. Je hoeft alleen een gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen & vervolgens heb je direct toegang tot de handelsomgeving.

Bitvavo account openen

Vergeet niet om de email met de bevestigingslink te openen. Pas nadat je de email hebt bevestigd, kan je verder met het verificatieproces.

Stap 2: account verifiëren

Bitvavo staat geregistreerd bij de Nederlandse bank. Om deze registratie te behouden, moeten ze goed bijhouden of hun klanten geen illegale praktijken uitvoeren. In dit deel van de handleiding bespreken we dan ook hoe je het account kunt verifiëren zodat je kunt beginnen met het actief verhandelen van crypto’s.

Je kunt je identiteit bevestigen door een kopie van je ID-kaart, rijbewijs of paspoort up te loaden. Het verificatieproces kost normaal gesproken slechts enkele minuten.

identifteit verifiëren Bitvavo

Nadat je identiteit is geverifieerd, moet je nog je telefoonnummer verifiëren. Dit doe je door simpelweg je telefoonnummer in te vullen. Je ontvangt vervolgens een Sms-code die je kunt invoeren om te bewijzen dat het telefoonnummer inderdaad op jouw naam staat 

Stap 3: geld storten op je account

Nu je account geverifieerd is, kan je geld storten op je account. Het is alleen mogelijk om geld te storten vanaf een bankrekening die op je naam staat.

Om geld te storten druk je op de grote knop euro’s storten. Je kunt vervolgens het correcte bedrag invullen en je favoriete betaalmethode selecteren: populair zijn iDEAL en bankoverschrijving.

geld storten bij Bitvavo

Wanneer je met iDEAL betaalt, staat het geld doorgaans direct op je account. Je bankrekening wordt vervolgens automatisch gekoppeld, waardoor je het geld ook weer makkelijk kunt opnemen. Met een bankoverschrijving kan het één tot twee werkdagen duren voordat het geld op je account is bijgeschreven.

Stap 4: cryptovaluta selecteren

Nu er geld op je account staat, kan je ervoor kiezen om je eerste cryptovaluta te kopen. Op het Bitvavo platform kan je kiezen uit ruim honderd verschillende cryptocurrencies. Wanneer je een specifieke crypto wilt kopen, hoef je alleen maar op de betreffende cryptovaluta te drukken.

cryptos overzicht Bitvavo

Stap 5: order plaatsen

Nadat je een crypto hebt geselecteerd, opent het orderscherm. Om je eerste Bitcoins te kopen, hoef je alleen maar het bedrag in te vullen waarvoor je dit wilt doen. Wanneer je op kopen drukt, wordt de crypto binnen no-time aan je portfolio toegevoegd. Binnen de Bitvavo omgeving zie je ook overzichtelijk welk bedrag aan transactiekosten je betaalt.

Bitvavo order

Het verkopen van Bitcoins en andere crypto’s is ook eenvoudig bij Bitvavo. Je navigeert hiervoor naar de crypto die je wilt verkopen. Hier kan je vervolgens aangeven voor welk bedrag je de betreffende crypto wilt verkopen.

Bitvavo verkopen

Stap 6: crypto’s opnemen

Deze stap is niet verplicht, maar kan soms wel verstandig zijn. Wanneer je met grote bedragen investeert, wil je de crypto’s wellicht veilig op je eigen wallet opslaan. Je zult hiervoor je crypto’s moeten opnemen.

Navigeer hiervoor naar de crypto die je wilt opnemen en klik op de knop opnemen. Hier kan je aangeven hoeveel crypto’s je wilt versturen en naar welk adres. Let wel goed op en maak geen fouten: wanneer je het verkeerde adres invult, kan je namelijk het volledige bedrag verliezen.

Tip: beveilig je account

Hackers proberen constant crypto’s te stellen. Het is daarom aan te raden om je account bij Bitvavo zo goed mogelijk te beschermen. Dit doe je natuurlijk door een sterk wachtwoord te kiezen.

Je kunt je account nog beter beschermen door ook 2-FA bescherming te activeren. Je moet dan een extra code invoeren om te kunnen inloggen. Dit gebeurt met de Google Authenticator applicatie die je gratis kunt downloaden.

2FA beveiliging Bitvavo

Het is wel belangrijk dat je de herstelcode ergens veilig opslaat. Op die manier voorkom je dat je de toegang tot je account verliest wanneer je telefoon kapotgaat.

Meer weten?

Hoe werkt de geavanceerde trader bij Bitvavo?

Bij Bitvavo kan je ook wisselen naar de geavanceerde trader. De geavanceerde trader is geschikt voor mensen die actiever willen handelen in crypto’s. In dit deel van de handleiding bespreken we de extra functionaliteiten van de geavanceerde trader.

Verschil tussen market en limiet order

Wanneer je Bitcoins en andere crypto’s koopt bij Bitvavo, kan je kiezen tussen market en limiet orders.

Met een market order wordt de transactie direct op de markt uitgevoerd tegen de best beschikbare prijs. Dit heeft als voordeel dat je order altijd wordt uitgevoerd, maar als nadeel dat je een minder gunstige prijs kunt ontvangen dan verwacht.

market order

Met een limiet order wordt de transactie uitgevoerd tegen een bepaalde prijs. Dit heeft als voordeel dat je nooit meer betaalt dan je aangeeft voor je crypto transactie. Een nadeel van de limiet order is dat er geen garantie bestaat dat de order ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

limiet order

In de geavanceerde trader kan je bij Bitvavo kiezen uit verschillende type limiet orders:

 • Good til cancelled: dit type order blijft bestaan totdat deze helemaal is uitgevoerd. In het geval van een limiet order wordt de order pas verwijderd wanneer de gewenste hoeveelheid crypto volledig is gekocht.
 • Immediate or cancel: het deel van de limietorder dat niet direct kan worden uitgevoerd, wordt weer geannuleerd.
 • Fill or kill: de order wordt alleen uitgevoerd wanneer deze direct volledig kan worden uitgevoerd. Wanneer dit niet het geval is, vervalt de order.

Tip: met orders profiteer je van lagere transactiekosten. In het artikel over Bitvavo kosten lees je hoe dit precies werkt.

De stop limiet order

De stop limiet order is een specifiek type order dat je kunt gebruiken om je verliezen te beperken (of winsten te maximaliseren). Een stop-limiet order is een order die automatisch wordt uitgevoerd wanneer een bepaalde prijs wordt bereikt.

stop limiet order

Bij een stop limiet order geef je bij de triggerprijs aan bij welke prijs de order moet worden geactiveerd. Dit is de waarde waar je begint met kopen of verkopen.

Geef vervolgens de hoeveelheid aan die je wilt verkopen: bijvoorbeeld één Bitcoin.

Ook moet je de limiet instellen: dit is de maximale prijs die je wilt betalen of de minimale prijs die je wilt ontvangen. Op die manier voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.

Nadat je de order hebt geplaatst hoef je je geen zorgen meer te maken. Wanneer de crypto prijs het ingestelde niveau behaald, wordt de order automatisch uitgevoerd

Het orderboek

Binnen de geavanceerde trader heb je ook toegang tot het orderboek. In het orderboek zie je constant welke hoeveelheden Bitcoins er worden aangeboden en worden verkocht. Ook staat er aangegeven tegen welke prijs iedere trader Bitcoins wilt kopen en verkopen.

Via het orderboek komt de prijs van een crytocurrency uiteindelijk tot stand. Het orderboek kan dan ook een nuttige toevoeging zijn om de prijsontwikkeling van een crypto in de gaten te houden.

orderboek Bitvavo

De complexere grafiek

Binnen de geavanceerde trader kan je ook gebruikmaken van een meer geavanceerde grafiek. Wanneer je actief aan daghandel wilt doen, kan je hier gebruik van maken. De complexe grafiek maakt het namelijk mogelijk om complexere analyses uit te voeren. Candlestick geven bijvoorbeeld aan hoe de prijs van een crypto zich ontwikkelt.

Ook kan je binnen de grafiek technische indicatoren toevoegen. Technische indicatoren kunnen je helpen bij het selecteren van een goed instapmoment. Het is wel belangrijk dat je goed begrijpt hoe de technische indicator werkt: dit kan namelijk sterk verschillen van crypto tot crypto.

Onderaan de grafiek zie je tenslotte het handelsvolume. In tijden van hoge volatiliteit, zie je vaak een hoger handelsvolume. Het handelsvolume geeft simpelweg aan hoeveel er op een bepaald moment verhandeld wordt.

complexe grafiek Bitvavo

Hoe bepaal je wanneer je het beste Bitcoins kunt kopen?

In het laatste deel van de Bitvavo handleiding bespreken we hoe je nu het beste kunt bepalen wanneer je Bitcoins en andere crypto’s kunt kopen. Op die manier vergroot je de kans op succes!

Vergeet echter nooit dat crypto’s risicovolle beleggingsproducten zijn. Wanneer je niet oppast, kan je met actieve handel flink wat geld verliezen.

De trend vaststellen

Wanneer je wilt beleggen in Bitcoins en andere crypto’s, is het vaak een goede stap om eerst de algemene trend te herkennen. Er bestaan eigenlijk drie type trends:

 • ·       Uptrend: de koers van een crypto beweegt voornamelijk omhoog
 • ·       Downtrend: de koers van een crypto beweegt voornamelijk omlaag
 • ·       Consolidatie: de koers beweegt voornamelijk horizontaal

De trend of richting van de koers kan verschillen per tijdschaal. Op de jaarlijkse grafiek kan de koers bijvoorbeeld omhoog bewegen, terwijl de koers op een kortere tijdschaal juist voornamelijk daalde.

uptrend Bitvavo

In de bovenstaande afbeelding zie je een duidelijk voorbeeld van een uptrend

Een belangrijke eerste stap bij het verhandelen van crypto’s, is het vaststellen van deze algemene trend. Op die manier weet je wat je kunt verwachten.

Wil je meer weten over het herkennen van trends? Lees dan de special over trends:

Horizontale niveaus

Wanneer je gaat beleggen in crypto’s, is het verstandig om op zoek te gaan naar sterke horizontale niveaus. Een horizontaal niveau is een prijsniveau waar de koers vaak op reageert.

Dit kan een ondersteuningsniveau zijn: dit is een niveau waar de prijs moeilijk doorheen weet te breken. Je ziet dat de koers op zo’n niveau vaak weer stijgt.

Je kan ook te maken hebben met een weerstandsniveau: hier zie je juist dat de koers maar moeilijk een nieuwe top weet neer te zetten.

Wanneer je actief gaat handelen in crypto’s bij Bitvavo, is het belangrijk om deze niveaus goed in de gaten te houden:

 • Bij een doorbraak van een horizontaal niveau kan je een positie innemen
 •  Wanneer er geen doorbraak plaatsvindt kan je ook een politie innemen

Wil je in meer details lezen hoe horizontale niveaus werken? Lees dan dit artikel door:

Horizontale niveaus Bitcoin Bitvavo

Candlesticks aflezen

Deze Bitvavo tutorial is natuurlijk niet compleet zonder een introductie van candlesticks. Beginners maken vaak gebruik van een traditionele lijngrafiek. Een lijngrafiek is echter niet perfect, aangezien veel informatie ontbreekt.

Candlesticks lezenDoor om te schakelen naar candlesticks weet je veel meer van de prijsbeweging op een bepaald moment. Een candlestick geeft namelijk het volgende aan:

 • Kleur: de kleur laat zien of de prijs is gestegen (groen) of gedaald (rood)
 • Lichaam: het lichaam laat zien waar de prijs is geopend en gesloten
 • Stok: de stok laat het totale bereik van die tijdsperiode zien

Een candlestick kan betrekking hebben op een minuut, maar ook op een hele dag. Candlesticks bestaan in allerlei soorten patronen: wanneer je een candlestick patroon herkent op een sterk horizontaal niveau, dan kan dit een goede reden zijn om een beleggingspositie te openen.

Wil je in meer details leren hoe je candlesticks kunt aflezen? Lees dan onze uitgebreide tutorial over het lezen van candlesticks door:

Onderzoek de onderliggende crypto

Blind in een crypto stappen omdat de grafiek er goed uitziet is niet verstandig. Er bestaan genoeg verhalen van crypto’s die flink in waarde zijn gestegen, om vervolgens weer flink in te storten. Dit komt onder andere door het grote aantal scammers dat je kunt tegenkomen in de crypto wereld.

Begin daarom altijd met de whitepaper en onderzoek of deze goed in elkaar zit. In de whitepaper kan je de ideeën van de ontwikkelaars doorlezen. Bekijk of deze slim geformuleerd zijn en onderzoek of het team achter de crypto kundig is.

Bitcoin whitepaper

Het is daarom belangrijk om de functionaliteiten van de cryptocurrency goed te onderzoeken. Op die manier voorkom je dat je een crypto koopt die eigenlijk geen nuttige functies introduceert. Vraag jezelf af of de betreffende crypto eigenlijk wel bestaansrecht heeft. Wanneer dit niet het geval is, is het in ieder geval onverstandig om voor de lange termijn in de crypto te investeren.

Volg daarnaast ook het laatste nieuws rondom de crypto. Nieuwe ontwikkelingen kunnen de koers een boost geven, terwijl schandalen de koers onder druk kunnen zetten. Er zijn veel beginners actief op de cryptomarkt: het is daarom belangrijk om de prijsbewegingen goed te onderzoeken. Daalt de crypto vanwege een legitieme reden, of raken mensen simpelweg in paniek?

Volg de algemene ontwikkelingen

Het is ten slotte net zoals bij de normale beurs van belang om het algemene beursklimaat in de gaten te houden. Het totale sentiment beïnvloedt de algemene richting van de crypto’s sterk.

Wanneer er slecht nieuws uitkomt rondom crypto’s, kan de koers snel tientallen procenten dalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het nieuws dat China miners sterker gaat werken.

China mining ban

Positief nieuws, zoals de Tweet waarin Elon Musk aangaf Bitcoins te gaan accepteren als betalingsmiddel kunnen de koersen juist laten stijgen. Hierdoor neemt het vertrouwen in crypto’s toe: er is dan een kans dat de munten ook echte toepassingen krijgen in het dagelijkse leven.

Elon Musk tweet Bitcoin

Voor het timen van goede koop- en verkoopmomenten is het dan ook aan te raden om dit soort algemene trends in de gaten te houden. Bedenk dat mensen onder invloed van paniek soms massaal crypto’s dumpen zonder dat daar een erg goede reden voor is. Dit kunnen dan juist aantrekkelijke momenten zijn om crypto’s bij te kopen.

Veelgestelde vragen

Bitvavo is een exchange: dit betekent dat ze kopers en verkopers van digitale valuta’s samenbrengen. De marktprijs is de prijs die tot stand komt door te kijken naar de gemiddelde prijzen waartegen gebruikers een crypto willen kopen en verkopen.

Kort gezegd neemt de prijs van een crypto toe wanneer de vraag toeneemt en de prijs van een crypto af wanneer de vraag afneemt.

Het is ook mogelijk om één crypto om te wisselen voor een andere crypto. Je kunt op die manier snel je Bitcoins omruilen voor Ethereum. Selecteer hiervoor in het koopscherm de Bitcoin in plaats van euro. Bitvavo ziet dit overigens wel als twee transacties, waardoor je alsnog twee keer transactiekosten betaalt: zowel op de verkoop als de koop.

Je kunt bij Bitvavo al voor €5 crypto’s kopen en verkopen: hierdoor is de exchange dus ook erg toegankelijk voor beginners. Kleinere bedragen kan je normaal gesproken niet verhandelen, tenzij je nog een heel klein bedrag aan crypto’s beschikbaar hebt. Wanneer dit het geval is kan je naast je crypto op het kruisje drukken: je laatste crypto saldo wordt dan omzet naar euro’s.

Bitvavo heeft ook een mobiele applicatie die je gratis kunt downloaden en gebruiken. De functies van de Bitvavo applicatie zijn wel wat minder uitgebreid, waardoor je niet alle stappen in deze handleiding kunt uitvoeren. De geavanceerde trader ontbreekt bijvoorbeeld in de Bitvavo mobiele applicatie.

Meer lezen over Bitvavo & crypto’s?

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *