Is Bitvavo te vertrouwen? Bitvavo betrouwbaarheid

Op het nieuws lees je constant berichten van mensen die hun crypto’s verliezen door scams of slecht beveiligde exchanges. Je vraagt je dan ook misschien wel af of Bitvavo te vertrouwen is. In dit artikel bespreken we de veiligheid van Bitvavo. Ook onderzoeken we hoe je je account bij Bitvavo zo goed mogelijk kunt beschermen.

Tip: probeer het uit

Wil je Bitvavo zelf testen? Dan kan het aantrekkelijk zijn om een gratis account te openen bij deze aanbieder. Uit ons onderzoek bleek dan Bitvavo een betrouwbare partij is. Bovendien betaal je over de eerste € 1000 geen transactiekosten wanneer je een account opent via deze link:

Ons onderzoek: is Bitvavo betrouwbaar?

Zelf gebruik ik Bitvavo al langere tijd voor het verhandelen van crypto’s. In die jaren heb ik eigenlijk geen vervelende ervaringen gehad met Bitvavo. Toch is dit niet voldoende om met zekerheid te stellen dat Bitvavo te vertrouwen is.

Daarom bezocht ik het hoofdkantoor van Bitvavo in Amsterdam en sprak ik met de medewerkers. Ook doorzocht ik de achterhoekjes van het internet om te ontdekken of het bedrijf wel volledig legitiem is.

Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat Bitvavo echt te vertrouwen is. In de rest van het artikel bespreek ik hoe ik tot deze conclusie ben gekomen.

Kan Bitvavo gehackt worden?

Een grote vrees van veel mensen die gebruikmaken van een exchange zijn natuurlijk hacks. Dit is geen gekke angst: in het verleden zijn hele exchanges failliet gegaan doordat al hun Bitcoins gestolen werden. Zelfs de bekende exchange Binance had te maken met een grote hack waar een groot bedrag aan Bitcoins gestolen werd.

Dus ja, net zoals iedere exchange kan ook Bitvavo gehackt worden. Gelukkig doen ze er alles aan om de verliezen in zo’n geval te beperken.

Cold wallets

Je kunt cryptomunten zoals Bitcoins en Ethereum zowel opslaan in cold wallets als in hot wallets. Cold wallets zijn niet met het internet verbonden, waardoor ze niet zomaar gehackt kunnen worden. Het grootste deel van de crypto’s die Bitvavo beheerd worden dan ook offline en op veilige locaties opgeslagen. Wel zo veilig!

Alleen het deel wat nodig is voor de actieve handel wordt op een hot wallet opgeslagen. Deze wallets staan in verbinding met het internet, waardoor de tegoeden snel beschikbaar zijn.

Bitvavo gebruikt elke dag ingewikkelde modellen om te berekenen hoeveel crypto’s er waarschijnlijk nodig zijn. Wanneer er onverhoopt toch meer nodig is, loopt er iemand in een zwaarbeveiligde kluis met een wallet naar een verbindingspunt toe om meer crypto’s met het internet te verbinden.

Doordat Bitvavo zulke strenge beveilig protocollen hanteert, kan je ervan uit gaan dat je tegoeden op een betrouwbare manier worden beheerd.

Custody aanbieders

Bitvavo maakt voor het beheren van de crypto’s gebruik van meerdere custody aanbieders: dit zijn partijen die het grootste deel van de digitale valuta opslaan in cold wallets.

Een groot voordeel hiervan is dat de tegoeden verzekerd zijn tot een bedrag van $ 250 miljoen. Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan is in ieder geval niet al het geld weg.

Ook zijn er meerdere handtekeningen nodig voor transacties: een lone wolf kan dus niet opeens de hele kluis van Bitvavo leegroven.

Nog meer betrouwbaarheid & veiligheid: 100% in Nederland

Ook goed om te weten is dat het hoofdkantoor van Bitvavo in Nederland gevestigd is. Ook het personeel is lekker ‘van eigen bodem’ wat wel zo fijn voelt. Wanneer je wilt kan je het kantoor van Bitvavo gewoon opzoeken op de Herengracht 450 in Amsterdam. Ze huren er meerdere herenhuizen die ze nodig hebben om de flinke groei op te vangen.

Doordat ze opereren vanuit Amsterdam moeten ze zich ook houden aan de AVG (algemene veroordeling gegevensbescherming). Je privégegevens kunnen dan ook niet zomaar doorverkocht worden aan een andere partij.

Bitvavo werkt bovendien mee aan de vijfde antiwitwasrichtlijnen (AMLD5) wat natuurlijk alleen maar positief is voor de betrouwbaarheid van Bitvavo. Ook bezit Bitvavo alle benodigde licenties: ze staan bijvoorbeeld onder toezicht van de Nederlandse bank.

Wat gebeurt er als Bitvavo failliet gaat?

Bitvavo doet het erg goed: crypto’s zijn populairder dan ooit en de kans dat het bedrijf zomaar failliet gaat is dan ook niet erg groot. Toch is het een fijn idee dat je in het geval van een faillissement niet plotseling al je crypto’s verliest aan een groepje schuldeisers.

Maak je echter geen zorgen: wanneer Bitvavo failliet gaat gebeurt er niets met je geld. Bitvavo heeft namelijk de stichting Bitvavo Payments opgericht om de gebruikerstegoeden veilig te stellen bij een faillissement.

Bitvavo veiligheid

Zoals je ziet gaat het goed met Bitvavo: ze bedienen veel klanten verspreid over Europa!

Je account beter beveiligen

Ondanks dat Bitvavo helemaal betrouwbaar is, bestaat er natuurlijk nog steeds het gevaar op individuele hacks. Het is dan ook aan te raden om de volgende stappen toe te passen om je account beter te beveiligen:

Tweefactorauthenticatie (2FA)

Door tweefactorauthenticatie (2FA) toe te passen, maak je het minder makkelijk voor hackers om je crypto’s te stelen. Binnen Bitvavo stel je 2FA eenvoudig in: je ontvangt dat een toegangscode via bijvoorbeeld je telefoon.

2FA authenticatie

Apparaat en IP-beheer

Zelf reis ik veel, dus dit merk ik direct. Bij Bitvavo verhogen ze de veiligheid door bij te houden vanaf waar je vaak inlogt. Wanneer je met een nieuw apparaat of vanaf een nieuw IP adres inlogt, dan moet je dit bevestigen via je mail. Op die manier voorkomt Bitvavo dat een slimme hacker in het buitenland je tegoeden snel opneemt.

Antiphisingbescherming

Phising is een manier van oplichting waarbij een crimineel je voor de gek probeert te houden: ze sturen een mail die afkomstig lijkt te zijn van Bitvavo terwijl dit niet zo is. Wanneer je vervolgens toch op de link klinkt en je gegevens doorgeeft dan weten ze hoe ze moeten inloggen.

Binnen de instellingen van Bitvavo kan je echter een unieke code instellen waarmee de officiële mails van Bitvavo moeten worden ondertekend. Op die manier weet je altijd 100% zeker dat de mails die je van Bitvavo ontvangt echt zijn.

anti phising Bitvavo

Bescherming tegen het opnemen van geld

Mocht een derde partij toch onverhoopt toegang krijgen tot je account, dan kunnen ze je tegoeden niet zomaar stelen. Het bankrekeningnummer waar je het geld naartoe stuurt moet namelijk op je eigen naam staan. Wanneer je dit wilt aanpassen, zal je direct contact moeten opnemen met Bitvavo.

Gaat er ondanks alle maatregelen toch iets mis? Dan heeft Bitvavo een speciaal team dat je kan bijstaan bij fraudegevallen.

Kan Bitvavo offline gaan?

Een website kan natuurlijk nooit 100% beschermd zijn tegen downtime. Bitvavo doet echter alles wat ze kunnen om downtime zoveel mogelijk te beperken.

Ze willen betrouwbare en ononderbroken toegang garanderen door hun systemen in zones te hosten. Wanneer er door een storing één zone uitvalt, dan wordt het verkeer omgeleid naar een back-upserver. Wel zo fijn!

Conclusie: is Bitvavo betrouwbaar?

Ja, Bitvavo is absoluut betrouwbaar! Van alle crypto exchanges die ik heb getest heb ik het beste gevoel bij Bitvavo. Dit komt doordat de exchange in Nederland is gevestigd en ze duidelijk alles doen om hun tegoeden zoveel mogelijk te beschermen. Wanneer je echter met grote bedragen belegt kan het verstandig zijn om zelf je crypto’s van de exchange in een cold wallet op te slaan. Op die manier behoud je de volledige controle over je cruptocurrencies.

Meer lezen over Bitvavo?

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *