DEGIRO review: broker informatie, tarieven & ervaringen

In dit artikel kan je alles lezen over de broker DEGIRO. Naast een uitgebreide review vind je hier ook een korte handleiding en informatie over de tarieven. Op die manier kan je snel beslissen of DEGIRO goed bij je past. Wil je DEGIRO met andere brokers vergelijken? Bekijk dan onze brokers vergelijken pagina!

DEGIRO review conclusie

DEGIRO komt in deze review naar voren als een goede partij voor het kopen en verkopen van aandelen. Dit komt vooral doordat de tarieven een stuk lager liggen dan bij de concurrent. De software zelf is gebruiksvriendelijk, maar heeft niet veel analysemogelijkheden. Voor veel beleggers is DEGIRO een goede keuze.

Wil je direct een gratis account openen bij DEGIRO? Gebruik dan de onderstaande knop:

DEGIRO review logo

Wat zijn de voordelen van DEGIRO?

Wat zijn de nadelen van DEGIRO?

  • Voor actief handelen zijn CFD’s beter.
  • De analysemogelijkheden zijn beperkt.
  • Je betaalt € 2,50 per exchange waarmee je verbonden bent

Hoe werkt het openen van een account bij DEGIRO?

Het openen van een account bij DEGIRO is eenvoudig. Je hoeft in eerste instantie alleen een inlognaam en een wachtwoord in te voeren.

DEGIRO account openen

Nadat je een account hebt aangemaakt moet je nog wel wat extra gegevens invullen. Alle brokers moeten in Nederland controleren of de houder van de rekening ook echt bestaat. Op die manier voorkomen brokers dat criminelen of terroristen de rekeningen gebruiken om geld wit te wassen. Bij DEGIRO kan je kiezen uit verschillende type accounts: normale accounts, costody accounts en actieve trader accounts. We bespreken deze type accounts hier kort:

Normaal account

Met een normaal account kan je handelen in alle bekende effecten. Bij een normaal account kan DEGIRO je aandelen uitlenen. Andere partijen lenen regelmatig aandelen om short te kunnen gaan. Wanneer je short gaat, kan je geld verdienen op een dalende koers. Voor het uitlenen van de aandelen ontvangt DEGIRO een vergoeding. Dit is niet helemaal zonder risico: de tegenpartij kan failliet gaan en dan kan je in theorie je aandelen verliezen. Gelukkig gebeurt dit in de praktijk zelden.

Costody account

Zelf denk ik dat het risico beperkt is en daarom heb ik bij DEGIRO een normaal account aangemaakt. Wanneer je de risico’s zoveel mogelijk wilt beperken, kan je ervoor kiezen om een costody account aan te maken. DEGIRO mag binnen een costody account de aandelen niet uitlenen. Een nadeel van het costody account, is het feit dat je er wel dividendkosten moet betalen.

Actieve trader account

Je kunt bij DEGIRO ook een account open voor de actieve handel. Met dit account kan je in meer risicovolle derivaten handelen. Ook krijg je meer vrije beleggingsruimte: je kan dan op marge handelen. Het is dan mogelijk om een negatief saldo te hebben. Over het negatieve saldo moet je wel rente betalen.

Het is in veel gevallen niet aan te raden om van de marge gebruik te maken. Beleg alleen met geld dat je echt kunt missen. Wanneer je bovendien in de min staat betaal je rente: het rendement op je beleggingen moet dan ook een stuk hoger uitvallen om alsnog een goed resultaat te behalen. DEGIRO is sowieso minder geschikt voor de actieve handel. Wanneer je wilt speculeren kan je beter een account openen bij Plus500 of eToro.

Hoe is de software van DEGIRO?

Alle beleggingen worden uitgevoerd met het online handelsplatform. De basisfunctionaliteiten zijn hier aanwezig en het openen of sluiten van een order gaat redelijk eenvoudig. Je moet echter geen wonderen verwachten wanneer het op de software aankomt.

De analysemogelijkheden zijn namelijk vrij beperkt. Wanneer je het bedrijfsprofiel van een bedrijf bezoekt, zie je enkele basisgegevens over het betreffende aandeel. Denk hierbij aan een korte beschrijving en de winst per aandeel. Op andere websites zijn uitgebreidere analyses te vinden die je kunt gebruiken om je beslissingen te nemen. Het gebrek aan extra informatie is dan ook een nadelig punt binnen deze review.

Technische analyse

De mogelijkheden tot het uitvoeren van technische analyse zijn in orde bij DEGIRO. Je hebt de keuze uit tientallen indicatoren waarbij je tot tien jaar terug kunt. Naast deze analysemogelijkheden worden er geen adviezen of andere vormen van educatie aangeboden door DEGIRO.

DEGIRO technische analyse

Je kunt kiezen uit verschillende technische indicatoren bij DEGIRO

Dividend en informatievoorziening

Zaken als dividend worden automatisch bijgeschreven. De informatievoorziening binnen de online software kan naar mijn mening nog beter; het is soms onduidelijk wanneer er bijvoorbeeld dividend wordt bijgeschreven. De software van DEGIRO is dan ook niet de meest gebruiksvriendelijke vergeleken met die van andere brokers.

Mobiele platform

De software van DEGIRO is ook beschikbaar op het mobiele platform. De mobiele applicatie heeft grofweg dezelfde functionaliteiten als de online webtrader. Je kan met het mobiele platform orders plaatsen en aandelen in je favorietenlijst plaatsen. Op die manier is het mogelijk om ook onderweg je beleggingen te volgen en eventueel enkele aanpassingen door te voeren. Het mobiele platform is net zoals de webtrader weinig uitgebreid, maar biedt de functionaliteiten die je mag verwachten. Het mobiele platform scoort binnen deze vergelijking voldoende.

Hoe hoog zijn de kosten bij DEGIRO?

De actuele kosten van DEGIRO zijn overzichtelijk te zien op de website van de broker onder tarieven. DEGIRO rekent standaard geen servicekosten; je betaalt dus alleen voor de uitgevoerde transacties. Hierbij geldt hetzelfde tarief voor iedere (aandelen)transactie; er is doorgaans een vast deel en een variabel deel. Het vaste deel is over iedere transactie gelijk. Het variabele deel hangt af van het aantal aandelen dat je koopt.

Wanneer je bijvoorbeeld voor € 1000 aandelen Shell koopt bij DEGIRO, dan betaal je € 2,30 aan transactiekosten. In verhouding met de concurrent is dit erg goedkoop. Bij Binck betaal je voor € 1000 aandelen aan Shell € 8 wat neerkomt op bijna 400% meer! DEGIRO is bijna bij iedere transactie de voordeligste Nederlandse broker en is daardoor een verstandige keuze wanneer je fysiek wilt gaan beleggen. Wil je weten hoeveel de kosten bedragen bij DEGIRO? In dit deel van het artikel kan je snel de kosten van elk beleggingsproduct vinden:

Hoeveel betaal je aan kosten over aandelen?

De lage kosten zijn een positief punt binnen deze review. Op Nederlandse aandelen betaal je € 2,00 + 0,03% wat een stuk lager is dan bij de meeste concurrenten. Het maximum aan kosten dat je betaalt bedraagt € 30. Ook Duitse, Canadese en Amerikaanse aandelen kan je voordelig verhandelen bij DEGIRO. De kosten op de meer exotische beurzen zoals die van Hong Kong, Japan en Singapore liggen wat hoger.

Wat zijn de kosten van ETF’s of indexfondsen?

Een groot voordeel van DEGIRO is dat je er zonder transactiekosten kunt beleggen in veel indexfondsen. Je moet dan een belegging openen in een ETF van de kernselectie. Dit zijn bijvoorbeeld de FundShare fondsen. Met een indexfonds kan je een markt of sector volgen tegen lage kosten. Dit kan een aantrekkelijke manier zijn om vermogen op te bouwen. Dit is wel pas mogelijk vanaf € 1000 per transactie, het is daarom aan te raden om de algemene voorwaarden raad te plegen.

Op nieuw beursgenoteerde beleggingsfondsen betaal je wel hogere transactiekosten. Je betaalt dan € 7,50 + 0,10% of in sommige gevallen zelfs € 75 + 0,1%. Let dus goed op het type fonds dat je aanschaft!

Wat zijn de kosten van obligaties?

Ook over obligaties betaal je lage kosten bij DEGIRO. Over de kernselectie bedragen de kosten € 2 + 0,03%. Obligaties afkomstig uit Nederland, België, Portugal en Frankrijk zijn te verhandelen tegen € 2 + 0,06%. Duitse obligaties zijn wat duurder tegen € 5 + 0,05% en sommige meer exotische obligaties worden verhandeld tegen nog hogere tarieven. Pas dus op wanneer je exotische obligaties wilt aanschaffen!

Wat zijn de kosten op opties?

De kosten per contract op Euronext aandelen bedragen € 0,85. Eén contract heeft betrekking op 100 aandelen, de kosten per aandeel zijn dan € 0,085 wat erg schappelijk is. Ook Duitse, Belgische, Franse en Portugese opties zijn goedkoop te verhandelen bij DEGIRO.

Op Amerikaanse opties betaal je bij DEGIRO slecht $0,50 per contract. Wel kunnen er extra beurskoersen in rekening worden gebracht. Voor het gebruik van de markt betaal je bijvoorbeeld € 5. Zelfs wanneer je slechts één optie koopt moet je dit bedrag maandelijks betalen. Het handelen in Amerikaanse opties kan daardoor voor kleine beleggers duur worden.

Hoeveel kost het uitvoeren van een optie?

Voor het uitvoeren van een optie betaal je bij DEGIRO € 1 per contract. In de meeste gevallen is het aantrekkelijker om de optie gewoon te verkopen.

Hoeveel kost beleggen in futures?

Op futures die in Amsterdam en Brussel genoteerd staan betaal je € 1 per contract. Ook internationale contracten worden voordelig aangeboden. De transactiekosten om Amerikaanse futures bedragen bijvoorbeeld $0,50. Wel moet je opnieuw $5 per kalendermaand betalen om gebruik te kunnen maken van de Amerikaanse markt.

Wat zijn de valutakosten?

Voor het omzetten van valuta’s betaal je normaal gesproken 0,1%. Wanneer je dus aandelen in dollars koopt dan verlies je hier direct 0,1% op. Het is ook mogelijk om valuta’s handmatig om te zetten. Je betaalt dan € 10 + 0,02% wat voordeliger kan uitvallen bij grote transacties. Wanneer je het aandeel ook in euro’s kunt aanschaffen, is dit altijd aan te raden.

Wat zijn de rentekosten?

Wanneer je geld leent betaal je daar rente over. Over Europese aandelen wordt er 1,25% boven de EONIA gerekend. Dit is goedkoper dan een consumentenkrediet, maar kan je rendement flink laten dalen. Let daarom op met het lenen van geld op te beleggen bij DEGIRO.

Hoeveel betaal je voor de koersen?

De Amsterdamse en Amerikaanse koersen zijn geheel gratis bij DEGIRO. Voor de live koersen bij andere beurzen moet je vaak geld betalen. De kosten verschillen van een paar euro tot € 10,50. Wil je op een buitenlandse beurs gaan handelen? Dan is het belangrijk om eerst na te gaan hoeveel je voor de koersen moet betalen.

Wat zijn de kosten om short te gaan?

Bij DEGIRO kan je ook short gaan op een aandeel. Je speculeert dan op een daling van de aandelenkoers. De tarieven hiervoor verschillen afhankelijk van het risico van het aandeel. Op aandelen met een laag risico betaal je 1% en op aandelen met een hoog risico betaal je 2%.

Hoeveel betaal je bij een tekort?

Wanneer je op een marge handelt, kan je te maken krijgen met een tekort. De kosten bij een aanhoudend tekort bedragen € 50 + 0,5%. Wanneer je de marge overschrijdt met 125% betaal je € 100 + 1%. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je de marge op je account niet overschrijdt.

Zijn er nog andere bijzondere kosten?

Het overboeken van de portefeuille naar DEGIRO kost € 100 per regio. Wanneer je telefonisch orders plaatst dan kost dit € 10 extra. Het verwerken van dividend is volledig gratis. Wanneer je voor stockdividend kiest, betaal je € 7,50 aan kosten. Voor het inschrijven op emissies betaal je € 2 + 0,02%. Het overboeken van geld is volledig gratis.

Ook betaal je kosten voor elke beurs waarop je belegt: deze bedragen € 2,50. DEGIRO rekent deze kosten om je aan te sluiten op de betreffende beurs. Dit is een nadeel binnen deze review, aangezien dit zeker bij kleinere portfolios een vervelende kostenpost kan zijn.

Conclusie: hoe zijn de kosten bij DEGIRO?

De kosten zijn een positief punt binnen de test van DEGIRO. Van alle professionele Nederlandse brokers biedt DEGIRO beleggen aan tegen de laagste koersen. DEGIRO is dan ook geschikt voor het opbouwen van een portefeuille.

Wat zijn de handelsopties bij DEGIRO?

Eén van de belangrijkste elementen bij de beoordeling van een broker zijn natuurlijk de handelsopties. Het aanbod is erg ruim: met 60 beurzen kan je kiezen uit exotische bestemmingen zoals Turkije of Nieuw-Zeeland. Je kunt ook kiezen uit verschillende beleggingsproducten: van aandelen tot fondsen en van hefboomproducten tot obligaties. Waar je ook in belegt, de kans is groot dat het bij DEGIRO mogelijk is.

Hoe plaats je een order bij DEGIRO?

Zelf heb ik al enkele transacties uitgevoerd met de software van DEGIRO. De software kan naar mijn mening nog wat gebruiksvriendelijker, maar doet over het algemeen wat hij moet doen.

Nadat je geld hebt gestort via bijvoorbeeld iDEAL kan je op zoek gaan naar het effect waarin je wilt beleggen. Hieronder zie je hoe transacties er binnen je DEGIRO account uitzien:

DEGIRO portfolio

Het openen van een positie werkt eenvoudig. Wanneer je een positie wilt openen moet je eerst het juiste effect vinden. Je kan met de zoekfunctie eenvoudig het effect vinden dat je wilt verhandelen. Je kan zoeken door de naam van het aandeel in te voeren, de ISIN of Securities Identification Number of door het symbool te gebruiken. Vervolgens kan je op de kopen knop drukken om een belegging te openen.

Aandeel kopen bij DEGIRO

Veel aandelen worden verhandeld op meerdere beurzen. Het is altijd aan te raden om de Europese beurs te selecteren wanneer deze beschikbaar is. Je account wordt genoteerd in euro’s en het is goedkoper om te handelen in aandelen die genoteerd staan in euro’s. Wanneer je aandelen in een andere valuta koopt, moet je extra transactiekosten betalen om je euro’s om te wisselen naar dollars. Bovendien krijg je dan te maken met een wisselkoersrisico.

DEGIRO order plaatsen

Voordat je het aandeel vervolgens koopt, moet je nog enkele gegevens invullen. Binnen het orderscherm geef je aan hoeveel aandelen je wilt kopen. Ook kan je het type order selecteren. Met een limiet order koop je het aandeel alleen tegen een bepaalde prijs. Met een marketorder koop je het aandeel ongeacht de huidige prijs. Je kan vervolgens aangeven of de order doorlopend moet gelden of alleen tijdens de betreffende dag. Je kan dus ook een order plaatsen voor een bepaald bedrag wanneer je het alleen aantrekkelijk vindt om het aandeel bij een lagere waarde te kopen.

Wanneer je tegoeden wilt beschermen, kan je er ook voor kiezen om een stoploss in te voeren. Een stoploss is een waarde waarop je de positie automatisch sluit. Nadat je een aandeel hebt gekocht, moet je een aparte order aanmaken om deze automatisch bij een bepaald verlies te sluiten.

Nadat je de positie hebt geopend, kan je deze terugvinden onder je open posities:

open posities DEGIRO

Wil je de belegging weer verkopen? Dan hoef je alleen op de verkopen knop te drukken. Met een market order verkoop je de effecten vervolgens tegen de huidige prijs.

Hoe kan DEGIRO zoveel goedkoper zijn?

DEGIRO is stukken goedkoper dan andere concurrenten zoals Binck en Lynx. De traditionele banken laat DEGIRO al helemaal achter zich. Hoe is het mogelijk dat DEGIRO zoveel goedkoper is dan de concurrentie?

Dit komt door verschillende beslissingen die ze hebben genomen. Ten eerste hebben ze een kantoor in Sofia waardoor de loonkosten laag uitvallen. Deze lagere loonkosten maken het mogelijk om goedkoper transacties uit te voeren.

Ook leent DEGIRO regelmatig effecten uit; dit is nodig om short gaan mogelijk te maken. Het uitlenen van effecten brengt een klein risico met zich mee. Overigens kan je bij DEGIRO een speciaal costody account openen waarmee DEGIRO geen aandelen meer mag uitlenen. Er worden dan wel meer kosten doorberekent.

Ten slotte is DEGIRO bezig met verkrijgen van schaalvoordelen. Op het moment is DEGIRO actief in grofweg achttien landen; door de kantoren over een groter aantal klanten te verdelen kunnen de operationele kosten per transactie sterk omlaag en dit kan worden verrekend in de prijzen. Momenteel doet DEGIRO het nog niet in elk land even goed.

Hoe werkt het storten van geld bij DEGIRO?

Je kan bij DEGIRO op elk moment geld storten op  je account. Dit kan je doen via de knop geld in- & uitboeken. Vervolgens kan je met iDEAL of een bankoverschrijving geld op je account storten. Wanneer je voor iDEAL kiest, staat het geld direct op je rekening. Je hoeft dan niet te wachten om je belegging uit te voeren.

geld storten DEGIRO

Je kan hier ook op elk moment geld opnemen. Je kan geld overschrijven naar je bankrekening. Het is alleen mogelijk om het geldsaldo van je account op te nemen. Wanneer je het bedrag van je portefeuille wilt opnemen, moet je de effecten eerst verkopen. Het uitboeken van geld gaat vlot en het geld staat altijd binnen een paar dagen op je rekening. Het storten en opnemen van geld is dan ook een sterk punt binnen deze review.

geld opnemen DEGIRO

Klantenservice DEGIRO

DEGIRO is zowel telefonisch als per mail bereikbaar. Tijdens rustige tijden kan je ze eigenlijk altijd snel bereiken en je vragen stellen. Wanneer de markten erg volatiel zijn heeft DEGIRO wel eens problemen op alles bij te houden. Tijdens de coronacrisis zijn ze bijvoorbeeld alleen in het Engels bereikbaar en geven ze aan dat het beter is om een mail te sturen. De reactietijd is dan ook flink toegenomen.

De klantenservice is van goed niveau wanneer hij werkt. Wel is het naar mijn mening nadelig dat ze niet goed opgewassen zijn tegen speciale marktomstandigheden. De klantenservice scoort dan ook net een voldoende binnen onze beoordeling.

Hoe betrouwbaar is DEGIRO?

DEGIRO bewaart de tegoeden van klanten op losse rekeningen bewaart. Wanneer DEGIRO onverwacht failliet gaat, zou je geld daar veilig moeten staan. Ook het geld dat je stort wordt in een los fonds geplaatst. DEGIRO kan hier dan ook geen rare streken mee uithalen. Er geldt er zelfs nog het beleggerscompensatiestelsel. Wanneer DEGIRO de regels zou overtreden en toch met je geld gaat beleggen dan krijg je tot € 20.000 terug.

Het is ook een gunstig teken dat DEGIRO al meer dan 10 jaar bestaat en meer dan 500.000 klanten bedient. Het is dan ook veilig om geld te storten bij Plus500. Zelf beleg ik ook al langere tijd bij DEGIRO en ik ben geen vreemde zaken tegengekomen. Beleggen bij DEGIRO is naar mijn mening dan ook 100% betrouwbaar.

Regulatie broker

DEGIRO staat onder toezicht bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) en staat daarnaast onder toezicht van de Nederlandsche Bank (DNB). Ook kan je DEGIRO opzoeken in het register van de kamer van koophandel onder 34342820.

Educatie en begeleiding

Bij DEGIRO kan je binnen de beleggersacademie wat informatie vinden over beleggen. De video’s op de site zijn duidelijk en kunnen je op weg helpen. Er is echter geen geavanceerde informatie beschikbaar die je kan helpen bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Op het gebied van educatie en begeleiding scoort DEGIRO dan ook niet erg hoog binnen deze review.

Voor wie is DEGIRO geschikt?

DEGIRO is geschikt voor de particuliere belegger die over enig vermogen beschikt. DEGIRO is een broker voor de aanschaf van aandelen en beleggingsfondsen. Je kan bij DEGIRO bijvoorbeeld populaire aandelen kopen of handelen in de AEX.

Naast deze standaard producten is het bij DEGIRO ook mogelijk om te handelen in obligaties, opties en obligaties. Het aanbod van producten is erg uitgebreid en de transactiekosten liggen laag; hierdoor is het al vanaf honderd euro mogelijk om kleine beleggingen aan te gaan.

De grootste voordelen van DEGIRO

  • DEGIRO is één van de goedkoopste brokers op de markt.
  • Het is mogelijk om wereldwijd op verschillende beurzen te handelen.
  • Er zijn geen verborgen kosten: een rekening is geheel gratis.
  • Het is mogelijk om met een marginsysteem meer te beleggen dan je inleg.
  • Binnen 10 minuten aan de slag dankzij de aanwezigheid van iDEAL!

Conclusie review: beleggen bij DEGIRO?

DEGIRO is een sterke partij op de Nederlandse broker markt waar niet mee te spotten valt. De software van DEGIRO is eenvoudig en de analysemogelijkheden beperkt. Hier staan echter tarieven tegenover die erg concurrerend zijn met de andere partijen in Nederland. DEGIRO is in de meeste gevallen dan ook de voordeligste partij. Wanneer je op zoek bent naar een broker met weinig toeters en bellen en waar je waar krijgt voor je geld dan is DEGIRO een goede keuze.

Wil je een account openen bij DEGIRO? Klik dan op de onderstaande knop en open direct een gratis account:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *