Beleggen bij Peaks: uitgebreide review

In dit artikel kan je alles lezen over de beleggingsapp Peaks. Naast een uitgebreide review van de app vind je hieronder ook een korte handleiding en informatie over de tarieven. Eerst gaan we kort in op de voor- en nadelen van de Peaks beleggingsapp. Zo kun je vlug te weten komen of investeren met Peaks zinvol is voor jou. Daarna gaan we dieper in op hoe de Peaks app werkt en bespreken we of het verstandig is om bij deze partij te beleggen.

Nog geen account bij Peaks?

Heb je nog geen account bij Peaks? Dan kan je de mogelijkheden gratis uitproberen door direct een account te openen. Gebruik de onderstaande knop om de site van Peaks te bezoeken:

Persoonlijk ben ik geen grote fan van Peaks, je kunt ook een account openen bij een concurrerende broker:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Peaks aanmelden

Wat zijn de voordelen van Peaks?

Het voordeel van de Peaks beleggingsapp is dat je makkelijk, zonder zelf veel onderzoek te moeten doen, kunt investeren. Met Peaks kan je beleggen met je wisselgeld. Bij elke betaling of transactie die je vanuit je bankrekening maakt, wordt het bedrag naar boven afgerond en het wisselgeld wordt automatisch geïnvesteerd. Dit zorgt ervoor dat je op het einde van de maand telkens een bedrag kunt investeren in een indexfonds zonder dat je eigenlijk merkt dat een bedrag van je rekening wordt afgehaald.

Bij Peaks kan je net zoals bij andere apps zoals BUX Zero en DEGIRO makkelijk met je telefoon beleggen. Dé onderscheidende factor van Peaks is dat je makkelijk kunt beleggen met je wisselgeld. De interface van Peaks is daarnaast eenvoudig en voor iedereen toegankelijk.

Wat zijn de nadelen van Peaks?

Als het bedrag die je maandelijks wilt investeren vrij laag is, dan kunnen de kosten relatief hoog zijn vergeleken met het rendement die je haalt op je investering. Aangezien je € 0,99 per maand + 0,5% betaald op je investeringen zul je weinig of niets overhouden als je slechts een paar honderd euro per jaar wilt investeren.

Je moet minstens met enkele duizenden euro’s beleggen om de kosten te kunnen rechtvaardigen. De vraag is daarom of het gebruiken van wisselgeld uiteindelijk wel genoeg is om aan een groot genoeg minimumbedrag te komen. Alleen beleggen met wisselgeld levert met andere woorden niet veel op, tenzij je maandelijks grote bedragen gaat uitgeven.

Een tweede nadeel is dat als je het beleggen zonder inspanning wilt doen, je Peaks toegang geeft tot je bankrekening en heel wat gevoelige informatie deelt. De medewerkers van Peaks hebben echter geen toegang tot je transactiegegevens en Peaks belooft ook deze informatie nooit door te verkopen. Maar toch loop je een extra risico dat je persoonlijke gegevens worden blootgesteld. De transactiegegevens worden na maximaal 2 weken automatisch verwijderd door Peaks.

Alternatieven voor Peaks

De kostenstructuur maakt Peaks geen aantrekkelijke opties voor beleggers die met een klein bedrag willen beleggen. Tegelijkertijd is Peaks ook niet de beste optie voor beleggers die met grotere bedragen willen beleggen. We benoemen twee alternatieven:

InDelta

Zelf ben ik een grote fan van InDelta. Ik beleg al langere tijd in indexfondsen bij deze partij. Je kunt er eenmalig of periodiek een (klein bedrag) inleggen en je kunt je beleggingen spreiden over verschillende regio’s. In tegenstelling tot bij Peaks betaal je bij InDelta 0,5% beheerkosten maar geen vast minimaal bedrag. Hierdoor is beleggen ook met een klein bedrag aantrekkelijk. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij InDelta:

DEGIRO

Een goed alternatief voor Peaks is DEGIRO. Bij DEGIRO kan je namelijk zonder aankoop & verkoopkosten fondsen uit de kernselectie verhandelen. Dit is vooral aantrekkelijk vanaf € 1000. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

eToro

Wil je geheel zonder vaste commissies beleggen in aandelen? Dat kan bij eToro! Bij eToro kan je zonder vaste commissies te betalen aandelen kopen en verkopen. Hierdoor kan je ook met een klein bedrag beleggen. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij eToro:

Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing, bezoek etoro.com/trading/fees. Promotie link.

Hoe werkt het openen van een account bij Peaks?

Het openen van een account bij Peaks is heel eenvoudig en je hoeft alleen je Nederlands (of Duits) telefoonnummer in te vullen om de app te downloaden. Zonder een geldig telefoonnummer kun je deze beleggingsapp echter niet downloaden. Alleen de landen Nederland en Duitsland worden op dit moment ondersteund. Eens je de mobiele app hebt gedownload, heb je een e-mailadres, bankrekeningnummer, BSN-nummer, paspoort of ID-kaartnummer en geboortedatum nodig om de registratie af te werken. Als je dus niet woonachtig en belastingplichtig bent in Nederland (of Duitsland), kun je deze app niet gebruiken.

Wat is het idee achter Peaks?

De bedoeling van de Peaks beleggingsapp is om alle transacties die je maakt met je betaalrekening naar boven af te ronden. Als je bijvoorbeeld met je bankpas een betaling maakt in een winkel van € 7,20, dan kun je dit automatisch laten afronden naar € 8. De bedragen van je betalingen of bankafschrijvingen worden afgerond naar de volgende euro, en je wisselgeld gaat naar je beleggingen. In ons voorbeeld wordt dus 80 eurocent opzij gezet om mee te gaan beleggen. Aan het eind van de week krijg je de optie om het totale wisselgeldbedrag toe te voegen aan de gekozen beleggingsportefeuille.

Wil je echter dat Peaks geen inzage heeft in al je transacties dan kun je nog steeds de beleggingsapp gebruiken. Je kunt er dan voor kiezen om elke dag een vast bedrag, minimaal 1 euro en maximaal 10 euro, opzij te zetten. Bij beide manieren wordt één keer per week het opzij gezette wisselgeld van je rekening afgehaald en automatisch voor jou belegd.

Peaks portfolios

De prestaties van jouw beleggingsportfolio worden op een aantrekkelijke manier weergegeven in een persoonlijk overzicht in de app. Door middel van push notificaties kan je ook updates krijgen over hoe het gaat met je investeringen. Je kunt zelf beslissen hoe vaak en over wat je berichten wilt ontvangen. In een maand- en jaaroverzicht kun je ook zien hoe je beleggingen het doen op maand- of jaarbasis. Dit maakt het ook makkelijk om je belastingaangifte correct te doen. Peaks verplicht ook om je BSN-nummers te voorzien zodat de beleggingen automatisch worden doorgegeven aan de Nederlandse Belastingdienst.

Het idee achter Peaks is slim: periodiek een geldbedrag opzij zetten en investeren in fondsen is een goede manier om een mooi vermogen op te bouwen. Is het echter aantrekkelijk om deze manier van beleggen uit te voeren bij de aanbieder Peaks? In de rest van de review onderzoeken we dit verder.

Hoe hoog zijn de kosten bij Peaks?

De drie eerste maanden is het gebruik van de app gratis. Na deze 3 maanden proefperiode kost het gebruik van de Peaks beleggingsapp € 0,99 per maand + 0,5% op jaarbasis. De 0,5% wordt berekend op de gemiddelde waarde van je beleggingen. De 0,5% wordt op jaarbasis berekend maar wordt maand per maand betaald. Op de eerste dag van de volgende maand worden de kosten voor Peaks van de maand ervoor verrekend met je belegde geld. Als je echter kiest om al je geld op te nemen, worden alle kosten op het moment van de opname al verrekend.

Naast de € 0,99 per maand + 0,5% op jaarbasis gelden ook fondskosten voor de indexfondsen waar je in belegt. Deze kost wordt niet aan Peaks betaald maar aan de aanbieders van deze indexfondsen. Deze kosten wordt automatisch verrekend in de koers van de indexfondsen.

Hoeveel betaal je aan fondskosten?

De kosten voor de indexfondsen worden berekend door en betaald aan de aanbieders van de indexfondsen. De gemiddelde fondskosten per portfolio bedragen tussen de 0,15% en 0,23% van je belegde geld per jaar. Dit bedrag wordt onmiddellijk afgetrokken van het geïnvesteerde bedrag en het rendement dat je daarop verdiend. Als je belegt in fondsen worden er altijd kosten aangerekend, dit is niet uniek voor Peaks en geldt bij gelijk welk platform je gebruikt om te investeren.

Hoeveel transactiekosten betaal ik?

Elke keer dat je geld overmaakt om te beleggen en elke keer dat je geld terug uit je portfolio haalt, betaal je ook transactiekosten aan de beurshandelaren van de indexfondsen. Dit bedrag wordt, net als bij de fondskosten, automatisch afgetrokken van je rendement. Peaks rekent geen extra transactiekosten aan bij het overmaken of afhalen van je geld.

Is Peaks goedkoop of duur?

De kosten zijn een sterk nadeel binnen deze review. Voor beleggers die met kleine bedragen beleggen is Peaks dan ook geen aanrader. Door de minimale kosten van € 1 per maand kunnen die zeker wanneer je echt met kleingeld belegt oplopen tot tien procent of meer. Ook met grotere bedragen is Peaks vaak niet de beste keuze: je kunt dan beter met een broker als DEGIRO zelf enkele fondsen kopen. Op die manier omzeil je de kosten die je betaalt voor het gebruik van het platform.

Hoe vergelijkt de app met de BUX Zero app?

BUX Zero is een beleggingsapp, net zoals Peaks zonder desktop-versie, waar beleggen voor de gemiddelde persoon makkelijk kan worden gedaan via de smartphone. Net als bij Robinhood is het gratis of bijna gratis om transacties uit te voeren. Transacties bij Bux Zero zijn niet altijd gratis, maar wel heel goedkoop. Voor de meeste transacties betaal je geen transactiekosten. Beleggen met kleine bedragen is daarom interessanter bij een app als BUX Zero dan bij Peaks.

Voor transacties in Amerikaanse aandelen betaal je geen transactiekosten, maar worden wel valutakosten aangerekend. Dit bedrag komt neer op 0,25%. BUX Zero rekent alleen een commissie van € 1 voor markt- en limietorders op Europese aandelen en ETF’s. Het ontvangen van dividend, geld storten en opnemen en het aanhouden van de rekening zijn gratis zijn gratis bij Bux Zero en dus goedkoper dan bij Peaks.

De app van BUX Zero is gelinkt aan de bank ABN AMRO Clearing, bij Peaks is dit de Rabobank. Bij BUX Zero kun je beleggen in individuele aandelen en ETF’s. Bij Bux Zero heb je net als bij Peaks geen uitgebreide manier om fundamentele of technische analyse te doen, maar bij Peaks kun je wel je beleggingen en rendement per maand analyseren.

Wil je een account openen bij BUX Zero? Klik dan op de onderstaande knop en open direct een gratis account:

Hoe vergelijkt de app met de app van DEGIRO?

Een andere bekende online broker is DEGIRO. DEGIRO begon als een platform voor professionele beleggers maar is ondertussen ook toegankelijk voor particuliere beleggers. Het platform van DEGIRO is online toegankelijk, maar ook via een app voor je mobieltje. De basisfunctionaliteiten zijn aanwezig in de mobiele app en het openen of sluiten van een order gaat redelijk eenvoudig. De mobiele applicatie heeft grofweg dezelfde functionaliteiten als de online webtrader. Het mobiele platform is net zoals het online platform weinig uitgebreid, maar biedt de functionaliteiten die je mag verwachten.

DEGIRO rekent standaard geen servicekosten, je betaalt dus alleen voor de uitgevoerde transacties. Hierbij geldt hetzelfde tarief voor iedere (aandelen)transactie, er is doorgaans een vast deel en een variabel deel. Het vaste deel is over iedere transactie gelijk. Het variabele deel hangt af van het aantal aandelen dat je koopt. DEGIRO is in vergelijking met de meeste andere platformen de voordeligste Nederlandse broker en is daardoor een verstandige keuze als je wilt gaan beleggen.

Een grote plus van DEGIRO, is dat je geen aankoop-  en verkoopkosten betaalt wanneer je investeert in fondsen uit de kernselectie. Je kunt op die manier in vergelijkbare fondsen beleggen als de fondsen die beschikbaar zijn op Peaks, maar dan zonder al die extra kosten te betalen. Om zonder transactiekosten te beleggen in een fonds bij DEGIRO moet je wel minimaal € 1000 in één keer investeren.

Wil je een account openen bij DEGIRO? Klik dan op de onderstaande knop en open direct een gratis account:

Hoe vergelijkt de app met de Robinhood app?

Eén van de meest bekende internationale beleggingsapps is de Robinhood app. Deze applicatie is momenteel nog niet beschikbaar in Nederland, maar het bedrijfsmodel laat veel overeenkomsten zien met dat van Peaks. Daarom willen we ook de vergelijking maken tussen de Peaks app en de Robinhood app. Een groot verschil tussen Robinhood en Peaks is dat je bij Robinhood zelf op zoek moet gaan naar de juiste investeringen en dus zelf onderzoek moet doen. Bij Robinhood kun je investeren in depositobewijzen, opties, ETF’s en cryptomunten. Bij Robinhood kun je echter niet, zoals bij Peaks, in beleggingsfondsen investeren.

Het grote voordeel van Robinhood is dat er geen commissies worden aangerekend aan de klant. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk kleine bedragen kunt investeren zonder dat de kosten te hoog worden in vergelijking met het geïnvesteerde bedrag. De reden waarom Robinhood een service kan aanbieden zonder kosten aan te  rekenen is omdat je persoonlijke gegevens worden gedeeld met beleggingsfondsen die deze informatie gebruiken om een zicht te krijgen op waar de “kleine investeerder” in investeert. Bij Peaks wordt de persoonlijke informatie niet gedeeld met een derde partij.

Een ander groot verschil is natuurlijk de optie bij Peaks om automatisch te investeren door betalingen en transacties naar boven af te ronden, en het verschil op het einde van de maand te gaan investeren. Bij Robinhood moet je zelf een bedrag overmaken naar je Robinhood-account en zelf kiezen wat en wanneer je dat geld wilt gaan investeren. Robinhood lijkt veel op het Nederlandse Bux Zero wat we eerder in deze review hebben besproken.

Waar beleg je in met Peaks?

Bij Peaks hoef je niet zelf actief bezig te zijn met je beleggingen. Je kiest dan ook niet zelf in wat je wilt gaan beleggen. Peaks heeft vier portfolio’s waar je uit kunt kiezen. Elk type portfolio heeft een verschillend risico en verschillende indexfondsen. Een indexfonds bestaat uit duizenden aandelen en tientallen obligaties. De indexfondsen bevatten aandelen van bedrijven en obligaties van over de hele wereld. De geografische spreiding moet ervoor zorgen dat het risico tot een minimum wordt gehouden.

Het voordeel van beleggen in een indexfonds is dat je beleggingen als vanzelf meegaan met de index. Je hoeft het niet de hele dag in de gaten te houden. Beleggen bij Peaks is daarom voor iemand die wilt beleggen op lange termijn zonder elke dag de fluctuaties bij te houden. Bij Peaks zet je je geld niet noodzakelijk vast op lange termijn, maar de looptijd kun je wel zelf kiezen.

Peaks selectie

Bij Peaks kan je kiezen uit vier samenstellingen van fondsen

Bij het kiezen van de bedrijven in de fondsen wordt bij Peaks ook gekeken naar deze drie duurzame factoren: Environment, Social en Governance (ESG), dus milieu, mens en goed bestuur. Door met Peaks te beleggen is het de bedoeling om te beleggen in de bedrijven die het beste scoren op het gebied van duurzaamheid. Onderzoek toont echter aan dat dit niet altijd zo makkelijk te verwezenlijken is en ook minder duurzame bedrijven de lijst halen.

Wil je meer leren over hoe beleggen in indexfondsen werkt? Lees dan ons artikel over het beleggen in indexfondsen:

Klantenservice: hoe is de ondersteuning bij Peaks?

Je kunt Peaks contacteren via de live chat, telefonisch, door een e-mail te sturen of door een vraag te stellen op Facebook of op Twitter. Tijdens het weekend is de klantenservice van Peaks offline en niet beschikbaar. Van maandag tot vrijdag staan de medewerkers van Peaks wel voor je klaar. We hebben de klantendienst van Peaks getest en we kregen binnen de minuut een antwoord van hen via de chat op hun website. Al onze vragen werden prompt en professioneel beantwoord. De klantenservice scoort dan ook een dikke voldoende binnen deze review.

Voor wie is Peaks geschikt?

Het idee achter de Peaks beleggingsapp is om wisselgeld makkelijk te investeren in indexfondsen zonder dat je hier actief mee bezig moet zijn. Het idee hierachter is interessant, maar als je Peaks beleggingsapp echter alleen op deze manier gebruikt zal het geïnvesteerde bedrag te klein zijn om de aangerekende kosten te verantwoorden.

Daarom is het aan te raden om naast het bedrag dat automatisch wordt geïnvesteerd ook maandelijks een extra bedrag over te maken om zo meer te investeren dan slechts het wisselgeld. Het is aan te raden om maandelijks minimaal enkele honderden euro’s te investeren om zo op een jaarbedrag van minstens een paar 1000 euro komt. Peaks is dan ook eigenlijk alleen geschikt voor de belegger die een groter bedrag wilt beleggen.

Peaks beleggen

Conclusie review: moet je beleggen bij Peaks?

Het idee achter Peaks is mooi: mensen kennis laten maken met beleggen en vermogensgroei door ze maandelijks hun kleingeld te laten beleggen. In het begin stond deze missie ook centraal en was het dankzij lage kosten mogelijk om met kleine bedragen te beleggen in indexfondsen. Later hebben ze echter plotseling de kostenstructuur aangepast waardoor Peaks alleen nog voordelig is voor mensen die met grotere bedragen beleggen.

Zelf ben ik dan ook geen fan van Peaks: ik vind het jammer dat ze hun belofte niet waarmaken. Beleggen met kleingeld is bij Peaks eigenlijk helemaal niet mogelijk. Het is dan ook aan te raden om je geld bij een andere broker te beleggen. Ben je benieuwd hoe Peaks het doet in vergelijking met andere brokers? Gebruik dan direct de onderstaande knop om de beste brokers met elkaar te vergelijken:

Auteur: Steven

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *