Welke cryptocurrencies zijn anoniem?

Cryptocurrencies zijn op dit moment mateloos populair onder beleggers. Door de hoge rendementen is het vaak mogelijk om veel geld te verdienen. De cryptocurrencies komen voor in alle mogelijke soorten en maten. Eén van de mogelijkheden om voor te kiezen is de anonieme digitale valuta. In dit artikel laten wij je wat meer zien over deze unieke soort cryptocurrency.

Beleggen in anonieme cryptocurrencies

Eén van de meest gekozen soorten cryptocurrencies is nog altijd de anonieme cryptocurrency munt. Zoals je wel aan de naam kunt zien zijn dit digitale munten die je in staat stellen om anoniem bepaalde transacties te kunnen verrichten. Aangezien nog lang niet iedereen bekend is met de anonieme cryptomunt hebben we besloten om de belangrijkste informatie in dit artikel op een rijtje te zetten. We laten je zien wat een anonieme cryptocurrency inhoudt en welke soorten anonieme cryptocurrencies er op dit moment eigenlijk allemaal te vinden zijn op de markt.

Wil je zelf beleggen in (anonieme) cryptomunten? Dit kan je goed doen bij Bitvavo. Bij Bitvavo betaal je namelijk nooit meer dan 0,25% aan transactiekosten en je kunt er snel met iDEAL geld toevoegen aan je account. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij Bitvavo:

De anonieme cryptocurrency – wat is het eigenlijk?

Voordat we in kunnen gaan op de bekendste anonieme cryptocurrencies is het handig om even te kijken naar wat we precies onder anonimiteit verstaan als het aankomt op digitale valuta. Hiervoor moeten we wat dieper ingaan op de techniek achter de cryptocurrencies. Zoals je wellicht al wel weet is een cryptocurrency een digitale valuta die als ruilmiddel wordt gebruikt. Het is vergelijkbaar met echte valuta, maar heeft geen fysieke belichaming en maakt gebruik van cryptografie. Dit zorgt ervoor dat het bijna onmogelijk is om te vervalsen of dubbel te betalen. Hierdoor is het dan ook gelijk anders met een normale bankrekening. Wanneer je een normale bankrekening opent, registreert de bank je KYC-gegevens. Dit is een afkorting die staat voor Know Your Customer.

Deze gegevens zijn van belang om ervoor te zorgen dat banken niet te maken krijgen met bijvoorbeeld mensen die geld wit willen wassen. Bij cryptocurrencies is dit alleen niet het geval. Aan de ene kant is cryptocurrency volledig anoniem. Je kunt niet zomaar zien wie er achter een transactie zit. Maar aan de andere kant is het volledig transparant en traceerbaar. De gegevens worden namelijk opgeslagen op de blockchain. Deze blockchain is toegankelijk voor iedereen die zich op het netwerk bevindt. De adressen waar geld naartoe en vandaan wordt gestuurd, de datum en tijd en de waarde van elke transactie worden allemaal bijgehouden. Het enige wat niet wordt bijgehouden is de identiteit van de mensen achter die adressen.

anonieme cryptocurrencies

Is cryptocurrency dus anoniem of niet?

Het bovenstaande maakt het natuurlijk nog niet echt duidelijk. Is cryptocurrency nu wel anoniem of niet? Het antwoord op deze vraag is dat het afhangt van de vraag wat je verstaat onder anoniem. Het is anoniem in de zin dat je een crypto-adres kunt bezitten zonder iets te onthullen over je identiteit in dat adres. Een persoon kan meerdere adressen bezitten. In theorie zou er niets zijn om die adressen aan elkaar te linken. Het versturen en ontvangen van virtuele valuta kan vergeleken worden als schrijven onder een pseudoniem. Als het pseudoniem van een auteur ooit aan zijn identiteit wordt gekoppeld, zal alles wat hij ooit onder dat pseudoniem heeft geschreven aan hem worden gekoppeld.

In het oorspronkelijke Bitcoin-whitepaper werd gebruikers aangeraden voor elke transactie een nieuw adres te gebruiken, om te voorkomen dat ze gekoppeld zouden worden aan een gemeenschappelijke eigenaar. Dankzij de manier waarop het algoritme is opgebouwd, is alles wat er in de Bitcoin-wereld gebeurd te volgen. Dit leidt tot een mate van transparantie die dus niet altijd de beste anonimiteit weet te garanderen. Omdat alle transacties permanent en openbaar zijn is het met Bitcoin niet mogelijk om echt alles anoniem te doen. Hierdoor is Bitcoin zelf niet echt aan te merken als een anonieme crypto valuta. Nu zijn er naast Bitcoin natuurlijk veel meer munten om te vinden. Sommige daarvan kunnen wel weer als een anonieme cryptocurrency gezien worden.

De komst van de privacy tokens – anonimiteit en privacy centraal

Om het probleem van Bitcoin te overbruggen voor de privacy zijn er speciale cryptocurrencies gemaakt die technologie gebruiken om wel een hoge mate van anonimiteit te garanderen. We noemen dit ook wel de Privacy tokens, digitale valuta die de privacy van de gebruiker op de eerste plaats zet. Privacy Tokens zijn cryptocurrencies die gespecialiseerd zijn in het verborgen houden van je identiteit en je transacties. Deze munten richten zich op het anoniem en onzichtbaar houden van transacties. Anonimiteit koppelt je identiteit los van je wallet en specifieke transacties, terwijl onvindbaarheid voorkomt dat externe partijen je blockchain-activiteit in kaart kunnen brengen.

De meest bekende anonieme cryptocurrencies

Door het bovenstaande heb je als het goed is een beter beeld gekregen rondom de anonimiteit van bepaalde soorten crypto projecten. Nu je dit weet is het tijd om te kijken naar de belangrijkste soorten anonieme cryptocurrencies die er op dit moment te vinden zijn. We hebben het weer wat makkelijker gemaakt door de bekendste anonieme cryptocurrencies voor je onder elkaar op een rijtje te zetten:

Monero

Monero is zonder twijfel de bekendste anoniem cryptocurrency die je op dit moment maar kunt vinden. Dit project is zo anoniem en privé dat je niet eens kunt zien hoeveel er tussen de verschillende partijen wordt verzonden. Zelfs de politie is niet in staat om te achterhalen hoeveel Monero je naar iemand anders over maakt via dit project.

Monero gebruikt complexe technologieën zoals Ring-handtekeningen, RingCT, Kovri, en Stealth-adressen om de privacy van de gebruikers te beschermen. Stealth adressen zijn waarschijnlijk de eenvoudigste manier om je privacy te waarborgen bij het verrichten van transacties. In hun meest basale vorm creëren deze adressen een nieuw adres als je cryptocurrency ontvangt. Dit zorgt ervoor dat externe partijen geen toekomstige betalingen kunnen linken aan jouw wallet adres.

Ringhandtekeningen verbinden je met andere ondertekenaars in een ring om je als afzender te verbergen. Hoe meer extra partijen er in de ring zitten, hoe moeilijker het voor iemand is om jou met de transactie te verbinden. Hoe dit precies werkt hoef je niet echt te weten. Het belangrijkste is dat Monero in staat is om de transacties echt volledig af te schermen. Monero is al voor een ontzettend lange tijd één van de grotere projecten op de cryptomarkt. Het enige nadeel van deze munt is de ingewikkelde techniek. Dit zorgt ervoor dat de transacties wat meer tijd in beslag nemen.

Monero

Zcash

Zcash is ook echt een bekende optie om te kiezen als je op zoek bent naar anonieme cryptocurrencies. Het bijzondere aan Zcash is dat ze een andere aanpak hebben om anonimiteit te bieden bij het verrichten van de transacties. Zcash werkt op een SNARK protocol, ook bekend als zero-knowledge proofs. Dit protocol houdt in dat er geen gegevens achter de hand worden gehouden bij het betalen. Hierdoor is er dus eigenlijk niets bekend over de persoon die de transactie verricht. Het is alsof een geest een betaling heeft verricht via deze digitale munt. Het protocol laat je toe om te bewijzen dat een transactie geldig is zonder de details ervan te delen.

Dit mechanisme verbetert niet alleen de privacy, maar kan ook helpen bij de schaalbaarheid van een blockchain. Zcash heeft het echter nog niet als standaard geïmplementeerd. Dit ze nog steeds een open blockchain hebben die lijkt op die van Bitcoin. Om deze privacy-functie op Zcash te gebruiken, heb je ook minstens 4 gigabytes RAM nodig. Dit is nogal wat voor wat oudere computers. Hier moet je je dus wel bewust van zijn als je Zcash echt wilt gaan gebruiken.

PIVX

PIVX is een ander project wat heeft geprobeerd de privacy van de gebruikers echt altijd weer op de beste manier te waarborgen. Het project van PIVX is de eerste proof of stake cryptocurrency om het Zercoin-protocol te implementeren. Dit is een speciaal protocol wat er net als het bovenstaande project voor zorgt dat gegevens niet meer hoeven te worden bijgehouden voor het verrichten van transacties. Het is pas recent geïmplementeerd, hierdoor werkt het nog niet helemaal zoals het zou moeten werken. Daar wordt echter voor gezorgd door het geweldige ontwikkelingsteam. Het feit dat dit project in staat is om supersnelle transacties mogelijk te maken en tegelijkertijd de privacy te waarborgen maakt dit een van de betere projecten om in te beleggen. Al is het natuurlijk wel de vraag of het team in staat is om alle uitdagingen aan te kunnen waar ze op dit moment mee te maken krijgen.

Komodo

Komodo is op dit moment aan te merken als de echte underdog in de cryptocurrency wereld. Het is dan ook niet zo raar als je nog nooit van dit project hebt gehoord. Het interessante is dat dit een munt is die er echt alles aan doet om anonieme transacties mogelijk te maken. Komodo maakt ook gebruik van het SNARK protocol van Zcash. Ze hebben de techniek van Zcash eigenlijk overgenomen, alleen hebben ze er wel de nodige aanpassingen aan gedaan. Je kunt het dan ook zien als een soort klein broertje van Zcash.

Dit brengt met zich mee dat Komodo soortgelijke nadelen heeft als Zcash in termen van privé transacties. Het project van Komodo is niet alleen gericht op privé transacties. Ze zijn namelijk ook bezig om een decentrale beurs op te zetten. Dit is een beurs die niet onder toezicht staat van een bedrijf of groep mensen, maar die echt volledig onafhankelijk bestaat.

NAV Coin

NAV Coin is één van de meest ondergewaardeerde anonieme cryptocurrencies van dit moment. Dit komt met name door het feit dat dit project een aantal grote gecentraliseerde problemen heeft die ze nog op moeten lossen. NAV Coin gebruikt geen cryptografie om anonimiteit te garanderen. In plaats daarvan gebruiken ze ingewikkelde technologieën om een soort andere blockchain op te zetten. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat de NavTech servers een nieuw netwerk opzetten. Hoe dit precies werkt hoef je niet te weten, dit is namelijk gewoonweg te lastig om uit te leggen. Wat wel belangrijk is om te weten is dat NAV Coin op dit moment nog niet de juiste anonimiteit weet te garanderen die ze beloven. Wellicht dat hier in de toekomst verandering in zal komen.

ZenCash

ZenCash is een project wat ook weer erg veel lijkt op Zcash. Ze maken ook weer gebruik van het SNARK protocol om anonimiteit mogelijk te maken. Ze hebben de vertrouwde opzet van Zcash gebruikt. Dit zorgt ervoor dat ze een aantal minimale RAM-vereisten hebben voor het verzenden van een afgeschermde transactie. Op dit moment moet je minimaal 3,2 gigabyte RAM hebben om de transacties te kunnen doen. Het team probeert zich te onderscheiden door zich te richten op de ondersteuning van verschillende soorten wallets. Dit zou het mogelijk maken om ook andere crypto munten te verzenden met behulp van ZenCash. Hoewel dit op dit moment nog niet zo goed werkt is de kans groot dat het ze wel zal lukken.

Verge

Het laatste project waar je in kunt beleggen als je graag anonieme cryptocurrencies wilt kopen is natuurlijk Verge. Verge heeft een andere aanpak gekozen in vergelijking met anderen om privé en anoniem te worden. In tegenstelling tot de munten van hierboven is dit een project wat eigenlijk niet een bijzondere techniek gebruikt voor het garanderen van de anonimiteit voor de transacties. Ze maken namelijk alleen maar gebruik van Tor om de transacties te beveiligen. Tor gebruikt een speciale soort routing om je IP adres te verpakken in versleutelde lagen. Hoewel je Tor met elke blockchain kunt gebruiken, is het bij sommige standaard inbegrepen. Zowel Verge als Monero beschermen transacties met Tor of een alternatief.

Als het goed is begrijp je door de informatie uit dit artikel beter wat de anonieme cryptocurrencies zijn. Door de hoge mate van veiligheid zijn dit de ideale munten om te gebruiken als je graag op een geheel anonieme manier transacties wilt verricht. Ook hebben we laten zien welke cryptocurrencies met hoge mate van anonimiteit er op dit moment allemaal te vinden zijn. Mocht je graag hulp krijgen bij het beleggen in deze anonieme cryptocurrencies dan heb je geluk. Hier op de site zijn er namelijk nog veel meer artikelen te vinden die je als beginnende belegger verder kunnen helpen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *