Hoeveel verdient Mark Rutte?

Mark Rutte, misschien wel de machtigste man van Nederland. Maar hoeveel verdient onze premier nu eigenlijk? In dit artikel onderzoeken we wat het salaris is van Mark Rutte. We bespreken daarnaast ook zijn loopbaan zodat je een goed idee krijgt hoe deze man is gekomen waar hij nu is.

Het salaris van Mark Rutte

Ben je benieuwd naar het salaris van Mark Rutte? Laten we direct bekijken wat je verdient als minister-president van Nederland!

Per 1 januari 2021 is het salaris van Mark Rutte vastgesteld op € 172,000 per jaar. Dit bedrag is inclusief vakantiegeld en de eindejaarsuitkering. Maandelijks ontvangt Mark  € 14.342,25 bruto. Hier moet ook hij natuurlijk nog belasting over betalen en zo ontvangt hij netto, maandelijks op zijn rekening zo’n € 7,300,-

Ben je benieuwd hoe het salaris van Rutte is in vergelijking met de president van Amerika? Klik dan hier!

Mark Rutte salaris

Minister-president

Mark Rutte is de minister-president van ons koude Nederland. Mark Rutte werd op 14 februari 1967 geboren en is sinds 14 oktober 2010 minister-president van Nederland en minister van Algemene Zaken. Mark Rutte is bovendien ook politiek leiden van de VVD – de volkspartij voor vrijheid en democratie.

De taken van Mark Rutte

De minister-president van Nederland wordt ook wel een premier genoemd. De premier is de voorzitter van de ministerraad en heeft als doel om de regering te coördineren. De premier, in dit geval dus Mark Rutte, moet goed in de gaten houden wat er speelt en heeft bovendien een erg belangrijke rol in het kabinet. Zo moet hij onder meer eventuele conflicten kunnen oplossen tussen ministers.

De minister-president is ook de woordvoerder van ons land en spreekt ons land indien nodig, toe. Dit is over het algemeen elke vrijdagmiddag. Hierin vertelt de premier wat er zoal is besproken en wat de belangrijke punten zijn.

Andere functies

Ook maakt de premier een deel uit van de Europese Raad. De Europese Raad bestaat uit de verschillende regeringsleiders van verschillende landen binnen de EU.

Mark Rutte is daarnaast de minister van algemene zagen en is hij verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met het koningshuis. Zo heeft onze minister-president wekelijks contact met koning Willem-Alexander.

Mark Rutte heeft een zittingsperiode van vier jaar. Dit betekent dat elke vier jaar opnieuw gestemd moet worden door de burgers. Wanneer de partij, in dit geval dus de VVD, weer de grootste is geworden, dan kan hij wel nog een termijn van vier jaar aangaan.

Mark Rutte werkt op zijn kantoor in Den Haag, in het Torentje. Sinds 1982 is dit de officiële werkplek van de premier.

Levensloop van Mark Rutte

Mark Rutte is de premier van Nederland, maar hoe is hij dat eigenlijk geworden? Allereerst heeft hij het Gymnasium afgerond, waarna hij Geschiedenis is gaan studeren. Gek genoeg komt hij in een geheel andere tak te werken. Na zijn studie start hij zijn loopbaan bij Unilever, waar hij in 1997 HR manager wordt. Hier is hij verantwoordelijk voor het personeel binnen het bedrijf. Binnen Unilever maakt Rutte verschillende stappen binnen dochterbedrijven.

In 2002 wordt Rutte staatssecretaris van sociale zaken en werkgelegenheid tijdens het Balkenende kabinet. Pas in 2006 wordt hij fractie voorzitten van de VVD. Mark Rutte is van 14 oktober 2010 tot 5 november 2012 minister-president en minister van Algemene Zaken in het kabinet-Rutte-Verhagen.

Vanaf 5 november 2012 tot 26 oktober 2017 is hij minister-president, minister van Algemene Zaken, in het kabinet-Rutte-Asscher.

In 2017 lukt het hem nogmaals om de grootste partij te worden en ontstaat kabinet-Rutte 3. Inmiddels zijn de verkiezingen weer geweest en in 2021 is Mark opnieuw met VVD de grootste partij geworden. De komende vier jaar blijft Mark Rutte dus nog de minister-president van Nederland.

Het huis van Mark Rutte & zijn vermogen

Mark Rutte heeft een mooi huis waar slechts een hypotheek van 1,5 ton op rust. De waarde van de woning is gegroeid naar 7 ton, die overwaarde kan hij mooi gebruiken. Er wordt geschat dat het totale vermogen van Mark Rutte 2 miljoen euro bedraagt.

Na het premierschap

Het salaris van Rutte als premier van Nederland valt misschien tegen. De meeste premiers beginnen eigenlijk pas goed te verdienen nadat ze afgetreden zijn. Andere bedrijven nemen maar al te graag een oud-premier aan. De connecties die ze hebben opgedaan, de ervaring en de reputatie kunnen het bedrijf namelijk een flinke boost geven.

Toch hoeft dit voor Mark Rutte niet te gelden. Hij denkt namelijk na over een loopbaan in het onderwijs wanneer hij stopt met het premierschap. Gezien zijn enthousiasme kan dit wel even duren.

Auteur: Samira van Diepen

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *