Hoeveel verdient een piloot?

Een droombaan voor velen, piloot zijn van een (groot) luchtvaartmaatschappij. Maar, hoeveel verdient een piloot eigenlijk? Als piloot heb je een megabelangrijke functie. Je bent namelijk de bestuurder van een groot vliegtuig met misschien wel honderden passagiers aan boord, waarover je als piloot de verantwoordelijkheid draagt. Het is dan ook niet gek dat een piloot een behoorlijk salaris verdient.

Als piloot ben je niet alleen in de cockpit, hier zit je samen met een copiloot. Gezamenlijk besturen zij een vliegtuig. De piloot en zijn of haar copiloot vliegen het vliegtuig zelf tijdens het opstijgen en het landen. Wanneer het vliegtuig de juiste hoogte bereikt heeft, dan neemt de automatische piloot dit over.

Salaris van piloten

Er zit veel verschil in het salaris van een piloot. Allereerst zie je een duidelijk verschil tussen een junior piloot en een senior piloot. Daarnaast verschilt het ook nogal bij welke airline je in dienst bent. Een piloot bij bijvoorbeeld KLM verdient stukken meer dan een piloot bij Ryan Air.

Het gemiddelde salaris van een piloot bij KLM ligt tussen de € 150,000,- en € 200,000,- per jaar. Maar let op, dit is een gemiddelde. Een senior piloot die al jaren in dienst is bij KLM verdient ruim € 275,000,-

Een piloot van Ryan air verdient slechts een schamele € 160,000,- per jaar als senior piloot. Dit is dus een enorm groot verschil met een piloot van KLM. Al kunnen we niet zeggen dat een Ryan Air piloot een slecht salaris heeft.

Wel zou je je kunnen afvragen of de echt goede piloten dan niet eerder voor een beter betaalde airline vliegen.

Hoeveel verdien je per maatschappij?

  • KLM: € 275.000
  • Lufthansa: € 260.000
  • Emirates: € 170.000
  • Transavia: € 168.000
  • Qatar Airways: € 160.000
  • Turkish Airlines: € 136.000
  • Easyjet: € 135.000
  • Ryanair: € 135.000
  • Brussels Airlines: € 132.000
  • TUI: € 132.000

Het is belangrijk om te vermelden dat dit gemiddelde salarissen zijn. Hoeveel een piloot uiteindelijk verdient hangt ook af van zijn of haar ervaring. Wanneer er meer vlieguren zijn gemaakt, kan een piloot overstappen op grotere toestellen wat ook weer beter verdient.

Een onervaren copiloot kan ook weer veel minder verdienen: ze verdienen soms, maar tussen de € 25.000 en € 50.000.

Werken als zelfstandige piloot

Veel jonge piloten kiezen er ook voor om als zelfstandige te werken. Vooral budget airlines vragen piloten om als zelfstandige te werken: ze hoeven ze dan alleen te betalen wanneer ze daadwerkelijk vliegen.

Dure opleiding

Het salaris van een piloot is erg hoog, maar vergeet niet dat de opleiding ook tussen de € 100.000 en € 200.000 kost. Vervolgens moet er voor elk individueel toestel weer een certificaat worden gehaald wat nog eens € 30.000 kost.

Afhankelijk van de markt kan het best lastig zijn om werk te vinden: zeker tijdens de coronapandemie zag je dit. Piloten moeten daarom een flink risico nemen en hebben zeker niet altijd een garantie op een hoog inkomen.

Automatische piloot

Tijdens het stijgen en het landen vliegt de piloot handmatig. Dit houdt in dat de piloot tijdens deze handelingen het vliegtuig zelf bestuurd. Maar dat betekent niet dat een piloot tijdens de rest van de vlucht niets te doen heeft. Sterker nog, een piloot is gedurende de vlucht hard aan het werk.

Ja, de automatische piloot wordt inderdaad ingesteld wanneer het vliegtuig de juiste hoogte heeft bereikt. Maar de automatische piloot werkt helaas niet zonder de input van de bestuurder. De piloot moet voor het begin van de vlucht de automatische piloot volledig instellen. Hierbij begint hij of zij met het invoeren van het vluchtplan en de route die moet worden gevolgd. Het is ook van belang dat de windrichting en windsnelheid juist worden ingevoerd.

Eén van de belangrijkste dingen die de piloot tijdens zijn gehele vlucht moet doen is contact houden met Air Traffic Control. Deze moet constant worden ge-update over weersomstandigheden. Het weer kan namelijk grote invloed hebben op de vlucht.

Daarnaast is de piloot ook bezig of alle apparatuur en instrumenten nog naar behoren werken en of dit allemaal op de juiste manier wordt geregistreerd. Wanneer het nodig is, bijvoorbeeld wanneer een vliegtuig in de problemen komt, of wanneer het weer plotseling toch heviger is dan vooraf werd verwacht, dan neemt de piloot het toestel over van de automatische piloot.

piloot salaris

Wat doet een copiloot?

In de luchtvaart wordt de eerste officier die naast de piloot staat een copiloot genoemd. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een copiloot en een ‘gewone’ piloot. Hier kunnen we een heel simpel antwoord op geven: er is geen verschil tussen deze twee.

Wanneer een piloot en een copiloot ergens naartoe vliegen, is het gebruikelijk dat op de terug weg de twee van positie veranderen. Tijdens de vlucht is de piloot hoofdverantwoordelijk. Maar beide piloten zijn échte piloten en hebben allebei de opleiding tot piloot gevolgd en behaald.

Het is in Europa verplicht dat een passagiersvliegtuig altijd door twee piloten wordt bestuurd. De ene piloot (de kapitein van het vliegtuig) bestuurt het vliegtuig en de copiloot zit ernaast en houdt alles in de gaten. Vier ogen zien namelijk meer dan twee. Wanneer het nodig zou moeten zijn, kan de copiloot te allen tijde het vliegtuig overnemen.

KLM medewerkers onder vuur

KLM staat voor Koninklijke Luchtvaart Maatschappij en is één van de tien allergrootste werkgevers binnen Nederland. KLM is gestationeerd op de luchthaven Schiphol en vliegt wereldwijd. KLM vormt KLM-groep. Onder KLM-groep vallen onder meer KLM city hopper, Martinair en Transavia. In 2004 is KLM gefuseerd met Air France en vallen ze samen onder de naam Air France-KLM.

KLM werd in 1919 opgericht en op 17 mei 1920 maakten zij haar allereerste commerciële vlucht. Dit was van Londen naar Amsterdam. Pas is 1967 kreeg KLM ook daadwerkelijk eigen vliegtuigen en sindsdien is de luchtvaartmaatschappij alleen maar verder gegroeid.

KLM moet de komende jaren meewerken aan een loonoffer. Dit houdt in dat KLM piloten wat van hun salaris moeten gaan inleveren. Deze afspraken hebben KLM en het kabinet gemaakt. KLM heeft namelijk ruim één miljard euro staatssteun gekregen en krijgen in de komende jaren daar nog ruim twee miljard euro overheen. Maar, het kabinet wil dan wel dat KLM flink gaat bezuinigen. Piloten en cabinepersoneel zullen rond de 20% van hun salaris moeten gaan inleveren. De vakbonden hebben hier nogal moeite mee, al is het meeste KLM-personeel hier wel akkoord mee.

KLM lijkt overigens niet veel keuze te hebben. Zelf hebben ze laten weten dat wanneer zij de staatssteun niet ontvangen ze wellicht failliet gaan, wat gevolgen zal hebben voor de ruim dertigduizend medewerkers die zij hebben.

Auteur: Samira van Diepen

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *