Hoeveel kost beleggen in een beleggingsfonds?

De kostenstructuur van een beleggingsfonds is erg belangrijk. In dit artikel bekijken we wat de invloed van kosten zijn op het rendement dat je behaalt met een beleggingsfonds. De kosten spelen een belangrijkere rol dan de meeste mensen denken! Want hoeveel kost beleggen in een beleggingsfonds nu eigenlijk?

Onderschat de impact van kosten niet

Veel mensen letten bij het selecteren van een beleggingsfonds voornamelijk op het rendement, en dat terwijl de kosten zeker niet overschat moeten worden! Kosten hebben namelijk een sterk effect op het uiteindelijke resultaat van het fonds. Bij een investering van 100.000 dollar kan een verschil van 0,65% in kosten bijna een 100.000 euro minder rendement betekenen binnen een periode van 30 jaar!

kosten beleggingsfonds effect

Let bij het selecteren van een goed beleggingsfonds daarom altijd op de kosten! Elke procent aan kosten die je kwijt bent binnen het beleggingsfonds zijn geen rendement! Wanneer je bijvoorbeeld één procent moet afdragen moet het rendement een procent hoger liggen dan dat van een ander fonds om hetzelfde resultaat te behalen.

Door het effect van compounding neemt het effect van kosten op de lange termijn alleen maar toe. Door aandacht te besteden aan de kosten kan je dus direct je beleggingsresultaat verbeteren.

Waar kan je goedkoop beleggen in fondsen?

Wanneer je instapt in een fonds betaal je normaal gesproken aankoopkosten. De hoogte van deze kosten verschilt per fonds en per broker: gemiddeld kan je rekenen op een paar euro tot 0,5% aan instapkosten.

Het is ook mogelijk om te investeren in fondsen zonder aankoop- en verkoopkosten te betalen. Dit kan bij DEGIRO: je betaalt bij DEGIRO namelijk geen aankoop- en verkoopkosten wanneer je er fondsen verhandeld. Gebruik de onderstaande knop om direct een gratis account te openen bij DEGIRO:

Welk type beleggingsfonds is het goedkoopst?

Er bestaan twee grove categorieën beleggingsfondsen: passieve fondsen en actieve fondsen. Een passief fonds volgt de markt door bijvoorbeeld de aandelen die genoteerd staan aan de AEX te kopen. Een passief fonds probeert de markt niet te verslaan: er zijn dan ook geen dure analisten nodig.

Een actief fonds huurt wel analisten in die de markt proberen te verslaan. Het lukt fondsen in de praktijk maar zelden om (consistent) de markt te verslaan. Je betaalt als belegger echter wel hogere kosten voor een participatie in een actie beheerd beleggingsfonds. Onderzoek daarom of een actief beheerd fonds je geld waard is.

Vaste kosten & performance fee

Bij beleggingsfondsen zijn er vaak twee soorten kostenstructuren: management fee en performance fee Vanzelfsprekend maakt een beleggingsfonds kosten: naast de opslag voor winst moet het personeel betaald worden, het gebouw gehuurd worden en er moet papier bij de Makro worden gehaald. Feit is dat een beleggingsfonds nooit gratis belegt.

Je betaalt bij een fonds eigenlijk altijd een vast kostenpercentage. Dit kostenpercentage ligt vaak ergens tussen de 0,5% en de 2%. Onderzoek voordat je in een fonds investeert altijd hoe hoog het kostenpercentage is. Wanneer het kostenpercentage hoog ligt, is het belangrijk om te onderzoeken of dit gerechtvaardigd is.

Er bestaan ook fondsen waar je een performance fee betaald. Dit is vaak het geval bij hedgefondsen waarbij er erg actief wordt gehandeld. Je betaalt dan bijvoorbeeld 20% van de winst aan het fond wanneer er winst wordt gemaakt. Let wel goed op of dit de moeite waard is: bedenk dat een fonds met hoge risico’s prima een paar jaar goede resultaten kan behalen om vervolgens je geld te verliezen. Het fonds heeft vervolgens wel elke keer 20% van je positieve resultaten gepakt.

Wisselkoers kosten

Wanneer je in een fonds belegt dat veel in het buitenland investeert, dan kan je ook geld verliezen door wisselkoers kosten. Het omruilen van valuta’s kost sowieso geld. Bovendien kunnen buitenlandse valuta’s relatief duurder worden, waardoor je minder euro’s terugontvangt voor je belegging. Houd hier rekening mee wanneer je veel in het buitenland wilt beleggen.

Transactiekosten

Onthoud dat fondsmanagers fondsen actief beheren: ze kopen en verkopen dan regelmatig aandelen. De omloopfactor of portfolio turnover ratio geeft aan hoe vaak een fonds aandelen verhandeld. Ook een fonds betaalt transactiekosten wanneer ze aandelen kopen & verkopen; wanneer al die actieve handel niet positief bijdraagt aan je rendement kost al die extra handel daarom alleen maar geld. Onderzoek daarom of een fonds dat erg actief handelt ook daadwerkelijk betere resultaten behaalt.

Spread

Wanneer je fondsen (ETF’s) zelf koopt bij een broker dan krijg je ook te maken met een spread. De spread is het verschil tussen de koop – en verkoopprijs van een fonds en zijn relatieve transactiekosten die terecht komen bij de broker. Loopt de spread erg op? Dan kan het verstandig zijn om even te wachten met het kopen van de ETF. De spread ligt vaak tussen de 0,3 en 0,5 procent.

De hoogte van de spread hangt af van het handelsvolume. Wanneer een fonds veel verhandeld wordt, dan neemt de spread af. De prijsvorming op de beurs kan dan efficiënter plaatsvinden. Je ziet dan ook dat fondsen in opkomende regio’s en economieën vaak een hogere spread kennen dan fondsen die de focus leggen op bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen.

Het loont om fondsen langer vast te houden. De aankoop- en verkoopkosten op jaarbasis nemen dan sterk af. Ook kan je vergelijken of een ETF met meerdere beursnoteringen goedkoper is op een specifieke beurs. Uit onderzoek is gebleken dat de kosten sterk kunnen verschillen tussen aandelenbeurzen.

Hoe weet je hoeveel een fonds kost?

Het is vaak direct duidelijk hoeveel het kopen of verkopen van een beleggingsfonds kost. Je broker of het fonds geeft vaak duidelijk aan welk percentage of welk bedrag je betaalt over je order. De kosten die je betaalt voor het beheer zijn soms minder duidelijk. Lees daarom de documenten met informatie over de kosten goed door: op die manier kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Vergeet dividendlekkage niet

Een andere ‘kostenpost’ is de zogenaamde dividendlekkage. In Nederland is het dividend belastingpercentage 15%, terwijl dit in Amerika bijvoorbeeld 30% is.

Wanneer een fonds aandelen koopt in Amerika dan wordt er 30% aan belastingen betaald over dit dividend. Nederland heeft met veel landen verdragen waardoor teveel betaalde dividendbelasting terug te krijgen is. Wanneer je investeert in een fonds dan er lekkage plaatsvinden wanneer dit soort verhoudingen niet goed toegepast worden. Veel ETF’s kennen een dividendpercentage van 0,3%.

Wanneer je zelf in aandelen belegt, moet je het W8-BEN formulier invullen. Dit formulier voorkomt dat je dubbel wordt belast voor het dividend dat je ontvangt.

Toch maar zelf beleggen?

Heb je voldoende tijd? Dan kan het aantrekkelijk zijn om zelf te beleggen in bijvoorbeeld aandelen. Je moet in dat geval natuurlijk wel begrijpen waar je mee bezig bent. Het is als beginnende belegger aantrekkelijk om beleggen uit te proberen door middel van een demo zodat je kan testen of je een hoger rendement kunt behalen door het beleggen zelf te doen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *