Beleggen in koffie: hoe kan je dit doen?
Ontzettend veel mensen staan iedere dag op met een kopje koffie. Wist je bijvoorbeeld dat koffie na aardolie de meest verhandelde grondstof is op aarde? Maar hoe kan je nu eigenlijk zelf beleggen in koffie? In dit artikel analyseer ik de koffie markt uitgebreid.
Hoe kan je beleggen in koffie?
Er zijn verschillende manieren waarop je in koffie kunt beleggen. Je kan ervoor kiezen om direct in de prijs te handelen van de grondstof. Ook is het mogelijk om aandelen te kopen van bedrijven die actief zijn in de koffiesector. Ten slotte is het mogelijk om te investeren in een fonds dat zich bezighoudt met deze grondstof.
Optie 1: koffie aandelen kopen
Diverse bedrijven zijn actief in het produceren en verkopen van koffie. Niet alle bedrijven zijn echter puur afhankelijk van de prijs van koffie. Smuckers staat bijvoorbeeld bekend om jam, maar is ook de eigenaar van het koffiemerk Folger’s. Ook Nestlé verdient aardig wat geld met koffie, maar heeft ook tientallen andere producten in het assortiment.
Voordat je koffieaandelen koopt, is het daarom belangrijk om goed te onderzoeken waar het bedrijf zich zoal mee bezig houdt. Onderzoek of het bedrijf een goed toekomstperspectief heeft en bekijk hoe het bedrijf er financieel voorstaat.
Ben je benieuwd waar je het beste koffie aandelen kunt kopen? Bekijk dan het onderstaande overzicht:
Broker | Kosten | Aanmelden |
---|---|---|
* Ontvang tot 5,5% rente op euro tegoeden & tot 7,9% op dollar tegoeden * Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd * Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen | ||
Beleg goedkoop in populaire aandelen & ETF's + probeer gratis met een demo. Je kapitaal loopt risico. | ||
Vergelijken? | Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo! |
Optie 2: actief speculeren in koffie
Het is vanzelfsprekend erg onpraktisch om zakken koffie te laten thuisbezorgen. Ook het opkopen van alle pakken koffie in de plaatselijke supermarkt is niet te doen. Gelukkig zijn er praktische manieren om te beleggen in koffie.
Beleggen in koffie gebeurt doorgaans met derivaten. Derivaten zijn contracten op bijvoorbeeld een grondstof waarbij je alleen handelt in de onderliggende prijs en niet in de grondstof zelf. Op die manier hoef je niet bang te zijn dat er kilo’s koffie worden bezorgd; dat scheelt de postbode ook weer rugpijn!
Met derivaten kan je zowel speculeren op stijgende als dalende koffie prijzen. Let er wel op dat speculatie altijd risicovol is: je kan er ook snel veel geld mee verliezen. Wil je het online verhandelen van koffie gratis uitproberen met een demo? Klik dan op de onderstaande knop:
Optie 3: Beleggen in fondsen of ETF’s
Je kan er ook voor kiezen om te beleggen in koffie via een fonds of ETF. Je kunt bijvoorbeeld investeren in:
- WisdomTree Coffee (COFF): deze ETC volgt de Bloomberg Coffee Subindex.
- Dow Jones-IBS Coffee ETN: dit fonds volgt een koffie future en rolt automatisch door naar de volgende periode.
- Pure Beta Coffee ETN: contracten rollen niet automatisch door. Het fonds neemt beslissingen op basis van prijsschommelingen.
Optie 4: futures in koffie
Zelf zou ik de beginnende belegger nooit aanraden om te beleggen in futures. Met futures heb je namelijk de verplichting tot afname aan het einde van de looptijd. Wanneer je het contract onverhoopt niet kan verkopen, zit je plotseling met een vrachtlading aan koffie.
Eén future heeft een onderliggende waarde van 37.500 pond aan koffie. Hierdoor heb je een behoorlijk bedrag nodig om te investeren in koffie met futures.
Waarom is beleggen in koffie interessant?
Beleggingen in koffie kunnen goed uitpakken. Hieronder bespreken we waarom het interessant kan zijn om juist nu te investeren in koffie.
Reden 1: koffie is een basisproduct
Koffie wordt door veel mensen gezien als een basisproduct. Hierdoor is er zelfs in economisch slechte tijden veel vraag naar koffie. In grote delen van de wereld wordt koffie gezien als het perfecte drankje om de dag mee te beginnen. Hierdoor daalt de vraag naar koffie minder snel wanneer het economisch minder gaat.
Reden 2: stijgende wereldconsumptie
Wereldwijd zijn er steeds meer mensen die extra producten kunnen kopen. In opkomende economieën zoals China en India zie je dat steeds meer mensen koffie drinken. Wanneer we de economische trends volgen, dan lijkt het erop dat deze regio’s alleen maar welvarender zullen worden. De wereldwijde consumptie van koffie neemt dan ook gemiddeld zo’n twee procent per jaar toe.
Reden 3: relatief transparant
Doordat koffie een fysiek product is, is het makkelijker om te begrijpen hoe vraag en aanbod elkaar beïnvloeden. Veel beleggers begrijpen dan ook beter hoe de prijsontwikkeling van koffie werkt dan de prijsontwikkeling van een specifiek aandeel.
Reden 4: prijsschommelingen voor speculatie
De prijs van koffie kan flink schommelen. In 2011 werd een prijs van ruim 280 dollar bereikt terwijl in 2020 de koers is gedaald tot 100 dollar om vervolgens in 2023 weer boven de 200 dollar te noteren. Slimme handelaren weten hoe ze kunnen inspelen op dit soort schommelingen. Het is met een short positie bijvoorbeeld mogelijk om te speculeren op een dalende koers.
Reden 5: bescherming tegen inflatie
Beleggingen in grondstoffen zoals koffie kunnen je beschermen tegen inflatie. Geld op je bankrekening wordt sowieso minder waard. De grondstoffen stijgen echter mee met de algemene prijsstijgingen. Daarnaast kan je door te beleggen in koffie verdere spreiding toepassen op je beleggingsportfolio.
Reden 6: koffie als ‘luxe product’
Koffie maakt onderdeel uit van de werkcultuur. Uit onderzoek blijkt dan ook dat mensen meer koffie drinken wanneer ze op kantoor zijn. Ook zie je dat de nieuwe generatie steeds meer luxere ‘biologische’ koffies drinkt. Wanneer het goed gaat met de economie, is er dan ook nog meer ruimte voor de vraag in deze segmenten.
Hoe komt de prijs van koffie tot stand?
De prijs van koffie komt tot stand door het spel van vraag en aanbod. Wanneer er door goede oogsten plotseling veel meer koffie beschikbaar is, dan kan dit de prijs drukken. Tegelijkertijd zorgt de toenemende wereldwijde vraag ervoor dat de prijs verder kan stijgen.
Aanbodzijde
De koffie prijs daalt vaak flink wanneer er sprake is van overproductie. In goede jaren kan de markt plotseling worden overspoelt door grote hoeveelheden koffie. Bovendien verbeteren de werkomstandigheden voor koffieboeren steeds meer, waardoor het aantrekkelijker wordt om over te stappen naar het verbouwen van koffie.
Wisselkoers
De wisselkoersen van de pond en de dollar spelen ook een belangrijke rol. Koffie wordt namelijk verhandeld op de beurs van Londen en New York. Wanneer je koffie in een andere valuta koopt, dan kan de wisselkoers een grote rol spelen bij het bepalen van je resultaat.
2 typen bonen
In de meeste gevallen beleg je in de grootste en bekendste koffiesoort: Arabica-koffie. 70% van de handel hangt samen met dit type koffie. De overige 30% bestaat voornamelijk uit Robusta-koffiebonen. Het is goedkoper om deze bonen te produceren, maar de kwaliteit is daardoor ook wat minder. Het type koffie waarin je handelt kan dus ook invloed uitoefenen op de prijs.
Waarvoor moet je oppassen bij koffie beleggingen?
Het grootste deel van de koffieproductie vindt plaats in meer onstuimige regio’s. Je vindt bijvoorbeeld veel plantages in Afrika en Zuid-Amerika. Politieke instabiliteit en misoogsten kunnen een directe bedreiging zijn voor de toevoer van koffie. Hierdoor kan de prijs van koffie plotseling flink stijgen.
Wanneer je gaat beleggen in koffie, is het daarom belangrijk om deze internationale ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Schaarste kan de prijs van elke grondstof zomaar laten stijgen tot enorme hoogten.
Een goed voorbeeld hiervan zagen we in 2009 toen een schimmel begon te groeien op de koffiebladeren in Zuid-Amerika. Hierdoor verloren veel boeren de bonen al voor de oogst. De opbrengsten daalden in sommige regio’s tot wel 40%.
Monocultuur en het gebruik van chemische middelen kunnen grote gebieden ongeschikt maken voor de productie van koffie. Wanneer de boeren in deze regio’s zich niet op de juiste manier ontwikkelen, bestaat er een grote kans dat de prijzen van koffie verder zullen stijgen.
Wat zijn de beste koffie aandelen?
In dit deel van het artikel bekijken we enkele koffieaandelen waarin je kunt beleggen. Onderzoek het bedrijf uitgebreid, voordat je besluit om de aandelen te kopen.
Starbucks aandelen kopen
Iedereen kent Starbucks wel, en dat is niet zo gek! Starbucks is het grootste en belangrijkste koffie gerelateerde bedrijf in de wereld. Met ongeveer 20.000 locaties wereldwijd heeft Starbucks koffie drinken tot een ervaring gemaakt. Vooral onder Millenials is koffie drinken populairder dan ooit.
Toch lijkt de trend enigszins te keren. Diezelfde groep jonge volwassenen wil steeds meer koffie drinken op een bewuste en verantwoorde manier. Ze zijn op zoek naar organische en lokale koffie. In verschillende regio’s lijkt Starbucks dan ook marktaandeel te verliezen tegenover kleinere, lokale partijen.
JDE Peet’s
Dit van oorsprong Nederlandse bedrijf serveert meer dan 100 miljard koppen koffie per jaar en is bovendien actief in meer dan 100 landen. Door te beleggen in JDE Peet’s doe je dus direct aan risicospreiding over verschillende regio’s. Een ander voordeel van het bedrijf is dat 75% van de merken die ze bezitten thuis wordt geconsumeerd, waardoor het bedrijf goed gepositioneerd is voor de transitie naar thuiswerken.
Tata Coffee
De consumptie van koffie groeit nog steeds sterk in opkomende markten; dit geldt natuurlijk ook voor India. Door te investeren in Tata Coffee aandelen kan je mooi inspringen op deze trend. Het marktaandeel van Tata Coffee is nog beperkt, maar door het enorme beschikbare kapitaal heeft het bedrijf genoeg potentie om te groeien.
Nestlé SA
Wanneer je naast koffie ook in diverse voedingsproducten wilt beleggen, dan is Nestlé een goede keuze. Het bedrijf produceert bijvoorbeeld diverse melkderivaten, babyvoedsel en zelfs ontbijtgranen.
Dunkin’ Donut
Bij de merknaam Dunkin’ Donut zou je niet direct aan koffie denken. Toch is dit bedrijf in Amerika de nummer twee wanneer het aankomt op bedrijven die actief zijn in de koffie branche. In tegenstelling tot Starbucks werkt Dunkin’ Donut volledig met franchises. Hierdoor liggen de operationele kosten erg laag.
Ook in het geval van Dunkin’ Donut zie je dat andere, kleinere aanbieders populairder worden. Door de sterke positie van zowel Starbucks als Dunkin’ Donut lijkt het er echter niet op dat de bedrijven ook maar enigszins in de problemen komen.
Sinds 2020 is Dunkin’ Donut van de beurs gehaald vanwege een overname.
Luckin Coffee
Luckin Coffee was lange tijd een erg aantrekkelijke belegging. Het bedrijf wist erg snel een groot marktaandeel te veroveren en opende winkel na winkel. Na een groot fraudeschandaal daalde de koers echter enorm. Dit laat dan ook zien dat je bij beleggingen in aandelen altijd goed moet onderzoeken hoe het bedrijf het doet. Zelfs wanneer de koffieprijs of koffiemarkt het goed doet, kan een bedrijf als Luckin Coffee slechte resultaten neerzetten.
Koffie aandelen kopen verstandig?
Of het verstandig is om koffie aandelen te kopen, hangt af van de markt. Grote koffiebedrijven blijven het naar alle verwachting goed doen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de prijs van een aandeel tot stand komt door wat mensen ervoor willen betalen. Wanneer andere investeringen relatief gezien aantrekkelijker worden, dan kan de prijs van koffie aandelen alsnog dalen.
Wat is de actuele prijs van koffie?
Ben je benieuwd naar de actuele koers van de grondstof koffie? In de onderstaande grafiek zie je tegen welk tarief je koffie kan kopen met CFD’s. Door gebruik te maken van de knoppen kan je direct een positie openen.
Let hierop bij koffie beleggingen
Wanneer je gaat beleggen in koffie, is het belangrijk om het aanbod in de gaten te houden. Een groot voordeel van koffie is het feit dat veel mensen erg gewend zijn aan het drankje; de vraag zal dan ook niet plotseling extreem dalen. Het is dan ook vooral de aanbodkant die de uiteindelijke prijs van koffie zal bepalen. Bovendien is koffie een basisproduct wat ook vaak geconsumeerd wordt in economisch zwakke tijden; dit maakt het eenvoudiger om de prijs van koffie te voorspellen dan bijvoorbeeld de prijs van een socialmedia-aandeel.
Volg daarom goed het nieuws en achterhaal hoe het met de oogsten gaat. Veel koffie komt uit Colombia en daar hadden ze lange tijd last van bladroest. Zo’n ongeluk kan een sterke invloed hebben op de aanbodkant van koffie en dit kan de koffieprijs naar nieuwe hoogtes brengen.
Veelgestelde vragen over beleggen in koffie
Beleggen in koffie is net zoals elk type belegging risicovol. Bedenk daarom altijd eerst zelf of investeren in koffie bij je past. Op de lange termijn zie ik wel veel potentie voor de prijs van koffie. In opkomende markten zie je dat koffie steeds populairder wordt. Wanneer het aanbod de stijgende vraag niet kan bijhouden, kan de prijs eigenlijk alleen maar omhoog.
Het is belangrijk om een strategie op te stellen die bij je past. Sommige beleggers kopen bijvoorbeeld koffie aandelen voor de lange termijn, terwijl andere beleggers op de korte termijn willen speculeren. Het is belangrijk om je strategie tussendoor te evalueren: op die manier kan je steeds verbeteringen toepassen en vergroot je de kans op succes.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!