Wat zijn prioriteitsaandelen of gouden aandelen?

In principe zijn alle aandeelhouders van een bedrijf gelijk. Ze hebben bijvoorbeeld allemaal recht op hetzelfde dividend en kunnen stemmen. Toch kan het voorkomen dat een aandeelhouder meer rechten heeft dan andere aandeelhouders. Eén type aandelen waarmee dit mogelijk is, zijn de prioriteitsaandelen. De houder van prioriteitsaandelen heeft het vetorecht op bepaalde beslissingen.

Wil je weten wat aandelen precies zijn? Klik dan hier!

Prioriteitsaandelen in het kort

  • Prioriteitsaandelen geven de houder bepaalde vetorechten
  • Prioriteitsaandelen heten in het buitenland ook wel golden shares
  • De houder bezit minimaal 51% van de stemrechten

Wat zijn Prioriteitsaandelen?

Een prioriteitsaandeel is een aandeel dat de eigenaar meer zeggenschap geeft. De eigenaar van een prioriteitsaandeel heeft meer rechten dan een normale aandeelhouder. De extra rechten worden echter beperkt tot het zeggenschap. De houder van dit type aandeel heeft niet meer financiële voordelen dan normale aandeelhouders.

Info: Een prioriteitsaandeel wordt ook wel een Gouden Aandeel of een Golden Share genoemd.

Welke extra rechten heb je?

Een prioriteitsaandeel is dus een aandeel waar extra rechten aan zijn verbonden. Maar wat zijn voorbeelden van de extra zeggenschap rechten die je hebt als houder van prioriteitsaandelen?

Hieronder zie je voorbeelden van wat een prioriteitsaandeel aan extra rechten kan geven. Welke rechten een specifiek prioriteitsaandeel heeft, verschilt van situatie tot situatie. Soms kan je met een prioriteitsaandeel:

  • Beslissingen nemen over nieuwe of bestaande bestuurders.
  • Beslissingen nemen over de toekomst van het bedrijf
  • Veto uitspreken over gemaakte beslissingen binnen het bedrijf.
  • De statuten van het bedrijf wijzigingen.
  • Delen van het bedrijf in de verkoop doen.

In verhouding met gewone aandeelhouders, hebben houders van prioriteitsaandelen een gunstigere positie. Ze hebben door hun speciale aandelen meer te zeggen in de organisatie.

Prioriteitsaandelen worden vaak uitgegeven aan de oprichters van het bedrijf. Wanneer ze naar de beurs gaan willen ze een stevige vinger in de pap houden. Door middel van prioriteitsaandelen kunnen ze nog steeds de koers van het bedrijf bepalen.

De aanwezigheid van prioriteitsaandelen kunnen de koers van het aandeel wel omlaag brengen. Aandeelhouders weten dat ze minder te zeggen hebben, waardoor de waarde van een normaal aandeel lager ligt.

prioriteitsaandelen

Speciale aandelen met een beschermingsconstructie

Het extra zeggenschap dat een prioriteitsaandeel met zich meebrengt, biedt een bepaalde vorm van bescherming.

Bescherming tegen vijandige overnames: Stel, er is mogelijk sprake van een vijandige overname. Als deze doorgaat, kan de partij die de organisatie overneemt alsnog niet beslissen over zaken waar de aandeelhouders met prioriteitsaandelen een extra recht op hebben. Dit maakt het minder interessant om de andere aandelen over te nemen. De kans dat de overname doorgaat is dan kleiner.

Bescherming tegen nadelige beslissingen: Ook bieden prioriteitsaandelen bescherming aan de mensen die deze aandelen in hun bezit hebben. Wanneer ze niet achter een bepaalde beslissing staan, dan kunnen ze het met hun speciale rechten tegenhouden. Op die manier kunnen ze beslissingen die negatief voor ze uitpakken tegengaan.

Prioriteitsaandelen en preferente aandelen

Naast prioriteitsaandelen, zijn er ook preferente aandelen. Aandeelhouders met deze aandelen staan ook iets ‘boven’ de andere aandeelhouders van een organisatie. Zij ontvangen namelijk een vast rendement op hun aandelen dat niet gelinkt is aan het bedrijfsresultaat. Ook wordt het rendement op preferente aandelen altijd uitgekeerd voor het rendement op de normale aandelen, ofwel de aandelen van de andere aandeelhouders.

Preferente aandelen bieden financieel voordeel, prioriteitsaandelen bieden meer zeggenschap. De twee aandelen hebben andere voordelen, maar hebben wel één ding met elkaar gemeen: beide type aandelen geven de aandeelhouder een gunstigere positie tegenover de normale aandeelhouders.

Hoe werkt een gouden aandeel?

Een gouden aandeel is redelijk vergelijkbaar met een prioriteitsaandeel, maar er zijn enkele verschillen.

Een gouden aandeel is een type aandeel dat de aandeelhouder minimaal 51% van het stemrecht geeft. Deze aandelen worden in Engeland en Brazilië gebruikt binnen sommige staatsbedrijven. Binnen de Europese Unie zijn gouden aandelen echter niet toegestaan, aangezien ze teveel macht geven aan één partij. Dit zou niet goed zijn voor de economie en het bedrijf zelf.

Toch kunnen gouden aandelen in sommige gevallen gunstig zijn. Denk hierbij aan bedrijven die een cruciale taak binnen de economie hebben. Met een gouden aandeel kan de overheid er dan voor zorgen dat het bedrijf deze taken goed blijft uitvoeren.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *