Flatex review: is beleggen zonder kosten goed?
Flatex is één van de nieuwste brokers in Nederland. In Duitsland is Flatex al langere tijd een grote speler. Wat Flatex erg interessant maakt, is het feit dat je geen transactiekosten betaalt over je beleggingen. Hierdoor kan je een hoger rendement behalen door te beleggen bij Flatex. Maar gaat het ontbreken van transactiekosten ten kosten van de service? In deze review lees je er alles over!
Let op: FXFlat is niet meer actief in Nederland, je kunt één van deze alternatieven selecteren:
Broker | Kosten | Aanmelden |
---|---|---|
* Ontvang tot 5,5% rente op euro rekeningen & tot 7,9% op dollar rekeningen * Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd * Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen | ||
Beleg goedkoop in populaire aandelen & ETF's + probeer gratis met een demo. | ||
Vergelijken? | Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo! | |
Risicowaarschuwing | Je kapitaal loopt risico. |
Algemene conclusie review
Flatex is een erg interessante nieuwkomer. Het is de eerste partij die de handel in bijvoorbeeld aandelen aanbiedt tegen geen transactiekosten. Hier lijken geen nadelige voorwaarden tegenover te staan. Bij Flatex handel je bij een betrouwbare, langer gevestigde partij. Flatex is niet de broker voor de belegger die uitgebreide analyses wilt doen. Voor de meeste beleggers zal Flatex echter een erg goede keuze zijn!
In het kort: de sterke punten
- + 100% gratis beleggen
- + Nederlandstalige ondersteuning
- + Eenvoudig te gebruiken software
- + Betrouwbare, grote partij
In het kort: de zwakke punten
- – Beperkte analysemogelijkheden
- – Account openen duurt lang
- – Geen handel in opties
Flatex is één van de nieuwste brokers in Nederland. In Duitsland is Flatex al langere tijd een grote speler. Wat Flatex erg interessant maakt, is het feit dat je geen transactiekosten betaalt over je beleggingen. Hierdoor kan je een hoger rendement behalen door te beleggen bij Flatex. Maar gaat het ontbreken van transactiekosten ten kosten van de service? In deze review lees je er alles over!
Hoe is de software van Flatex?
De software van Flatex lijkt wel een beetje op die van DEGIRO. De standaard webtrader biedt geen complexe analyses aan. Wel is de software erg gebruiksvriendelijk. Je kan eenvoudig het effect vinden waarnaar je zoekt.
Binnen de software wordt ook duidelijk bijgehouden hoe je posities het doen. Hierdoor heb je altijd een duidelijk overzicht van hoe je beleggingsresultaten
De mobiele trader maakt het ook mogelijk om onderweg te handelen. Binnen de softwarepakketten was het handig geweest als uitgebreidere technische en fundamentele analyse mogelijk was geweest. Ook wordt er geen Nederlandstalige educatie aangeboden.
Kosten Flatex: is beleggen echt gratis?
Wanneer je gratis leest, denk je waarschijnlijk direct dat er een addertje onder het gras zit. Dit dacht ik ook toen ik dit las. Daarom heb ik het tarieven overzicht er eens goed op nageslagen.
Er worden inderdaad geen transactiekosten gerekend op bijvoorbeeld aandelen. Dit geldt voor zowel Nederlandse als buitenlandse aandelen. Ook op EFT’s, turbo’s en CFD’s worden geen transactiekosten gerekend. Ook obligaties en fondsen zijn vrijgesteld en er wordt ook geen service fee gerekend.
Flatex rekent alleen een creditrente wanneer je rood staat. Deze bedraagt 7,9%. Voor de rest wordt er bij transacties in vreemde valuta’s een opslag gerekend. Deze opslag bedraagt bij dollars bijvoorbeeld 0,0040. Dit is erg netjes in vergelijking met andere brokers.
Ook andere elementen waar soms geld voor wordt gevraagd zijn gratis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitbetalen van dividend. Alleen voor een inschrijving voor een aandelenvergadering betaal je wel geld.
Natuurlijk verdient Flatex alsnog geld. De broker is gevestigd in Duitsland waar het mogelijk is om commissies te ontvangen. Ze ontvangen dan ook commissies van de partijen waar de beleggingen bij worden uitgevoerd.
Doordat er geen transactiekosten worden gerekend, is Flatex ook een erg interessante partij om te beleggen met weinig geld. Je kan immers ook een kleinere hoeveelheid aandelen kopen. Normaal gesproken zorgden de transactiekosten ervoor dat dit onaantrekkelijk was vanwege het gedrukte rendement.
De partij die Flatex gebruikt voor het aanbieden van gratis beleggen is Tradegate. Zijn de voorwaarden van Tradegate aantrekkelijk?
Tradegate: hoe werkt dit in de praktijk?
Flatex maakt gebruik van Tradegate. Tradegate is een los handelsplatform naast de bekende beurzen. Je posities worden dus niet direct geopend op bijvoorbeeld Euronext. De plek waar je handelt is bij Flatex dan ook minder gereguleerd dan bij veel andere brokers.
De spread
Een belangrijk punt bij elk handelsplatform is de spread. Bij Tradegate blijkt de spread in de meeste gevallen gunstig uit te pakken. We hebben de spread van Flatex vergeleken met die van DEGIRO op drie veel verhandelde aandelen.
Op het aandeel ABN MRO is de spread voordeliger bij DEGIRO. Bij kleinere beleggingen weegt dit wel op tegen de transactiekosten die je betaalt bij DEGIRO. Bij een groter bedrag kan Flatex wel minder aantrekkelijk worden bij dit scenario.
Op het aandeel Heineken zijn de spreads identiek, in dit geval is Flatex dus de goedkopere partij.
Ook voor het aandeel Shell zijn de spread gelijk, in dit geval is Flatex dus de goedkopere partij.
Ondanks dat Tradegate een minder bekend handelsplatform is, lijk je bij deze partij alsnog tegen scherpe prijzen te kunnen beleggen.
Wel is het belangrijk om op te letten in de avonden. Volgens de officiële regels van de Tradegate beurs, worden er zogenaamde referentiemarkten gebruikt om de prijs vast te stellen. Wanneer deze referentiemarkten sluiten, bepalen de gebruikers van Tradegate de prijs volledig. In de avonduren kan de spread dan ook flink toenemen.
Bepaal daarom voor elk effect wat de officiële openingstijden zijn. Zorg ervoor dat je de posities opent rondom deze tijden, wanneer je erbuiten handelt kunnen de transactiekosten flink toenemen.
Gebruik een limiet vanwege het volume
Het volume van een beurs als Tradergate kan lager liggen dan die van een beurs als de Euronext. Het is daarom belangrijk om een limiet in te stellen op je beleggingen. Met een limiet zorg je ervoor dat je niet plotseling veel meer geld betaalt voor je posities. Bij laag volume kan een deel van je order anders plotseling voor een procent meer worden aangekocht wat het minder aantrekkelijk maakt.
Hoe zijn de ondersteuning en veiligheid?
Flatex is een nieuwe speler in Nederland. Dit betekent echter niet dat de broker nieuw is. Flatex is al sinds 2006 een grote partij in Duitsland. Met 525 medewerkers en €150 miljard aan transacties per jaar hoef je bij Flatex dus niet bang te zijn dat je zakendoet met een onprofessionele partij.
Flatex staat onder controle van de Duitse toezichthouder op de financiële markten (de BaFin of Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht). Deze toezichthouder is te vergelijken met de AFM en zorgt ervoor dat Flatex zich aan belangrijke wetten moet houden.
Het geld dat je stort bij Flatex valt ook onder het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat je stortingen tot €100.000 gegarandeerd worden wanneer het bedrijf toch failliet gaat. Dit geeft je in tijden waar banken kunnen omvallen toch een zekerder gevoel!
Verder is het goed om te weten dat er bij Flatex geen aandelen worden uitgeleend. Dit is onder de Duitse wetgeving namelijk niet toegestaan. Dit maakt een account bij Flatex net wat veiliger dan bij DEGIRO alwaar je aandelen standaard wel uitgeleend kunnen worden.
De klantenservice is bij Flatex volledig Nederlandstalig. Je kan de klantenservice elke werkdag telefonisch bereiken tussen 8 uur in de ochtend en 8 uur in de avond. Ook is het mogelijk om een mail te sturen. Op die manier weet je zeker dat eventuele problemen snel verholpen worden.
Ik heb gebruik gemaakt van de klantenservice om mijn klantennummer op te vragen (deze was ik vergeten). Binnen een minuut kreeg ik een vriendelijke man aan de lijn die het nummer direct doorgaf. Ik kan dus bevestigen dat de klantenservice van Flatex dus echt 100% Nederlandstalig is!
Hoe open je een account bij Flatex?
Het openen van een account gaat vrij flexibel. Wettelijk gezien moet je aardig wat persoonlijke gegevens delen. Denk hierbij aan je naam en adres. Daarnaast wordt er ook geverifieerd via de webcam of via je telefoon dat je daadwerkelijk bestaat. Dit is ingesteld om onder andere witwassen tegen te gaan. Je gegevens worden bij Flatex helemaal vertrouwelijk verwerkt.
Je hebt wel wat meer tijd nodig voor het openen van je account dan bij sommige andere brokers. Het duurde in mijn geval ongeveer twee minuten voordat ik iemand te spreken kreeg voor de verificatie en het proces zelf duurde ook ongeveer vijf minuten. Het proces verloopt in het Engels waardoor enige beheersing van de taal nodig is.
Ook het plaatsen van je eerste order kost wat meer tijd dan bij andere brokers. Dit komt doordat je een losse applicatie moet downloaden waarmee je elke order moet bevestigen. Fijn hieraan is dat je rekening extra goed beveiligd is. Wel is het proces soms wat omslachtig en ik heb dan ook het gevoel dat Flatex dit proces nog wat meer kan optimaliseren.
Hoe open je een positie bij Flatex?
Het openen van een positie bij Flatex is eenvoudig. Om een effect te zoeken kan je gebruik maken van de handel knop. Vervolgens kan je onder zoeken de naam van het effect invullen.
Kies vervolgens de knop K voor kopen om het effect aan te kopen.
Bij Flatex krijg je vervolgens een direct orderscherm.
Hier kan je invullen hoeveel effecten je wilt kopen. Vul vervolgens je limiet in (de maximale prijs die je wilt betalen). Voor de limiet kan je bijvoorbeeld de laatkoers gebruiken. Door op bevestigen te drukken voer je de order door.
Je kan al je posities inzien onder het portefeuille overzicht binnen de Flatex omgeving.
Waarin kan je handelen?
Bij Flatex kan je handelen in veel verschillende effecten. Er zijn maar liefst 4700 aandelen, 2800 obligaties, 2000 fondsen en 1700 EFT’s te verhandelen uit verschillende regio’s. Hierdoor kan je altijd inspelen op het laatste nieuws.
Bij Flatex is het ook mogelijk om actiever te handelen in derivaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de handel in Forex (valuta’s) of CFD’s. Met CFD’s is het mogelijk om gebruik te maken van een hefboom. Ook kan je hiermee inzetten op een dalende koers. Het handelen in CFD’s kan je uitproberen door middel van een gratis demo.
Voordat je kunt handelen in meer risicovolle producten, moet je eerst een aanvraag doen. Hiervoor moet je de nodige informatie invoeren waarmee wordt vastgesteld of je voldoende kennis hebt om in de meer speculatieve producten te handelen.
Achtergrondinformatie Flatex
Flatex is al sinds de jaren 80 actief. Vanzelfsprekend waren ze toen nog geen online broker. In die tijd leverden de software aan de financiële sector. In de jaren negentig maakten ze de staf naar online bankieren en waren ze een echte grondlegger binnen Duitsland.
Pas in 2006 begon Flatex met het aanbieden van brokerage diensten voor particulieren. Het bedrijf begon ook hier weer in Duitsland maar nam vier jaar later al de stap naar Oostenrijk. Sindsdien heeft Flatex indrukwekkende resultaten behaald:
- Ruim 80 miljoen transacties in totaal.
- Meer dan 275.000 wereldwijde klanten
- Meer dan 11 miljard effecten in bewaring
- Meer dan 1 miljard euro aan stortingen
Flatex is dus al een grote partij die al de nodige ervaring heeft op de financiële markten. Je hoeft je bij Flatex dan ook geen zorgen te maken over onprofessionaliteit.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!
5 reacties
Handelen in NL en VS opties niet mogelijk denk ik?
3 dingen: Bij het openen van een rekening krijg je via SMS een wachtwoord. Let goed op de 2 laatste letters van het “wachtwoord”, dat is “Na” en geen echt deel van het wachtwoord maar het eerste deel van een volgende zin. Dom om dat vast aan het wachtwoord te schrijven……
En je kunt binnen Flatex niet vinden waarin je kunt handelen en waarin niet. Er is geen overzicht van beschikbare aandelen of ETF’s. Dat moet je zelf uitpluizen op Tradegate.de. Ik heb zelfs geen link naar die website kunnen vinden binnen Flatex. Binnen Flatex zoek je het beste op ISIN naar het aandeel dat je wilt kopen.
En de FlateXsecure app die je moet installeren voor het ontvangen van Tancodes vereist volgens de website Android 4.4. Echter in werkelijkheid is Android 6 vereist (of iOS 8)
Dikke kans dat die eisen binnenkort weer opgehoogd worden en zo ben je verplicht iedere 2 of 3 jaar een nieuwe telefoon of tablet te kopen.
Tussen de producten lijken opties inderdaad niet beschikbaar te zijn. Daarvoor zou je DEGIRO kunnen proberen:
https://beleggen.info/brokers/degiro-review