Flatex review: is beleggen zonder kosten goed?

Flatex is één van de nieuwste brokers in Nederland. In Duitsland is Flatex al langere tijd een grote speler. Wat Flatex erg interessant maakt, is het feit dat je geen transactiekosten betaalt over je beleggingen. Hierdoor kan je een hoger rendement behalen door te beleggen bij Flatex. Maar gaat het ontbreken van transactiekosten ten kosten van de service? In deze review lees je er alles over!

Algemene conclusie review

Flatex is een erg interessante nieuwkomer. Het is de eerste partij die de handel in bijvoorbeeld aandelen aanbiedt tegen geen transactiekosten. Hier lijken geen nadelige voorwaarden tegenover te staan. Bij Flatex handel je bij een betrouwbare, langer gevestigde partij. Flatex is niet de broker voor de belegger die uitgebreide analyses wilt doen. Voor de meeste beleggers zal Flatex echter een erg goede keuze zijn!

In het kort: de sterke punten

  • + 100% gratis beleggen
  • + Nederlandstalige ondersteuning
  • + Eenvoudig te gebruiken software
  • + Betrouwbare, grote partij

In het kort: de zwakke punten

  • - Beperkte analysemogelijkheden
  • - Account openen duurt lang

 

Flatex is één van de nieuwste brokers in Nederland. In Duitsland is Flatex al langere tijd een grote speler. Wat Flatex erg interessant maakt, is het feit dat je geen transactiekosten betaalt over je beleggingen. Hierdoor kan je een hoger rendement behalen door te beleggen bij Flatex. Maar gaat het ontbreken van transactiekosten ten kosten van de service? In deze review lees je er alles over!

Uitgebreide review

In deze uitgebreide review behandelen we alle belangrijke aspecten van deze broker.

Analysemogelijkheden & software

De software van Flatex lijkt wel een beetje op die van DEGIRO. De standaard webtrader biedt geen complexe analyses aan. Wel is de software erg gebruiksvriendelijk. Je kan eenvoudig het effect vinden waarnaar je zoekt.

Binnen de software wordt ook duidelijk bijgehouden hoe je posities het doen. Hierdoor heb je altijd een duidelijk overzicht van hoe je beleggingsresultaten

De mobiele trader maakt het ook mogelijk om onderweg te handelen. Binnen de softwarepakketten was het handig geweest als uitgebreidere technische en fundamentele analyse mogelijk was geweest. Ook wordt er geen Nederlandstalige educatie aangeboden.

Flatex trading software

Kosten Flatex

Wanneer je gratis leest, denk je waarschijnlijk direct dat er een addertje onder het gras zit. Dit dacht ik ook toen ik dit las. Daarom heb ik het tarieven overzicht er eens goed op nageslagen.

Er worden inderdaad geen transactiekosten gerekend op bijvoorbeeld aandelen. Dit geldt voor zowel Nederlandse als buitenlandse aandelen. Ook op EFT’s, turbo’s en CFD’s worden geen transactiekosten gerekend. Ook obligaties en fondsen zijn vrijgesteld en er wordt ook geen service fee gerekend.  

Flatex rekent alleen een creditrente wanneer je rood staat. Deze bedraagt 7,9%. Voor de rest wordt er bij transacties in vreemde valuta’s een opslag gerekend. Deze opslag bedraagt bij dollars bijvoorbeeld 0,0040. Dit is erg netjes in vergelijking met andere brokers.

Ook andere elementen waar soms geld voor wordt gevraagd zijn gratis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitbetalen van dividend. Alleen voor een inschrijving voor een aandelenvergadering betaal je wel geld.

Natuurlijk verdient Flatex alsnog geld. De broker is gevestigd in Duitsland waar het mogelijk is om commissies te ontvangen. Ze ontvangen dan ook commissies van de partijen waar de beleggingen bij worden uitgevoerd.

Doordat er geen transactiekosten worden gerekend, is Flatex ook een erg interessante partij om te beleggen met weinig geld. Je kan immers ook een kleinere hoeveelheid aandelen kopen. Normaal gesproken zorgden de transactiekosten ervoor dat dit onaantrekkelijk was vanwege het gedrukte rendement.

Ondersteuning en veiligheid

Flatex is een nieuwe speler in Nederland. Dit betekent echter niet dat de broker nieuw is. Flatex is al sinds 2006 een grote partij in Duitsland. Met 525 medewerkers en €150 miljard aan transacties per jaar hoef je bij Flatex dus niet bang te zijn dat je zakendoet met een onprofessionele partij.

Flatex staat onder controle van de Duitse toezichthouder op de financiële markten (de BaFin of Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht). Deze toezichthouder is te vergelijken met de AFM en zorgt ervoor dat Flatex zich aan belangrijke wetten moet houden.

Het geld dat je stort bij Flatex valt ook onder het depositogarantiestelsel. Dit betekent dat je stortingen tot €100.000 gegarandeerd worden wanneer het bedrijf toch failliet gaat. Dit geeft je in tijden waar banken kunnen omvallen toch een zekerder gevoel!

De klantenservice is bij Flatex volledig Nederlandstalig. Je kan de klantenservice elke werkdag telefonisch bereiken tussen 8 uur in de ochtend en 8 uur in de avond. Ook is het mogelijk om een mail te sturen. Op die manier weet je zeker dat eventuele problemen snel verholpen worden.

Openen van een account

Het openen van een account gaat vrij flexibel. Wettelijk gezien moet je aardig wat persoonlijke gegevens delen. Denk hierbij aan je naam en adres. Daarnaast wordt er ook geverifieerd via de webcam of via je telefoon dat je daadwerkelijk bestaat. Dit is ingesteld om onder andere witwassen tegen te gaan. Je gegevens worden bij Flatex helemaal vertrouwelijk verwerkt.

Je hebt wel wat meer tijd nodig voor het openen van je account dan bij sommige andere brokers. Het duurde in mijn geval ongeveer twee minuten voordat ik iemand te spreken kreeg voor de verificatie en het proces zelf duurde ook ongeveer vijf minuten. Het proces verloopt in het Engels waardoor enige beheersing van de taal nodig is.

Ook het plaatsen van je eerste order kost wat meer tijd dan bij andere brokers. Dit komt doordat je een losse applicatie moet downloaden waarmee je elke order moet bevestigen. Fijn hieraan is dat je rekening extra goed beveiligd is. Wel is het proces soms wat omslachtig en ik heb dan ook het gevoel dat Flatex dit proces nog wat meer kan optimaliseren.

Flatex order

Waarin kan je handelen?

Bij Flatex kan je handelen in veel verschillende effecten. Er zijn maar liefst 4700 aandelen, 2800 obligaties, 2000 fondsen en 1700 EFT’s te verhandelen uit verschillende regio’s. Hierdoor kan je altijd inspelen op het laatste nieuws.

Bij Flatex is het ook mogelijk om actiever te handelen in derivaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de handel in Forex (valuta’s) of CFD’s. Met CFD’s is het mogelijk om gebruik te maken van een hefboom. Ook kan je hiermee inzetten op een dalende koers. Het handelen in CFD’s kan je uitproberen door middel van een gratis demo.

Voordat je kunt handelen in meer risicovolle producten, moet je eerst een aanvraag doen. Hiervoor moet je de nodige informatie invoeren waarmee wordt vastgesteld of je voldoende kennis hebt om in de meer speculatieve producten te handelen.

Tip: meer leren over CFD’s? Lees er hier alles over!

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!