Lego aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Wil je beleggen in Lego? In dit artikel bekijken we of het mogelijk is om Lego aandelen te kopen. Ook vind je hier een uitgebreide analyse van de sterke & zwakke punten van aandelen Lego.

Hoe kan je beleggen in Lego?

De enige manier waarop je kunt ‘beleggen’ in Lego, is door zeldzame Lego sets te kopen en voor meer door te verkopen. Sommige lego sets zijn al snel honderden euro’s waard. Het bedrijf zelf is jammer genoeg niet genoteerd aan de beurs, waardoor het niet mogelijk is om Lego aandelen te kopen.

Wil je toch beleggen in andere aandelen? Dat kan! In het onderste overzicht zie je direct bij welke bedrijven je in aandelen kunt beleggen. Op die manier ben je goed voorbereid als Lego toch naar de beurs besluit te gaan:

BrokerKostenReview
Aanmelden
Freedom Finance demo* Ontvang tot 5,5% rente op euro tegoeden & tot 7,9% op dollar tegoeden
* Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd
* Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen
eToro logo aandelen€0 aan kosten voor Lego. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wanneer je toch wilt investeren in speelgoed, kan je er ook voor kiezen om in een concurrent te beleggen.

Waarom kan het slim zijn om Lego aandelen te kopen?

  • Sterk merk: Lego is een wereldwijd bekend merk dat enorm populair is. Naar Schatting zou het merk meer dan $9 miljard waard zijn.
  • Diversificatie: Lego verdient haar geld met het verkopen van LEGO speelgoed maar brengt bijvoorbeeld ook succesvolle games uit.
  • Sterke resultaten: Lego presteert financieel gezien goed en heeft bovendien genoeg ruimte om verder te groeien.
  • Attractieparken: het Lego merk exploiteert ook meerdere succesvolle attractieparken.

Met welke risico’s met je rekening houden bij beleggingen in Lego?

  • Juridische problemen: Lego moet oppassen voor disputen over intellectueel eigendom. Rechtszaken kunnen de resultaten van LEGO onder druk zetten.
  • Concurrentie: speelgoedmerken concurreren constant voor de aandacht van jongeren. Wanneer de interesse in Lego afneemt, kan de winstgevendheid onder druk komen te staan.
  • Afhankelijkheid: Lego is afhankelijk van wereldwijde supply chains.

Wat zijn de grootste concurrenten van Lego?

  • Mattel Inc.
  • Hasbro
  • Spin Master
  • Moose Toys
  • Bandai Namco Holdings

Hoe kan je beleggen in Lego aandelen?

  1. Open eerst een account bij een betrouwbare aandelen broker
  2. Activeer je account door je identiteit te bevestigen
  3. Stort vervolgens geld vanaf je bankrekening naar de broker
  4. Selecteer het LEGO aandeel en vul het bedrag in dat je wilt investeren
  5. Druk op kopen om direct te investeren in LEGO aandelen

Lego beursgang (IPO)

Er zijn geen plannen voor een beursgang van het bedrijf Lego. De Kristiansens familie heeft hier ook geen plannen voor. Wanneer Lego toch naar de beurs besluit te gaan, vind je alle details op deze pagina.

Waarom is Lego niet verhandelbaar op de beurs?

De Kristiansen familie wil de volledige controle over het bedrijf behouden. Ook wil het bedrijf haar kantoor in Billund, Denemarken houden.

Alternatieve investeringen voor Lego

  • Robloxdit populaire multiplayer spel trekt veel jongeren aan en kan daarom een interessante investering zijn.
  • Jakks Pacific: dit merk produceert speelgoed gebaseerd op populaire films en videogames.
  • Mattel: dit speelgoedbedrijf produceert het populaire Barbie.
  • Hasbro: Hasbro produceert diverse populaire speelgoedproducten.

De oprichting van Lego

De Deense timmerman Ole Kirk Christiansen is de oprichter van Lego. In 1916 begon hij met het bouwen van huizen en meubels. In de jaren dertig, tijdens de depressie, besloot hij om miniatuurversies van zijn eigen producten te maken. Zo maakte hij miniatuurladdertjes en ijzeren bordjes.

Van modern speelgoed naar Lego

Christiansen besloot om modern plastic speelgoed te gaan maken. Ook maakte hij een vrachtwagen die uit elkaar gehaald kon worden en weer opgebouwd kon worden. Toen zag hij plastic bouwsteentjes bij concurrent Kiddikraft.

Vanaf 1949 begon Lego zelf plastic bouwsteentjes te produceren.  Tien jaar later was het een succesvol product: de steentjes werden goed verkocht. Zo goed dat de bij een brand in 1959 verloren gegane productielijn van houten speelgoed niet meer hoefde te worden herbouwd.

Lego aandelen kopen

Wat door de komst van Lego allemaal veranderde

Lego was een product dat geschikt was voor massaproductie. Dat was een verandering, want het houten speelgoed was toen handwerk.

Lego speelt dus in op de beleveniswereld van die kinderen. Om die reden werd, in navolging van Disney, ook een eigen themapark geopend.

Dalende verkoop

In 2017 ziet Lego zijn verkoop voor het eerst in jaren dalen. De verkopen in zowel Europa als Noord-Amerika vielen tegen waardoor de voorraden moesten worden afgebouwd. Als gevolg van de tegenvallende verkoopcijfers, moest er veel speelgoed met korting worden verkocht. Voor de eerste keer in 13 jaar werd het bedrijf geconfronteerd met een dalende omzet. In september 2017 kondigde Lego aan dat er wereldwijd 1400 bannen geschrapt zouden worden.

Wel of niet Lego aandelen kopen?

LEGO is al sinds 1932 een erg populair speelgoedmerk. Bovendien werkt het bedrijf samen met bekende franchises, waardoor het bijvoorbeeld Harry Potter en Star Wards LEGO kan uitbrengen. Hierdoor heeft LEGO een groot marktaandeel weten te veroveren. Een ander voordeel van LEGO is dat het bedrijf controle heeft over een groot deel van de supply chain. Dit verlaagt de risico’s voor beleggingen in LEGO.

Wel is het van belang om de concurrentie goed in de gaten te houden. Wanneer jongeren ander speelgoed interessanter vinden, kunnen ze besluiten om over te stappen. De resultaten van LEGO en de LEGO aandelen kunnen dan onder druk komen te staan. Vergeet verder nooit dat beleggen risicovol is en dat je een groot deel van je inleg kunt verliezen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *