Boosters: beleggen in hogere versnelling

De booster is een nieuwe variant op de turbo verhandelbaar bij onder andere de Bank of Schotland. Met de booster kan je met een nog hogere hefboom beleggen waardoor je geld kunt verdienen op de kleinste koerswijzigingen. Maar wat is de booster nu eigenlijk precies en hoe staat de booster in verhouding tot de meer traditionele turbo’s?

Met hefboom beleggen

Royal Bank of SchotlandNet zoals bij een turbo kan je door gebruik te maken van een booster door middel van een hefboom beleggen. Een booster heeft echter een nog hogere hefboom waardoor de kleinste koerswijziging al belangrijke gevolgen heeft op je resultaat. De precieze hefboom is afhankelijk van het aanschafbedrag in verhouding tot de waarde van de onderliggende waarde; hoe lager het aanschafbedrag hoe hoger de hefboom.

Bij een booster financier je maar een beperkt deel van het onderliggende effect, het overige deel wordt het financieringsniveau genoemd. De broker, in dit geval RBS, zal het overige deel financieren. Over het te financieren deel betaal je op jaarbasis een bepaald rentepercentage, dit percentage ligt doorgaans onder de normale marktrente. De te ontvangen dividenden worden doorberekent in de prijs door het financieringsniveau aan te passen.

Het stop loss-niveau

Net zoals de turbo heeft de booster geen vaste afloopdatum, wel is er altijd een bepaald stop loss niveau van toepassing. Zodra dit niveau behaald wordt zal de positie automatisch worden gesloten. Let erop dat bij boosters de restwaarde altijd nul is, terwijl er bij turbo’s altijd nog een (geringe) restwaarde van toepassing is. Het stop loss niveau wordt bijgesteld aan het financieringsniveau en is dus dynamisch.

De ratio geeft aan hoeveel boosters nodig zijn om een positie te openen met een gelijke waarde als de onderliggende waarde. Bij boosters is de ratio op onder andere de AEX en goud 10 wat betekent dat 10 boosters vergelijkbaar zijn met één indexfonds AEX of één ounce goud.

Gasp risk premie

Bij boosters is het financieringsniveau gelijk aan de stop loss, er is geen sprake van een tussenliggende buffer. Om dit risico op te vangen rekent RBS een zogenaamde gasp risk premie. Deze premie is dynamisch en wordt bepaald aan de hand van de bewegelijkheid van de markt, doorgaans zal deze premie rond de 50 eurocent liggen. De gasp risk premie is verwerkt in de waarde van een booster.

Let er dus op dat bij het berekenen van de onderliggende waarde de gap risk premie nog moet worden meegenomen:

Waarde booster long: start onderliggende waarde – financieringsniveau / Ratio X wisselkoers + gasp risk premie

Waarde booster short: financieringsniveau – stand onderliggende waarde / ratio X wisselkoers + gasp risk premie

Let op: bij de handel in bijvoorbeeld goud moet er ook nog door de wisselkoers gedeeld worden, aangezien goud in dollars wordt genoteerd.

Risico’s & kosten

Het is nu hopelijk wel duidelijk dat het beleggen in boosters de nodige risico’s met zich meebrengt. Door het strakke stop loss niveau is timing erg belangrijk en door de restwaarde van nul kunnen de verliezen oplopen tot wel 100%. Dankzij de hefboom is het vanzelfsprekend ook mogelijk om op één belegging rendementen van tientallen procenten te behalen. Houd er daarnaast nog rekening mee dat er ook nog een wisselkoersrisico is bij beleggingen in buitenlandse effecten!

Het kostenplaatje van de booster is wat omvangrijker dan dat van de meer traditionele turbo’s. Naast de eerder genoemde gasp risk premie en financieringskosten moet je ook nog rekening houden met de aanwezigheid van een spread (verschil tussen de koop- en verkoopprijs) en de aan- en verkoopprovisies zoals doorberekend door je broker.

Boosters: goed idee?

Zelf zie ik de toegevoegde waarde van de booster niet echt in. Het risico is enorm en doordat er nog een gasp premie betaald moet worden zijn de kosten ook een stuk hoger dan die van de welbekende turbo’s. Wanneer je toch met een hoge hefboom wilt handelen zijn CFD’s wellicht wat voor jou, met CFD’s kan je hetzelfde als met turbo’s/boosters maar dan tegen lagere transactiekosten. Op beleggen.info lees je ook alles over het beleggen in CFD’s.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *