Je eigen spaargeld beleggen

Heb je een mooi spaarbedrag bij elkaar gespaard en ben je op zoek naar een goede belegging voor je spaargeld? In dit artikel bekijken we hoe je het beste je eigen spaargeld kunt beleggen zodat je een goed rendement kunt behalen uit je zuurverdiende centen.

Hoeveel spaargeld heb je?

Afhankelijk van de hoeveelheid spaargeld die je hebt opgebouwd kan je besluiten om voor een bepaalde beleggingsstrategie te gaan. Bij bedragen van enkele duizenden euro’s is het verstandig om online te beleggen bij een moderne broker, wanneer je grotere bedragen hebt kan je ook fysiek gaan beleggen in bijvoorbeeld aandelen. Laten we de mogelijkheden eens uiteenzetten.

Online beleggen

spaargeld beleggenIn het artikel goedkoop beleggen hebben we al de invloed van transactiekosten onderzocht op het uiteindelijke rendement. Vooral voor kleinere beleggers die met enkele duizenden euro’s beleggen is het fysiek beleggen in aandelen alleen op de lange termijn aantrekkelijk: door de vaste transactiekosten van enkele euro’s per order is het namelijk vrijwel onmogelijk om op de korte termijn rendement uit je spaargeld te behalen op deze manier.

Dit is gelukkig anders wanneer je online gaat beleggen via zogenaamde CFD’s. CFD’s maken het mogelijk om te beleggen in het prijsverschil van verschillende effecten. Je kan dan bij aandelen, grondstoffen, indexfondsen en valutaparen aangeven of je denkt dat de prijs zal stijgen of dalen. Vervolgens bepaalt het prijsverschil op de korte termijn je winst of verlies en je kan hierbij uiteindelijk zelf bepalen wanneer je de positie sluit waarna je winst of verlies permanent wordt.

Kenmerken van online beleggingen

  • Je kan de effecten altijd verkopen waardoor je zelf je verlies of winst bepaald.
  • Ook bij dalende koersen kan je geld verdienen: het prijsverschil is het resultaat.
  • Door de lage transactiekosten kan je op goede resultaten behalen.
  • Je kunt niet meer verliezen dan je inzet: je loopt dus geen overbodig risico.

Ook aan de slag met het beleggen van je spaargeld? Vergelijk brokers en begin direct

Wat als je veel spaargeld hebt?

Wanneer je behoorlijk veel spaargeld hebt is het niet verstandig om je in de eerste instantie alleen op de korte termijn te richten. Je kan dan een deel gebruiken voor online beleggingen en een deel gebruiken voor stabiele vermogensgroei. Dit doe je door bijvoorbeeld geld in een beleggingsfonds te stoppen of door het spaargeld te gebruiken voor het kopen van fysieke aandelen.

Zeker wanneer je op de lange termijn gaat beleggen is het belangrijk om goed onderzoek te doen. Het vroegtijdig verkopen van fysieke effecten is namelijk duur gezien het feit dat de transactiekosten hoger liggen. Onderzoek daarom net als Warren Buffettt welke aandelen ondergewaardeerd zijn en koop deze zodat je op de lange termijn koerswinst behaalt plus dividend

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment