Hoe kan je het beste je spaargeld beleggen?

Heb je een mooi spaarbedrag bij elkaar gespaard en ben je op zoek naar een goede belegging? In dit artikel bekijken we hoe je het beste je eigen spaargeld kunt beleggen zodat je een goed rendement kunt behalen uit je zuurverdiende centen.

Waarom je spaargeld investeren?

Het is zeker verstandig om spaargeld aan te houden. Je kunt altijd voor onverwachte uitgaven komen te staan en door spaargeld achter de hand te hebben raak je nooit in de problemen. Een lening aangaan voor een uitgave is door de hoge rente nooit een goed idee.

Tegelijkertijd is het ook zonde om grote spaartegoeden op je rekening te laten staan. Door de lage spaarrentes en hoge inflatie kan je spaargeld eigenlijk alleen maar in waarde dalen. Het is daarom slim om een deel van je spaargeld te investeren. Maar wat zijn nu eigenlijk de beste beleggingen voor je spaargeld?

Hoeveel spaargeld heb je?

Wat de beste optie is voor je spaargeld, hangt ook zeker gedeeltelijk af van het bedrag op je rekening. Of je duizend euro of een miljoen hebt maakt een groot verschil. Het is slim om je risico’s zoveel mogelijk te spreiden: dit is makkelijker met een groter bedrag. Je kunt je geld dan eenvoudiger investeren in verschillende beleggingscategorieën.

Voordat je begint met het beleggen van je spaargeld, kan het slim zijn om een plan op te stellen. Stel je risicobereidheid vast en bepaal aan de hand daarvan hoe je je investeringen wilt verdelen over de verschillende beleggingsproducten. Op die manier behaal je de beste resultaten.

Geld investeren in aandelen

Een goede manier om je spaargeld te investeren is door aandelen te kopen. Het is dan wel belangrijk om je spaargeld te verdelen over verschillende aandelen. Op die manier voorkom je dat je een groot deel van je geld verliest doordat één aandeel slecht presteert. Wanneer je de risico’s wilt minimaliseren dan kan je er het beste voor zorgen dat je:

  • In verschillende sectoren investeert.
  • In verschillende regio’s investeert.
  • Op verschillende momenten investeert.

Het is belangrijk om voldoende tijd te besteden aan het selecteren van aandelen. Over de algemene linie doen aandelen het op de lange termijn goed: in de afgelopen 100 jaar ligt het rendement tussen de 6 en 8 procent op jaarbasis. Individuele aandelen kunnen het echter veel beter of juist slechter doen. Onderzoek daarom of de bedrijfsideeën ook in de toekomst goed kunnen werken en of het bedrijf de concurrentie kan bijbenen.

Ben je benieuwd waar je het beste in aandelen kunt investeren? Bekijk dan het onderstaande overzicht:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende koersen. 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Je spaargeld beleggen in ETF’s

Wanneer je maar weinig spaargeld beschikbaar hebt en je toch wilt profiteren van de koersbewegingen op de beurs, kan je kiezen voor een investering in ETF’s. Een ETF is een passief beleggingsfonds dat op de beurs wordt verhandeld. Dit klinkt ingewikkelder dan het is: in simpele termen is een ETF een verzameling van bijvoorbeeld aandelen waarin je kunt beleggen.

Een ETF kan bijvoorbeeld aandelen bevatten die genoteerd staan aan de AEX of de FTSE. Door de ETF vervolgens op te kopen, kan je profiteren van de gemiddelde toename van die index. Je spaargeld beleggen in ETF’s heeft de nodige voordelen:

  • Je past direct een goed niveau van risicospreiding toe.
  • Je hoeft geen lastige beslissingen te nemen.
  • Je kunt je spaargeld investeren tegen relatief lage kosten.
  • Perfect voor het opbouwen van vermogen.

De beste manier om in ETF’s te beleggen is door periodiek een vast bedrag in te leggen. Op die manier kan je met een minimale investering toch het beste uit je spaargeld halen! In deze categorie kan je alles lezen over beleggen in ETF’s.

Actief speculeren op de beurs

Ga je spanning niet uit de weg en wil je proberen om het meeste uit je spaargeld te halen? Dan is actief speculeren misschien de beste belegging voor je! Door actief te speculeren kan je inspelen op de laatste stijgende en dalende koersbewegingen. Je kunt met speculatie namelijk ook short posities openen: je behaalt dan juist een positief resultaat wanneer de koers van het effect daalt.

Ook kan je met actieve speculatie een hefboom inzetten. Hierdoor kan je ook met een klein bedrag direct een grotere beleggingspositie openen. Het is niet aan te raden om je volledige spaargeld te investeren in deze beleggingsoptie: daarvoor liggen de risico’s te hoog. Als je graag wilt leren en je het leuk vindt om actief bezig te zijn met de beurs dan kan actieve speculatie alsnog goed uitpakken.

Klik op de onderstaande knop om direct een demo te openen; op die manier kan je speculeren direct zonder risico uitproberen.

Haal het meeste uit je spaargeld

Wil je toch een (groot) deel van je vermogen op een spaarrekening laten staan? Dan is het verstandig om hier in ieder geval het meeste uit te halen. Bij sommige spaarrekeningen ontvang je helemaal geen rente, terwijl je bij andere rekeningen nog een minimale rente ontvangt.

Een goed platform waar je de rentes kunt vergelijken is Raisin. Raisin is een website die de verschillende spaarproducten van buitenlandse banken op een rijtje zet. Hierdoor zie je altijd direct waar je het hoogste rendement kunt behalen. Wil je Rasin zelf uitproberen? Gebruik dan de onderstaande knop om direct de site van Rasin te bezoeken:

beste spaargeld beleggen

Je spaargeld in vastgoed stoppen

Wanneer je een behoorlijk bedrag bij elkaar gespaard hebt, kan het ook interessant zijn om te investeren in vastgoed. Je kunt bijvoorbeeld een klein appartement kopen en deze voor de lange termijn verhuren. Op die manier bouw je een vast inkomen op met je spaargeld.

Het mooie is dat je ook hier een hefboom kunt toepassen. Je kunt een deel van het geld namelijk lenen bij de bank waardoor je niet direct het volledige bedrag hoeft neer te tellen. Investeringen in vastgoed kosten wel meer tijd dan beleggingen op de beurs: je moet bijvoorbeeld huurders vinden en het pand onderhouden. Houd hier rekening mee wanneer je gaat beleggen in vastgoed.

Als alternatief kan je natuurlijk ook je geld stoppen in aandelen van bedrijven die zich bezighouden met vastgoed. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om te investeren in een vastgoedfonds. Onderzoek de risico’s altijd goed en bepaal of de vastgoedobjecten zich op een goede locatie bevinden. Dit is vaak extra belangrijk wanneer je in vastgoed belegt.

Investeren in leningen

Je kunt er ook voor kiezen om je spaargeld te beleggen in leningen. Zowel ondernemingen als consumenten hebben constant geld nodig en wanneer je zelf spaargeld hebt dat je niet gebruikt dan kan je deze partijen helpen. Het is natuurlijk risicovol om al je geld in één keer uit te lenen aan een vrij onbekende partij. Gelukkig zijn er ook platformen die het mogelijk maken om op betrouwbare wijze je geld uit te lenen aan verschillende partijen.

Een goed voorbeeld hiervan is Mintos: op dit platform ontvang je al snel meer dan 12% aan rente. Door gebruik te maken van de automatische algoritmes kan je het geld dat je wilt uitlenen spreiden over verschillende partijen. Let er wel op dat het uitlenen van geld zeker niet zonder risico is: wanneer je bereid bent om risico’s te nemen dan kan deze manier van beleggen interessant zijn. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen:

Vergeet je schulden niet

Bezit je veel spaargeld, maar heb je nog steeds schulden openstaan? Dat is erg zonde! De spaarrente is bijna 0%, maar de rente op leningen is dat zeker niet. Het is daarom zeker aan te raden om je schulden af te lossen wanneer je dit kunt doen. De beste investering is daarom eigenlijk altijd een afgeloste schuld!

Je huis isoleren

Een andere, minder voor de hand liggende investering is het isoleren van je huis. Door je huis goed te isoleren kan je echter flink besparen op je energiekosten. Het rendement op een goede isolatie is dan ook zeker positief en het verhoogt ook nog eens je eigen woonplezier. Volgens een onderzoek van milieucentraal.nl kost het isoleren van een spouwmuur bij een tussenwoning ongeveer 800 euro, maar dit verdien je in 3 jaar al terug dankzij de gemiddelde besparing van 260 euro. Een rendement van 33% op jaarbasis is niet verkeerd!

Je kunt je huis ook op andere manieren verduurzamen. Voor ongeveer 5000 euro kan je tien zonnepanelen installeren wat zich terugverdiend over een periode van 8 tot 10 jaar. Ook geen verkeerd rendement wanneer je dit vergelijkt met de resultaten die je normaal gesproken op de beurs behaald!

huis verduurzamen

Crypto’s

Er wordt steeds meer geld bijgedrukt: investeren in cryptocurrencies zoals de bitcoin en Ethereum kunnen dan ook goed uitpakken. Het is wel belangrijk om goed op te passen: je kunt zeker een flinke klapper maken door te beleggen in crypto’s, maar er zijn absoluut geen garanties. De kans dat je flink geld verliest is daarnaast minstens net zo groot.

Wil je leren hoe je zelf een deel van je spaargeld kunt beleggen in cryptocurrencies? Gebruik dan de onderstaande knop om direct onze special over dit onderwerp te lezen:

Je hypotheek aflossen

De hypotheekrentes liggen tegenwoordig een stuk lager. Wanneer je een tijdje geleden een hypotheek hebt afgelost, kan het rentepercentage een stuk hoger liggen. Door af te lossen op je hypotheek verlaag je je maandlasten waardoor je weer meer geld overhoudt voor leuke dingen. Ook het aflossen van je hypotheek kan dus een slim idee zijn voor je spaargeld.

Sparen of beleggen?

Wanneer je een klein vermogen hebben dan is het antwoord eigenlijk altijd sparen. Wanneer je echter veel spaartegoeden hebt, dan is het antwoord niet of maar en: sparen en beleggen. Gebruik de onderstaande knop om direct meer te lezen over de verschillen tussen sparen en beleggen:

Conclusie: hoe kan je het beste je spaargeld beleggen?

Het antwoord op deze vraag zal voor iedereen anders zijn. Voor sommige mensen is het bijvoorbeeld veel belangrijker om een gevoel van veiligheid te ervaren: ze zetten het geld liever op de bank dan dat ze risico lopen op de beurs. Voor andere mensen is het weer belangrijker om vermogen op te bouwen en dan zijn aandelen daar een goede methode voor.

Je kunt daarnaast ook out of the box denken en bijvoorbeeld een gedeelte van je hypotheek aflossen of je huis verduurzamen. Door te kijken naar manieren waarop je de vaste lasten kunt verlagen kan je ook een positief rendement behalen op je spaargeld. We zijn benieuwd: op welke manier investeer jij het liefst je spaargeld?

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *