Smart contracts uitleg: wat zijn smart contracts?

Veel mensen vinden de techniek achter cryptocurrencies lastig om te begrijpen. Dit is natuurlijk niet zo raar, er worden namelijk een hoop termen gebruikt die voor verwarring kunnen zorgen. Eén van de begrippen die veel mensen lastig vinden is de term smart contract. Aangezien smart contracts een belangrijke rol spelen voor bekende projecten als Ethereum en EOS is het noodzakelijk om hier wat dieper op in te gaan. Om je op weg te helpen geven wij je in dit artikel antwoord op de vraag: wat zijn smart contracts eigenlijk?

Wat zijn smart contracts? – functie en betekenis

Straks gaan we kijken naar de belangrijkste voordelen die smart contracts met zich mee weten te brengen. Maar voor het zover is doen we er verstandig aan om eerst in te zoomen op de vraag wat smart contracts eigenlijk zijn. Het is een beetje technisch dus het is belangrijk om de aandacht er echt even goed bij te houden. Slimme contracten helpen je geld, eigendom, aandelen of iets anders van waarde uit te wisselen op een veilige en vooral snelle manier. Door middel van smart contracts is het mogelijk om de diensten van een tussenpersoon volledig overbodig te maken. Alles gebeurt op een rechtstreekste manier met de betrokken partijen.

Smart contracts zijn in feite niets meer dan speciale rijen met codes die zijn opgeslagen op een blockchain. Deze worden automatisch uitgevoerd wanneer aan vooraf bepaalde voorwaarden is voldaan. Op een vrij basisniveau zijn het programma’s die worden uitgevoerd zoals ze zijn ingesteld door de mensen die ze hebben ontwikkeld. De voordelen van slimme contracten zijn met name terug te zien in het zakenleven. Ze worden dan ook vaak gebruikt door bedrijven die graag een overeenkomst aan willen gaan met een ander bedrijf. Hier komen we zo nog even op terug.

smart contract

De rol van de blockchain

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen speelt de blockchain een belangrijke rol voor de smart contracts. Hoewel we de hele blockchain niet uit kunnen leggen in dit artikel is het wel handig om even kort te kijken naar de werking achter de blockchain zelf. De blockchain is een gedeeld en volledig gedistribueerd grootboek waarop transacties digitaal worden geregistreerd. Deze worden vervolgens allemaal aan elkaar gekoppeld. Dit zorgt ervoor dat ze de volledige geschiedenis of herkomst van een goed in kaart kunnen brengen. Een transactie wordt pas aan de blockchain toegevoegd nadat deze is gevalideerd met behulp van een consensusprotocol. Dit heeft als gevolg dat het de enige versie van het echte contract is.

Elk record wordt ook gecodeerd om het net even wat veiliger te maken. Van blockchain wordt gezegd dat het “onveranderlijk” is omdat de records niet kunnen worden gewijzigd en transparant omdat alle deelnemers aan een transactie toegang hebben tot dezelfde versie van de waarheid. Dit betekent dan ook dat de contracten niet meer aan fraude onderhevig zijn. Mensen die iemand anders op willen lichten door een verkeerd contract te sturen komen helaas met lege handen thuis. Dit is dan ook gelijk een van de grootste voordelen die smart contracts te bieden hebben.

Hoe werken smart contracts precies?

Smart contracts werken op een vrij bijzondere manier. De meest eenvoudige manier waarop je smart contracts kunt beschrijven is door te denken aan een verkoopautomaat. Normaal gesproken ga je naar een advocaat om hem te betalen voor de diensten die worden geleverd nadat alles is opgeleverd. Met smart contracts gebeurt dit net even anders. Hier betaal je namelijk met cryptocurrency voor de diensten in een soort automaat. Vervolgens komt het contract wat je nodig hebt gelijk in je account te staan.

Maar dat is niet alles: de smart contracts definiëren niet alleen de regels en straffen rond een overeenkomst op dezelfde manier als een traditioneel contract, maar dwingen die verplichtingen ook automatisch af. In feite heb je dus een soort kant-en-klaar contract gekocht wat je gelijk toe kunt passen voor een overeenkomst. Hoe eenvoudig wil je het hebben?

Toepassing in de praktijk – werking van smart contracts

Laten we het nog even wat makkelijker maken door er een voorbeeld uit de praktijk bij te halen. Laten we zeggen dat je een appartement huurt van persoon A. Dit doe je via de blockchain door te betalen in cryptocurrency. Je krijgt een bonnetje die wordt bijgehouden in ons virtuele contract. Persoon A geeft je de digitale toegangssleutel die op een bepaalde datum naar je toe komt. Als de sleutel niet op tijd komt, geeft de blockchain een terugbetaling vrij. Als persoon A de sleutel voor de huurdatum stuurt, houdt de functie hem vast en geeft zowel de vergoeding als de sleutel vrij aan jou en mij wanneer het tijd is. Dit zorgt ervoor dat alles op een eerlijke manier overgestoken kan worden. Als je een bepaald bedrag in digitale valuta stuur krijg je de sleutel van het appartement.

Het document wordt automatisch geannuleerd na de tijd. De code kan niet worden veranderd door één van ons zonder dat de ander het weet. Als er al iets veranderd dan krijgen allebei de partijen hier namelijk een berichtje van. Hoewel het in het echt iets complexer is, is dit wel een basis uitleg van hoe de smart contracts eigenlijk gebruikt kunnen worden in de alledaagse wereld. Je ziet wel dat het veel voordelen met zich mee weet te brengen vergeleken met een normaal huurcontract voor een woning. Dit geldt overigens niet alleen voor de wereld van de huurcontracten, maar ook voor alle mogelijke andere vormen van dienstverlening.

Waarvoor kan je smart contracts gebruiken?

Sommige mensen vragen zich af waar smart contracts eigenlijk allemaal voor gebruikt kunnen worden. Je kunt smart contracts gebruiken voor allerlei situaties. Van het versturen van financiële derivaten tot aan het opstellen van verzekeringspremies, het is ongekend wat er mogelijk is met smart contracts. Om je enig inzicht te geven in de mogelijkheden hebben we hieronder een aantal sectoren onder elkaar gezet die zich goed lenen voor het gebruik van smart contracts.

De auto-industrie

Zoals je weet vindt er in de auto-industrie op dit moment veel innovatie plaats. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan de opkomst van de zelfrijdende auto. Hoewel het nog even zal duren voordat deze echt in grote aantallen op de weg te vinden zijn, is het wel zo dat smart contracts een belangrijke rol kunnen gaan spelen voor deze markt. De smart contracts kunnen een soort ‘orakel’ in het spel brengen dat kan detecteren wie de schuldige was bij een crash. Ook kunnen ze veel meer andere handige data bijhouden voor bijvoorbeeld de verzekeringsmaatschappij.

Met behulp van slimme contracten zou een autoverzekeringsmaatschappij verschillende tarieven kunnen berekenen op basis van waar en onder welke omstandigheden klanten hun voertuigen gebruiken.

De overheid/regering

Er gaan veel vragen of het wel veilig is om bijvoorbeeld te stemmen via internet of via post. Wellicht dat smart contracts gebruikt kunnen worden om bepaalde problemen op te lossen die we tegenkomen binnen de overheid. Fraude plegen met stemmen op de blockchain is praktisch gezien onmogelijk. Niemand heeft zoveel rekenkracht, vandaar dat smart contracts erg veilig zijn voor de overheid.

Ten tweede zouden smart contracts de lage opkomst kunnen aanwakkeren. Een groot deel van de mensen gaat niet stemmen omdat het gewoonweg teveel tijd en moeite in beslag neemt. Met slimme contracten kunnen vrijwilligers het stemmen online overdragen en kunnen mensen net even wat makkelijker stemmen dan vroeger. Hoewel dit vandaag de dag juridisch nog niet mogelijk is, is de kans groot dat hier in de toekomst verandering in zal komen.

De medische wereld

Als laatste is het mogelijk dat smart contracts gebruikt zullen gaan worden binnen de medische wereld. Persoonlijke gezondheidsdossiers zouden kunnen worden gecodeerd en opgeslagen op de blockchain met een private sleutel die alleen toegang verleent aan specifieke individuen. Dezelfde strategie zou kunnen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat onderzoek wordt uitgevoerd volgens de juiste privacy wetgeving.

Ontvangstbewijzen van operaties zouden op een blockchain kunnen worden opgeslagen en automatisch naar verzekeringsmaatschappijen worden gestuurd als bewijs van levering. Het grootboek zou ook kunnen worden gebruikt voor algemeen beheer van de gezondheidszorg. Hier kan je denken aan een verbeterd toezicht op geneesmiddelen of voor het goed beheer van voorraden van medicijnen.

De voordelen van smart contracts

Door het bovenstaande weet je als het goed is beter wat we verstaan onder een smart contract. Aan de hand van het voorbeeld begrijp je waar het precies voor gebruikt kan worden. Wat je alleen nog niet weet is wat de belangrijkste voordelen zijn van het gebruik van smart contracts. Hoewel er een aantal meer voordelen te vinden zijn, hebben we besloten om de belangrijkste voordelen van smart contracts hieronder voor je op een rijtje te zetten. Deze voordelen zien vooral op de technische kant:

Smart contracts zijn snel en nauwkeurig

Het belangrijkste voordeel van smart contracts is het feit dat ze ontzettend snel en nauwkeurig zijn bij het toepassen. Smart contracts zijn digitaal en geautomatiseerd. Hierdoor hoef je geen tijd te besteden aan het verwerken van papierwerk of het corrigeren van de fouten die vaak in handmatig ingevulde documenten staan. Computercode is ook exacter dan het juridisch jargon waarin traditionele contracten zijn geschreven. Dit betekent dat er minder snel fouten ontstaan of dat er onduidelijkheden bestaan in het contract. Hierdoor wordt er op de lange termijn ook minder tijd besteed aan geschilbeslechting, iets wat voor veel bedrijven een groot voordeel is.

Smart contracts bieden een hoge mate van vertrouwelijkheid

Een ander voordeel van smart contracts is dat ze een hoge mate van vertrouwelijkheid weten te bieden. Smart contracts voeren automatisch transacties uit volgens vooraf bepaalde regels. Vervolgens worden de gecodeerde verslagen van die transacties gedeeld tussen de deelnemers. Dit zorgt ervoor dat data niet meer zomaar veranderd kan worden voor persoonlijk voordeel. Deze hoge mate van vertrouwelijkheid is met name handig voor bedrijven die grote overeenkomsten aangaan waar veel geld in omloop is.

Smart contracts zijn erg veilig om te gebruiken

Het volgende voordeel is dat smart contracts erg veilig zijn om te gebruiken voor bedrijven. De gegevens op de blockchain zijn altijd versleuteld. Dit maakt ze zeer moeilijk te hacken. Omdat elk individueel record verbonden is met vorige en volgende records op een gedistribueerd grootboek, zou de hele keten veranderd moeten worden om een enkel record te veranderen. Dit is eigenlijk onmogelijk om te doen. Door deze hoge mate van veiligheid is het dan ook niet meer mogelijk dat persoonlijke gegevens op straat komen te liggen. Dit kan een groot voordeel zijn voor bijvoorbeeld ziekenhuizen die overeenkomsten aangaan met hun patiënten.

Smart contracts zijn goedkoper

Het laatste voordeel van de smart contracts is dat ze echt een stuk goedkoper zijn dan reguliere contracten. Zoals we al even kort hebben aangestipt nemen de smart contracts de behoefte aan tussenpersonen weg. Met smart contracts kunnen deelnemers erop vertrouwen dat alle gegevens op de juiste manier in worden gevoerd voor de transactie. Er is geen extra persoon nodig om de voorwaarden van een overeenkomst te valideren en te verifiëren omdat dit in de code is ingebouwd. Dit brengt met zich mee dat er veel minder kosten mee gemoeid zijn.

Hoewel het niet extreem veel scheelt als je niet zoveel contracten op moet stellen is het natuurlijk wel zo dat bedrijven hier geen geld mee kunnen besparen. Denk bijv. aan grootschalige advocatenkantoren die vaak te maken krijgen met contracten die zij moeten versturen.

Cryptocurrencies met smart contracts

We hopen dat we dankzij de informatie uit dit artikel een beter beeld hebben kunnen schetsen rondom de smart contracts. De unieke technologie achter de digitale contracten zorgt ervoor dat er minder fraude plaats zal vinden en dat alles op een veilige manier kan worden doorgestuurd. Mocht je zelf interesse hebben in projecten die smart contracts ondersteunen dan zijn er talloze opties om voor te kiezen. De meest voor de hand liggende optie is om te kiezen voor Ethereum. Onder andere EOS en Chainlink bieden ook ondersteuning voor smart contracts. Door de talloze opties kan ook jij middels deze wijze investeren in de techniek achter smart contracts.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *