MACD uitleg – Moving average convergentie/divergentie

De MACD (voluit Moving Average Convergence Indicator) is goed te gebruiken in markten met een duidelijke trend en wordt berekend door moving averages te combineren. De MACD kan de kracht van een trend bevestigen of juist teniet doen.

Wat is de MACD?

De MACD-indicator is een zogenaamde momentum indicator. De MACD combineert verschillende voortschrijdende gemiddelden. Hier komen uiteindelijk twee lijnen uit. Je kunt de MACD vervolgens gebruiken voor het bepalen van de richting van de trend en de kracht daarvan. Ook kan je de MACD gebruiken om een goed instapmoment te vinden voor je belegging. Maar hoe werkt de MACD precies?

Hoe werkt de MACD?

Bij de MACD wordt er gekeken naar het 12 en 26- daagse gemiddelde. Vanuit deze gemiddelden wordt er een nieuwe lijn getrokken door het 26-daagse gemiddelde af te trekken van het 12-daagse gemiddelde.

De waarde van de MACD is positief wanneer het 12-daagse gemiddelde zich boven het 26 daagse bevindt en negatief wanneer het 12-daagse gemiddelde zich onder het 26 daagse bevindt. Wanneer de lijn zich boven het nulpunt bevindt is er sprake van een koopsignaal, en wanneer de lijn zich beneden de nullijn bevindt is er sprake van een verkoopsignaal.

Een tweede lijn binnen de MACD is de zogenaamde signaallijn. Deze is vergelijkbaar met de exponentiële RSI. De tweede lijn meet namelijk het exponentiële gemiddelde van de laatste negen dagen.

Tip: naast de MACD kan je ook gebruikmaken van de Relative Strength Index.

Hoe kan je de MACD instellen?

Binnen Plus500

Plus500 is een goede broker om de MACD-indicator te gebruiken. Je kan beleggen in CFD’s gratis uitproberen bij deze broker door middel van een demo. Klik hier om direct aan de slag te gaan of lees eerst meer informatie over deze broker.

Ga via de werkbalk naar de knop setup indicatoren en kies de indicator MACD/OsMA met de waarden 12,26 en 9. Je kan de signaallijn uitschakelen door deze wit te maken.

plus500 moving average

Binnen de MetaTrader

Ga via invoegen, indicatoren naar oscillators en selecteer de optie MACD. Gebruik de instellingen 12,26 en 9, je kan de kleur van de lijn veranderen van rood naar zwart zodat deze meer opvalt. Het histogram gebruiken we niet bij de MACD, deze heet belangrijkst en je kan hem een witte kleur meegeven zodat deze niet opvalt.

MACD en de trend

De richting van de MACD geeft de trend aan. Wanneer de MACD lijn oploopt dan is er sprake van een stijgende trend en wanneer de MACD lijn daalt dan is er sprake van een dalende trend.

Je kunt met de MACD ook de kracht van de trend vaststellen. Dit doe je door te kijken naar de afstand tussen de MACD en de signaallijn. Bij een grotere afstand tussen beide lijnen, is er sprake van een sterkere trend.

De MACD is een goede indicator om meer inzicht te krijgen in de trend. Je kan de MACD echter niet goed gebruiken om de bodem of het plafond van de prijs van bijvoorbeeld een aandeel te voorspellen. Het is daarom verstandig om de MACD in ieder geval te gebruiken in combinatie met candlesticks en horizontale niveaus.

De MACD als signaal

Je kan de MACD (in combinatie met andere indicatoren) ook gebruiken als koop- of verkoopsignaal. Hiervoor moet je letten op het doorkruisen van de MACD en de signaallijn. Wanneer de MACD de signaallijn naar boven doorkruist dan kan dit worden gezien als een koopmoment. Wanneer de MACD de signaallijn juist naar beneden doorkruist dan kan dit worden gezien als een verkoopmoment.

Je kan de MACD ten slotte ook nog gebruiken als indicatie voor een trendreversal. Hoe gaat dit in zijn werking?

Convergentie en divergentie van de MACD

Convergentie

Wanneer er convergentie is tussen de MACD en de prijs, is het veilig om met de trend mee te traden. Bij een uptrend zou de MACD dus moeten meestijgen met de verdere stijging van de koers. Bij een downtrend zou de MACD juist moeten meedalen met de verdere daling van de koers.

macd convergentie

Divergentie

Bij divergentie doet de MACD iets onverwachts en beweegt deze in de tegenovergestelde richting van de koers. Bij een uptrend beweegt de MACD omlaag en bij een downtrend beweegt de MACD omhoog. Let in dit geval op: er bestaat een vrij grote kans dat er een reversal aankomt!

macd divergentie

MACD en de RSI

De MACD en de RSI geven allebei aan of een markt overgekocht of ondergekocht is in verhouding met de laatste prijsniveaus. Beide indicatoren doen dit echter op een andere manier, waardoor ze soms tegengestelde conclusies kunnen geven. Het is daarom belangrijk om altijd het volledige plaatje te gebruiken en om beleggingen niet alleen te openen vanwege de resultaten van de MACD-indicator.

Wat zijn de beperkingen van de MACD?

De MACD is alles behalve perfect: de indicator geeft regelmatig aan dat de kans op een trend omkeer groot is zonder dat er daadwerkelijk wat gebeurt. Ook voorspelt divergentie niet alle reversals. De MACD is daardoor niet volledig betrouwbaar voor het voorspellen van een trendomkeer.

Veilig gebruik van de MACD

Gebruik de MACD in combinatie met andere indicatoren. De MACD is eerder een bevestiging van de actuele trend dan dat je de MACD op zichzelf kan gebruiken voor het innemen van een positie. Uiteindelijk zijn candlesticks, moving averages en trendlijnen belangrijker!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *