MACD (moving average convergentie/divergentie)

De MACD is goed te gebruiken in markten met een duidelijke trend en wordt gevormd door moving averages te combineren. De MACD kan de kracht van een trend bevestigen of juist teniet doen.

Hoe werkt de MACD?

Bij de MACD wordt er gekeken naar het gemiddelde van het 12 en 26- daagse gemiddelde. Vanuit deze gemiddelden wordt er een nieuwe lijn getrokken door het 26-daagse gemiddelde af te trekken van het 12-daagse gemiddelde. Wanneer de lijn zich boven het nulpunt bevindt is er sprake van een koopsignaal, en wanneer de lijn zich beneden de nullijn bevindt is er sprake van een verkoopsignaal.

Tip: naast de MACD kan je ook gebruik maken van de Relative Strength Index.

MACD instellen

Binnen Plus500

Ga via de werkbalk naar de knop setup indicatoren en kies de indicator MACD/OsMA met de waarden 12,26 en 9. Je kan de signaallijn uitschakelen door deze wit te maken.

plus500 moving average

Binnen de MetaTrader

Ga via invoegen, indicatoren naar oscillators en selecteer de optie MACD. Gebruik de instellingen 12,26 en 9, je kan de kleur van de lijn veranderen van rood naar zwart zodat deze meer opvalt. Het histogram gebruiken we niet bij de MACD, deze heet belangrijkst en je kan hem een witte kleur meegeven zodat deze niet opvalt.

Toepassing van de MACD

Convergentie

Wanneer er convergentie is tussen de MACD en de prijs, is het veilig om met de trend mee te traden. Bij een uptrend zou de MACD dus moeten meestijgen met de verdere stijging van de koers. Bij een downtrend zou de MACD juist moeten meedalen met de verdere daling van de koers.

macd convergentie

Divergentie

Bij divergentie doet de MACD iets onverwachts en beweegt deze in de tegenovergestelde richting van de koers. Bij een uptrend beweegt de MACD omlaag en bij een downtrend beweegt de MACD omhoog. Let in dit geval op: er bestaat een vrij grote kans dat er een reversal aankomt!

macd divergentie

Veilig gebruik van de MACD

Gebruik de MACD in combinatie met andere indicatoren. De MACD is eerder een bevestiging van de actuele richting dan dat je de MACD op zichzelf kan gebruiken voor het innemen van een positie. Uiteindelijk zijn candlesticks, moving averages en trendlijnen hierbij veel belangrijker!

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!