Wat is een put optie?

Beleggen in opties kan je flink wat geld opleveren, maar je moet er wel het een en ander vanaf weten voordat het je rendement gaat opleveren. Een put optie kopen of verkopen zijn enkele van de mogelijkheden als je in opties wilt gaan handelen. Wat een put optie precies is en hoe je kunt gaan beginnen met handelen in put opties lees je in dit artikel.

Put opties gids: wat wil je weten?

  • Definitie: wat zijn putopties nu eigenlijk?
  • Handelen in opties: hoe doe je dat?
  • Strategie: wat zijn put optie strategieën?
  • Analyse: hoe analyseer je het onderliggende effect?
  • Voordelen: wat zijn voordelen van putopties?
  • Nadelen: wat zijn nadelen van putopties?

Wat is een put optie?

Voordat we uit gaan leggen wat een put optie is, moeten we misschien eerst kort uitleggen wat een optie is. Als je begint met beleggen ben je misschien wel bekend met wat een aandeel is, maar wordt het lastiger om precies uit te leggen wat een optie is.

Als je een aandeel koopt, dan koop je eigenlijk een stukje van een bedrijf. Je krijgt daarvoor een aandeel wat een waardepapier is en waarmee je kunt aantonen dat je aandeelhouder bent. 

Als je een optie koopt dan koop je geen stukje van een bedrijf. Een optie is namelijk een afgeleid product, vaak van een aandeel, maar het kan ook een afgeleid product zijn van bijvoorbeeld een index (een gemiddelde van een aantal aandelen), valuta of grondstoffen zoals goud. Een optie kun je alleen kopen of verkopen. Als het een afgeleid product is van een aandeel dan geeft een optie je geen zeggenschap over het bedrijf. 

Wat maakt een optie anders dan een aandeel?

Als je een aandeel koopt van Royal Dutch Shell, dan kan de prijs voor dat aandeel stijgen en dalen, waarmee jouw aandeel dus meer of minder waard wordt. Een optie wordt een afgeleid product ofwel een derivaat genoemd, omdat een optie gebaseerd is op de waarde van dat afgeleide product.

Om dat uit te leggen gaan we weer terug naar het voorbeeld van Shell. Een optie van Shell is gebaseerd op de waarde van het onderliggende aandeel van Shell. De prijs van de optie is grotendeels afgeleid van het onderliggende product, maar wordt ook bepaald door de looptijd en de volatiliteit van de prijs.

Soorten opties: wat is een put optie en wat is het verschil met een calloptie?

Een optie geeft jou het recht tot het kopen of verkopen van een van tevoren bepaalde hoeveelheid aandelen en voor een bepaalde prijs, ook wel de uitoefenprijs genoemd. Opties hebben ook expiratiedatum. Dat betekent dat je op de expiratiedatum moet kiezen of je je recht tot het kopen of verkopen van aandelen wil gaan uitoefenen.

Je kunt optie kopen met een looptijd van bijvoorbeeld een week of een maand. Nadat je een optie hebt gekocht kan de expiratiedatum en de uitoefenprijs niet meer worden veranderd. Je koopt een optie om in te spelen op een verwachte prijsstijging of prijsdaling. Daarvoor kun je een calloptie of een put optie kopen. 

Wat is een calloptie?

Bij een calloptie koop je het recht om aandelen te mogen kopen. Laten we het voorbeeld van Royal Dutch Shell weer gebruiken. Stel, je koopt een calloptie Shell voor 50 euro. Je hebt dan het recht om 100 aandelen Shell te kopen binnen een periode van een maand voor 10 euro. Als de prijs van een aandeel Shell binnen die maand stijgt van 10 euro naar 12 euro, dan kun je dus voordelig 100 aandelen kopen met 2 euro winst per aandeel. Na aftrek van de kosten die je had om de optie te kopen hou je in totaal 150 euro winst over. 

Wat is een put optie?

Bij een put optie koop je het recht om te mogen verkopen, eigenlijk dus het tegenovergestelde van een calloptie. Laten we weer teruggaan naar het voorbeeld met Royal Dutch Shell. Stel je koopt een put optie Shell voor 50 euro. Je hebt dan het recht om 100 aandelen Shell te mogen verkopen binnen een maand voor 10 euro.

Je koopt een put optie omdat je denkt dat de prijzen van de aandelen Shell gaan dalen. Wanneer de prijs van een aandeel Shell inderdaad daalt naar 8 euro, mag jij nog steeds je aandelen Shell verkopen voor 10 euro. Ook in dit voorbeeld heb je weer 150 euro winst gemaakt na aftrek van de kosten die je hebt gemaakt om de optie te kopen.

Wat is het verschil tussen een Europese put optie en een Amerikaanse put optie?

Voor Amerikaanse opties en Europese opties gelden andere regels. Bij Amerikaanse put opties mag je je recht om te verkopen tijdens de gehele looptijd uitoefenen. Maar bij Europese opties kan je dat recht alleen op de expiratiedatum uitoefenen. Dat kun je onthouden met een ezelsbruggetje: De A van Amerikaans staat voor Altijd, en de E van Europees staat voor Einde looptijd.

Maar alhoewel je met een Amerikaanse put optie het recht hebt om eerder te verkopen, gebeurt dat in de praktijk niet zoveel dat mensen voor het einde van de looptijd hun recht om te kopen of verkopen uitoefenen.

Handelen in put opties, hoe gaat dat?

Een put optie kun je net als een aandeel kopen en verkopen tegen een bepaalde koers. Je kunt winst maken met handelen in put opties wanneer de prijs van een aandeel daalt, omdat dan juist de waarde van je put optie stijgt. Je verkoopt de put opties namelijk voor een hoger bedrag dan de prijs op dat moment is. Het verschil tussen de prijs die je hebt betaald bij de aankoop van de opties en waarvoor je ze hebt verkocht is dus je winst. 

Een goede partij waar je opties kunt kopen & verkopen is DEGIRO. DEGIRO is een betrouwbare, Nederlandse partij waar je tegen lage tarieven aan de slag kunt. Gebruik de onderstaande knop om direct een account te openen bij DEGIRO:

DEGIRO aanmelden

Hoe kan je geld verdienen aan put opties kopen?

Je koopt met een put optie het recht om aandelen te mogen verkopen. Dat mag je doen voor een vastgestelde uitoefenprijs en voor een bepaalde expiratiedatum. Als de optieperiode afloopt, bepaal je of je het recht om te verkopen wilt uitoefenen. Wanneer de prijs van het aandeel lager is dan de uitoefenprijs, dan die je er verstandig aan om je recht tot verkopen uit te oefenen. Je kan dan namelijk je aandelen tegen een hogere prijs verkopen dan de actuele handelswaarde waardoor je winst maakt.

Hoe kan je geld verdienen aan put opties schrijven?

Bij het sluiten van een contract voor een optie zijn twee partijen betrokken: de koper en de verkoper, of schrijver. In plaats van een put optie te kopen kun je ook een put optie schrijven.

In het geval van een calloptie heb je met de optie het recht om te kopen, en daarvoor betaal je een premie. De schrijver heeft daarentegen volgens het contract de plicht om de optie te verkopen, maar ontvangt daarvoor wel de premie. 

Bij een put optie werkt het anders. Als je een put optie hebt gekocht heb je het recht om te verkopen, en ook dan betaal je de premie. De schrijver heeft dan de plicht om de aandelen te kopen maar ontvangt de premie.

De risico’s van schrijven van put opties

Door zelf putopties te schrijven kun je geld verdienen aan de premies. Maar je kunt ook behoorlijk grote bedragen verliezen als je het niet goed aanpakt. Je doet er bijvoorbeeld verstandig aan als je opties schrijft om het aandeel ook daadwerkelijk te kopen zodat de opties gedekt zijn.

Doe je dat niet dan bestaat de kans dat je de aandelen later duurder moet inkopen en kun je grote verliezen lijden. Dat heet ongedekt schrijven van opties. Vanwege de grote risico’s die het schrijven met zich meebrengt kun je er beter mee wachten tot je meer ervaring hebt in het kopen van opties.

Wat is een marginverplichting voor opties schrijven?

Doordat je een optie schrijft, creëer je een short positie. Als je de positie inneemt dan ontvang je geld. Maar als de koers niet de goede kant op gaat kost het meer geld om de positie te sluiten. 

Hiervoor dient is de marginverplichting.  De marginverplichting werkt als een buffer doordat je verplicht wordt om dezelfde hoeveelheid geld in je account te hebben als de optie die je wilt schrijven. Als je daarvoor niet genoeg geld in je account hebt kan je bank of je broker je per telefoon of email verzoeken om geld bij te storten om aan je marginverplichting te voldoen. Dit heet een margin call

Put opties verkopen met koerswinst

Een andere mogelijkheid om geld te verdienen met put opties is door de optie met koerswinst te verkopen. Als de koers daalt, wordt de put optie alleen maar meer waard. In plaats van je recht uit te oefenen en de aandelen te verkopen kun je er ook voor kiezen de opties te verkopen.

Het voordeel van je optie met koerswinst verkopen is dat het een stuk eenvoudiger is dan het verkopen van een optie op een aandeel. Een bijkomstig voordeel is dat de meeste brokers dan ook minder transactiekosten rekenen.

Wat zijn put optie strategieën?

Als je wilt gaan handelen in opties kun je verschillende strategieën hanteren. We zetten de bekendste put optie strategieën op een rij:

Married put

Bij de married put strategie koop je een put optie bij aandelen die je al in je bezit hebt. Hiermee creëer je als het ware een verzekering tegen koersdalingen, omdat je met een put optie het recht hebt om aandelen te verkopen tegen de uitoefenprijs. Met deze strategie kun je dus het risico van je aandelen beperken. 

Put credit spread

Deze strategie wordt de put credit spread of de bull credit spread genoemd. Je past deze strategie toe als je verwacht de koers van de onderliggende waarde gaat stijgen. Je schrijft een out-of-the-money put optie (een optie met een uitoefenprijs boven de huidige beurskoers) en tegelijkertijd koop je een put optie die nog verder out-of-the-money is.

Je wilt dat de ontvangen premie voor de geschreven put optie hoger is dan de premie die je betaalt voor de optie die je koopt, waardoor je geld ontvangt bij start van deze strategie. 

Je maakt winst als de koers stijgt, gelijk blijft, of niet verder daalt dan de uitoefenprijs van de geschreven put. 

Straddle

De straddle is een strategie die je gebruikt als je het vermoeden hebt dat er iets gaat veranderen met de koers, maar je nog niet weet welke kant het opgaat. Dat kan het geval zijn als een bedrijf zijn resultaten bekend gaat maken. Je koopt bij deze strategie een calloptie en een put optie met dezelfde uitoefenprijs en dezelfde expiratiedatum.

De uitoefenprijs van deze opties ligt zo dicht mogelijk bij de huidige beurskoers (at-the-money). Omdat je beide opties koopt en ook voor allebei een optiepremie moet betalen, moet de koersdaling of - stijging groter zijn dan wat je hebt betaald aan optiepremies.

Wat betekent long en short gaan bij het handelen in put opties?

Je bent vast wel eens de termen long en short gaan tegengekomen in relatie tot handelen in opties. Laten we eerst bekijken wat deze termen betekenen voordat we bespreken hoe het werkt in relatie tot handelen in opties. 

Bij de handel in aandelen betekent een long positie als een belegger de aandelen in zijn bezit heeft en inspeelt op een prijsstijging. Short gaan betekent dat de belegger aandelen die hij niet in bezit heeft verkoopt, met als doel de aandelen op een later tijdstip terug te kopen tegen een lagere prijs.

 Je leent in principe de aandelen om ze te verkopen, en daarom hoop je ze terug te kunnen kopen tegen een lagere prijs, want dan maak je winst. De winst die de belegger maakt is het verschil tussen de verkoopprijs en de lagere aankoopprijs van het aandeel. Je maakt met een longpositie winst als het aandeel stijgt, en bij een short positie maak je winst als het aandeel daalt.

Long put optie en short put optie

Bij het schrijven van opties krijgt long en short gaan nog een extra dimensie. Bij een long call koop je de calloptie en profiteer je van een stijging van de koers van de onderliggende waarde. Bij een long put koop je een put optie, en je maakt winst als de onderliggende waarde daalt.

Een short call is precies het tegenovergestelde van een long call. Bij een short call verkoop je de optie en maak je winst als de waarde van de call of de onderliggende waarde daalt. Bij een short put verkoop je de optie en maak je winst als de onderliggende waarde hoger is dan de uitoefenprijs van de optie.

Wat is het verschil tussen opties en CFD’s?

Bij een optie heb je als koper het recht maar niet de verplichting om een aandeel te kopen of te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs binnen een bepaalde periode. Als de koers van het aandeel aan het einde van de periode op de expiratiedatum niet aan de Uitoefenprijs voldoet, heeft de optie geen waarde meer. 

Een ‘Contract for Difference’ of CFD is in grote lijnen gelijk aan een traditionele optie, maar er zijn een paar belangrijke verschillen. Bij het handelen in CFD's kun je speculeren op de toekomstige prijs of de uitoefenprijs van bijvoorbeeld een aandeel, index of grondstof, zonder dat je het onderliggende activum hoeft te kopen. Na het verlopen van de expiratiedatum wordt meteen het verschil tussen de openings- en sluitingsprijs verrekend met je saldo, terwijl je bij een traditionele opties niet de plicht maar het recht hebt om te kopen of te verkopen. 

Handelen in opties met een broker

Handelen in opties is vrij complex, en vereist dat je minimaal dagelijks bezig bent met beleggen om zo goed mogelijk de koersen te kunnen voorspellen. Je kunt ook de hulp inroepen van een beleggingsspecialist of een broker zoals DEGIRO. Het grote voordeel van deze broker is dat het een Nederlandstalig platform is met een Nederlandse helpdesk. Bovendien kun je er tegen lage tarieven beleggen waardoor het inmiddels de populairste Nederlandse broker is geworden. Klik hier om naar DEGIRO te gaan:

DEGIRO aanmelden

Hoe moet je een aandeel analyseren als je wilt handelen in put opties?

Al je succesvol wilt handelen in opties moet je leren om de markt te analyseren en proberen te voorspellen wat de koers van een aandeel op de korte termijn gaat doen. Dat klinkt makkelijker dan dat het is. Koersen kunnen erg veranderlijk zijn, of volatiel zoals het in de financiële wereld genoemd wordt, waardoor het lastig kan zijn om een voorspelling te maken. 

Het analyseren van de markt voor het handelen in put opties

Als je wilt gaan handelen in put opties en je wilt voorspellen wat de koers van een aandeel gaat doen, dan kun je twee technieken gebruiken: Een Fundamentele Analyse (FA) en Technische Analyse (TA). Beide technieken vullen elkaar aan en worden dan ook vaak samen toegepast.

Fundamentele Analyse (FA)

Bij een fundamentele analyse (FA) bepaal je aan de hand van economische en financiële factoren de waarde van een aandeel. Door het toepassen van een FA kan je te weten komen of de huidige waardering van dat aandeel overgewaardeerd of ondergewaardeerd is. Hiervoor analyseer je de waarde een onderneming aan de hand van de omzet, winst, schulden die je uit jaarrekeningen en kwartaalcijfers haalt.

Technische analyse (of TA)

Bij een technische analyse (TA) probeer je de toekomstige prijsbewegingen van een aandeel te voorspellen aan de hand van de prijzen in het verleden. Je bent dan op zoek naar patronen in onder andere trendlijnen, candlesticks en grafieken. 

Wat is het voordeel van het handelen in put opties?

Het voordeel van het kopen van opties vergeleken met het kopen van aandelen is dat opties vele malen goedkoper zijn. Als je een optie koopt, koop je namelijk niet een aandeel in het bedrijf, maar een afgeleid product. Dat maakt opties aantrekkelijker voor kleine beleggers. 

Een ander groot voordeel is dat je met handelen in opties binnen een korte termijn een hoog rendement kunt behalen. De meer ervaren beleggers kunnen met opties ook gebruikmaken van een hefboomeffect. Daarmee kan je met een relatief kleine investering toch grote bedragen beleggen, omdat degene die jou de hefboom verkoopt in feite jou het geld leent. 

En nog een voordeel is dat je je aandelen kunt beschermen tegen koersdaling door een put optie op de aandelen te kopen. Als de aandelen in waarde dalen, kun je nog steeds je aandelen verkopen voor een redelijke prijs.

Wat zijn de risico’s van het handelen in put opties?

Handelen in opties is complexer dan het doen van een lange termijn belegging. Dat betekent dat je eerst wat meer ervaring moet opdoen voordat je een hoog rendement kunt behalen. Het kost ook flink wat tijd om de markt bij te houden en analyses te doen. 

Het grootste nadeel is dat je met opties je volledige inleg kunt verliezen. Als het je niet lukt om voor de expiratiedatum met winst te verkopen dan is na die datum je optie niets meer waard. 

Als je put opties gaat schrijven bestaat de kans dat wanneer de prijs daalt jij wordt aangewezen om te kopen terwijl je verwachtte dat de koers gelijk zou blijven of zelfs zou stijgen. Als de uitoefenprijs hoger is dan de beurskoers moet je dus meer betalen waardoor je geld verliest. 

Waar kun je in put opties handelen?

Je kunt in put opties handelen door een order te doen bij een broker. Via een broker heb je als particulier toegang tot de financiële markten. Je kunt als particulier bijvoorbeeld bij een broker als DEGIRO terecht voor het kopen en verkopen van put opties. 

Bij DEGIRO kun je dus niet alleen terecht voor het advies in handelen in opties, maar ook daadwerkelijk beginnen met handelen. 

Klik hier om naar DEGIRO te gaan:

DEGIRO aanmelden

Plus500 is een goede broker voor handel in CFD opties. Als je net begint kun je onbeperkt oefenen met en risicovrije demo en heeft als groot voordeel dat de website en de helpdesk in het Nederlands zijn. Je kunt bij Plus500 alleen handelen in CFD’s, niet in traditionele opties.

Klik hier om naar Plus500 te gaan:

Plus500 aanmelden

Ook bij eToro kun je CFD’s verhandelen, maar geen traditionele opties. Bij eToro kun je zonder commissies aandelen kopen, waardoor het kopen van aandelen zonder kosten of slechts voor een klein bedrag kan.

Klik hier om naar eToro te gaan:

eToro aanmelden

Wil je meer weten over het handelen in opties in het algemeen?

Op de sites van de brokers. Vind je meer informatie over het handelen in opties. Ook bij de Rabobank kun je terecht voor het handelen in opties. Daar kan je ook een uitgebreide informatiebrochure downloaden over handelen in opties.

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!