Wat is high frequency trading?

Wanneer je begint met beleggen zal je tegen vele nieuwe onbekende termen aanlopen. ‘High frequency trading’ of flitshandel is er daar waarschijnlijk één van. De beurshandel is tegenwoordig erg veranderd door de opkomst van het high frequency trading, maar wat houdt die term nu precies in?

Snelheid is essentieel

High frequency trading is een manier van handelen met enorme snelheid. Krachtige en snelle computers speuren bij het high frequency trading zelf de markt af. Bij deze snelheid moet je aan duizenden van een seconde denken. De computers speuren de markt af op zoek naar marktbewegingen waar ze geld bij kunnen verdienen.

Voorbeelden van high frequency trading

Arbitrage

Sommige effecten worden op meerdere beurzen verhandeld. Hierbij kunnen de prijzen soms tijdelijk lichtelijk verschillen. Een snelle computer kan hier van profiteren door heel snel op de ene beurs te kopen en op de ander te verkopen.

Inspelen op orders

Bij een bewegende koers kunnen er tegelijk orders worden geplaatst op de markt tegen verschillende koersen. Wanneer een algoritme op slimme wijze koop- en verkooporders legt dan kan een high frequency trader hier van profiteren door nagenoeg op hetzelfde moment te kopen en verkopen.

Grote orders

Het is mogelijk om grote orders van indexfondsen en pensioenfondsen in te schatten. Door het grote volume zal de prijs dan licht stijgen door de plotselinge toename van vraag. Hier kan een high frequency trader van profiteren door snel in en uit te stappen.

Concurrent uitlokken

Een high frequency trader kan ook de computers van concurrenten analyseren. Het is vervolgens mogelijk om de concurrent uit te lokken. Door hier slim op in te spelen kan de high frequency trader winst maken.

Algoritmes en aandelen

High frequency handelaren zoeken voortdurend naar de juiste algoritmes. Bijvoorbeeld: als je als belegger aandelen van Shell wilt kopen, kun je zien dat een andere koper blokjes aandelen Shell aan het inkopen is. Maar de high frequency trader weet nu nog niet welke belegger dit is, en tegen welke prijs deze belegger wil kopen. Om dit te achterhalen wordt de automatic market maker (AAM) in werking gesteld. Deze legt verkooporders voor het aandeel Shell in die hoger liggen dan de huidige koers.

De order wordt echter niet uitgevoerd als je eerder hebt vastgelegd dat je niet hoger dan een bepaald bedrag wilt betalen. AAM zoekt net zolang door in allerlei prijzen, tot hij een prijs heeft gevonden die gunstig is voor de verkoper is en die niet boven de prijs van de andere koper ligt. Dit hele proces voltrekt zich in duizendste van seconden. De AAM koopt, als het de limietprijs bepaald heeft, zoveel mogelijk aandelen in en verkoopt deze weer door.

High frequency trading

Trading voor professionals

Het zijn vooral de rijke en grote banken die zich aan het high frequency trading wagen. Dit heeft te maken met de grote investeringen die hiervoor nodig zijn. Zo moeten de servers van de banken bijvoorbeeld zo dicht mogelijk bij de servers van de insituties staan waar zij handel drijven. Alleen door een echt kleine afstand wordt een supersnelle informatiestroom gewaarborgd.

Voor high frequency trading zijn daarnaast hoog opgeleide mensen nodig, die de nodige progamma’s en modellen ontwikkelen. Vaak zijn deze mensen duur om op de loonlijst te hebben. Tot slot heb je natuurlijk boven alles snelle computers en progamma’s nodig.

De gevolgen voor de particuliere trader

Vanzelfsprekend heeft high frequency trading ook gevolgen voor de particuliere trader. Computers laten de menselijke factor vaak buiten beschouwing en focussen zich alleen maar op de orders en op bepaalde technische niveaus. Een groot deel van de handel in aandelen, Forex en grondstoffen wordt uitgevoerd door computers: uiteindelijk beïnvloeden deze programma’s de koers dan ook.

Veel mensen vragen zich dan ook af hoe het kan dat technische indicatoren en niveaus vaak gehouden worden. Dit komt grotendeels doordat mensen en vooral computers deze niveaus aanhouden. Doordat de niveaus worden gebruikt voor het openen en sluiten van posities is het mogelijk om patronen te herkennen. Uiteindelijk dragen computers dus bij aan de voorspelbaarheid van de markt.

Wel of geen high frequency trading?

Voorstanders van high frequency trading beweren dat deze manier van trading liquiditeit aan de markt geeft. Gewone beleggers die uit willen stappen kunnen door high frequency trading altijd een koper vinden. Er zijn echter ook tegenstanders te vinden voor high frequency trading.

De tegenstanders beweren dat de liquiditeit van high frequency trading erg wordt overschat. Daarnaast wijzen ze op het feit dat in een dalende markt kopers zelden te vinden zijn en dat ook high frequency trading hier geen antwoord op kan bieden.

Bovendien kan high frequency trading tot een kortstondige, maar scherpe beurscrash leiden. In de Verenigde Staten bedraagt 75% van de transacties tegenwoordig flitshandel. Wanneer de algoritmes op hol slaan kan de koers hierdoor soms meerdere procenten dalen om daarna direct weer op te veren.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *