Bull vs Bear: hoe spring je in op de markt?
Bij beleggen hebben mensen het vaak over de bulls en de bears. In dit artikel bekijken we wat ze met de bull en bear bedoelen en analyseren we hoe je inspringt op de markt van bulls en bears!
Wat is een bull market?
Een bull wordt in het Nederlands vertaald als stier. Dit is een bekende Wall Street term waar ook een stier te vinden is. Overigens is de stier ook geplaatst voor de Amsterdamse beurs. Wanneer we het over een bull market hebben, hebben we het over een markt waar de koersen voornamelijk stijgen. We spreken dan dus van een positief marktsentiment waarbij de koersen steeds verder toenemen.
Veel mensen halen de bull en bear market door elkaar heen. Je kan de bull markt onthouden door te onthouden dat de hoorns van de stier omhoog wijzen.
Wat is een bearish market?
Een bear market is het tegenovergestelde van de bull market en de nachtmerrie van menig belegger. Wanneer er sprake is van een bear market is er een overheersend negatief marktsentiment. De koersen van de aandelen dalen dan voornamelijk. Je kan de bear market onthouden door te bedenken dat de poten van een beer omlaag gericht zijn wanneer hij aanvalt. Overigens is er geen beer om de beurs te vinden. Waarschijnlijk willen beleggers hun angsten niet te vaak onder ogen zien.
Hoe maak je winst in een bullish market?
Wanneer er sprake is van een bullish markt, heerst er een groot vertrouwen onder de investeerders. De mensen die deelnemen aan zo’n markt worden ook wel de kudde genoemd. Dit is dan ook precies de verstandigste strategie in een bull market: ga vooral mee met de trend. Een bull market is een mooi moment om aandelen te kopen.
Wel is het belangrijk om in een bull market scherp te blijven; na iedere top volgt een dal. Zoals in 2008 bleek kan zo’n dal flink diep zijn en lang aanhouden. Wanneer de koersen beginnen te dalen kan het dan ook verstandig zijn om je aandelen weer te verkopen.
Hoe maak je winst in een bearish market?
Bij een bear market is er sprake van een periode waarin de koersen van aandelen juist sterk dalen. De investeerders zijn dan over het algemeen erg pessimistisch over de toekomst. Veel beleggers denken dat een bear market reden is voor paniek; met al die dalende koersen is er namelijk geen geld te verdienen!
Niets is minder waar; het is namelijk mogelijk om short te gaan. Wanneer de koersen sterk dalen is het wijs om deze krachtige mogelijkheid te gebruiken. Wanneer je short gaat verdien je juist geld zodra de koersen van aandelen dalen. Dankzij deze moderne mogelijkheid die je bij online brokers kunt gebruiken kan je zowel in een bull market als in een bear market geld verdienen met beleggen.
Ook kan je gebruikmaken van speciale derivaten om in te zetten op een dalende koers. Bekende derivaten waarmee je kunt inspelen op een bearish markt zijn:
Hoe lang duurt een bullish of bearish marktet?
Dit hangt sterk van het type aandeel af. Sommige aandelen zijn minder volatiel. Deze aandelen zijn vaak weinig spannend: ze kunnen soms wel tien of twintig jaar blijven stijgen. De opbrengsten zijn niet extreem, maar wel erg stabiel.
In het andere uiterste vind je sterk cyclische bullish en bearish markten. Deze aandelen kunnen in een periode van een paar weken tot jaren enorme stijgingen of dalingen laten zien. Dit zag je bijvoorbeeld ook terug op de Bitcoin markt waar de prijs van de cryptocurrency soms wel tientallen procenten kon stijgen of dalen.
Meer over bullish markten
Wil je meer weten over bullish markten? In deze sectie leer je alles wat je moet weten over sterk stijgende markten!
Wat veroorzaakt een bullish markt?
Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een bullish markt. Je kan een bullish markt vaak herkennen door:
- Een afname van de werkloosheid
- Een toename in besteedbaar inkomen
- Hogere winstgevendheid van ondernemingen
- Een sterk vertrouwen in de aandeelmarkten
- Vaak meer IPO’s
Hoe kan je het beste beleggen in een bullish markt?
Er zijn verschillende manieren waarop je kunt beleggen in een bullish markt. Het kopen en vasthouden van aandelen kan een goede strategie zijn. Het optimisme in de markt zorgt ervoor dat de aandeelkoersen flink stijgen.
Een iets meer risicovolle strategie is het bijkopen van aandelen wanneer de koersen blijven stijgen. Je stelt dan van tevoren vast hoeveel extra aandelen je koopt bij elk percentage aan prijsstijgingen.
Het kan ook slim zijn om in te stappen op een retracement. Ook in een bullish markt zal de koers tussendoor dalen. Je kan hierop in spelen door juist in die korte dalingen orders te plaatsen. Door middel van technische analyse kan je vaststellen wat het beste moment is om te kopen.
Je kan ook voor full swing trading gaan. Dit is een manier van handelen waarbij je orders plaatst op zowel de stijgende als op de dalende markten. Dit is de meest risicovolle strategie, maar wel degene waarbij je het beste kunt inspelen op zowel de dalende als de stijgende trends. Wil je deze manier van beleggen uitproberen? Dan kan! Je kan bij online brokers deze manier van online handelen gratis uitproberen met een demo:
Wat is een bekende bull markt?
Een goed voorbeeld van een recente bullish markt is de dotcom situatie in 2000. De koersen van diverse technologische aandelen stegen enorm onder invloed van goed nieuws en hoge verwachtingen. Ondertussen weten we allebei dat dit niet helemaal goed heeft uitgepakt.
Meer over bearish markten
Wil je meer weten over bearish markten? In deze sectie lees je alles wat je moet weten over neergaande markten!
Wat veroorzaakt een bear markt?
De oorzaken kunnen verschillend zijn, maar vaak wordt een bearish markt veroorzaakt door een afremmende economie. Je kan een bearish markt vaak herkennen door:
- Een afname in de werkgelegenheid
- Een afname in besteedbaar inkomen
- Lagere winstgevendheid van ondernemingen
Ook interventies van overheden kunnen een bearish markt veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van belastingen op aandelen of ondernemingen.
Welke fases zijn er?
Een bearish markt ontstaat vaak niet van de ene op de andere dag. In het begin is er een fase van hoog vertrouwen en hoge aandeelprijzen.
Vervolgens komt er steeds meer negatief nieuws uit waardoor de aandeelprijzen flink dalen. Paniek slaat toe en het beleggersvertrouwen daalt.
Wanneer de koersen flink zijn gedaald, zijn er weer investeerders die instappen. Ze zien de aandelen als mooie koopjes. De prijzen zullen in het begin nog steeds dalen, maar wel minder hard. Uiteindelijk zal de bearish markt weer omslaan naar een bullish markt waarbij de prijzen weer verder stijgen.
Zijn bear markten mooie instapmomenten?
Het lastige aan een bear markt is dat het erg lastig is om in te schatten wanneer je het beste kan instappen. Dit komt doordat het vrijwel onmogelijk is om de bodem accuraat in te schatten. Een bear markt duurt vaak meerdere jaren en de prijzen van aandelen kunnen makkelijk 50-60% dalen.
Een tijdelijke correctie is vaak een beter instapmoment. Correcties zijn tijdelijke dalingen in een verder stijgende markt.
Je kunt inspelen op een bearish markt door cost dollar averaging toe te passen. Met deze strategie koop je periodiek aandelen op. Op die manier voorkom je dat je op het verkeerde moment een groot bedrag in één keer investeert.
Auteur
Over Alex Mostert
Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!