Beleggen voor dummies handleiding

Veel mensen zullen het boek beleggen voor dummies wel kennen; je kan dit artikel zien als de ultieme, korte gids voor dummies. We proberen namelijk in zo weinig mogelijk woorden je wat te leren over de interessante beleggingsmogelijkheden voor beginners.

Beleggen voor dummies: wat is beleggen?

Steeds meer mensen ontdekken dat beleggen erg interessant kan zijn. Beleggen is het kopen & verkopen van effecten met als doel het behalen van winst. Veel beleggers beginnen met het verhandelen van aandelen. Er bestaan echter nog veel meer beleggingsproducten waar je een goed rendement mee kunt behalen.

Hoe kan je als dummy beleggen?

Dummies weten vaak niet direct waar ze het beste kunnen beginnen met beleggen. Om je op weg te helpen hebben we de beste opties voor je op een rij gezet.

Actief handelen met CFD’s

Wanneer je het leuk vindt om actief bezit te zijn met beleggen, dan kan je ervoor kiezen om actief te handelen door gebruik te maken van CFD’s. Je kunt dan direct inspelen op koersstijgingen en koersdalingen van bijvoorbeeld een aandeel. Deze korte termijn manier van speculeren is vooral geschikt voor de actieve belegger die het leuk vindt om actief bezig te zijn op de beurs.

Je kunt actief handelen geheel gratis uitproberen met een demo. Dit is aan te raden, aangezien actief handelen met CFD’s best ingewikkeld kan zijn. Wil je direct een demo openen om te oefenen met beleggen? Druk dan op de onderstaande knop om de verschillende demo accounts met elkaar te vergelijken:

Aandelen kopen voor de lange termijn

Veel mensen kiezen er op een gegeven moment voor om te investeren in aandelen voor de lange termijn. Dit kan goed uitpakken: het gemiddelde rendement op aandelen ligt tussen de 6 en 8 procent wat een stuk hoger is dan de huidige spaarrente. Je kunt al in aandelen beleggen met een bedrag van een paar honderd euro. Wel is het met een kleiner bedrag lastiger om je risico’s goed te spreiden.

Ben je op zoek naar een goede broker om aandelen bij te kopen? In het onderstaande overzicht zie je direct de beste opties:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Investeren in een indexfonds

Voor veel dummies is het misschien verstandig om hun geld in een indexfonds of ETF te stoppen. Een fonds volgt een index passief: je investeert dan bijvoorbeeld in een mandje aandelen die genoteerd staan aan de AEX. Dit is een passieve manier van beleggen waar je weinig tot geen kennis voor nodig hebt. Bovendien liggen de beheerkosten van een vergelijkbaar fonds laag, waardoor je op de lange termijn een hoger rendement kunt overhouden.

Wat is het doel van beleggen?

Sommige dummies vragen zich misschien af wat uiteindelijk het doel van beleggen is. Kort gezegd is het doel erg simpel: winst maken! Toch is de invulling hiervan erg verschillend van belegger tot belegger. Wanneer je bijvoorbeeld jong bent, kan je wat meer risico’s nemen. Je hebt dan een lange tijdshorizon waardoor er voldoende tijd is voor toekomstig herstel. Andere investeerders willen een zo laag mogelijk risico lopen: wanneer dit het geval is kan je beter investeren in minder risicovolle beleggingsproducten.

Wat is een beurs?

Beleggen gebeurt doorgaans op de beurs: op de beurs worden de prijzen van bijvoorbeeld aandelen geregistreerd. Tijdens de handelsuren kunnen beleggers vervolgens aandelen kopen & verkopen op de beurs. Wanneer de vraag naar een aandeel stijgt, dan kan de prijs van het aandeel stijgen. Je handelt niet meer fysiek op de beurs: alle beleggingen worden tegenwoordig digitaal naar de beurs gestuurd via een online broker.

investeren dummies

Investeren voor dummies & risicospreiding

Veel dummies vergeten het belang van risicospreiding wanneer ze beginnen met beleggen. In plaats van echt te beleggen, zijn ze vooral bezig met gokken. Dit is natuurlijk onverstandig: als gokker kan je beter het casino bezoeken.

Door voor voldoende spreiding te zorgen verklein je de kans dat je beleggingsportefeuille plotseling fors in waarde daalt. Maar hoe kan je als dummy nu meer risicospreiding aanbrengen? Dit kan op verschillende manieren:

  • Beleggingsproduct: je kunt je beleggingen spreiden over verschillende beleggingsproducten. Beleg bijvoorbeeld een deel in aandelen & een deel in obligaties.
  • Sector: je kunt je beleggingen spreiden over verschillende sectoren: je kunt bijvoorbeeld aandelen kopen van bouwbedrijven en retailbedrijven.
  • Regio: het is ook verstandig om je beleggingen te spreiden over verschillende regio’s. Op die manier verklein je de impact van regionale, sociaal-economische problemen.
  • Tijd: ook in tijd kan je spreiden: stap gespreid in! Op die manier voorkom je dat je een groot deel van je vermogen investeert op het hoogtepunt van de markt.

Dummies vergeten vaak de kosten

Veel dummies beginnen direct enthousiast met beleggen, maar vergeten vervolgens om de kosten in de gaten te houden. De kosten zijn echter enorm belangrijk: wanneer je belegt tegen te hoge kosten, dan kan dit je rendement op de lange termijn fors beperken. Dit kan je met een behoorlijk belegd vermogen al snel vele duizenden euro’s kosten.

De beleggingskosten die je betaalt verschillen sterk per beleggingsproduct. Je krijgt in ieder geval regelmatig te maken met deze kosten:

  • Aankoopkosten: de broker rekent kosten wanneer je een beleggingsproduct koopt. In sommige gevallen betaal je een vaste commissie.
  • Lopende kosten: op sommige beleggingsproducten betaal je beheerkosten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een beleggingsfonds.
  • Servicekosten: bij sommige ouderwetse brokers betaal je servicekosten voor het gebruik van het account. Deze kosten kan je gelukkig ontwijken.
  • Valutakosten: wanneer je in het buitenland investeert, moet je ook kosten betalen voor het omwisselen van valuta’s.

Stappenplan beleggen voor dummies

Je weet nu beter wat beleggen precies inhoudt en waar je op moet letten. Waarschijnlijk sta je ondertussen te popelen om te starten met beleggen. Voordat je echt aan de slag kunt, is het belangrijk om dit stappenplan te doorlopen. Op die manier bepaal je of er echt klaar voor bent.

Stap 1: ben je er klaar voor?

Beleggen is niet altijd voor iedereen geschikt. Het is belangrijk om jezelf eerst een paar vragen te stellen:

  • Heb je een geldbedrag op je rekening dat je de komende tijd kunt missen?
  • Ben je bereid om risico’s te nemen om een hoger rendement te behalen?
  • Snap je goed wat beleggen betekent?

Pas wanneer je JA kunt antwoorden op deze vragen, ben je klaar om te beginnen met investeren. Wanneer dit niet het geval is, kan je het geld voor nu beter op een spaarrekening laten staan.

Stap 2: bepaal je risicoprofiel

Een goede vervolgstap is het bepalen van je risicoprofiel. Niet iedere belegger voelt zich even goed bij het nemen van grote risico’s. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Vind je grote schommelingen in je beleggingsresultaten erg?
  • Heb je het geld redelijk snel weer nodig?
  • Vind je een stabiel resultaat belangrijker dan een hoge winst?

Wanneer je JA antwoord op deze vragen, kan je beter een defensieve strategie hanteren. Je belegt dan in minder risicovolle obligaties & aandelen. Wanneer je juist NEE antwoord op deze vragen, kan je meer risico’s nemen. Met een offensief beleggingsprofiel behaal je op de lange termijn vaak een hoger rendement. Je risico’s liggen bij een vergelijkbaar profiel echter ook een stuk hoger.

Stap 3: bepaal hoe je gaat beleggen

Veel dummies vergeten om een duidelijk plan op te stellen. Zonder plan willekeurig geld investeren is echter geen goed idee. Bedenk daarom eerst met hoeveel geld je wilt beleggen en bepaal hoeveel tijd je hebt om te beleggen. Op basis van deze informatie kan je bepalen wat voor beleggingsproducten het beste bij je passen. Een indexfonds vergt weinig tijd en een gering vermogen terwijl zelf actief beleggen vaak om meer tijd en een groter vermogen vraagt. Door een duidelijk plan op te stellen kan je bepalen welke manier van beleggen het beste bij je past.

Stap 4: bepaal waar je gaat beleggen

Ik ben een groot fan van fietsen, maar je hoeft gelukkig niet op de fiets naar de beurs om aandelen te kopen. Het kopen en verkopen van beleggingsproducten zoals aandelen gebeurt tegenwoordig volledig via het internet. Bij het selecteren van een goede aanbieder, is het aan te raden om op de volgende dingen te letten:

  • Is de broker een betrouwbare partij?
  • Is de software van de broker gebruiksvriendelijk?
  • Kan je er beleggen tegen lage transactiekosten?
  • Kan je de mogelijkheden proberen met een demo?
  • Wat is de minimale storting om te beleggen?

Aan de hand van de antwoorden op deze vragen, kan je bepalen of een broker bij je past. Wil je weten bij welke broker je het beste kunt beleggen? Bekijk dan onze vergelijking van beste brokers en probeer de verschillende opties uit:

Stap 5: blijf scherp

Het is vervolgens belangrijk om scherp te blijven: stel een strategie op en volg de laatste marktontwikkelingen. Probeer je beslissingen zoveel mogelijk te nemen op basis van rationele argumenten. Veel dummies maken de fout om zich teveel te laten leiden door hun emoties. Dit is zonde: in de praktijk zijn hebzucht & angst namelijk slechte raadgevers.

15 belangrijke beleggingsregels voor dummies

Regel 1: sparen is een vereiste voor iedere belegger. Beleg nooit met geld dat je niet kunt missen: op die manier voorkom je dat je in de problemen komt doordat de auto een reparatie nodig heeft.

Regel 2: ga uit van een realistisch rendement dat niet hoger ligt dan 8-10 procent op jaarbasis. Alleen met heel hard werken kan je een hoger rendement neerzetten.

Regel 3: focus op de lange termijn: zelfs wanneer je belegt op de korte termijn, is het belangrijk om ook een plan voor de lange termijn te hebben.

Regel 4: risicodiversificatie is een belangrijk onderdeel van elke beleggingsstrategie. Door je risico’s te spreiden zorg je voor een stabieler & voorspelbaarder rendement.

Regel 5: kijk naar het totaalplaatje van je financiële situatie en bepaal op basis daarvan hoe je beleggingsstrategie eruit moet zien.

Regel 6: onthoud dat vraag & aanbod de prijzen op de beurs bepalen. Een plotselinge stijging of daling hoeft dus niet te betekenen dat een bedrijf intrinsiek minder waard is geworden.

Regel 7: houd rekening met je beleggingshorizon: wanneer je jong bent kan je grotere risico’s nemen aangezien je meer tijd hebt.

Regel 8: doe voldoende onderzoek: je werkt hard voor je geld en het kopen en verkopen van slechte aandelen kost je geld.

beleggen voor dummies

Regel 9: onderzoek hoe het zit met de belastingen: ook over je beleggingen betaal je vaak belastingen.

Regel 10: beperk de kosten van je beleggingen zoveel mogelijk. Alle kosten die je bespaart, geven weer meer ruimte voor het bereiken van een goed rendement.

Regel 11: onthoud dat het verslaan van de markt erg lastig is: zelfs professionele beleggers lukt dit zelden. Bedenk daarom of het realistisch is dat jij dit wel gaat doen.

Regel 12: stap niet uit in slechte tijden: juist dan kan je veel geld verdienen op de beurs!

Regel 13: pas op met het inhuren van beleggingsadviseurs. Door jezelf de basis te leren bespaar je veel geld.

Regel 14: accepteer dan het voorspellen van de toekomst bijna onmogelijk is. Het goed beheren van je geld & risico’s moet dan ook centraal staan.

Regel 15: uiteindelijk is je persoonlijke gezondheid het belangrijkst: zorg daarom dat je ondanks je beleggingen goed kunt slapen.

Leren beleggen is belangrijk

Wanneer je nog een dummy op beleggingsgebied bent, is het belangrijk om eerst te leren hoe beleggen in zijn werking gaat. Hiervoor is het verstandig om eerst goed te oefenen met gratis beleggingssoftware. Vergeet niet dat beleggen uiteindelijk een serieuze zaak is; een verkeerde beslissing kan serieuze gevolgen hebben. Je kan direct beginnen:

  1. Gebruik de gratis beleggingssoftware
  2. Open een demoaccount
  3. Begin met een fictief bedrag van 40.000 euro.

Veel mensen hebben zo hun twijfels bij een demo programma; dit is echter niet nodig. Het oefenen is namelijk geheel realistisch en kan ook worden gebruikt om met echt geld te handelen. De werkwijze van het demoaccount komt dus geheel overeen met hoe het is om met echt geld te beleggen.

Met echt geld beleggen

Wanneer je genoeg hebt geleerd kan je binnen de software eenvoudig omschakelen naar de echte geld modus. In de echte geld modus kan je zelf geld storten waarmee het mogelijk is om onder andere aandelen en grondstoffen CFD’s te verhandelen. Hierbij kan je profiteren van de kleinste koersschommelingen doordat je gebruik kunt maken van een hefboom.

Plus500 dummies

Handige informatie voor dummies

Dummies weten vaak nog niet goed hoe ze moeten beleggen. Het is dan ook verstandig om eerst het nodige te leren over beleggen. Dit kan je natuurlijk doen door een boek als ‘beleggen voor dummies’ te lezen. Dit boek is echter vrij achterhaald en bevat weinig informatie over de nieuwe mogelijkheden die online beleggen je kunnen bieden.

Het kan daarom verstandiger zijn om eerst een cursus te volgen over beleggen. Op beleggen.info hebben we verschillende handige bronnen die je als dummy kunt raadplegen; op die manier ga je met goede kennis aan de slag!

 

De grootste aanrader wanneer je snel wilt beginnen is onze Plus500 tutorial. Gebruik de onderstaande knop om de tutorial direct te volgen en leer de basis:

Waarin kunnen dummies beleggen?

Ook als nieuwe belegger heb je veel beleggingsopties. In dit deel van het artikel bespreken we waarin je als dummy zoal kunt beleggen.

Aandelen

 

Het is ook mogelijk om aandelen te kopen. Sommige dummies weten misschien nog niet wat aandelen zijn; aandelen geven je eigenlijk het mede-eigendom van een bedrijf. Aandelen kunnen van prijs veranderen waardoor je koerswinst kunt behalen. Ook kan je dividend verkrijgen op je aandeel; dit zijn een soort winstuitkeringen.

Wil je weten hoe je het beste aandelen kunt kopen? In onze special over het kopen & verkopen van aandelen leer je alles wat je moet weten:

Obligaties

Wanneer je het liever rustiger aandoet kan je als dummy beter voor obligaties kiezen. Obligaties zijn leningen uitgegeven door een bedrijf of de overheid. Obligaties kennen een beperkt risico, aangezien je aan het einde van de looptijd je inleg weer terugkrijgt. Gedurende de looptijd van een obligatie kan de koers wel schommelen. Wil je meer weten over beleggen in opties? Lees dan ons artikel over het onderwerp:

Derivaten

Derivaten zijn contracten op bijvoorbeeld aandelen of obligaties. Deze manier van beleggen is vooral aantrekkelijk wanneer je met een klein bedrag gaat beleggen. Een voorbeeld van een derivaat is bijvoorbeeld de CFD of contract for difference; je kunt deze derivaten verhandelen bij een online broker.

Wil je meer weten over beleggen in derivaten? In onze special over derivaten leer je alles wat je moet weten over investeren in derivaten:

Forex

Forex is een andere, interessante manier van beleggen voor dummies. Forex is de handel in valutaparen. De koers van valuta’s beweegt vaak minder snel op en neer doordat het de grootste markt van de wereld is. Ook zijn wisselkoersen vaak goed te begrijpen en je hoeft hierbij eigenlijk alleen naar de mondiale trends te kijken. Dit maakt wisselkoersen vaak beter voorspelbaar dan bijvoorbeeld aandeelkoersen.

Wil je weten hoe beleggen in Forex in zijn werk gaat? Lees dan direct onze special over het beleggen in Forex:

Grondstoffen

Ook grondstoffen zijn populair. Tegenwoordig handelen de meeste mensen in grondstoffen via derivaten; toch is het ook mogelijk om in bijvoorbeeld goud en zilver fysiek te beleggen. Deze regel gaat echter niet op voor grondstoffen als suiker en koffie die doorgaans in grote hoeveelheden verhandeld worden.

Wil je weten hoe beleggen in grondstoffen werkt? Lees dan onze special over het investeren in grondstoffen:

Opties

Tot slot zijn er nog opties, maar opties zijn voor de meeste dummies erg complex. Je kan opties onder andere gebruiken voor hedging waarbij je de risico’s van een beleggingspositie kunt afdekken wanneer je een plotseling sterke daling of stijging verwacht. Wil je weten hoe handelen in opties werkt? Lees dan onze uitgebreide handleiding:

Nog enkele laatste opmerkingen voor dummies

  • Begin klein: beleg niet direct met een groot bedrag!
  • Blijf leren: probeer steeds nieuwe technieken te ontdekken.
  • Beperk je verlies: maak gebruik van een stop loss om je verlies te beperken.
  • Volg geen dummies: ga geen andere dummies volgen, bewandel je eigen pad.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *