Hoe verdienen brokers geld? 10 manieren

Ben je benieuwd hoe aandelen brokers geld verdienen? In dit artikel onthul ik alle manieren waarop een online broker geld aan je verdient.

Wat is een broker?

Een broker is een bedrijf dat het mogelijk maakt om aandelen & andere effecten te verhandelen. Ben je benieuwd bij welke brokers ik zelf graag beleg? Vergelijk dan direct mijn favoriete brokers:

Manier 1: Transactiekosten

De meest voor de hand liggende manier waarop een broker geld kan verdienen, is door transactiekosten te rekenen. Bij veel brokers betaal je dan ook een vaste commissie of een percentage over de waarde van je aandelentransactie.

Variabele kosten

Bij sommige brokers betaal je een percentage over je order. Je betaalt bijvoorbeeld 0,1% over het totale bedrag van je belegging.

Vaste kosten

Tegenwoordig rekenen steeds meer brokers een vast bedrag per belegging: bijvoorbeeld €2.

Spread

Sommige brokers rekenen ook een verhoogde spread: ze vergroten het verschil tussen de koop- en verkoopprijs. Dit is een variatie van de variabele kosten, lees hier meer over de werking van de spread.

Manier 2: Valutakosten

Wanneer je als Europeaan Amerikaanse aandelen koopt, moet je euro’s omwisselen voor dollars. Brokers rekenen hiervoor regelmatig een ongunstige wisselkoers, waardoor ze hier een kleine winst op behalen.

Je kunt verschillen tussen brokers bekijken door de prijs van hetzelfde aandeel in euro’s tussen broker A en broker B te vergelijken. Vaak kan je ergens in de voorwaarden ook teruglezen wat de opslag op transacties in vreemde valuta is.

Je kan deze kosten wel ontwijken door een rekening te openen in de valuta waarin je het meeste handelt. Wanneer je veel belegt in Amerikaanse aandelen kan je een dollar rekening openen en wanneer je veel belegt in Britse aandelen kan een rekening met de Britse pond juist uitkomst bieden.

Manier 3: Dividend bij fractionele aandelen

Het is bij sommige brokers ook mogelijk om fractionele aandelen te kopen. Je bezit dan bijvoorbeeld 10% van één aandeel. Het is natuurlijk fijn voor de kleine belegger om op die manier ook in een kleiner deel van een onderneming te beleggen.

Toch weten brokers hier ook wat extra geld aan te verdienen. Dit doen ze door een deel van het dividend zelf te houden. Wanneer er 10 cent wordt uitgekeerd en je bezit 1/20 aandeel, dan kunnen ze een deel van het dividend in hun eigen zak houden. Je kunt namelijk geen halve cent aan dividend uitkeren.

Manier 4: Het uitlenen van effecten

Brokers lenen soms ook je effecten uit mensen die short gaan of in een ETF investeren. Voor het uitlenen van effecten ontvangt een broker ook een (kleine) commissie. Het laten uitlenen van je effecten brengt een klein risico met zich mee. Bij sommige brokers zoals DEGIRO kan je het uitlenen van effecten uitschakelen; je betaalt dan echter wel hogere transactiekosten.

Manier 5: Als lokkertje

Sommige brokers bieden gratis beleggen in aandelen aan in de hoop dat je ook voor één van de andere producten valt. Ze bieden dan bijvoorbeeld ook hefboomproducten als CFD’s aan waarop ze meer geld verdienen. Stap niet zomaar over op een ander beleggingsproduct: onderzoek eerst of een andere manier van beleggen wel goed bij je past.

Manier 6: financiering voor beleggen op marge

Veel brokers bieden ook de mogelijkheid aan om met een hefboom te beleggen. De broker leent je dan een deel van het geld en daardoor kan je plotseling veel meer aandelen kopen.

Ook hier verdient de broker extra geld aan: over het negatieve saldo berekenen ze namelijk rente. Je moet wanneer je op marge handelt dan ook een hoger rendement behalen op jaarbasis, anders verlies je alleen maar op de hefboom door de betaling van rentekosten.

Manier 7: Verborgen kosten

Sommige brokers rekenen bovendien verborgen kosten waar ze weer extra aan verdienen. Ze rekenen dan bijvoorbeeld kosten voor het opnemen van geld of het uitkeren van dividend. Ook betaal je soms geld voor extra services zoals actuele koersen of beursanalyses. Let bovendien ook op inactiviteitskosten: bij veel brokers betaal je extra wanneer je het account een tijdje niet gebruikt.

Manier 8: andere inkomsten uit het vermogen

Bovendien levert het vermogen dat je stort bij de broker ook geld op. Het geld wordt vanzelfsprekend op een bankrekening gehouden en over het totale vermogen zal de broker een bepaalde rente ontvangen. Daarnaast wordt er met regelmaat dividend ontvangen op aandelen en afhankelijk van het beleid van de broker zal deze dit dividend uitkeren of zelf behouden. Tegenwoordig betalen de meeste brokers het dividend gewoon uit aan de klant.

Wist je overigens dat brokers een bepaald percentage van het vermogen mogen gebruiken om zelf effecten te kopen en verkopen? Brokers zullen liquide aandelen als Apple en Google daarom maar al te graag kopen; die verkopen uiteindelijk toch wel. Deze aandelen kunnen ze vervolgens toewijzen aan klanten die zo nu en dan enkele aandelen bestellen; op die manier hoeven ze niet voor iedere kleine transactie de beurs op.

Sommige brokers mogen bij een short positie je aandelen ook uitlenen. Dit brengt extra risico’s met zich mee voor jou als belegger. Lees daarom altijd goed na of de broker je aandelen aan andere partijen kan uitlenen!

Manier 9: tegen de belegger in handelen

Sommige minder betrouwbare brokers handelen tegen de gebruiker in. Wanneer een gebruiker met een CFD speculeert op een stijgende Apple-aandelenkoers, dan kan de broker als tegenpartij de aandelen shorten. Dit is wel shady; er is dan direct sprake van belangenverstrengeling. Brokers die tegen de belangen van de klant handelen kunnen de koersen naar hun voordeel manipuleren. Zelf ga ik dit soort brokers dan ook liever uit de weg.

Manier 10: servicekosten

Bij sommige brokers betaal je geld voor het aanhouden van een rekening. Dit kan zowel een vaste vergoeding zijn als een percentage over het totaal belegde bedrag. Zelf ben ik geen fan van dit type broker, aangezien je zelfs kosten betaalt wanneer je niet handelt.

Veelgestelde vragen over brokers

Er bestaan tegenwoordig diverse gratis brokers: een goed voorbeeld hiervan is Scalable Capital. Dit soort brokers weten alsnog geld te verdienen door bijvoorbeeld kosten te rekenen voor andere diensten. Andere brokers bieden speculatieve beleggingsproducten aan en hopen dat je hierin gaat beleggen: hier verdienen ze namelijk veel meer aan.

Er is niet één perfecte broker, aangezien iedere belegger andere wensen & eisen heeft. In het artikel over het selecteren van een broker heb ik een lijst gemaakt met vragen die je jezelf kunt stellen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *