Wat is hedgen en hoe doen brokers het?

Hedgen is het afdekken van risico’s door het innemen van tegengestelde posities. Maar wat is hedgen nu eigenlijk precies? Hoe kan je zelf hedgen en op welke manier passen brokers hedging toe? Je leest er alles over in dit artikel!

Wat is hedgen precies?

Hedgen heeft onder invloed van de grote hedgefondsen een wat negatieve naam gekregen. Toch heeft het één groot voordeel: hedging maakt het mogelijk om grote risico’s af te dekken. Dit is met de opkomst van internationale handel erg belangrijk. Een onzekere factor in de internationale handel is bijvoorbeeld het wisselkoersrisico.

Als fabrikant kan je afhankelijk zijn van een andere regio. Wanneer je voornamelijk producten afzet in een ander land, ontvang je doorgaans de winst in de lokale valuta. Wanneer de valuta in dat land minder waard wordt in verhouding tot de valuta in het eigen land, neemt je algemene winst af. Bedrijven kunnen deze risico’s echter afdekken door te hedgen.

Het is op de kapitaalmarkt namelijk mogelijk om een short positie te nemen op een bepaalde valuta. Op die manier ben je als bedrijf gegarandeerd van een bepaalde wisselkoers. Hedgen is echter niet alleen voorbehouden aan grote bedrijven. Ook beleggers kunnen profiteren van hedgen!

Hedging

Hedging stabiliseert de resultaten. Het kost geld, maar vermindert het risico.

Hoe kan je als belegger hedgen?

Je kunt hedgen door bepaalde risico’s af te dekken door middel van een short positie. Een short positie maakt het mogelijk om te speculeren op een koersdaling, daar lees je hier meer over. Wanneer je in Amerikaanse aandelen handelt maar gebruik maakt van euro’s, dan geldt er ook een wisselkoersrisico. Je verkoopt dan bij de aanschaf van het aandeel eerst euro’s om het aandeel in dollars aan te schaffen.

Wanneer de koers van het aandeel stijgt, maar de waarde van de euro tegenover de dollar daalt dan maak je in je eigen valuta wellicht geen winst. Om dit te voorkomen kan je tegelijkertijd short gaan op de euro tegenover de dollar. Wanneer de dollar vervolgens stijgt heb je hier niet direct last van, aangezien je door je short positie op de euro dollar profiteert van deze stijging.

Let er wel op dat hedgen vaak een vrij geavanceerde beleggingstechniek is. Bedenk daarom goed wat de consequenties zijn van het toepassen van hedging op je huidige positie. Je kunt je risico’s ook afdekken door middel van opties.

Hoe brokers hedgen?

Je zal het wel eens hebben gelezen: ook brokers hedgen. In de eerste instantie lijkt dit niet logisch. Hedgen is immers het innemen van een tegengestelde positie en op die manier zou je koerswinst verlies zijn voor de broker. Brokers zijn echter niet gek en hedgen alleen maar de posities die intern tegengesteld beschikbaar zijn.

Afstrepen van posities

Stel: bij broker X zijn er 200 kooporders voor het aandeel Apple en 100 verkooporders voor het aandeel Apple. De broker betaalt transactiekosten wanneer de positie daadwerkelijk opent op de markt; het is dan veel slimmer om 100 posities tegen elkaar af te strepen. De broker zal dan 100 aandelen hedgen, dit maakt immers geen verschil aangezien er intern 100 klanten tegen die prijs kopen en 100 klanten tegen die prijs verkopen. Er hoeven dan nog maar 100 aandelen daadwerkelijk verkocht te worden op de markt.

Op die manier betaalt de broker geen hoge transactiekosten en maken ze winst op zowel de short als de long positie. De broker verdient immers aan de spread en kan op die manier dus geheel risicoloos geld verdienen. De posities staan immers op gelijke voet aangezien long precies het tegenovergestelde is van de short positie, en wanneer de posities op hetzelfde moment worden geopend kan het verlies van de ene positie gebruikt worden voor het betalen van de winst van de andere positie.

Weet je nog? Met long of kopen verdien je als de koers stijgt, met short of verkopen verdien je wanneer de koers daalt.

Doen brokers het eerlijk?

Wanneer brokers eerlijk hedgen maakt dit dus niets uit, aangezien je als klant niet eens merkt of het aandeel daadwerkelijk is gekocht of verkocht op de markt. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden of de broker het eerlijk speelt. Wanneer de broker immers met de koers zou knoeien verdienen ze nog meer. Dit is vanzelfsprekend illegaal en gelukkig spelen de meeste brokers het spel volgens de regels, wees wel waakzaam voor dit soort praktijken!

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!