Trade Republic review (2024): voordelen & nadelen van het platform

Het Duitse Trade Republic is sinds kort ook beschikbaar in Nederland! Trade Republic maakt het mogelijk om goedkoop met je mobiele telefoon te beleggen in duizenden aandelen & ETF’s. Extra handig is dat je bij deze broker ook automatisch periodiek in aandelen & ETF’s kunt beleggen. In deze review bespreek ik of Trade Republic een gewaagde concurrent is voor BUX & DEGIRO.

In het kort over Trade Republic

Trade Republic bestaat sinds 2005 in Duitsland, maar is pas aan het einde van 2021 gelanceerd in Nederland. Ondanks dat de broker alleen een app aanbiedt, kan je er wel beleggen in een uitgebreid aanbod aan aandelen en ETF’s. De lage transactiekosten (maximaal €1) maken de applicatie een aantrekkelijk alternatief voor DEGIRO, mits je het niet erg vindt dat je orders verkocht worden.

Wil je Trade Republic zelf uitproberen? Open dan direct een account met de onderstaande knop:

Jaar van oprichting:2015
Producten:Aandelen & ETF's
Kosten:Maximaal €1 per order
Minimale storting:€1
Betaalmethoden: Bankoverschrijving & creditcard

Voordelen

 • Je betaalt maximaal €1 aan transactiekosten per order
 • Je kunt beleggen in ruim 7500 producten
 • Trade Republic is gereguleerd door de Duitse AFM
 • Het spaarprogramma is een interessante optie
 • Je hebt extra lange handelstijden

Nadelen

 • De applicatie is alleen in het Engels beschikbaar
 • Geld storten via iDEAL is nog niet mogelijk
 • Je orders worden doorverkocht aan de beurs van Hamburg
 • De klantenservice is alleen per mail bereikbaar

Unieke functie: spaarplan

Zelf ben ik een grote fan van het spaarplan binnen Trade Republic, binnen de applicatie heet dit ook wel een savingsplan.

Met een spaarplan kan je namelijk periodiek (bijvoorbeeld elke maand) een vast bedrag investeren in een selectie aan aandelen en ETF’s. Niet alle producten zijn beschikbaar binnen het spaarplan: je kunt kiezen uit 1.000+ ETF’s en 2.500+ aandelen.

Je bepaalt vervolgens over de gehele transactie maar één euro. Hierdoor kan je ook met een klein bedrag investeren in bijvoorbeeld Amazon en Alphabet aandelen. Je kunt binnen Trade Republic namelijk ook delen van aandelen kopen: dit heet ook wel een fractioneel aandeel.

Je kunt bijvoorbeeld elke maand €100 investeren in Amazon, €100 in een ETF naar keuze en €100 in aandelen Philip. Doordat je zelf een spaarplan kan aanmaken, behoud je de volledige controle.

Door periodiek in te stappen maak je gebruik van dollar cost averaging. Je behaalt dan een gemiddeld rendement over je investering. Door consistent een vast bedrag in te leggen, kan je over een langere periode een fors bedrag opbouwen. Met deze tool zie je zelf wat het effect kan zijn van periodieke beleggingen.

Trade Republic Savings plan investeren

Unieke functie: langere handelstijden

Een ander voordeel van Trade Republic, is dat je ook buiten de gebruikelijke handelstijden kunt beleggen. Doordat je ook na het sluiten van de beurs nog aandelen kan verhandelen, kan je ook reageren op wat er na het sluiten gebeurt.

Hier zit wel een nadeel aan verbonden: buiten de normale handelsuren neemt de spread toe. De spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van een aandeel. Buiten de reguliere uren zijn er namelijk minder handelaren actief waardoor het lastiger is om kopers & verkopers te vinden. Let daarom extra op wanneer je in de late uurtjes belegt met Trade Republic!

Hoe is het aanbod van Trade Republic?

Het aanbod bij Trade Republic is uitstekend, zeker voor een mobiele applicatie. Je kunt bij Trade Republic beleggen in duizenden verschillende aandelen uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten, China, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In de review doet Trade Republic het dan ook een stuk beter dan BUX Zero op dit gebied waar je in minder regio’s kunt beleggen.

Het is bij Trade Republic ook mogelijk om in ETF’s te beleggen: met ruim 400 producten is er voldoende keuze. Wanneer je dat wilt kan je ook ruim 500 obligaties van bedrijven en overheden verhandelen bij het bedrijf.

Je kunt ook beperkt in grondstoffen beleggen bij Trade Republic; in goud, zilver en olie. Voor Forex handelaren is Trade Republic minder interessant, aangezien je alleen in de euro versus de dollar kunt handelen.

Hoe werkt beleggen met Trade Republic? De applicatie

De applicatie van Trade Republic blinkt net zoals die van BUX uit in gebruiksvriendelijkheid. De doelgroep van het bedrijf zijn dan ook vooral de wat jongere, minder ervaren beleggers.

Naar mijn mening is een groot nadeel van webapplicaties het gebrek aan uitgebreide analysemogelijkheden. Je kunt binnen Trade Republic snel orders plaatsen en uitvoeren, maar verwacht niet veel andere mogelijkheden. Ook is het jammer dat de applicatie nog niet naar het Nederlands vertaald is: een kleine moeite die de app een stuk toegankelijker zou maken voor mensen hier.

Je kunt bij Trade Republic gebruikmaken van de volgende ordertypes:

 • Marktorder: met een marktorder open je de belegging direct tegen de geldende prijs.
 • Limietorder: met een limietorder stel je een prijs in waartegen je een belegging opent
 • Stoporder: met een stoporder kan je een positie automatisch sluiten bij een bepaald verlies
 • Periodieke order: open per interval een spaarplan, je leest hier eerder in de review meer over.

Trade Republic order

Wat zijn de kosten van Trade Republic?

Een positief punt binnen de review zijn de lage kosten: je betaalt bij Trade Republic standaard €1 voor iedere order. Wel typisch is dat ze claimen gratis beleggen aan te bieden; de €1 zijn zo geven ze aan externe verwerkingskosten. Voor de klant maakt dit natuurlijk weinig uit … kosten zijn uiteindelijk kosten.

In het artikel gratis beleggen onderzocht ik verschillende ‘gratis brokers’ en die bleken regelmatig extra kosten te rekenen. Bij Trade Republic is dit niet het geval en zijn er geen verborgen kosten. Bij Trade Republic betaal je geen bewaarloon en ook het opnemen en storten van geld is geheel kosteloos.

Een extra voordeel is dat Trade Republic geen conversie of valutakosten rekent. Bij DEGIRO en BUX betaal je, wanneer je euro’s omruilt naar bijvoorbeeld dollars, 0,25%. Wanneer je Amerikaanse aandelen koopt dan heb je hier eigenlijk altijd euro’s voor nodig. Door het ontbreken van conversiekosten kan je met Trade Republic veel kosten besparen.

In de onderstaande tabel zie je hoe duur/goedkoop Trade Republic is in verhouding met Bux Zero en DEGIRO wat naar mijn mening de grootste concurrenten van deze broker zijn.

[table “460” not found /]

Is Trade Republic betrouwbaar?

Voordat je een account opent bij Trade Republic en begint met beleggen, wil je waarschijnlijk weten of het een betrouwbare partij is. In dit deel van de review bespreek ik of dit het geval is!

Regulatie

Trade Republic staat onder toezicht bij BaFin wat de Duitse versie is van de AFM. Dit is een goed teken: Trade Republic moet zich aan de Duitse en Europese wetten en regels houden, waardoor je geld niet zomaar zal verdwijnen.

Trade Republic staat bovendien registreert bij de Deutsche Bundesbank (de Duitse Centrale Bank), waardoor de tegoeden op je rekening gegarandeerd zijn tot een bedrag van €100.000. Dit is hoger dan bij sommige andere brokers: wel een prettig idee!

Doorverkopen van orders

Trade Republic geeft zelf aan dat ze geen geld verdienen aan transactiekosten. De broker verdient echter wel op een andere manier geld: dit doen ze door alle orders door te verkopen aan de Lang & Schwarz Exchange in ruil voor een commissie.

Binnen Nederland geldt hier een verbod op, maar in Duitsland is dit niet het geval. Dit verbod geldt in Nederland omdat brokers in theorie tegen de belangen van klanten kunnen werken. Wanneer exchange A de aandelen duurder verkoopt, maar een hogere commissie rekent dan zouden de orders bij de minder aantrekkelijke exchange kunnen worden uitgevoerd.

Dit lijkt niet het geval te zijn bij Trade Republic. Volgens deze studie (die ze overigens zelf hebben uitgevoerd) is Trade Republic bijna altijd even duur als de gebruikelijke beurs en soms zelfs goedkoper. Ik heb zelf enkele willekeurige voorbeelden nagekeken en ik kom tot dezelfde conclusie. Het lijkt er dus op dat het doorverkopen van orders geen probleem is bij Trade Republic.

Maak je je hier toch zorgen om? Dan zijn DEGIRO of BUX Zero wellicht betere keuzes, aangezien deze brokers geen orders doorverkopen.

Uitlenen van effecten

De tweede manier waarop Trade Republic geld verdient, is door je effecten uit te lenen. Dit klinkt eng, maar is erg gebruikelijk. DEGIRO en BUX doen dit bijvoorbeeld ook en zelfs grote beleggingsfondsen hebben er geen problemen mee om effecten uit te lenen.

Het risico is minimaal: dit komt doordat de partijen die de effecten lenen onderpand moeten verstrekken. Dit onderpand bestaat doorgaans uit staatsobligaties van hoge kwaliteit. Wanneer de andere partij de effecten niet meer kan terugbetalen, dan kan het onderpand worden verkocht.

Wanneer je bezwaar hebt tegen het uitlenen van effecten, kan je bij DEGIRO een speciaal costudy account openen. Je betaalt dan hogere transactiekosten, maar je effecten worden gegarandeerd niet uitgeleend.

Geld storten & opnemen

Je kunt bij Trade Republic geld storten via de volgende methoden:

 • Bankoverschrijving (kan tot 3 dagen duren)
 • Creditcard
 • Apple Pay
 • Google Pay

Het geld op je account kan je na verificatie laten uitbetalen naar je bankrekening.

Trade Republic geld storten

Klantenservice van Trade Republic

De klantenservice van Trade Republic valt tegen. In tegenstelling tot sommige andere brokers kan je namelijk niet bellen of gebruikmaken van live chat. De enige manier waarop je ondersteuning kunt aanvragen bij Trade Republic is via de e-mail en in het Engels. Dit is dan ook een sterk nadeel van deze broker.

Conclusie beleggen bij Trade Republic

Trade Republic verdient op twee manieren geld aan je beleggingen. De eerste manier waarop Trade Republic geld verdient, is door het doorverkopen van de orders. De beurs betaalt Trade Republic hiervoor steeds een kleine commissie.

De tweede manier waarop Trade Republic geld verdient, is door het uitlenen van je effecten. Dit is ook bij Nederlandse brokers gebruikelijk en kent slechts een beperkt risico.

Beleggen is nooit volledig veilig: je kunt altijd je inleg verliezen. Trade Republic is echter een betrouwbare partij met een registratie bij de Duitse toezichthouder en de Duitse Centrale Bank. Hierdoor weet je zeker dat Trade Republic zich aan strenge regels moet houden: dit is wel een veilig idee!

Zelf vind ik Trade Republic goedkoop: je betaalt bij deze broker namelijk nooit meer dan €1 aan transactiekosten. Bij sommige brokers is het mogelijk om gratis te beleggen, maar je krijgt dan vaak te maken met extra kosten. Trade Republic is erg transparant en rekent zelfs geen kosten voor het omwisselen van bijvoorbeeld euro’s naar dollars. Trade Republic is in verhouding met de concurrentie dan ook een goedkope partij.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *