Wat zijn de nadelen van beleggen in aandelen?

In dit artikel beschrijven we de grootste nadelen van beleggen in aandelen. Door je goed voor te bereiden, verklein je de effecten van deze nadelen.

De grootste nadelen van beleggen in aandelen zijn:

  • Het risico dat je geld verliest met beleggen in aandelen
  • Het selecteren van goede aandelen kost veel tijd
  • De transactiekosten kunnen hoog zijn
  • Beleggen in aandelen kan gepaard gaan met negatieve emoties
  • Bij een faillissement verlies je je inleg
  • Je neemt het op tegen profiessionele beleggers

We bespreken elk nadeel kort & bekijken of het nadeel echt een probleem is.

Nadeel 1: er komt altijd risico bij kijken

Je kunt veel geld verdienen door in aandelen te investeren. Er zijn echter geen garanties: wanneer je belegt in aandelen kan je ook fors geld verliezen, zeker in tijden van dalende koersen.

Door slim risicobeheer toe te passen, kan je de kans op verlies wel verkleinen. Dit doe je door bijvoorbeeld:

  • Je beleggingen te spreiden over verschillende aandelen.
  • Gespreid in te stappen: dit heet ook wel dollar cost averaging.
  • Alleen te beleggen met geld dat je kunt missen.

Oefening baart kunst, dit geldt ook voor beleggen. Klik hier om beleggen gratis uit te proberen met een demo.

Nadeel 2: Het kost veel tijd

Wanneer je succesvol wilt beleggen in aandelen, moet je veel onderzoek doen. Willekeurig aandelen kopen is geen slimme beleggingsstrategie. Je zult bijvoorbeeld moeten onderzoeken of:

  • Het bedrijf waarin je wilt investeren financieel gezond is.
  • Het bedrijf de concurrentie kan bijbenen.
  • De sector en regio goed presteren.
  • De onderneming ook een goed toekomstplan heeft.

Je kunt hierbij gebruikmaken van fundamentele of technische analyse om te onderzoeken of een aandeel goed presteert.

Lijkt je dit teveel werk, maar wil je toch profiteren van de beurs? Dan kan het interessant zijn om te investeren in ETF’s. Met een ETF kan je in één keer beleggen in het koersverloop van een hele beursindex. Klik hier om meer te lezen over deze manier van beleggen in aandelen.

Nadeel 3: beleggen in aandelen kost veel geld

Veel beleggers ontdekken dat beleggen in aandelen erg duur kan zijn. Dit is vooral het geval wanneer je in aandelen investeert bij je eigen bank. Dit is zonde; elke euro die je betaalt aan transactiekosten beperkt het rendement dat je kunt behalen.

De aan- en verkoopkosten die je moet betalen bij het beleggen in aandelen, zijn afhankelijk bij de partij waar je handelt. Het is aan te raden om de kosten van verschillende brokers met elkaar te vergelijken. Bij sommige brokers is het zelfs mogelijk om zonder commissies te beleggen in aandelen, waardoor je ook met kleine bedragen aan de slag kunt.

Klik hier om de beste brokers met elkaar te vergelijken & begin met beleggen.

Nadeel 4: emoties en de achtbaanrit

Aandelen zijn op de lange termijn eigenlijk alleen maar gestegen. Dit betekent echter niet dat je alleen maar geld verdient met aandelen: zeker op de korte termijn kan je fors verliezen.

Zowel beginnende als ervaren beleggers krijgen vervolgens wel eens last van hun emoties. Ze verkopen aandelen in blinde paniek waardoor forse verliezen worden behaald: dat is zonde! Klik hier om in meer details te lezen je emoties je beleggingen kunnen beïnvloeden.

Nadeel 5: je staat achteraan bij een faillissement

Wanneer het bedrijf failliet gaat, sta je als aandeelhouder helemaal achteraan. Obligatiehouders ontvangen bijvoorbeeld eerst hun geld. Alleen als er nadat alle schuldeisers betaald zijn nog geld over is, ontvang je als aandeelhouder wat.

Dit betekent in de praktijk dat je al je geld kwijtraakt wanneer het bedrijf waarin je aandelen bezit failliet gaat. Voorkomen is dan ook beter dan genezen: onderzoek goed hoe het bedrijf ervoor staat voordat je investeert in de aandelen.

Nadeel 6: professionele concurrentie

Vergeet ten slotte niet dat je het als particuliere belegger opneemt tegen institutionele, professionele investeerders. Banken en verzekeringsmaatschappijen kopen voor miljarden euro’s aandelen op.

De markt verslaan met speculatie is als startende belegger bijna onmogelijk. Leg de focus daarom op de lange termijn: op die manier behaal je waarschijnlijk de beste resultaten.

Wel of niet beleggen in aandelen?

Zoals je ziet, heeft het beleggen in aandelen enkele nadelen. Voordat we een conclusie kunnen trekken is het belangrijk om de voordelen van aandelen te bespreken:

  • Met beleggen in aandelen kan je vermogen opbouwen.
  • Aandelen hebben in het verleden altijd betere resultaten neergezet dan obligaties.
  • Je kunt aandelen op elk moment weer verkopen.
  • Aandelen kunnen je beschermen tegen inflatie.

Vind je de nadelen zwaarder wegen dan de voordelen? Dan kun je wellicht beter in een ander beleggingsproduct investeren. Door echter rekening te houden met de genoemde oplossingen, hoeven de nadelen van beleggingen in aandelen geen groot probleem te zijn.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *