Saudi Aramco aandelen kopen (2024) – koers & analyse

Saudi Aramco is de grootste oliemaatschappij van de wereld. Maar hoe kan je nu eigenlijk aandelen kopen in Saudi Aramco? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over beleggen in Saudi Aramco!

Hoe kan je Saudi Aramco aandelen kopen?

Je kunt Saudi Aramco aandelen kopen bij een betrouwbare aandelen broker. In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke brokers je kunt beleggen in aandelen Saudi Aramco:

BrokerKostenReview
Aanmelden
Freedom Finance demo* Ontvang tot 5,5% rente op euro tegoeden & tot 7,9% op dollar tegoeden
* Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd
* Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen
eToro logo aandelenBeleg voordelig in aandelen Saudi Aramco & probeer gratis met een demo. Je kapitaal loopt risico.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Waarom kan het voordelig zijn om Saudi Aramco aandelen te kopen?

  • Grote reserves: Saudi Aramco heeft één van de grootste oliereserves in de wereld, wat het één van de grootste bedrijven van de wereld maakt.
  • Diversificatie: Saudi Aramco is actief in meerdere stappen van het productieproces, waardoor het bedrijf meer controle heeft over het productieproces.
  • Lage productiekosten: vanwege de lage productiekosten kan Saudi Aramco een hogere winst behalen.
  • Sterke financiële resultaten: Saudi Aramco heeft in de afgelopen jaren steeds betere prestaties neergezet.
  • Samenwerkingen: Saudi Aramco werkt onder andere samen met Total en Reliance Industries.
  • Overheid: Saudi Aramco heeft de volledige steun van de overheid van Saudi Arabië, wat kan bijdragen aan de stabiele situatie van het bedrijf.

Wat zijn de risico’s van beleggen in Saudi Aramco?

Beleggen in Saudi Aramco is niet zonder risico’s. In dit deel van het artikel bespreken we de belangrijkste risico’s van een belegging in dit aandeel.

Afhankelijkheid van de olieprijs

Net zoals bij andere oliebedrijven ben je als aandeelhouder van een bedrijf als Saudi Aramco erg afhankelijk van de olieprijs. Volgens schattingen van Bernstein neemt de winst van het bedrijf met $1,5 miljard toe bij elke $1 stijging van de olieprijs.

De prijs van olie neemt toe wanneer het goed gaat met de economie. Vliegtuigen en machines verbruiken olie en wanneer er veel productie is, neemt de vraag naar het zwarte goud vanzelfsprekend ook toe. Wanneer je in een bedrijf als Saudi Aramco belegt ben je dan ook sterk afhankelijk van de wereldwijde economie.

Gebrek aan controle

Als aandeelhouder in het bedrijf Saudi Aramco heb je geen enkele controle. Normaal gesproken heb je als aandeelhouder een stem en kan je meebeslissen over de toekomst van het bedrijf. In dit geval is de overheid echter grootaandeelhouder van het bedrijf.

Je bent als aandeelhouder dan ook volledig afhankelijk van de beslissingen die de overheid neemt. Je kunt jezelf dan ook afvragen of je voldoende vertrouwen hebt in de overheid van Saudi-Arabië voordat je de aandelen koopt.

Mensenrechten

Wanneer je het belangrijk vindt om te beleggen in bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen, dan moet je Saudi Aramco waarschijnlijk links laten liggen. Het land neemt het niet erg nauw met de mensenrechten en door aandelen Saudi Aramco te kopen steun je het regime direct.

Beperkt dividend

De beloofde dividenduitkeringen van het aandeel Saudi Aramco zijn lager dan die van een bedrijf als Shell. Wanneer je belegt voor een inkomen kan je dan ook beter een aandeel kopen met een hogere dividenduitkering.

Politieke instabiliteit

Beleggen in een exotische regio zoals Saudi-Arabië brengt de nodige onzekerheid met zich mee. Wanneer je belegt in Amerika of Europa weet je wat je rechten als aandeelhouder zijn. Wanneer je echter investeert in Saudi-Arabië is dit minder zeker.

De regio als geheel is ook vrij instabiel. Nog niet zo lang geleden werden de oliebronnen van Saudi Aramco bijvoorbeeld aangevallen door drones. Hierdoor ontstonden grote branden en nam de productiecapaciteit sterk af. Het is het bedrijf gelukt om deze capaciteit weer op te bouwen. Toch brengt deze instabiliteit als belegger onzekerheid met zich mee.

Beperkte risicospreiding

Een laatste risico van beleggen in Saudi Aramco is de beperkte risicospreiding. Veel oliebedrijven hebben olievelden in verschillende regio’s. De olievelden van Saudi Aramco bevinden zich alleen in Saudi-Arabië. Wanneer er iets misgaat in deze regio, zal het aandeel direct in waarde dalen.

Wat zijn de grootste concurrenten van Saudi Aramco?

Hoe kan je beleggen in Saudi Aramco aandelen?

  1. Open eerst een account bij een professionele aandelen broker.
  2. Neem de tijd om je beleggingsrekening te activeren.
  3. Stort vervolgens voldoende geld op je aandelenrekening.
  4. Selecteer u het aandeel Saudi Aramco binnen de beleggingssoftware.
  5. Vul het bedrag in dat je wilt investeren en druk op de kopen knop.
  6. Evalueer regelmatig je belegging voor de beste resultaten.

Saudi Aramco aandelen kopen

Wat doet het bedrijf Saudi Aramco?

Saudi Aramco houdt zich voornamelijk bezig met het exploiteren van de grote olievelden in Saudi-Arabië. In 1948 werd het grootse olieveld ter wereld ontdekt in dit land. In eerste instantie waren diverse buitenlandse bedrijven betrokken bij het exploiteren van deze velden. De staat wilde echter meer controle over deze olievelden en besloot om de andere partijen uit te kopen. Tegenwoordig is de overheid van het land dan ook de eigenaar van dit bedrijf.

In totaal geeft Saudi Aramco aan dat de voorraad van de reserves maar liefst 260 miljard vaten bedraagt. Hoe nauwkeurig deze reserves zijn, is niet helemaal duidelijk. Het land produceert jaarlijks ruim 3 miljard vaten olie, maar de voorraad is nog nooit aangepast. Het zou dus zomaar kunnen dat deze voorraden in de praktijk lager liggen.

Saudi Aramco is momenteel verantwoordelijk voor de productie van 10% van de wereldwijde olie. Een groot deel van de olie wordt geëxporteerd naar andere landen. 65% van de olie komt terecht bij andere landen in het Midden-Oosten en 15% komt terecht in Amerika. Het land is momenteel sterk afhankelijk van de olieproductie: ruim de helft van het totale binnenlandse product komt voort door de verkoop van olie.

Waarom ging het bedrijf naar de beurs?

Saudi Aramco ging naar de beurs om meer geld op te halen voor andere investeringen. De toekomst van olie is onzeker: nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt is olie minder populair geworden. Saudi-Arabië wil dan ook minder afhankelijk worden van deze markt.

Met de bescheiden beursgang heeft de overheid nog niet eens 2% van alle aandelen op de markt gebracht. Hiermee hebben ze direct $ 25 miljard opgehaald waarmee ze investeringen kunnen uitvoeren in andere sectoren.

Wel of niet aandelen Saudi Aramco kopen?

Je vraagt je misschien af of het verstandig is om aandelen Saudi Aramco te kopen. Ondanks dat olie steeds minder populair wordt, zijn de wereldwijde economieën nog steeds sterk afhankelijk van deze grondstof. Saudi Aramco heeft toegang tot grote reserves waardoor het bedrijf in de toekomst bijna gegarandeerd grote winsten kan behalen. Bovendien produceert het bedrijf tegen lage kosten, wat de winstgevendheid van het bedrijf verder verbeterd.

Wel is het belangrijk om de olieprijs goed in de gaten te houden: Saudi Aramco is voor haar winstgevendheid afhankelijk van de prijs die het kan vragen voor haar product. De concurrentie vanaf duurzame energiebronnen zal in de toekomst bovendien steeds meer toenemen. Wanneer economieën in de toekomst overstappen op alternatieve energiebronnen, kan de winstgevendheid van het bedrijf onder druk komen te staan.

Ook is het belangrijk om je te realiseren dat de overheid van Saudi-Arabië het bedrijf controleert. Hierdoor staan de belangen van de aandeelhouder niet altijd voorop. Het is belangrijk om rekening te houden met deze risico’s voordat je begint met beleggen in Saudi Aramco-aandelen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *