Beleggen in de AEX: hoe doe je dat?

De AEX of Amsterdam Exchange Index is de grootste Nederlandse beursindex. De index bevat aandelen van de 25 grootste Nederlandse ondernemingen. De AEX wordt vaak gebruikt als graadmeter voor de economische situatie van Nederland. Maar hoe wordt de AEX samengesteld en hoe kan je zelf in de AEX beleggen?

Hoe kan je zelf beleggen in de AEX?

Het is mogelijk om zelf in de AEX te beleggen. Er zijn verschillende manieren waarop je in de AEX kunt beleggen. Hieronder worden deze manieren kort besproken.

Beleggen in de AEX door de index te volgen

Wanneer je in één keer in de gehele AEX wilt beleggen, dan kan je een ETF kopen. Een ETF probeert de koers van een index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Dit doet het fonds vaak door de aandelen die zijn opgenomen in de index te kopen met het geld van investeerders.

Een groot voordeel van investeren in de AEX via een ETF, is dat je vaak lage kosten betaalt. De transactiekosten bij de verschillende brokers liggen laag en dit geldt ook voor de beheerkosten. In de onderstaande tabel zie je direct bij welke brokers je het beste in de AEX kunt investeren:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Je kunt investeren in de AEX met de volgende ETF’s:

  • iShares AEX UCITS ETF: 0,3% aan jaarlijkse kosten
  • VanEck Vectors AEX UCITS: 0,3% aan jaarlijkse kosten
  • VanEck Vectors AEX UCITS: 0,3% aan jaarlijkse kosten

Zoals je ziet vallen de jaarlijkse kosten erg mee: je kunt met deze ETF’s dan ook goed investeren in het gemiddelde rendement van de AEX.

Individuele AEX aandelen kopen

Het is ook mogelijk om de individuele AEX aandelen te kopen. Je kan er voor kiezen om vooral de aandelen met het zwaarste gewicht aan te schaffen. Op die manier zijn de resultaten van je beleggingen vrijwel gelijk aan de resultaten van de AEX. Wel behoud je op deze manier meer flexibiliteit, aangezien je eenvoudig kunt uitstappen.

Wanneer je de AEX wilt volgen door aandelen te kopen, moet je regelmatig aandelen kopen en verkopen. Het is dan belangrijk om voor een broker te kiezen met lage transactiekosten. Klik hier om de beste brokers met elkaar te vergelijken.

Opties gebruiken op de AEX

Wanneer je het niet erg vindt om grotere risico’s te nemen, dan kan je ervoor kiezen om te beleggen in opties op de AEX. Met opties koop je het recht (maar niet de plicht) om de AEX tegen een bepaalde prijs te kopen (call optie) of verkopen (put optie). Wil je weten hoe beleggen in opties precies werkt? Lees dan onze handleiding beleggen in opties:

Actief handelen op de AEX

Je kunt ook actief speculeren op het koersverloop van de AEX. Dit doe je door gebruik te maken van een derivaat zoals een CFD. Met een CFD kan je speculeren op zowel stijgende als dalende koersen: hierdoor kan je inspelen op veranderende marktomstandigheden. Je hebt wel de nodige ervaring nodig om succesvol te zijn met actieve speculatie. Wil je de mogelijkheden ook proberen? Open dan een gratis demo:

Handleiding: Stappenplan voor beleggingen in de AEX

Wanneer je wilt beleggen in de AEX, is het belangrijk om hier een goed plan voor op te stellen. Veel mensen kiezen ervoor om in de AEX te investeren, omdat het ze een gevoel van rust geeft. Wanneer je in de AEX investeert, hoef je namelijk niet na te denken over je beleggingen.

Stap 1: bepaal je vrije vermogen

Stel eerst vast hoeveel geld je aan het einde van de maand kunt missen. Beleggen doe je alleen met geld dat je op de lange termijn kunt missen: op die manier vergroot je de kans op een positief resultaat.

Stap 2: kies een broker

Vergelijk vervolgens de verschillende brokers met elkaar. Wanneer je een betrouwbare, Nederlandse broker kiest dan zit je eigenlijk altijd goed. Het is daarom verstandig om de kosten van de verschillende brokers met elkaar te vergelijken. Wanneer je een broker kiest met lage kosten, dan kan je uiteindelijk een veel hoger rendement behalen.

Stap 3: bepaal je doel

Schrijf voor jezelf op wat je beleggingsdoel is. Wil je bijvoorbeeld een bepaald bedrag bij elkaar sparen voor je pensioen? Of een wereldreis? Door goed te bepalen wat je doel is en wat je tijdshorizon is, kan je bepalen of dit realistisch is. Met onze tool kan je direct berekenen welk rendement je kunt behalen over een langere periode.

Handleiding: AEX aandelen kopen & verkopen

Wanneer je er klaar voor bent om je eerste AEX aandeel of ETF te kopen, kan je inloggen op je broker account. Je kunt vervolgens met de zoekfunctie snel het effect vinden waarin je wilt investeren.

Binnen het orderscherm moet je in ieder geval de volgende gegevens doorgeven:

  • Aantal: hoeveel aandelen wil je kopen?
  • Dagorder/doorlopend: wil je dat de order blijft bestaan of na een dag wordt gesloten?
  • Marktorder / limietorder: wil je dat de order direct wordt uitgevoerd, of alleen tegen een bepaalde prijs?

Wanneer je vervolgens op plaats order drukt, wordt je order direct verstuurd. Je AEX aandelen worden vervolgens gekocht of verkocht tegen de opgegeven prijs.

Wat is de AEX?

De AEX of voluit Amsterdam Exchange Index is de bekendste en belangrijkste Nederlandse beursindex. De index weergeeft de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie. De waarde van de index wordt berekend door het gewogen gemiddelde van de aandelen te nemen. Wil je weten wat de AEX is? Lees dan dit artikel.

Wat zijn voordelen van beleggen in de AEX?

  • Spreiding: door in de AEX te investeren, beleg je in één keer in de 25 grootste ondernemingen van Nederland.
  • Stabiel rendement: het gemiddelde rendement op indexbeleggen ligt doorgaans hoog: dit komt door het principe van rente over rente. Wanneer je voldoende tijd hebt, kunnen je investeringen sterk in waarde stijgen.
  • Weinig moeite: beleggen in de AEX kan bijna geheel passief. Je hoeft alleen iedere maand een vast bedrag te storten en de rest gaat vanzelf.
  • Lage kosten: kosten kunnen het rendement op je beleggingen onder druk zetten. Investeren in de AEX met ETF’s kan erg goedkoop: 0,3% op jaarbasis!
  • Transparant: wanneer je in de AEX investeert weet je 100% waarin je belegt. Dit is lastiger wanneer je in een fonds belegt dan in 1000+ verschillende bedrijven investeert.

Wat zijn de nadelen van beleggen in de AEX?

  • Geen controle: wanneer je belegt in de AEX, dan heb je geen invloed op welke aandelen je koopt of verkoopt. De index bepaalt immers waarin je belegt.
  • Geen extreem hoog rendement: wanneer je zelf speculeert, kan je een flinke klapper maken. Met beleggen in de AEX behaal je vooral een gemiddeld rendement.
  • Verlies: net zoals met iedere andere beleggingsvorm, kan je ook met de AEX geld verliezen bij dalende koersen.
  • Gewicht: doordat er maar 25 bedrijven in de AEX zitten, bepalen een kleine groep bedrijven het grootste deel van de koersontwikkeling.
  • Beperkte spreiding: de spreiding van de AEX kan tegenvallen: je investeert in een handjevol sectoren waarbij de nadruk ligt op de Nederlandse regio.

Hoe is de AEX samengesteld?

De AEX bevat de 25 Nederlandse bedrijven met de hoogste marktkapitalisatie. Niet elk bedrijf heeft echter hetzelfde gewicht:  het gewicht van een bedrijf wordt bepaald door de marktkapitalisatie van de individuele aandelen. De marktkapitalisatie bestaat uit het aantal aandelen vermenigvuldigd met de waarde van een individueel aandeel. Hierbij mag één aandeel niet een hoger gewicht hebben dan 15% en de index wordt elk jaar opnieuw gewaardeerd.

Binnen de AEX zijn bepaalde bedrijven vrij dominant. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Royal Dutch Shell, Unilever en ASML die gezamenlijk ruim 40% van het gewicht van de index bepalen. Wanneer je in de AEX gaat beleggen is het van belang om de aandelen met een sterk gewicht goed in de gaten te houden.

Beleggen in de AEX

Waar kan je beleggen in de AEX?

Beleggen in de AEX is toegankelijk voor iedereen. Bij de meeste brokers is de AEX namelijk gewoon als contract te verhandelen. Je kan dan zowel speculeren op een dalende als op een stijgende AEX koers. Wanneer de koers stijgt, kan je het fonds kopen. Wanneer je denkt dat de koers van de AEX daalt, kan je ervoor kiezen om short te gaan.

Wil je weten bij welke brokers je het voordeligst in de AEX kunt beleggen? Bekijk dan ons overzicht van de beste brokers:

Wat is de koers van de AEX?

Hieronder zie je een grafiek met de actuele koers van de AEX. De koers verandert ieder moment van de dag. Bij Plus500 is de CFD AEX verhandelbaar tussen 8 uur in de ochtend en 9 uur in de avond. Met de knoppen open je direct een beleggingspositie op de AEX:

Hoe wordt de AEX berekend?

Voordat je gaat beleggen in de AEX, is het belangrijk dat je begrijpt hoe de index precies berekend wordt. Binnen de AEX staan de 25 aandelen genoteerd met het hoogste handelsvolume: dit volume bereken je door de gemiddelde koers van het aandeel te vermenigvuldigen met het verhandelde volume.

De weging wordt vervolgens bepaald door te kijken naar de marktkapitalisatie. Hierbij wordt er alleen gekeken naar de free float aandelen wat de vrij verhandelbare aandelen zijn. Eén bedrijf krijgt nooit een zwaardere weging dan 15% om te voorkomen dat één fonds een te grote invloed op het koersverloop uitoefent.

Twee keer per jaar wordt de index geherwaardeerd: wanneer een ander bedrijf een plaatsje heeft verdiend binnen de index dan wordt deze vervangen. Bij elke herziening wordt de wegingsfactor opnieuw bepaald, waardoor de waarde van de index niet zou moeten veranderen.  De index is 1/100e van de waarde van het mandje aandelen in euro’s.

Bij een herweging moeten fondsen die de AEX volgen vaak bepaalde aandelen verkopen & kopen. Dit heeft vaak ook invloed op de aandelenkoers van deze aandelen. Als belegger kan je op dit soort herwegingen inspelen.

Kritiek op de AEX-index

De AEX is geen heilig huisje en het belang van de index neemt steeds meer af. De index is dan ook eigenlijk geen goede graadmeter meer van de Nederlandse economie. De verdeling van de fondsen binnen de index is vrij scheef en sommige bedrijven in de index hebben bijna geen binding met Nederland: een goed voorbeeld hiervan is het bedrijf ArcelorMittal.

Doordat het bedrijfsleven steeds vaker internationaal opereert wordt er steeds meer gekeken naar internationale indices zoals de Euro Stoxx 50. Door de naamsbekendheid hoor je alsnog veel over de AEX in het nieuws.

Welke indexen zijn er nog meer in Nederland?

In Nederland hebben we naast de AEX ook de AMX en AScX index. De AMX Index (Amsterdam Midkap Index) bevat de 25 middelgrote aandelen die net niet in de AEX passen. De AScX Index (Amsterdam Small Cap Index) is de derde index en bevat de nummers 51-75. Wanneer je in kleinere bedrijven wilt beleggen kunnen deze indexen interessanter zijn.

Beleggen in AEX-futures

Het is ook mogelijk om te investeren in de AEX met een future. Een index future is altijd 200 keer de grootte van de index. Wanneer de index op 600 staat en stijgt naar 610 dan bedraagt je winst 10 X 200 = € 2000. Zoals je ziet lopen je winsten en verliezen snel op met futures. Beleggingen in de AEX met futures zijn dan ook alleen aan te raden wanneer je voldoende ervaring & vermogen bezit.

Koersverloop van de AEX

De AEX is in vergelijking met bijvoorbeeld de Dow Jones of S&P 500 een relatief kleine index. Hierdoor kan de koers van de index soms vreemde sprongen maken. Grote partijen kunnen de koers enigszins manipuleren en in ieder geval tijdelijk omhoog laten bewegen. Dit zie je bijvoorbeeld vaak tijdens de lunch of 5 minuten na sluiting wanneer de professionals nog orders kunnen plaatsen.

Ook is het belangrijk om te vermelden dat uitgekeerd dividend niet wordt meegenomen in de beursgrafiek. De koers van de AEX daalt dus wanneer er dividend wordt uitgekeerd, terwijl de waarde van je beleggingsresultaat alsnog kan stijgen.

AEX koersverloop

Het koersverloop van de AEX tussen 1993 en 2010

De rol van wereldnieuws

De koers van de AEX wordt vooral beïnvloed door wereldnieuws. Grappig genoeg heeft nieuws betrekking op de Nederlandse economie amper invloed op het koersverloop van de AEX. Dit komt doordat de grote multinationals die zijn opgenomen binnen de index vooral internationaal opereren. Ook investeren er juist veel buitenlandse partijen in de AEX index. Hierdoor zie je dat de AEX vaak meebeweegt met de beursontwikkeling van de S&P 500.

Het belang van een paar bedrijven

Wanneer je gaat investeren in de AEX, is het belangrijk om te onthouden dat slechts een handjevol bedrijven echt invloed uitoefent op de koers. Shell, ASM en Unilever zijn dusdanig groot dat veel andere, kleinere fondsen alleen achter de komma invloed hebben op de koers van de AEX. Let daarom vooral goed op de grote partijen binnen de index: die maken uiteindelijk het verschil!

Hoe behaal je betere resultaten met beleggingen in de AEX?

Je wilt waarschijnlijk in de AEX beleggen om goede resultaten te behalen! Met deze tips zorg je ervoor dat je het hoogst mogelijke rendement behaalt met je investering in de AEX.

Analyseer de index

De samenstelling van de AEX index kan regelmatig wisselen. Tijdens de dot com crisis zag je bijvoorbeeld dat de index bestond uit veel overgewaardeerde internetbedrijven. In die tijd belegde je voornamelijk in internetbedrijven wanneer je een ETF op de AEX kocht. Net voor de kredietcrisis was dit heel anders: de index bestond toen juist voornamelijk uit banken.

Doordat de samenstelling steeds veranderd, beleg je ook steeds in andere sectoren. Houd daarom in de gaten of de index nog steeds voldoende gespreid is over verschillende sectoren.

Volg het nieuws

Wanneer je actief speculeert op het koersverloop van de index, is het belangrijk om vooral het wereldnieuws in de gaten te houden. De grootste Nederlandse bedrijven zijn sterk afhankelijk van de economische ontwikkelingen in de wereld. Wanneer het goed gaat met de wereldeconomie dan zet de AEX waarschijnlijk ook goede resultaten neer.

Kijk ook naar andere opties

Het kopen van een ETF op de AEX is zeker geen slechte beleggingsstrategie. Het is echter belangrijk om ook geld te investeren in andere markten. De AEX op zichzelf biedt niet voldoende spreiding om blijvende stabiele resultaten neer te zetten.

Nederlandse aandelen kopen

Het kopen van individuele AEX aandelen kan goed uitpakken, ten minste als je de beste aandelen weet te selecteren. We hebben een speciale pagina op beleggen.info met alle interessante Nederlandse aandelen. Wil je weten hoe je het beste in Nederlandse AEX aandelen kunt beleggen? Bezoek dan onze special:

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *