Wat zijn de 10 grootste beursgenoteerde bedrijven?

Grote bedrijven hebben een enorme invloed op de complete aandelenmarkt, maar hoe weet je nu precies wat het grootste bedrijf is?  Eén manier om het succes van een bedrijf te meten is door het berekenen van de beurswaarde, die de koers van het aandeel neemt en vermenigvuldigt met het totale aantal uitstaande aandelen. Op deze manier krijg je uiteindelijk de marktkapitalisatie, ook wel de totale beurswaarde.

Het grootste beursgenoteerde bedrijf is zelfs meer waard dan het complete land Brazilië (1.800 miljard!). Dit geeft een stuk perspectief over hoe bizar veel deze ondernemingen eigenlijk wel niet waard zijn.

Als je al deze totale beurswaarde met elkaar vergelijkt dan komt er uiteindelijk een lijst uit met de grootste bedrijven. Hier is de top 10 grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld (2021).

10. TSMC

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company is wereldwijd de grootste onafhankelijke fabrikant van halfgeleiders. Het bedrijf is gespecialiseerd in het maken van halfgeleiders voor smartphones en computers. TSMC levert aan een aantal grote namen als Apple en Huawei. De aandelen worden momenteel verhandeld voor 134,72 dollar per aandeel en de marktwaarde van het bedrijf is 596,3 miljard dollar.

9. Alibaba (BABA)

Alibaba groep is een onderneming met verschillende webwinkels. Alibaba wordt ook vaak vergeleken met zijn Amerikaanse branchegenoot Amazon. De twee belangrijkste webwinkels van Alibaba, Taobao en Tmall, werken als een soort markt. Taoboa fungeert als handelsforum voor particulieren en kleine bedrijven. Op Tmall biedt Alibaba ruimte aan grotere merken om online spullen aan te bieden. Het bedrijf is momenteel 255 dollar per aandeel waard en heeft een marktwaarde van 696,83 miljard dollar.

8. Tesla (TSLA)

Eén van de grootst groeiende bedrijven van de afgelopen jaren is misschien wel Tesla. Tesla is een Amerikaanse producent van elektrische auto’s, vrachtwagens, zonnedaken en energieopslagsystemen. Het bedrijf is in 2003 opgericht door Elon Musk en is in afgelopen jaren steeds populairder geworden.

Het aandeel is in het afgelopen jaar gegroeid van 80 tot 100 dollar naar 745 dollar per aandeel! De vraag naar elektrische voertuigen wordt steeds groter en dit is goed terug te zien in de aandelenprijs van Tesla. Of dit bedrijf het in de toekomst net zo goed blijft doen is daarentegen nog wel maar de vraag aangezien er steeds meer concurrenten op de markt komen. Tesla is momenteel 745 dollar per aandeel waard en heeft een marktwaarde van 676,6 miljard dollar.

Tesla grootste bedrijf

7. Facebook (FB)

Facebook is opgericht in 2004 door Mark Zuckerberg en is een bedrijf dat verschillende sociale-mediadiensten in beheer heeft. Facebook bezit onder andere Instagram, WhatsApp en Oculus VR (fabrikant van virtual reality hardware). De inkomsten van Facebook worden gegeneerd door de verkoop van advertenties en hier verdienen ze dan ook een leuk bedrag mee. Facebook is momenteel 258,95 dollar per aandeel waard en heeft een marktwaarde van 737,4 miljard dollar.

6. Tencent (TCEHY)

Tencent Holdings is een Chinees technologiebedrijf dat berichtendiensten, sociale netwerken, online media, online multiplayer games, e-commerce en online advertenties levert. Tencent is momenteel 91,75 dollar per aandeel waard en heeft een marktwaarde van 880 miljard dollar.

5. Google (GOOG)

Waarschijnlijk heb je dit bedrijf zojuist nog gebruikt om op deze webpagina te komen. Alphabet, ook wel Google, is een bedrijf dat bekend is geworden door de Google-zoekmachine. Het is een ICT bedrijf wat voornamelijk geld verdient aan de verkoop van advertenties. Google heeft momenteel een marktwaarde van 1.394 miljard dollar

Google grootste bedrijf

4. Amazon (AMZN)

Amazon is in 1994 opgericht door Jeff Bezos en was één van de eerste grote bedrijven die goederen over het internet verkocht. Oorspronkelijk verkocht Amazon alleen boeken, maar later werd door andere media aan toegevoegd en tot slot ook andere goederen. Sinds kort is Amazon ook een gevreesd concurrent geworden van bol.com aangezien ze ook in Nederland leveren. Amazon wordt momenteel verhandeld voor 3.191 dollar per aandeel en heeft een totale beurswaarde van 1.607 miljard dollar.

3. Microsoft (MSFT)

Microsoft stond jaren bovenaan de lijst maar is niet langer het meest waardevolle bedrijf. Microsoft is een Amerikaans technologiebedrijf. Dit Amerikaanse bedrijf heeft haar hoofdkwartier in Washington. Ze zijn bekend van hun computersoftware, consumentenelektronica en zelfs videogameconsoles. Het bedrijf is in 1975 opgericht door Bill Gates en is met de opkomst van de computer een van de meest bekende bedrijven wereldwijd geworden. Microsoft wordt momenteel verhandeld voor 234,17 dollar per aandeel en heeft een totale beurswaarde van 1.797 miljard dollar.

2. Saudi Aramco (SAR)

Saudi Aramco is een Saudi Arabische olie en gas onderneming. In 2020 was het de grootste olieproducent van de wereld en heeft het ’s werelds twee na grootste oliereserve. Saudi Aramco wordt verhandeld voor 9,23 dollar per aandeel en heeft een totale beurswaarde van 2.028 miljard dollar. Dit maakt Saudi Aramco het op een na grootste waardevolle bedrijf.

1. Apple (AAPL)

Apple is misschien wel een van meest bekende bedrijven wereldwijd. Het is een technologiebedrijf wat is gespecialiseerd is consumentenelektronica en computersoftware. De aandelen van Apple worden momenteel verhandeld voor 126.66 dollar per aandeel met een totale beurswaarde van 2.126 miljard dollar.

Investeren in grote bedrijven

Investeren in deze grote bedrijven kan interessant zijn aangezien grote bedrijven over het algemeen stabiel meegroeien met de totale markt. Daarnaast zijn het bedrijven die niet snel failliet zullen gaan gedurende een recessie. In een dalende markt kun je op korte termijn geld verliezen, maar over de lange termijn is het vaak een slimme investering.

Waar kan je aandelen kopen van deze 10 grote ondernemingen?

Grote bedrijven leveren op lange termijn vaak een goed rendement op. Heb je er vertrouwen in dat deze groei in de toekomst doorzet? Dan kan aandelen kopen van deze grote ondernemingen erg interessant zijn! Maak hiervoor gebruik van één van deze betrouwbare brokers:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende koersen. 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Wat is de definitie van groot?

Je kunt je natuurlijk afvragen of het meten van de marktkapitalisatie de beste manier is om vast te stellen of een bedrijf groot is. Sommige bedrijven hebben bijvoorbeeld veel werknemers in dienst of maken een grote, positieve impact op hun omgeving. Ook is het belangrijk om te onthouden dat de waarde van een aandeel constant schommelt, waardoor het grootste of meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf snel kan schommelen.

Sommige giganten uit het verleden zien we dan ook niet meer terug in dit top 10 lijstje. Investeren in grote bedrijven kan zeker interessant zijn, maar blijf altijd de trends goed in de gaten houden. Op die manier voorkom je dat je geld verliest wanneer de koersen plotseling flink dalen.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *