Hoe verdienen brokers geld?

Het is soms verrassend hoe brokers geld kunnen verdienen wanneer je bedenkt dat ze vaak helemaal geen commissies rekenen. Sommige brokers geven zelfs gratis aandelen weg. Hoe kunnen ze in hemelsnaam winst maken? In dit artikel bekijken we hoe brokers nu eigenlijk geld verdienen aan de beleggingen die je bij ze uitvoert.

Hoe verdient een ‘gratis broker’ geld?

Er bestaan tegenwoordig diverse gratis brokers: een goed voorbeeld hiervan is Bux Zero. Je betaalt bij dit soort brokers geen commissies op je aandelen waardoor je zelfs met een klein bedrag een beleggingspositie opent.

Ondanks dat er geen transactiekosten worden betaald, zijn er vaak wel andere manieren waarop de broker geld kan verdienen. In dit artikel bespreken we de verschillende manieren waarop een broker geld kan verdienen.

Ben je zelf benieuwd bij welke broker je tegen gunstige voorwaarden kunt beleggen? Bekijk dan direct ons overzicht van de beste brokers:

Brokers vergelijken

Hoe verdienen brokers geld?

  • Transactiekosten: je betaalt geld wanneer je een positie opent.
  • Spread: brokers rekenen van een spread over je transacties
  • Valutakosten: je betaalt geld over het omruilen van geld
  • Commissie: brokers ontvangen commissies van de beurs
  • Dividend: brokers ontvangen dividend over fractionele aandelen
  • Effecten uitlenen: de broker kan je aandelen uitlenen
  • Lokkertje: de broker hoopt dat je andere producten uitprobeert
  • Financiering: de broker rekent rente over hefboomproducten
  • Verborgen kosten: lees altijd de kleine lettertjes door

Transactiekosten

De meest voor de hand liggende manier waarop een broker geld kan verdienen, is door transactiekosten te rekenen. Bij veel brokers betaal je dan ook een vaste commissie of een percentage over de waarde van je aandelentransactie.

Hoe brokers geld verdienen met de spread

CFD brokers rekenen doorgaans geen commissie op het openen van posities. De grootste winst behalen ze door het rekenen van een spread. De spread is het verschil tussen de koop en verkoopprijs.

Brokers rekenen voor een kooppositie een hogere prijs en voor een verkooppositie een lagere prijs. Wanneer de spread op een lot EUR/USD bijvoorbeeld 1 pip is, verdiend de broker al direct aan deze transactie tien Amerikaanse dollars. Lees meer over de spread in het artikel over transactiekosten.

Brokers doen bovendien ook aan hedgen waarbij ze posities intern verrekenen. Op die manier zijn er eigenlijk geen risico’s voor de broker (ze verliezen geen geld aan de positie) terwijl er ook geen transactiekosten betaald hoeven worden. Je kan meer lezen over het hedgen van posities in het artikel over het hedgen van posities door brokers.

Valutakosten

Wanneer je als Europeaan Amerikaanse aandelen koopt, moet je euro’s omwisselen voor dollars. Brokers rekenen hiervoor regelmatig een ongunstige wisselkoers, waardoor ze hier een kleine winst op behalen.

Je kunt verschillen tussen brokers bekijken door de prijs van hetzelfde aandeel in euro’s tussen broker A en broker B te vergelijken. Vaak kan je ergens in de voorwaarden ook teruglezen wat de opslag op transacties in vreemde valuta is.

Je kan deze kosten wel ontwijken door een rekening te openen in de valuta waarin je het meeste handelt. Wanneer je veel belegt in Amerikaanse aandelen kan je een dollar rekening openen en wanneer je veel belegt in Britse aandelen kan een rekening met de Britse pond juist uitkomst bieden.

Commissie

Sommige brokers ontvangen ook commissies wanneer ze een order naar een specifieke beurs doorsturen. Het is niet in ieder land toegestaan om commissies te ontvangen van een beurs: in Duitsland is dit bijvoorbeeld legaal terwijl het in Nederland niet mag.

Een nadeel van een broker die commissies ontvangt, is dat ze niet per definitie het beste met de klant voorhebben. De spread kan bij de alternatieve beurs die ze gebruiken wijder zijn, waardoor je als belegger hogere transactiekosten ontvangt.

Ook hier kan je onderzoeken of je meer betaalt door de prijs van het aandeel te vergelijken met de prijs van het aandeel bij een andere partij.

Dividend bij fractionele aandelen

Het is bij sommige brokers ook mogelijk om fractionele aandelen te kopen. Je bezit dan bijvoorbeeld 10% van één aandeel. Het is natuurlijk fijn voor de kleine belegger om op die manier ook in een kleiner deel van een onderneming te beleggen.

Toch weten brokers hier ook wat extra geld aan te verdienen. Dit doen ze door een deel van het dividend zelf te houden. Wanneer er 10 cent wordt uitgekeerd en je bezit 1/20 aandeel, dan kunnen ze een deel van het dividend in hun eigen zak houden. Je kunt immers geen halve cent aan dividend uitkeren.

Het uitlenen van effecten

Brokers lenen soms ook je effecten uit mensen die short gaan of in een ETF investeren. Voor het uitlenen van effecten ontvangt een broker ook een (kleine) commissie. Het laten uitlenen van je effecten brengt een klein risico met zich mee. Bij sommige brokers zoals DEGIRO kan je het uitlenen van effecten uitschakelen; je betaalt dan echter wel hogere transactiekosten.

Als lokkertje

Sommige brokers bieden gratis beleggen in aandelen aan in de hoop dat je ook voor één van de andere producten valt. Ze bieden dan bijvoorbeeld ook hefboomproducten als CFD’s aan waarop ze meer geld verdienen. Stap niet zomaar over op een ander beleggingsproduct: onderzoek eerst of een andere manier van beleggen wel goed bij je past.

Financiering

Veel brokers bieden ook de mogelijkheid aan om met een hefboom te beleggen. De broker leent je dan een deel van het geld en daardoor kan je plotseling veel meer aandelen kopen.

Ook hier verdient de broker extra geld aan: over het negatieve saldo berekenen ze namelijk rente. Je moet wanneer je op marge handelt dan ook een hoger rendement behalen op jaarbasis, anders verlies je alleen maar op de hefboom door de betaling van rentekosten.

Verborgen kosten

Sommige brokers rekenen bovendien verborgen kosten waar ze weer extra aan verdienen. Ze rekenen dan bijvoorbeeld kosten voor het opnemen van geld of het uitkeren van dividend. Ook betaal je soms geld voor extra services zoals actuele koersen of beursanalyses. Let bovendien ook op inactiviteitskosten: bij veel brokers betaal je extra wanneer je het account een tijdje niet gebruikt.

Andere inkomsten uit het vermogen

Bovendien levert het vermogen dat je stort bij de broker ook geld op. Het geld wordt vanzelfsprekend op een bankrekening gehouden en over het totale vermogen zal de broker een bepaalde rente ontvangen. Daarnaast wordt er met regelmaat dividend ontvangen op aandelen en afhankelijk van het beleid van de broker zal deze dit dividend uitkeren of zelf behouden. Tegenwoordig betalen de meeste brokers het dividend gewoon uit aan de klant.

Wist je overigens dat brokers een bepaald percentage van het vermogen mogen gebruiken om zelf effecten te kopen en verkopen? Brokers zullen liquide aandelen als Apple en Google daarom maar al te graag kopen; die verkopen uiteindelijk toch wel. Deze aandelen kunnen ze vervolgens toewijzen aan klanten die zo nu en dan enkele aandelen bestellen; op die manier hoeven ze niet voor iedere kleine transactie de beurs op.

Sommige brokers mogen bij een short positie je aandelen ook uitlenen. Dit brengt extra risico’s met zich mee voor jou als belegger. Lees daarom altijd goed na of de broker je aandelen aan andere partijen kan uitlenen!

Brokers verdienen echt geld!

Maak je dus geen zorgen over de brokers: ze weten echt wel hoe ze geld moeten verdienen. Voel je dus niet schuldig als een broker je een gratis demo geeft, ze halen het er uiteindelijk echt wel uit. Aan een klant kunnen ze op de lange termijn duizenden en duizenden euro’s verdienen en dat is dan ook de reden waarom ze maar al te graag aan klantenbinding doen. Geniet ervan!

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!