Hoe brokers geld verdienen

Het is soms verrassend hoe brokers geld kunnen verdienen wanneer je bedenkt dat ze vaak helemaal geen commissies rekenen. Hoe kunnen ze in hemelsnaam winst maken? In dit artikel bekijken we hoe brokers nu eigenlijk geld verdienen aan de beleggingen die je bij ze uitvoert.

Hoe brokers geld verdienen met de spread

broker geld verdienenCFD brokers rekenen doorgaans geen commissie op het openen van posities. De grootste winst behalen ze door het rekenen van een spread. De spread is het verschil tussen de koop en verkoopprijs, doorgaans zijn deze prijzen gelijk.

Brokers rekenen voor een kooppositie echter een hogere prijs en voor een verkooppositie een lagere prijs. Wanneer de spread op een lot EUR/USD bijvoorbeeld 1 pip is verdiend de broker al direct aan deze transactie tien Amerikaanse dollars. Lees meer over de spread in het artikel over transactiekosten.

Brokers doen bovendien ook aan hedgen waarbij ze posities intern verrekenen. Op die manier zijn er eigenlijk geen risico’s voor de broker (ze verliezen geen geld aan de positie) terwijl er ook geen transactiekosten betaald hoeven worden. Je kan meer lezen over het hedgen van posities in het artikel over het hedgen van posities door brokers.

Ben je op zoek naar een broker? Bekijk dan ons overzicht van beste brokers!

Andere inkomsten uit het vermogen

Bovendien levert het vermogen dat je stort bij de broker ook geld op. Het geld wordt vanzelfsprekend op een bankrekening gehouden en over het totale vermogen zal de broker een bepaalde rente ontvangen. Daarnaast wordt er met regelmaat dividend ontvangen op aandelen en afhankelijk van het beleid van de broker zal deze dit dividend uitkeren of zelf behouden. Tegenwoordig betalen de meeste brokers het dividend gewoon uit aan de klant.

Wist je overigens dat brokers een bepaald percentage van het vermogen mogen gebruiken om zelf effecten te kopen en verkopen? Brokers zullen liquide aandelen als Apple en Google daarom maar al te graag kopen; die verkopen uiteindelijk toch wel. Deze aandelen kunnen ze vervolgens toewijzen aan klanten die zo nu en dan enkele aandelen bestellen; op die manier hoeven ze niet voor iedere kleine transactie de beurs op.

Sommige brokers mogen bij een short positie je aandelen ook uitlenen. Dit brengt extra risico’s met zich mee voor jou als belegger. Lees daarom altijd goed na of de broker je aandelen aan andere partijen kan uitlenen!

Brokers verdienen echt geld!

Maak je dus geen zorgen over de brokers: ze weten echt wel hoe ze geld moeten verdienen. Voel je dus niet schuldig als een broker je een gratis demo geeft, ze halen het er uiteindelijk echt wel uit. Aan een klant kunnen ze op de lange termijn duizenden en duizenden euro’s verdienen en dat is dan ook de reden waarom ze maar al te graag aan klantenbinding doen. Geniet ervan!

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!