Beleggen in edelmetalen: hoe doe je dat?

Als je gaat beleggen kan je kiezen uit vele interessante beleggingsproducten. Een beleggingsvorm die momenteel heel populair is, is het beleggen in edelmetalen. Edelmetalen zijn pure metaalelementen die een grote economische waarde hebben. In dit artikel leer je hoe je kunt beleggen in edelmetalen zoals goud en zilver.

Hoe kan je beleggen in edelmetalen?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt beleggen in edelmetalen. Je kan ervoor kiezen om actief te handelen in de waarde van edelmetalen. Het is daarnaast ook mogelijk om te investeren in aandelen of beleggingsfondsen. Het is ten slotte ook mogelijk om zelf edelmetalen te kopen.

Aandelen in edelmetalen

Wil je beleggen in bedrijven die zich bezighouden met edelmetalen? Dan is het belangrijk om een betrouwbare & voordelige broker te kiezen. In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke bedrijven je deze aandelen kunt kopen:

BrokerKostenAanmelden
Investeren in aandelen & ETF's. Verdien tot 8,7% aan rente over je storting + gratis demo.
Plus500 brokerSpeculeer actief op stijgende & dalende koersen. 82% van de retailbeleggers verliest geld met CFDs.
eToro logo aandelen€0 aan kosten per aandeel. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.
DEGIRO-review-logoBeleg gratis in bekende ETF's & investeer goedkoop in aandelen
Scalable aandelen kopenVoor €2,99 per maand commissievrij beleggen
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!

Actief handelen in de prijs van edelmetalen

Je kunt in edelmetalen handelen met derivaten. Derivaten zijn contracten op de prijs van een grondstof. Je koopt of verkoopt dan dus niet direct een edelmetaal. Met een derivaat zet je alleen in op een prijsstijging of een prijsdaling van een edelmetaal.

Door actief te speculeren op de prijs van een CFD-edelmetaal als goud of zilver, kan je in alle marktomstandigheden actief handelen. Wil je deze manier van beleggen uitproberen? Open dan direct een gratis demo:

eToro edelmetalen

Bij eToro kan je in goud CFD’s handelen. Illustratieve prijzen.[/geot_filter]

Edelmetalen fonds

Het is ook mogelijk om indirect te handelen in edelmetalen door participaties te kopen in een fonds. Er bestaan verschillende fondsen die de koersen van edelmetalen nauwlettend volgen. Let bij een fonds wel goed op de beheerkosten die er berekend worden. Beheerkosten kunnen het rendement flink drukken. Je kunt hier meer lezen over beleggen in ETF’s.

Edelmetalen kopen

Het is ook mogelijk om edelmetalen fysiek op te kopen. Ondanks dat een edelmetaal geen rente oplevert, is het vooral in tijden van crisis een erg populair beleggingsproduct. Dit komt doordat edelmetalen een eigen, intrinsieke waarde hebben. Deze waarde is onafhankelijk van inflatie, geldsanering of het succes of falen van een onderneming.

Dit maakt het edelmetaal erg populair onder beleggers in tijden van recessie. De waarde van het edelmetaal wordt niet aangetast door een instabiele economie. Dit geeft uiteraard meer rust en zekerheid in roerige tijden.

Wel brengt het fysiek kopen van edelmetalen de nodige zorgen met zich mee. Je zult het edelmetaal bijvoorbeeld ergens moeten opslaan. Ook moet je oppassen voor diefstal. Doe daarom voldoende onderzoek voordat je besluit om edelmetalen te kopen!

Beleggen in edelmetalen handleiding

Wat wil je weten over investeren in edelmetalen? Navigeer direct naar het juiste deel in het artikel:

  • Soorten: in welke edelmetalen kan je beleggen?
  • Voordelen: waarom zou je in edelmetalen moeten investeren?
  • Nadelen: wat zijn de nadelen van beleggingen in edelmetalen?
  • Hoeveel investeren: hoeveel geld moet je investeren?
  • Prijsvorming: hoe komt de prijs van een edelmetaal tot stand?

In welke edelmetalen kan je beleggen?

Er bestaan verschillende edelmetalen waarin je kunt investeren. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in goud, zilver, platina of palladium. In dit deel van het artikel bespreken we deze edelmetalen in het kort.

Goud

Goud is nog steeds het bekendste edelmetaal en erg populair onder beleggers. Investeren in goud kan erg goed uitpakken tijdens een economische crisis. Sommige beleggers kopen dan ook goud om hun portfolio tegen dalingen te beschermen. Wanneer aandelen minder waard worden, zie je vaak dat een edelmetaal als goud in waarde stijgt. Goud kan dan optreden als een bescherming tegen een dalende koers. Wil je meer weten over beleggen in goud? Lees dan ons artikel over dit onderwerp:

goud edelmetaal

Zilver

Ook zilver is een populaire belegging. De prijs van zilver beweegt niet altijd samen met die van goud. Dit komt doordat zilver ook een duidelijke industriële toepassing heeft. Een groot voordeel van investeren in zilver, is het feit dat dit edelmetaal een stuk betaalbaarder is. Hierdoor kan je ook met een kleine beurs een investering in edelmetalen overwegen. Wil je meer weten over beleggen in zilver? Lees dan onze special over dit onderwerp:

zilver edelmetaal

Platinum

Het edelmetaal platina wordt gebruikt in katalysatoren voor auto’s. Vooral in dieselauto’s zie je dat er veel platina nodig is. Met de opkomst van elektrisch rijden zijn dieselauto’s wel minder populair. Auto’s die op waterstof rijden hebben echter wel weer platina nodig. Een investering in platina kan dan ook nog steeds winst opleveren. Wil je weten hoe beleggen in platina werkt? Lees dan het artikel over dit onderwerp:

Palladium

Een laatste edelmetaal waar veel mensen in handelen is palladium. Ook palladium is een goede katalysator en het metaal heeft dan ook veel overeenkomsten met platina. Uniek is dat palladium tot 900 keer zijn eigen volume aan waterstof kan opnemen. Palladium wordt onder andere gebruikt voor horloges en in de tandheelkunde. Een goed getimede belegging in palladium kan een goed rendement opleveren.

Wat zijn de voordelen van beleggen in edelmetalen?

Edelmetalen zijn chemisch uniek en schaars. Doordat ze makkelijk om te vormen zijn, worden goud en zilver al duizenden jaren als geld gebruikt. De prijzen zijn volatiel, maar op de lange termijn houden ze welvaart goed vast.

Wanneer je investeert in een edelmetaal, heb je geen tegenpartijrisico. Bij een belegging in een aandeel of een obligatie bestaat er altijd het risico dat de tegenpartij failliet gaat.

Een ander voordeel van een belegging in edelmetaal, is dat het je beschermd tegen inflatie. De prijs van goud stijgt vaak mee met het algemene prijspeil. Het kopen van edelmetalen kan ook aantrekkelijk zijn wanneer de eigen valuta in waarde afneemt.

Tenslotte is goud ook een goede extra investering om meer diversificatie toe te brengen binnen je investeringsportfolio. Goud correleert namelijk niet sterk met de prijzen van aandelen, obligaties en vastgoed. Wanneer het slecht gaat op de financiële markten, kan je met goud juist goede resultaten neerzetten.

Wat zijn de nadelen van investeren in edelmetalen?

Er zijn vanzelfsprekend ook nadelen verbonden aan een investering in edelmetalen. Het grootste nadeel is dat edelmetalen zelf geen cashflow opleveren. Met aandelen op vastgoed kan je een vast inkomen opbouwen. Goud ligt daarentegen alleen maar stof te verzamelen. Je kan hier omheen door edelmetaal aandelen te kopen, maar dan geniet je weer niet de voordelen van het kopen van edelmetalen.

Een ander nadeel van investeren in edelmetalen zijn de hoge transactiekosten. Wanneer je fysiek goud of zilver koopt, dan moet je deze grondstoffen opslaan en verplaatsen. Ook moet je vaak een verzekering afsluiten. Hierdoor kan investeren in edelmetalen je juist geld kosten!

Ook is het beleggen in edelmetalen eigenlijk een gok. Je koopt een edelmetaal in de verwachting dat een belegger er over enkele jaren meer voor zal betalen. Wanneer het tegenovergestelde gebeurt is er geen enkele manier om een goed resultaat te behalen met een investering in een edelmetaal.

Hoeveel moet je investeren in edelmetalen?

Er is natuurlijk geen eenzijdig antwoord te geven op de vraag hoeveel je moet investeren in edelmetalen. Sommige beleggers zien sowieso het nut van beleggen in edelmetalen niet in. Andere, meer angstige beleggers kopen juist enorme hoeveelheden goud en zilver.

Bekende beleggers houden vaak vijf tot tien procent van hun vermogen aan in edelmetalen. De investeerder Kevin O’Leary investeert 5% in goud. Wanneer de prijs omhoog gaat verkoopt hij wat en wanneer deze daalt koopt hij wat bij.

Door schaarste begeert

Edelmetalen zijn erg schaars. Daarnaast bevatten veel edelmetalen gunstige fysieke eigenschappen. Hierdoor zijn ze geschikt voor verschillende doelen en dit maakt ze alleen maar aantrekkelijker voor beleggers.

Verschillende edelmetalen worden bijvoorbeeld gebruikt als hightech materiaal in de medische technologie of in de luchtvaart. Maar wist je dat ook je mobiele telefoon, laptop en televisie vaak één of meerdere edelmetalen bevatten? In de toekomst zal het gebruik hiervan alleen maar toenemen waardoor de prijs van edelmetalen verder kan stijgen.

Muntgeld of baren?

Als je hebt besloten om in edelmetaal te gaan beleggen, kun je kiezen voor beleggen in munten of in baren. Baren zijn geschikter als het om een groot vermogen gaat en je goede opslagmogelijkheden hebt. Particuliere beleggers hebben echter meer baat bij munten, omdat de nominale waarde daarvan veel lager ligt. Daarnaast is op de munten een nominale waarde gedrukt, waardoor je er eventueel ook mee kunt betalen.

Ook is het belangrijk om de regels rondom het specifieke edelmetaal goed na te gaan. Bij goud betaal je geen extra belastingen. Bij zilver betaal je echter BTW over de volledige waarde van de baar. Dit drukt het rendement enorm! Wanneer je echter investeert in zilveren munten, betaal je alleen BTW over de toegevoegde waarde.

Over het algemeen kosten munten meer geld om te produceren. Je kunt munten vaak ook weer voor meer geld verkopen. Uiteindelijk komt het dus vooral neer op je persoonlijke voorkeur.

Prijsvorming bij edelmetalen

De waarde van edelmetalen komt tot stand door het samenspel tussen vraag een aanbod. Prijsdalingen kunnen optreden als er nieuwe mijnen worden geëxploiteerd of als de banken grote hoeveelheden verkopen. Als de vraag juist toeneemt, bijvoorbeeld in tijden van crisis, dan zal de prijs van het edelmetaal juist stijgen.

Edelmetalen worden verhandeld in dollars. Hierdoor kan je wanneer je in een andere valuta in een edelmetaal investeert ook bloot te komen staan aan het wisselkoersrisico. Wanneer je eigen valuta in waarde afneemt, kan je hier geld aan verliezen.

Edelmetalen stijgen vaak in waarde wanneer de dollar in waarde daalt. Als de dollar sterker wordt, dan dalen de prijzen van edelmetalen vaak.

Zilver of goud?

De prijzen van zilver en goed bewegen vaak gezamenlijk in dezelfde richting. Hierbij is het verstandig om ze op te kopen in onzekere tijden. Toen bekend werd dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou stappen, stegen de prijzen van de edelmetalen goud en zilver namelijk meteen. Ook tijdens de coronacrisis zie je dat edelmetalen sterk in prijs toenemen.

Let daarom bij beleggingen in edelmetalen niet alleen op de vraag naar het specifieke edelmetaal; kijk ook naar de algehele economische situatie. Veel edelmetalen gelden namelijk als veilige haven en dat maakt het over het algemeen niet uit of je voor goud of voor zilver gaat.

Toch is het duidelijk dat het edelmetaal zilver meer industriële toepassingen heeft. Hierdoor is de vraag naar zilver meer afhankelijk geworden van economische voorspoed.

edelmetalen prijsontwikkeling

De prijs van goud steeg sterk tijdens de coronacrisis

Online of fysiek handelen in edelmetalen?

Het is tegenwoordig mogelijk om online te handelen in edelmetalen. Wanneer je online edelmetalen verhandelt bij een broker doe je dit vaak om op de korte termijn geld te verdienen. Bij ons overzicht van brokers kan je gratis een demoaccount openen bij een broker, zodat je handelen in goud kunt uitproberen. Het is echter ook nog steeds mogelijk om edelmetalen als goud en zilver fysiek aan te schaffen in de vorm van muntgeld of baren.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

2 reacties


  • Maria ten Hoeve

    Interessant om te lezen over deze metaalhandel en het beleggen in metalen. Ik kan me inderdaad voorstellen dat het slim is om hierin te beleggen. Bepaalde metalen zijn erg schaars en zijn op grote schaal nodig voor de productie van bijvoorbeeld telefoons.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter aan Maria ten Hoeve Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *