Geld verdienen met opties: 4 strategieën

Opties zijn interessante effecten waar je goed geld mee kunt verdienen. Voordat je echt kunt beleggen in opties is het belangrijk om te weten hoe je opties kunt selecteren en hoe de winst en het verlies bepaald worden. Ook behandelen we enkele strategieën die je kunt toepassen om geld te verdienen met opties.

Lees dit ook

Hoe selecteer je een optie?

De handel is opties is vooral strategisch van aard. Het is belangrijk om te bedenken wat je denkt dat de koers gaat doen en of een bepaalde waarde zal worden bereikt. Door dit voorspellen kan je een optie uitzoeken die bij je idee past.

Wanneer je bijvoorbeeld denkt dat het aandeel Philips dat vandaag op €18,00 staat binnen drie weken op €20,00 staat neem je een calloptie met een uitoefenprijs van €20,00 en een expiratietijd van een maand.

Wanneer je echter denkt dat het aandeel gaat dalen naar €16,00 binnen vier maanden tijd, dan neem je een putoptie op het aandeel met uitoefenprijs €16,00 en een expiratietijd van vier maanden.

Winst en verlies bij opties

optiehandel

Voordat je geld kunt verdienen met opties moet je begrijpen hoe winst en verlies bij opties werken. Opties lopen iedere derde vrijdag van de maand af. Wanneer je aan het einde van de periode in the money bent met je optie kan je deze inruilen voor aandelen. Je koopt de aandelen dan goedkoper dan de huidige koers. Het is echter eenvoudiger en goedkoper (minder transactiekosten) om de optie voor de expiratiedatum te verkopen.

Het is ook mogelijk om de optie tussentijds te verkopen. Afhankelijk van de intrinsieke waarde en de verwachtingswaarde zal je een bepaald bedrag voor je optie kunnen vangen. De daadwerkelijke winst die je behaalt is altijd te berekenen door de betaalde premie af te trekken van de ontvangen winst.

Wanneer een optie bij de expiratiedatum out of the money is dan is deze waardeloos. Je kan de optie dan laten aflopen en er is geen verdere actie vereist. Het verlies bestaat dan uit de premie die je betaald hebt.

Bekijk in meer details hoe de winst en verlies zijn opgebouwd in het artikel over beleggen in opties.

Hoe kan je opties schrijven?

Naast het kopen van een optie is het ook mogelijk om een optie te schrijven. Wanneer je een optie koopt ontvang je een recht, wanneer je echter een optie schrijft ga je een verplichting aan. Je moet het effect namelijk tegen een bepaalde waarde verkopen (calloptie) of kopen (putoptie). In ruil voor deze verplichting ontvang je van de afnemer van het contract een bepaalde premie, deze premie is je winst.

Als je een optie uitschrijft verdien je dus geld wanneer je het contract niet hoeft uit te voeren. Schrijf dan ook een optie uit met kenmerken waarvan jij denkt dat ze niet uitkomen. Hoe gunstiger de voorwaarden voor de afnemer van de optie, hoe hoger de premie die je uiteindelijk ontvangt. Ga dus op het randje zitten van je voorspelling, op die manier verdien je meer.

Wanneer je een optie hebt uitgeschreven kan je deze vroegtijdig sluiten door deze te verhandelen op de beurs. Voor het schrijven van een positie is een bepaalde marge bij je broker vereist zodat je de effecten tegen de beloofde prijs kunt leveren. Na de expiratiedatum kan de afnemer van de optie je immers verplichten om de effecten te leveren.

Welke strategie kan je gebruiken om geld te verdienen met opties?

In het laatste deel van het artikel bekijken we met welke strategieën je het beste geld kunt verdienen met opties. Op die manier weet je hoe je verantwoordt een goed resultaat kunt behalen.

Strategie 1: opties gebruiken voor meer rendement op bestaande aandelen

Het kan verstandig zijn om beleggingen in opties te combineren met de onderliggende waarde. Door aandelen te kopen, zorg je ervoor dat je de risico’s afdekt. Het is vervolgens mogelijk om opties te gebruiken om een beter rendement te behalen op je portefeuille.

Hiervoor kan je een calloptie schrijven op aandelen die al in je bezit zijn. Stel je hebt 100 aandelen met een waarde van €10 en je verwacht geen stijging in de toekomst. Je kunt dan opties gebruiken om toch een rendement te behalen met je aandelen. Door een calloptie uit te schrijven, ontvang je immers een premie op je aandelen.

In dit voorbeeld schrijf je een optie uit met een optiepremie van €70 waarbij je de verplichting aangaat om 100 aandelen te leveren voor een prijs van €11 met een verloopdatum van de derde vrijdag van de volgende maand. Doordat je de aandelen bezit, zal het leveren van de aandelen nooit een probleem zijn.

Een voordeel van deze constructie is dat je een gegarandeerd rendement behaalt van €70 terwijl je anders misschien wel helemaal geen rendement zou behalen. Wanneer de koers van het aandeel echter boven de €11 stijgt dan zal de afnemer van de optie deze waarschijnlijk uitoefenen. Je kan in deze periode dus niet profiteren van forse koersstijgingen.

Doorrollen: verder gaan met deze tactiek

Het zou zomaar kunnen dat het aandeel licht is gestegen naar €10,50. Hierdoor heb je ook een positief rendement op je aandelen. Tegelijkertijd zal de afnemer van de optie deze niet uitoefenen aangezien er sprake zou zijn van een negatief rendement. Je profiteert in dit scenario dus dubbel! Vervolgens heb je verschillende opties om meer geld te verdienen met de opties.

De eerste optie is het verkopen van je aandelen. Je behaalt dan een koerswinst van €0,50 per aandeel en je hebt daar bovenop nog eens de extra premie van €70 ontvangen. Op die manier heb je het rendement dankzij de opties dus verhoogt.

Het is ook mogelijk om de positie door te rollen. Je schrijft dan opnieuw een optie uit waarover je weet een premie ontvangt. Natuurlijk loop je vervolgens altijd het risico dat de koers van het aandeel flink daalt waardoor je koersverlies meemaakt of dat de koers juist dusdanig stijgt en je de aandelen moet leveren. Ongeacht wat er gebeurt, heb je wel gegarandeerd de premie binnen. Met opties behaal je dan dus hoe dan ook een beter resultaat dan zonder opties.

Ten slotte kan je ook de aandelen vast houden en geen opties uitschrijven. Dit is de beste beslissing wanneer je verwacht dat de aandelen nog verder zullen stijgen.

Strategie 2: aandelen kopen tegen een lagere prijs

Je kunt een putoptie schrijven om aandelen tegen een lagere prijs te kopen. Laten we er vanuit gaan dat je interesse hebt in een aandeel dat voor €10 verhandelt wordt. Je schrijft een putoptie uit voor de prijs van €11 en je ontvangt hiervoor €70 aan premies. Je hebt nu de verplichting om 100 aandelen te kopen tegen de prijs van €11 aan het eind van de expiratiedatum. De premies die je ontvangt kan je gebruiken als korting waardoor je de aandelen later goedkoper kunt aanschaffen.

Wanneer de koers binnen de periode enorm stijgt en je koopt de aandelen te laat, dan mis je de enorme koersstijging. De putoptie wordt echter niet uitgevoerd, dus je hebt wel de premie als winst. Wanneer de koers flink daalt, moet je de aandelen leveren. Hierdoor maak je een verlies. Wanneer je de aandelen echter direct had gekocht had je dit verlies ook gehad. Dankzij de premie ligt je verlies nu net lager.

Strategie 3: beschermen van je portefeuille

Je kunt opties ook gebruiken om je aandelenportefeuille verder te beschermen. Je kan er via putopties immers voor zorgen dat je de aandelen die je bezit gegarandeerd voor een bepaalde prijs kunt verkopen. Op die manier bescherm je je aandelen dus eigenlijk tegen een forse daling. Wel betaal je hier natuurlijk een premie voor die het rendement kan drukken. Je leest meer over opties als verzekering in dit artikel.

Strategie 4: geld verdienen met actieve handel

Je kunt opties ook goed gebruiken voor het actief handelen in de onderliggende waarde. Hiervoor moet je voorspellingen doen over de toekomstige prijsontwikkelingen van het onderliggende aandeel. Er zijn echter ook andere factoren die de waarde van een optie beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volatiliteit van de markt en de tijd die er over is totdat de expiratiedatum aanbreekt. Lees je dus goed in voordat je actief gaat handelen in opties!

Pagina in het Engels 

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!

Comments powered by CComment