Psychologie & beleggen: de invloed van emoties

Emoties hebben een grote invloed op het resultaat dat je behaalt met beleggen. Het maakt niet uit hoe goed je analyses zijn wanneer het je niet lukt om je emoties onder controle te houden. Toch kan je ook profiteren van de aanwezigheid van emoties op de beursvloer. Twee krachtige emoties hierbij zijn angst en hebzucht. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de invloed van emoties op je beleggingen.

(te veel) angst is gevaarlijk

Vrouwen zijn over het algemeen minder zelfverzekerd en dit is te zien in het beleggingsgedrag van de vrouw. Vrouwen zijn vaak voorzichtiger en doen minder transacties in een jaar. Dit kan goed uitpakken, aangezien de transactiekosten in dit geval lager liggen waardoor het rendement juist hoger komt te liggen. Te veel angst kan echter negatief uitpakken.

Veel beleggers maken namelijk de fout om hun emoties hun beleggingsgedrag te veel te laten beïnvloeden. Hierbij speelt verlies aversie of de angst om te verliezen een rol. Mensen hebben een natuurlijke neiging om verliezen en risico’s zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Dit zien we overal terug: Nederlanders hebben bijvoorbeeld meer verzekeringen dan nodig.

Voorkom negatieve resultaten door angst

Wanneer je naar het individuele beleggingsgedrag kijkt, heeft verlies aversie vaak een negatief effect op de resultaten. Dit komt doordat beleggers verlies zoveel mogelijk willen voorkomen. Het gevolg is echter dat slechte beleggingen niet worden afgesloten, met de hoop dat deze in de toekomst nog winstgevend wordt. Tegelijkertijd sluiten beleggers winstgevende beleggingen te snel af omdat ze bang zijn om de winst te verliezen.

Het is daarom belangrijk om altijd een plan op te stellen. Bedenk vooraf wanneer je een belegging opent of sluit. Het is hierbij belangrijk dat je de belegging kunt beargumenteren. Wanneer dit niet het geval is, is het niet verstandig om de positie te openen. Door heel rationeel een plan op te stellen, voorkom je dat je op een later moment de mist in gaat. Op die manier heeft de emotie angst geen effect op je.

Als belegger is het ten slotte belangrijker om te accepteren dat altijd winnen onmogelijk is. Economische crisissen en neergangen komen altijd voor en het is belangrijk om hier verstandig mee om te gaan. Laat je niet sturen door je angsten en emoties en neem pas een beslissing zodra je er goed over hebt nagedacht.

Angst voorkomen

Als belegger is angst je grootste vijand. Het is verstandig om deze emotie waar mogelijk zoveel mogelijk te voorkomen. Dit doe je door alleen te beleggen met geld dat je kunt missen. Heb je al direct een ongemakkelijk gevoel bij je nieuwe positie? Dan beleg je waarschijnlijk met teveel geld.

Zelf open ik alleen beleggingen die er niet voor zorgen dat ik ’s avonds wakker lig. Op die manier blijft het leuk.

Emotie beleggen angst

Profiteer van de emotie angst

Het is als belegger ook mogelijk om te profiteren van angst. Tijdens de economische crisis van 2008 dumpten veel mensen hun aandelen tegen sterk gereduceerde prijzen. De reden achter de beslissing om aandelen te dumpen was zelden rationeel. Onder invloed van de media zag je dat mensen angstig alles verkochten omdat ze er vanuit gingen dat het schip ging zinken.

Juist dit soort momenten van massa hysterie zijn enorm interessant. Wanneer aandelen op massale schaal gedumpt worden, kan je op zoek gaan naar koopjes. Ga bij jezelf na of er een rationele reden ligt achter extreme dalingen van aandeelkoersen die je soms ziet. Wanneer dit niet het geval is, kan je soms een rendement van tientallen procenten behalen.

Dit werkt tijdens een economische crisis, maar ook wanneer een bedrijf het tijdelijk minder goed doet. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er een schandaal uitkomt. Zo werden er verschillende autofabrikanten beschuldigt van het sjoemelen met uitstoot. Dit leidde tot forse dalingen van autoaandelen, terwijl de bedrijven het nog steeds goed deden. Op de langere termijn volgde er dan ook een opleving.

Volkswagen koers sjoemelen

De koers van Volkswagen nadat het bedrijf bleek te sjoemelen met uitstoot

Hebzucht heeft twee kanten

Wist je dat beleggen nog steeds voornamelijk een mannensport is? Voor iedere vrouwelijke belegger zijn er negen mannelijke, alhoewel dit de laatste tijd ietwat lijkt te veranderen. Mannen hebben vaak een hogere mate van hebzucht en zonder hebzucht is er geen beurs. Is hebzucht echter de beste vriend of meest gevreesde vijand van de professionele belegger?

Laten we het erop houden dat hebzucht een noodzakelijk kwaad is. Zonder hebzucht zou men niet naar een zo hoog mogelijk rendement streven en gewoonweg veilig gaan sparen. Het wordt echter gevaarlijk wanneer de hebzucht zo groot wordt dat de genomen risico’ s te groot worden. Zeker wanneer je handelt door middel van een hefboom is het belangrijk om het hoofd koel te houden en om rekening te houden met de bijkomende risico’ s van een belegging.

Teveel hebzucht is een gevaar

Teveel hebzucht is echter altijd nadelig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zogenaamde zeepbel. Een goed voorbeeld hiervan is de enorme stijging van de Bitcoin in 2017 en 2018 gevolgd door een enorme crash. Wanneer mensen elkaar te sterk aansporen om ergens te investeren, kan hebzucht een bepaalde markt gaan leiden.

Wanneer dit gebeurt, kan de daadwerkelijke waarde van een belegging veel lager liggen dan de prijs. Mensen kopen dan simpelweg iets omdat ze verwachten dat het enorm blijft stijgen. Wanneer de onderliggende belegging vervolgens niets waard blijkt te zijn, valt het kaartenhuis in elkaar. Door de eerder beschreven angst kan de koers dan plotseling tientallen procenten dalen.

Laat je niet meeslepen

Het is dan ook erg belangrijk om je niet te laten meeslepen door de emoties van de groep. Wanneer de postman en de melkboer allemaal aangeven dat je een geweldige, nieuwe belegging moet uitvoeren dan kan je het beter niet doen. Vraag jezelf altijd af of er een echt goede reden is om te beleggen in een aandeel. Is die er niet? Dan is er waarschijnlijk sprake van een economische bubbel.

Tip: Streef naar een hoog rendement, maar houd de risico’s in je achterhoofd!
Cryptocurrency crash
Na de enorme hebzucht komt de onvermijdelijke val. Cryptocurrencies in 2017-2018.

Op welke andere emoties moet je letten?

Naast angst en hebzucht zijn er ook andere emoties waar je op moet letten wanneer je gaat beleggen. Hieronder bespreken we hoe je het beste met deze gevoelens om kunt gaan.

Hoop

Ze zeggen wel eens dat hoop doet leven. Veel beleggers die een aandeel kopen hebben dan ook goede koop dat deze gaat stijgen. Hoop alleen is echter niet genoeg. Onderzoek daarom regelmatig of het bedrijf achter het aandeel nog goed presteert en zorg ervoor dat al je beleggingen worden ondersteund door harde cijfers.

Ook bij actieve handelaren kan hoop tot slechte resultaten leiden. Ze houden een verliesgevende positie te lang open, terwijl deze al lang afgesloten had moeten worden. Hierdoor loopt een klein verlies op tot een enorm groot verlies. Maak daarom altijd gebruik van een stop loss als actieve handelaar, zodat je posities automatisch gesloten worden.

Frustratie

Wanneer je het idee hebt dat je alles goed doet en de resultaten toch tegenvallen, dan kan je gefrustreerd raken. Het kan ook erg frustrerend zijn wanneer je constant je eigen regels breekt. Frustratie is altijd een gevaarlijke emotie. Irritatie kan er namelijk toe leiden dat je onverantwoorde beslissingen neemt en posities opent die je eigenlijk niet had moeten openen.

Wanneer je gefrustreerd bent is het daarom belangrijk om afleiding te zoeken. Pas zodra je objectief naar je beleggingen kunt kijken, ga je weer terug naar je beeldscherm.

Verveling

We leven in een maatschappij vol met constante prikkels en vermaak. Maanden of zelfs jaren wachten tot een aandeel stijgt kan dan ook saai worden. Toch is geduld bij beleggen een schone zaak. Het is daarom belangrijk om je altijd aan je plan te houden. Ben je op zoek naar wat spanning? Maak een ritje in een achtbaan en laat je beleggingen met rust.

Is het vasthouden van aandelen op de lange termijn niet interessant genoeg? Dan kan je het ook overwegen om een daytrader te worden. Als daghandelaar kan je namelijk wel elke dag in actie komen. Voor deze manier van beleggen heb je wel veel meer tijd nodig.

emoties bij beleggen

Kwaliteit = niet een hoge prijs

Eén bekende valkuil waar veel beleggers in trappen, is dat ze een hoge prijs gelijkstellen aan kwaliteit. Dit zie je ook vaak bij wijnkenners: dezelfde wijn wordt als beter ervaren wanneer deze duurder wordt verkocht. Verrassend genoeg lijkt hetzelfde te gelden voor beleggingsfondsen.

Uit onderzoek kwam namelijk naar voren dat bij een vergelijking tussen identieke beleggingsfondsen, lang niet iedereen de voordeligste optie koos. Zeker bij lastige keuzes zijn mensen nog wel eens geneigd om de dure optie te kiezen, omdat dit voor kwaliteit zou staan.

In de praktijk valt dit tegen: bij gelijke beleggingsfondsen moet je natuurlijk altijd voor de voordeligste optie kiezen. Maar ook in de bredere zin zijn de duurdere fondsen lang niet altijd de beste. Het lukt namelijk maar weinig fondsen om de markt te verslaan en doordat de beheerkosten hoger liggen, moet je een hoger rendement behalen om het de moeite waard te maken.

Het is dan ook slim om zelf in ETF’s te investeren: op die manier hoef je geen geld over te maken naar een fondsbeheerder en kan je toch profiteren van de ontwikkelingen op een bepaalde markt. In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke brokers je terecht kunt:

BrokerKostenAanmelden
Freedom24 logo update* Ontvang tot 5,5% rente op euro rekeningen & tot 7,9% op dollar rekeningen
* Beleg in meer dan 40.000 aandelen & 1500 ETF's wereldwijd
* Open een gratis account en begin binnen 10 minuten met beleggen
eToro logo aandelenBeleg goedkoop in populaire aandelen & ETF's + probeer gratis met een demo.
Vergelijken?Vergelijk direct de beste brokers & open een gratis demo!
RisicowaarschuwingJe kapitaal loopt risico.

Overmoed komt voor de val

Een andere psychologische valkuil voor beleggers, is dat ze te moedig worden. Dit komt vooral voor bij beleggers die enkele successen hebben binnengehaald. Tijdens de coronacrisis zijn veel nieuwe beleggers begonnen met beleggen. Wanneer je in de dip aandelen hebt gekocht, dan was het bijna onmogelijk kom te falen aangezien alle aandelen omhoog schoten.

Een vergelijkbare situatie is echter geen goed voorbeeld van een gemiddelde markt. Aandeelkoersen zullen niet eeuwig stijgen en als belegger moet je dan ook niet overmoedig worden. Je bent waarschijnlijk geen betere belegger dan je buurman; het is daarom aan te raden om je risico’s altijd slim te beheren.

Spreid bijvoorbeeld je kansen door te beleggen in aandelen van bedrijven die genoteerd zijn in verschillende sectoren. Investeer bijvoorbeeld niet alleen in hippe technologieaandelen: dit soort aandelen zijn veel volatieler waardoor je al snel een goot deel van je inleg kunt verliezen.

Ook een grappig feitje is dat we vaak een selectief geheugen hebben: de successen delen we graag met vrienden, terwijl de mislukkingen vergeten om ons ego te beschermen. Het gevolg? Iedereen in onze omgeving is een briljante belegger. Neem de verhalen van de mensen om je heen dan ook met een korreltje zout en onderzoek goed of je jezelf niet voor de gek houdt.

Meer dan 50% gelooft dat ze slimmer zijn dan gemiddeld; maar dit is statistisch gezien onmogelijk. Misschien is het als belegger juist slim om ervan uit te gaan dat je dommer bent dan gemiddeld…

Volg niet altijd de kudde

Mensen zijn kuddedieren: het voelt dan ook goed om met de massa mee te bewegen. De massa heeft het echter niet altijd bij het juiste einde. Een goed voorbeeld hiervan is de tulpenmanie in 1600: op een gegeven moment kon je voor één tulp een grachtenpand kopen. Zeker bij nieuwe technieken die we nog niet goed begrijpen zie je vaak bubbels ontstaan.

Ga daarom nooit alleen uit van een hype en vraag jezelf altijd af waarom je in een aandeel zou moeten investeren. Als speculant kan je leuk profiteren van een forse stijging van ‘lucht’, maar het zijn zeker geen slimme lange termijn investeringen.

Beleg daarom altijd volgens een plan en let er goed op dat je niet in de FOMO of fear of missing out valkuil trapt. Je zult niet de eerste zijn die een fortuin verliest door mee te willen doen in het volgende grote ding.

tulpenmanie psychologie

Bekijk nummers in detail

Goochelen met nummers: het werkt! Wanneer je op een menukaart een gerecht van 300 euro verkoopt, lijkt de optie van 30 euro plotseling niet meer zo duur. Bedrijven begrijpen dit als geen ander en spelen daarom graag met de financiële gegevens die ze uitbrengen.

Boekhoudkundig gezien kan je flink sjoemelen, spelen of zelfs bedriegen: duik daarom echt het diepe in wanneer je erover nadenkt om te beleggen in een bedrijf. Zelf vraag ik me altijd af of het bedrijfsmodel ook over 10,20 of 30 jaar nog werkt. Alleen als ik hier ja op kan antwoorden, overweeg ik een investering.

Durf toe te geven dat je fout zit

In de psychologie spreken we ook wel eens van een anchor trap. Het kan soms erg lastig zijn om toe te geven dat je verkeerd zit; zeker wanneer je al veel geïnvesteerd hebt in het alternatief. Dit is ook hoe mensen bijvoorbeeld keer op keer inzetten op een verliezende boxer.

Als slimme en succesvolle belegger is het belangrijk om flexibel te zijn. Het getuigt juist van kracht wanneer je durft toe te geven dat je aan het verkeerde einde zat: juist op die manier pas je je aandelenportfolio slim aan en ga je mee met de tijd.

Verleden is niet de toekomst

Een andere veelgemaakte psychologische fout, is er vanuit gaan dat het verleden de toekomst bepaald. Ken je de irritante spotjes waar ze zeggen resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Wel die spotjes zijn er voor een reden!

Juist wanneer iets enorm stijgt kan je er vanuit gaan dat dit niet eeuw doorgaat. Mensen nemen op een gegeven moment hun winst.

Een ander grappig fenomeen is dat mensen vaak minder risico nemen wanneer hun beleggingen goed presteren en meer risico’s wanneer het slecht gaat. Vaak kan een portfolio in het eerste geval wel wat extra investeringen gebruiken terwijl je in het tweede geval misschien extra voorzichtig moet zijn.

Prospect theorie: risicoaversie

prospect theorieVolgens de prospect theorie hebben we allemaal een sterke risicoaversie. Het overgrote deel van de mensen zal bij een experiment eerder voor de veilige optie kiezen; zelfs wanneer dit rationeel gezien slechter uitpakt.

Denk hierbij de keuze tussen een kans van 90% op € 10 en een kans van 10% op € 0 of een kans van 50% op € 100 en een kans van €50% op 0. Het tweede scenario heeft een hogere waarschijnlijke opbrengst.

Toch zullen veel mensen eerder voor de eerste optie kiezen. Dit komt doordat mensen over het algemeen eerder geneigd zijn om verliezen uit de weg te gaan dan om winsten te behalen. Wanneer je je bewust bent van de consequenties van deze theorie kan je een sterkere beleggingsstrategie hanteren.

Schakel de emoties bij het beleggen uit door al van tevoren vast te stellen op welk moment je je verlies neemt en op welk moment je winst neemt. Dit kan door middel van de zogenaamde stop loss en take profit. De grootste fout die beleggers regelmatig nemen is het te vroeg afkappen van lopende winsten en het niet nemen van verlies waar dat juist nodig is. Jij nu niet, en dat maakt het dat je betere resultaten zult behalen met je beleggingen!

Focussen op bevestigen van je wereldbeeld

Een andere fout die mensen keer op keer maken is het zoeken naar bevestiging van hun eigen wereldbeeld. We gaan zelden op zoek naar informatie die tegen ons perspectief ingaat; doorgaans gaan we vooral op zoek naar informatie die overeenkomt met onze manier van denken. Als belegger is dit natuurlijk gevaarlijk!

We noemen deze bias ook wel de confirmation bias waarbij we alleen op zoek gaan naar de informatie die klopt met onze voorspelling. Vaak maken we intuïtief een voorspelling en doordat we alleen openstaan voor informatie die daarmee overeenkomt, zien we niet dat de investering wellicht helemaal niet zo sterk is. Probeer daarom altijd zo objectief mogelijk verschillende perspectieven te benaderen en probeer een systeem te gebruiken bij het selecteren van de aandelen waarin je gaat beleggen.

Bovendien krijgt negatieve informatie binnen onze hersenen een sterker gewicht mee. Hierdoor maken we eerder een beslissing op basis van negatieve informatie dan op basis van positieve informatie. Dit is contraproductief; bij een enorme daling  is een enorme stijging daarna goed mogelijk. Houd daarom je ogen en oren open en zorg ervoor dat je de beste resultaten behaald met je beleggingen.

Zorg voor een systeem!

Feit is dat er allerlei systemen in onze hersenen zitten die ons ego wellicht beschermen, maar die ook contraproductief zijn voor onze resultaten als belegger. Het is daarom belangrijk om voordat je gaat beleggen een systeem vast te stellen. Schrijf op papier onder welke situaties je bepaalde aandelen koopt, wanneer je ze weer verkoopt en op welke manier je om zult gaan met risico’s.

Juist door met een systeem te werken en door je bewust te zijn van de verschillende psychologische mechanismen die je kunnen tegenwerken, kan je ervoor zorgen dat je beslissingen neemt op basis van ratio in plaats van op basis van emotie.

Case study: rendementen van meer dan 100%

Veel mensen nemen genoegen met een rendement van enkele procenten: ‘ach, het is toch meer dan ik op mijn spaarrekening ontvang’ hoor je dan ook veel mensen zeggen. Dat is allemaal leuk en aardig, maar op die manier profiteer je niet maximaal aangezien het zeker mogelijk is om veel hogere rendementen te behalen.

Hierbij kan je gebruikmaken van massapsychologie: mensen hebben vaak een sterke neiging om uit te gaan van eenvoudig beschikbare informatie, dit heet ook wel de availability bias. Wanneer een bedrijf op een slechte manier in het nieuws komt krijg je dan ook snel dat mensen massaal het aandeel gaan verkopen; juist doordat deze informatie vervolgens zo beschikbaar is volgen steeds meer mensen zonder dat daar noodzakelijk een achterliggende reden voor is.

Zelf profiteer ik altijd van dit soort massapsychologie waardoor ik betere resultaten behaal met mijn individuele beleggingen dan de meeste Nederlanders. Een tijdje geleden was er bijvoorbeeld een regulatie probleem bij een online broker: Plus500. De toezichthouder blokkeerde verscheidene rekeningen tijdelijk omdat er een administratief probleem was bij het bedrijf: er was dus duidelijk sprake van een vertrouwenscrisis.

Voorspelbaar als mensen zijn zag je dan ook direct een rally omlaag. Toch was het bedrijf nog steeds erg winstgevend en keerden ze hoge dividenden uit. De problemen werden snel verholpen en de koers stond nog steeds enorm laag. Ik kocht dan ook direct voor ruim € 10.000 aan aandelen Plus500 en binnen enkele maanden is dit bedrag ruim verdubbeld!

Plus500 grafiek

Hoe beleg je zonder emoties?

Uit onderzoek is keer op keer gebleken dat vooral beginnende beleggers vaak kopen op de top en verkopen in een dal. Wanneer je goede resultaten wilt neerzetten dan moet je juist het tegenovergestelde doen. Maar hoe zorg je er nu voor dat emoties een kleinere rol van betekenis gaan spelen bij je beleggingen?

Automatiseer je beleggingen

De eerste manier waarmee je emoties uit je beleggingen kunt halen, is door ze zoveel mogelijk te automatiseren. Het is hiervoor in ieder geval belangrijk om altijd een plan op te stellen. In het plan kan je vervolgens bepalen wanneer en vooral ook waarom je een aandeel wilt kopen en verkopen. Op die manier voorkom je dat je tijdens uitzonderlijke marktomstandigheden een verkeerde beslissing neemt.

Voor veel beleggers is het vervolgens verstandig om je beleggingsaccount met rust te laten. Zorg ervoor dat je hebt ingesteld bij welke waarde je je verlies en winst neemt. Door niet steeds in te loggen voorkom je dat je gestrest raakt wanneer de markt instort en wordt je plan automatisch goed uitgevoerd.

‘Dollar cost averaging’

Natuurlijk wil je als belegger voorkomen dat je op de top instapt en in het dal verkoopt. Een goede manier om dit te voorkomen is door dollar cost averaging toe te passen. Dit is een beleggingsstrategie waarbij je niet in één keer al je geld in een aandeel investeert. Je koopt dan dus niet voor €10.000 aandelen Apple. In plaats daarvan koop je bijvoorbeeld elk jaar voor €1000 aan Apple aandelen.

Het ene jaar ontvang je misschien 5 aandelen en het andere jaar 6 aandelen. Door deze methode toe te passen koop je de aandelen in tegen een gemiddelde prijs en behaal je dus ook een gemiddeld rendement. Voor de meeste mensen is dit de beste manier om te beleggen: het correct timen van de markt lukt namelijk bijna niemand.

Gespreid beleggen

Ten slotte is het slim om zo gespreid mogelijk te beleggen. Beleggers raken vaak in paniek wanneer hun beleggingen plotseling flink dalen. Het gebeurt maar weinig dat alle sectoren tegelijk slecht presteren. Door je beleggingen te spreiden over verschillende sectoren, verlaag je dan ook het risico op een daling van al je gecombineerde beleggingen.

Voor beleggers met een kleinere beurs kan het slim zijn om in een indexfonds of ETF te handelen. Door van deze beleggingsproducten gebruik te maken kan je je geld eenvoudig spreiden over verschillende beleggingsproducten. Door maandelijks in te stappen, pas je direct de techniek van dollar cost averaging toe. Op die manier haal je de emotie zoveel mogelijk uit je beleggingen.

Hoe controleer je je emoties?

Alle beslissingen die we nemen zijn in ieder geval gedeeltelijk gebaseerd op emoties. In een bekende psychologie studie bleek dat wanneer het hersendeel dat verantwoordelijk is voor onze emoties niet langer werkt, we helemaal geen beslissingen meer kunnen nemen. Onze hersenen zijn zelfs zo slim gebouwd dat ze achteraf gezien vaak onze emotionele beslissingen rationaliseren.

Je maakt het bijvoorbeeld uit met je liefdespartner omdat je niet meer voldoende emoties ervaart. Vervolgens rationaliseer je deze beslissing door een heel lijstje op te stellen met dingen die aan hem of haar mankeren. In het dagelijkse leven is het niet ontzettend belangrijk om je hiervan bewust te zijn. Wanneer je gaat beleggen is dit wel belangrijk.

Het is dan aan te raden om actief op zoek te gaan naar emotionele impulsen. Denk na over wat bepaalde gevoelens bij je opwekte en bekijk hoe het je beleggingsgedrag heeft beïnvloed. Ben je bijvoorbeeld tientallen beleggingen gaan openen uit verveling? Dan is het belangrijk om de ineffectiviteit van deze emotie te erkennen en om een strategie te bedenken waarmee je voorkomt dat dit in de toekomst opnieuw gebeurt.

Alleen door regelmatig te evalueren leer je hoe je emoties je gedrag beïnvloeden en kan je ze beter sturen.

Hebzucht is goed, angst is..

Laat ik dit artikel afsluiten met één van mijn favoriete filmquotes: ’hebzucht is goed’ uit de film Wall Street. Een gezonde mate van hebzucht in combinatie met wat angst maakt je een emotioneel sterke belegger. Zorg er echter voor dat beide emoties goed in balans blijven, zodat je verantwoord en gebalanceerd kan beleggen.

Teveel hebzucht leidt immers tot te hoge risico’s en daardoor een lager of negatief rendement. Angst leidt daarentegen tot onzekerheid waarbij er vaak helemaal niet belegd wordt. Met beleggen behaal je op de lange termijn een hoger rendement dan met sparen. Wil je zelf leren hoe je moet beleggen? Bekijk dan het drie stappenplan in beginnen met beleggen !

Conclusie: hoe rationeel zijn beleggers eigenlijk?

Traditionele economische theorieën laten ons geloven dat we volledig rationeel zijn. Toch gaat het regelmatig mis: bubbels ontstaan en knappen maandelijks. Dit kan soms rampzalige gevolgen hebben: denk bijvoorbeeld aan de kredietcrisis of de dot com crisis.

Zelf geloof ik dan ook niet dat alle informatie juist in de beurskoersen zit verwerkt. Beleggers handelen namelijk lang niet altijd rationeel op basis van objectieve informatie. Iedereen heeft een ego en wanneer het een lange tijd goed gaat, is het makkelijk om te geloven dat je briljant bent en dat de winst maar blijft opstapelen.

Onthoud dat mensen ook maar mensen zijn (jij ook ja) en dat we maar beperkt rationele keuzes maken. Neem jezelf daarom in bescherm en maak verstandige beleggingsbeslissingen op basis van een plan of systeem dat je opstelt op een rustig moment. Op die manier voorkom je dat je in the heat of the moment gekke dingen gaat doen.

De beste manier om met dit soort psychologische valkuilen om te gaan, is door te onthouden dat ze bestaan. Doe soms een realitycheck en blijf met beide benen op de grond. Dat is beter voor je beleggingsresultaten en leuker voor je omgeving!

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *