Psychologie & beleggen: betere resultaten

Wanneer je betere resultaten wilt behalen met beleggen kan je veel leren van de sociale psychologie. In dit artikel bespreken we enkele bekende psychologische concepten die er direct voor zorgen dat jij betere beleggingsresultaten gaat behalen!

Case study: rendementen van meer dan 100%

Veel mensen nemen genoegen met een rendement van enkele procenten: ‘ach, het is toch meer dan ik op mijn spaarrekening ontvang’ hoor je dan ook veel mensen zeggen. Dat is allemaal leuk en aardig, maar op die manier profiteer je niet maximaal aangezien het zeker mogelijk is om veel hogere rendementen te behalen.

Hierbij kan je gebruik maken van massapsychologie: mensen hebben vaak een sterke neiging om uit te gaan van eenvoudig beschikbare informatie, dit heet ook wel de availability bias. Wanneer een bedrijf op een slechte manier in het nieuws komt krijg je dan ook snel dat mensen massaal het aandeel gaan verkopen; juist doordat deze informatie vervolgens zo beschikbaar is volgen steeds meer mensen zonder dat daar noodzakelijk een achterliggende reden voor is.

Zelf profiteer ik altijd van dit soort massapsychologie waardoor ik betere resultaten behaal met mijn individuele beleggingen dan de meeste Nederlanders. Een tijdje geleden was er bijvoorbeeld een regulatie probleem bij een online broker: Plus500. De toezichthouder blokkeerde verscheidene rekeningen tijdelijk omdat er een administratief probleem was bij het bedrijf: er was dus duidelijk sprake van een vertrouwenscrisis.

Voorspelbaar als mensen zijn zag je dan ook direct een rally omlaag. Toch was het bedrijf nog steeds erg winstgevend en keerden ze hoge dividenden uit. De problemen werden snel verholpen en de koers stond nog steeds enorm laag. Ik kocht dan ook direct voor ruim €10.000 aan aandelen Plus500 en binnen enkele maanden is dit bedrag ruim verdubbeld!

Plus500 grafiek

Prospect theorie: risico aversie

Uit het bovenstaande verhaal blijkt dus al snel dat je niet genoegen hoeft te nemen met het gemiddelde rendement op aandelen. Door op slimme wijze rekening te houden met massapsychologie kan je betere beleggingsresultaten behalen dan de grote massa. Een andere interessante psychologische theorie die je kunt gebruiken bij beleggen is de prospect theorie.

prospect theorieVolgens deze theorie hebben we allemaal een sterke risico aversie. Het overgrote deel van de mensen zal bij een experiment eerder voor de veilige optie kiezen; zelfs wanneer dit rationeel gezien slechter uitpakt. Denk hierbij de keuze tussen een kans van 90% op €10 en een kans van 10% op €0 of een kans van 50% op €100 en een kans van €50% op 0. Het tweede scenario heeft een hogere waarschijnlijke opbrengst.

Toch zullen veel mensen eerder voor de eerste optie kiezen. Dit komt doordat mensen over het algemeen eerder geneigd zijn om verliezen uit de weg te gaan dan om winsten te behalen. Wanneer je je bewust bent van de consequenties van deze theorie kan je een sterkere beleggingsstrategie hanteren.

Schakel de emoties bij het beleggen uit door al van tevoren vast te stellen op welk moment je je verlies neemt en op welk moment je winst neemt. Dit kan door middel van de zogenaamde stop loss en take profit. De grootste fout die beleggers regelmatig nemen is het te vroeg afkappen van lopende winsten en het niet nemen van verlies waar dat juist nodig is. Jij nu niet, en dat maakt het dat je betere resultaten zult behalen met je beleggingen!

Focussen op bevestigen van je wereldbeeld

Een andere fout die mensen keer op keer maken is het zoeken naar bevestiging van hun eigen wereldbeeld. We gaan zelden op zoek naar informatie die tegen ons perspectief ingaat; doorgaans gaan we vooral op zoek naar informatie die overeenkomt met onze manier van denken. Als belegger is dit natuurlijk gevaarlijk!

psychologie beleggenWe noemen deze bias ook wel de confirmation bias waarbij we alleen op zoek gaan naar de informatie die klopt met onze voorspelling. Vaak maken we intuïtief een voorspelling en doordat we alleen openstaan voor informatie die daarmee strookt, zien we niet dat de investering wellicht helemaal niet zo sterk is. Probeer daarom altijd zo objectief mogelijk verschillende perspectieven te benaderen en probeer een systeem te gebruiken bij het selecteren van de aandelen waarin je gaat beleggen.

Bovendien krijgt negatieve informatie binnen onze hersenen een sterker gewicht mee. Hierdoor maken we eerder een beslissing op basis van negatieve informatie dan op basis van positieve informatie. Dit is contraproductief; bij een enorme daling zoals in de case study is een enorme stijging daarna goed mogelijk. Houd daarom je ogen en oren open en zorg ervoor dat je de beste resultaten behaald met je beleggingen.

Zorg voor een systeem!

Feit is dat er allerlei systemen in onze hersenen zitten die ons ego wellicht beschermen, maar die tevens contraproductief zijn voor onze resultaten als belegger. Het is daarom belangrijk om voordat je gaat beleggen een systeem vast te stellen. Schrijf op papier onder welke situaties je bepaalde aandelen koopt, wanneer je ze weer verkoopt en op welke manier je om zult gaan met risico’s.

Juist door met een systeem te werken en door je bewust te zijn van de verschillende psychologische mechanismen die je kunnen tegenwerken, kan je ervoor zorgen dat je beslissingen neemt op basis van ratio in plaats van op basis van emotie

Pagina in het Engels

Handige links: aan de slag met beleggen

Plaats een reactie

Heb je een vraag? Of heb je een interessante mening? Plaats een reactie!