eToro review: uitgebreide ervaringen!

eToro is een moderne broker waar je op meerdere manieren in aandelen kunt beleggen. Bij eToro kan je namelijk aandelen kopen zonder commissie en actief in aandelen handelen door middel van CFD’s. Maar is eToro een betrouwbare broker? In deze uitgebreide review lees je onze uitgebreide ervaringen met de broker eToro.

Algemene conclusie review

eToro is een broker met veel mogelijkheden: je kan er zonder vaste commissies aandelen kopen en je kan er ook actief handelen in aandelen door middel van CFD’s. Met de gebruiksvriendelijke software kan je ook andere beleggers volgen. eToro is een goede keuze voor de belegger die op zoek is naar een sociale, complete effecten broker. (78% van de retailbeleggers verliest geld met deze aanbieder. Bedenk of je het hoge risico om geld te verliezen wilt lopen.)

 

 

 

In het kort: de sterke punten

 • + Geen vaste kosten op fysieke aandelen
 • + Gebruiksvriendelijke & uitgebreide software
 • + Andere beleggers één op één volgen
 • + Betrouwbare en gereguleerde partij

In het kort: de zwakke punten

 • Accounts alleen in dollars beschikbaar
 • Kosten voor het opnemen van geld
 • Soms lastig om een aandeel te vinden

eToro uitgebreide review

Wil je direct meer weten over een bepaalt aspect van eToro? Gebruik dan de onderstaande links:

Hoe kan je beleggen bij eToro?

Bij eToro heb je twee verschillende manieren waarop je kunt beleggen. We behandelen de twee methoden in deze review.

Fysiek aandelen kopen

Je kan ervoor kiezen om eToro te gebruiken voor het fysiek kopen van aandelen. Je gebruikt dan geen hefboom en je wordt daadwerkelijk de eigenaar van het effect. Een groot voordeel van deze manier van beleggen is dat je geen commissies betaalt over je beleggingen in aandelen. In tegenstelling tot bij veel andere partijen kan je dan dus zonder kosten beleggen in bijvoorbeeld aandelen.

Beleggen in eToro

Actief handelen in aandelen

Je kan er ook voor kiezen om actief te handelen in aandelen. Wanneer je actief handelt kan je zowel inspelen op stijgende als op dalende koersen. Door short te gaan, verdien je geld bij een dalende aandelenkoers. Hierdoor kan je ook een positie innemen op slecht nieuws dat je verwacht.

Ook heb je de mogelijkheid om een hefboom toe te passen. Wanneer je een hefboom gebruikt, beleg je niet direct in het aandeel. Met een hefboom beleg je in een CFD op een aandeel. Wanneer je een hefboom gebruikt kan je zowel sneller winst maken als verlies behalen. Normaal gesproken verdien je bij iedere euro stijging een euro. Wanneer je echter een hefboom van één om vijf toepast, verdien je bijvoorbeeld vijf euro per euro stijging. Dit kan natuurlijk twee kanten opwerken.

Deze manier van actief beleggen is meer geschikt voor de speculant die de markt wilt verslaan. Het mooie aan eToro is dat je dus beide mogelijkheden onder één account hebt. Je kan op elk moment besluiten om ‘gewoon’ een aandeel te kopen voor de lange termijn of om actief te handelen in een aandeel. Dit is een erg sterk punt van eToro in onze review!

Het openen van een account

Het openen van een account bij Etoro is eenvoudig: je hoeft in de eerste instantie alleen maar enkele basisgegevens achter te laten. Vervolgens kan je het platform van eToro al onbeperkt uitproberen door middel van een demo. Met de demo kan je net zoals in het echt aandelen kopen en verkopen. De resultaten die je behaalt zijn echt, maar je belegt nog niet met echt geld.

eToro account aanmaken

Wil je met echt geld beleggen? Dan moet je overschakelen naar een live account.

Geld storten bij eToro

Voordat je met echt geld gaat beleggen bij eToro, moet je de nodige extra informatie achterhalen. Elke betrouwbare broker zal je vragen om je identiteit te bevestigen. Dit is nodig om aan de wetgeving te voldoen en zorgt ervoor dat mensen een rekening niet gebruiken om bijvoorbeeld geld wit te wassen.

Kennistest eToro

Ook worden er enkele simpele vragen gesteld waarmee eToro kan vaststellen of je voldoende kennis hebt voor de verschillende beleggingsproducten. Zodra je account bevestigd is kan je geld storten: dit kan al vanaf $200. Met een klein bedrag beleggen is dus geen probleem. Geld storten kan via alle bekende methoden: denk bijvoorbeeld aan iDEAL, bankoverschrijving en creditcard.

De software van eToro

Een belangrijk onderdeel van elke review is de software van een broker. Vanzelfsprekend hebben we de verschillende mogelijkheden uitgebreid getest zodat je kan bepalen of beleggen bij eToro interessant voor je is.

Gebruiksvriendelijkheid software

De software van eToro is erg gebruiksvriendelijk. De ontwikkelaars van eToro hebben duidelijk hun best gedaan om de software zo eenvoudig mogelijk te maken in het gebruik. Je kan eenvoudig alle effecten vinden binnen de software dankzij de zoekfunctie. Dankzij de icoontjes is alles erg visueel geworden waardoor je direct ziet waarin je belegt.

Ook het openen van een positie is gebruiksvriendelijk. Je zoekt het betreffende aandeel, drukt op kopen en voordat je het weet heb je de positie geopend. Al met al scoort de software van eToro dus erg goed op gebruiksvriendelijkheid!

eToro software

Sociaal netwerk: ‘social trading’

Wat een erg interessante toevoeging is, die ik nog niet eerder heb gezien, is de mogelijkheid tot social trading. De software van eToro heeft wel wat weg van Facebook. Je kan namelijk over elk aandeel discussiëren en je ziet dan ook dat mensen regelmatig reacties toevoegen. Op die manier kan je feedback krijgen op je gedachtegang wat natuurlijk erg prettig is.

eToro sociaal

Copytrader

Niet iedereen heeft even veel kennis om te beleggen. Sommige mensen hebben bovendien niet genoeg tijd. Voor deze mensen is er de copytrader. Ook de copytrader is een unieke toevoeging die je niet bij veel brokers ziet. Met de copytrader kan je namelijk met een druk van je muis een andere belegger volgen. Vervolgens worden zijn of haar posities automatisch één op één overgenomen.

Bij iedere belegger zie je in detail de prestaties. Je kan het rendementsverloop en het rendement per maand zien. Ook staat er aangegeven wat de risicoklasse van de belegger is. Bovendien heb je de mogelijkheid om direct te communiceren met de belegger wat goed past binnen het social trading concept.

Er zijn ook enkele extra instellingen om je account te beschermen. Zo kan je bij eToro automatisch je posities laten sluiten wanneer een belegger het plotseling niet zo goed doet. Op die manier voorkom je dat een gek je account opblaast. Het mooie aan de copytrader is dat je gebruik kunt maken van deze optie zonder extra kosten. Wanneer je zelf een erg goede belegger bent, kan je zelfs extra geld verdienen aan delen van je trades.

eToro volgen traders

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

CopyPortfolios

Spreiding is een belangrijk concept voor de meeste beleggers. Door je beleggingen slim te spreiden, zorg je ervoor dat het risico van je beleggingen sterk daalt. Je kan er bij eToro dan ook voor kiezen om portfolios te volgen. Een portfolio kan bijvoorbeeld bestaan uit een mandje aandelen in een bepaalde sector. Andere portfolio’s bestaan uit meerdere beleggers die een bepaalde strategie hanteren.

De CopyProfolio is een andere manier waarop je je beleggingen bij eToro kunt automatiseren. Meer opties is naar onze ervaring alleen maar beter en dit is dan ook een sterk punt binnen de review van eToro.

eToro copytrader

Grafieken en technische analyse

Een sterk punt van eToro zijn de grafieken. Je kan binnen de software eenvoudig allerlei technische indicatoren toevoegen die je kunnen helpen bij het nemen van een beslissing. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het tekenen van horizontale niveaus waarmee je kunt bepalen op welk moment het aantrekkelijk is om een aandeel te kopen of verkopen.

Technische indicator eToro

Achtergrondinformatie

Een ander sterk punt binnen de review, is het feit dat je allerlei achtergrondinformatie kunt opvragen. Bij veel verhandelde aandelen kan je een geschreven analyse terugvinden. Ook kan je er belangrijke cijfers rondom het bedrijf vinden. Bovendien kan je teruglezen hoe het sentiment binnen eToro is. Je ziet welk percentage mensen het aandeel koopt of verkoopt. Dit alles kan je gebruiken om je eigen beleggingsbeslissingen te nemen.

Kosten beleggen bij eToro

Elk bedrijf moet natuurlijk geld verdienen. Dit is ook het geval bij eToro. Maar op welke manieren verdient eToro nu eigenlijk geld en zijn de tarieven redelijk? We onderzoeken het voor je in deze kosten sectie binnen deze review.

Kosten fysieke aandelen kopen

Het kopen van fysieke aandelen kan geheel zonder commissie. Dit is vrij uitzonderlijk in Nederland: de meeste brokers rekenen vaste transactiekosten per aandeel. Het kopen van aandelen zonder commissie kan dan ook erg aantrekkelijk zijn voor mensen die met weinig geld een positie willen openen. Dit is vaak niet mogelijk bij traditionele brokers aangezien de transactiekosten een te groot deel van je rendement wegsnoepen.

Wel betaal je een zogenaamde spread. Dit is het verschil tussen de bied- en de laatprijs. Elke broker rekent een spread en dit is dus niet te voorkomen. De spread kan wel verschillen van broker tot broker. Naar onze ervaring zijn de spreads bij eToro wat hoger dan bij andere Nederlandse brokers. Door het ontbreken van commissies is het kopen van aandelen bij Etoro vaak alsnog goedkoper. Alleen wanneer je met forse bedragen aandelen wilt kopen kan een andere broker een betere keuze zijn.

Al met al zijn de kosten voor het kopen van aandelen bij eToro gunstig. Dit komt door het ontbreken van vaste kosten. Dit is dus een sterk punt binnen de review.

Kosten handelen in aandelen

Wanneer je met een hefboom gaat beleggen of wanneer je short gaan in aandelen, komen er nog extra kosten bij. Je leent in dit geval een deel van het geld van de broker. Het is in zo’n geval normaal dat je wat extra transactiekosten betaalt, bij eToro 0,09%.

Ook krijg je te maken met financieringskosten. Wanneer je positie over de nacht nog open staat betaal je daar een rentepercentage over. Je berekent het bedrag dat je aan financieringskosten betaalt door het rentepercentage te delen door 365. Het absolute bedrag valt per dag vaak wel mee. Toch is het belangrijk om te onthouden dat op de lange termijn beleggen met een hefboom een dure grap kan worden. Gebruik een hefboom daarom alleen voor beleggingen op de kortere termijn.

Kosten omwisselen geld

eToro account worden weergeven in dollars en het is jammer genoeg niet mogelijk om een euro account te openen. Zowel bij het opnemen als het storten rekent eToro kosten voor het omwisselen van euro’s naar dollars. De kosten voor het omwisselen bedragen 50 pips of 0,005 cent per euro. Wanneer je hetzelfde bedrag stort en weer opneemt bedragen de kosten ongeveer één procent.

Dit is een nadelig punt binnen de review. Je verliest immers direct een bedrag aan omwisselkosten wat voorkomen had kunnen worden. Bij bijvoorbeeld Plus500 of Markets betaal je deze kosten niet aangezien het mogelijk is om een euro account te openen.

Wel kan het aantrekkelijk zijn om een dollar account te hebben wanneer je vooral in Amerikaanse aandelen gaat beleggen. Je hoeft dan niet elke keer je euro’s om te wisselen voor dollars waardoor je veel bespaart voor je tussentijdse beleggingen. Of het verplicht beleggen in dollars nadelig is, hangt dus sterk af van de effecten waarin je van plan bent om te gaan beleggen.

Overige kosten

Een zwak punt binnen deze review is dat eToro kosten rekent voor het opnemen van geld. Er zijn maar weinig brokers die dit doen. Wanneer je geld wilt opnemen betaal je bij eToro $5. Wanneer je met slechts $50 gaat beleggen is dit natuurlijk een enorm extra kostenpercentage. We hopen dan ook dat eToro deze belachelijk extra kosten verwijdert.

Hoe betrouwbaar is eToro?

Een belangrijk punt bij elke broker is natuurlijk de betrouwbaarheid of de veiligheid van de broker. In deze sectie van de review bekijken we of je veilig geld kunt storten bij eToro.

Over het bedrijf

eToro is een erg grote broker die al sinds 2007 opereert vanuit Israël. Het bedrijf is actief in meerdere landen. Zo is eToro één van de weinige brokers die ook Amerikaanse klanten accepteert. Momenteel heeft het bedrijf meer dan tien miljoen klanten. Gezien de grootte van het bedrijf is het waarschijnlijk dat eToro nog lang blijft bestaan.

Is het veilig om geld te storten bij eToro?

Het storten van geld bij eToro is naar onze ervaring veilig. Het geld van klanten wordt op losse rekeningen gehouden waardoor het geld ook bij een faillissement veilig is. Het is dus niet zo dat eToro zelf kan gaan beleggen met het geld dat je stort. We hebben bovendien zowel het openen als het storten van geld bij eToro getest en in beide gevallen gebeurde er niets vreemds.

Geld opnemen eToro

Geld opnemen bij eToro is zo gedaan!

Betrouwbaarheid eToro

Een ander signaal dat een gevoel van betrouwbaarheid geeft, is dat eToro alle benodigde reguleringen en vergunningen heeft. eToro is bijvoorbeeld gereguleerd door CySEC in Cyprus en ook door de FCA. Een broker kan niet zomaar gereguleerd worden en zal zich aan verschillende regels moeten houden. Dit alles is dus een sterke indicatie dat eToro betrouwbaar is.

Klantenservice eToro

De klantenservice van eToro is altijd snel bereikbaar via live chat. Je kan je vragen gewoon in het Nederlands stellen en je problemen worden daardoor altijd snel verholpen. Het openen van een ticket kost wat meer tijd en is daarom niet aan te raden. De klantenservice van eToro lijkt betrouwbaar en snel te zijn.

Hoe verdient eToro geld?

Sommige mensen denken dat eToro wel een scam moet zijn. Want hoe kan een broker nu in de running blijven wanneer het kopen van aandelen gratis aangeboden wordt? Vanzelfsprekend verdient de broker alsnog op verschillende manieren geld. Wanneer je met een hefboom gaat beleggen, verdient eToro bijvoorbeeld geld aan de financieringskosten. In de sectie over kosten lees je precies waar eToro zoal geld aan verdient.

Conclusie review: hoe betrouwbaar is deze broker?

eToro lijkt een erg betrouwbare broker. eToro is in ieder geval geen scam of oplichting. Bij eToro kan je veilig je geld storten en beginnen met beleggen. eToro scoort dan ook goed binnen onze test van betrouwbaarheid.

Waarin kan je beleggen bij eToro?

Het aanbod aan effecten bij eToro is zeer uitgebreid. Je kan er onder andere beleggen in:

 • Honderden (ook Nederlandse) aandelen
 • Grondstoffen zoals olie en goud
 • Verschillende indexfondsen
 • Valuta’s zoals de euro en de dollar

Het aanbod is bij eToro een sterk punt. De kans dat je ergens in wilt beleggen en dat het bij eToro niet mogelijk is, lijkt erg klein. In deze review scoort eToro dan ook goed op het aanbod aan beleggingsproducten.

eToro handleiding

In deze korte eToro handleiding bekijken we hoe je via het platform een aandeel kunt kopen of verkopen. Voordat je een positie kunt innemen, moet je eerst bepalen welk effect je wilt kopen of verkopen. Door middel van de zoekfunctie kan je eenvoudig het effect vinden waarin je wilt beleggen. Selecteer het effect om het volgende scherm te krijgen:

eToro order plaatsen

1 kopen of verkopen

Je kan er voor kiezen om een effect te kopen of verkopen. Wanneer je koopt zet je in op een prijsstijging en behaal je een positief resultaat bij een stijgende prijs. Wanneer je verkoopt zet je in op een prijsdaling en behaal je een positief resultaat bij een dalende prijs.

2 bedrag

Hier vul je in voor welk bedrag je aandelen wilt kopen of verkopen. Wanneer je een bedrag invult dat hoger ligt dan het bedrag op je account, gebruik je een hefboom. Wanneer je dit niet doet koop je het effect fysiek zonder gebruik te maken van een CFD.

3 stop loss

Een stop loss is een prijsniveau waarop je automatisch je verlies pakt. Het is altijd aan te raden om gebruik te maken van een stop loss. Op die manier voorkom je dat je je volledige investering verliest op één belegging.

4 leverage

Hier zie je de hefboom die je toepast. Wanneer je geen hefboom gebruikt, koop je het aandeel fysiek. Wanneer je wel een hefboom gebruikt, maak je gebruik van een CFD.

5 handelen of order

Hier kan je ervoor kiezen om in plaats van direct te handelen een order te plaatsen. Met een order kan je automatisch een positie openen bij een bepaalde prijs. Op die manier kan je je beleggingsstrategie automatiseren en hoef je niet constant achter de monitor van je computer te zitten.

eToro club: loyaliteit wordt beloond

Wanneer je een grotere storting doet krijg je extra voordelen. Je kan de eToro club een beetje vergelijken met het frequent flyer programma van je favoriete airline. Er bestaan in totaal vijf niveaus waarbij je de eerste voordelen ontvangt vanaf een storting van $5.000. De privileges kunnen flink oplopen. De hoogste niveaus geven je bijvoorbeeld toegang tot exclusieve (sport)evenementen en gala’s. Op de lagere niveaus ontvang je fikse kortingen voor het omwisselen van geld.

De grootste voordelen van eToro

 • Het sociale platform biedt extra, unieke mogelijkheden
 • Bij eToro kan je beleggen in een uitgebreid aanbod aan aandelen
 • Je kan andere beleggers zonder extra kosten kopiëren
 • De software van eToro is enorm gebruiksvriendelijk
 • eToro is een gereguleerde en betrouwbare partij
 • Je kan altijd snel hulp ontvangen via de klantenservice
 • Je kan zonder commissie aandelen kopen

Al met al krijgt eToro een positieve beoordeling binnen deze review. Wil je de mogelijkheden direct geheel gratis uitproberen met een demo? Gebruik dan de onderstaande knop:

Klik hier om direct een gratis (demo) account te openen >>

Risicowaarschuwing eToro

eToro is een platform met een mix van beleggingsproducten. Bij eToro kan je namelijk zowel investeren in aandelen,  en CFD’s.

Let erop dat CFD’s complexe financiële instrumenten zijn met een hoog risico op het snel verliezen van geld vanwege de aanwezigheid van een hefboom. 78% van de retailbeleggers verliest geld wanneer ze in CFD’s handelen bij deze aanbieder. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken hoe CFD’s werken en of je het risico op het verliezen van geld kunt dragen.

Resultaten uit het verleden zijn geen aanwijzing voor toekomstige resultaten.

Auteur

Alex Mostert Avatar
Over Alex Mostert

Al toen ik 16 was kocht ik stiekem mijn eerste aandeel. Ondertussen beheer ik beleggen.info al meer dan 10 jaar en help ik mensen graag bij het bereiken van 'financiële vrijheid'. Na een studie bedrijfskunde en psychologie heb ik mij volledig toegelegd op ondernemen: de helft van de tijd in Nederland & de helft van de tijd in het buitenland. Lees hier meer over mij & maak kennis! Laat ook vooral een reactie achter onder het artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *